Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 15:13 - Още за референдумите или страната на властващата некадърност.
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 2489 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 22.07.2009 22:52


От известно време има два много модерни призива.

1.                  Да смажем корупцята!

2.                  Да има повече референдуми!

Разбира се, това се казва с много повече думи и с подходящия патос. Слави Трифонов даже май и подписка направи.

А на мен кой знае защо тези призиви само ми напомнят, че живея в страната на властващата некадърност.

Какви референдуми, какви пет лева? Колко от нас ще искат мнението на Митко циганчето по въпроса как да управляват предприятието си? Или как да си подредят къщата? Или какви обувки да си купят? Подозирам, че никой. Но същия Митко ще решава дали да отворим АЕЦ Козлодуй или дали да има петролопровод. Защото това означава референдум – решават всички.

Другото, което ми е много интересно защо НИКОЙ не повдига въпроса колко струва един референдум и кой ще го плаща? Защото всички се оплакват от лошите пътища, ниските заплати на учители и събират пари да детските домове, ама изобщо не им пука, че милиони от техните пари ще се харчат ... за да може Митко циганчето или съседа бай Тодор да си кажат компетентното мнение по въпроса за АЕЦ-а. Че и да вземат решение, както искат мнозина. И на никого не му пука, че това са неговите пари – нали са държавни...

Другия модерен призив е за смазването на корупцията. Много преди мен Булгаков го е казал чудесно в “Кучешко сърце” за разрухата: “... бий разрухата означава всеки да се хване и да започне да се бие сам по главата”. Същото важи и за корупцията – как ще я преборим, щом старци са готови да дадат на измамници последните си пари за подкуп? Хайде да започнем оттам – да ги хванем тези старци-престъпници и да ги бием!? Или те само политиците са подкупни, а ние сме като света вода ненапита?

Най-страшна в България е некадърността. Некадърния началник не търпи кадърни подчинени. Пък и кадърните не търпят дълго некадърния началник. Некадърника не търпи кадърния по никакъв начин. Кадърния само се заяжда и създава проблеми. И кара и другите да работят. На всичкото отгоре иска свършена работа, а не престоямане на определено работно време.  А те това много го мразят. Затова и Цецка Цачева е шеф на парламента (може да засегна някого, но имам сериозни резерви към хората на моята възраст, взели “вишо” с рабфак). Е, щом това са най-кадърните, какви ли са некадърниците по-надолу по йерархията?

Нещата ще започнат да се оправят, когато започнем да се интересуваме първо от това, доколко е компетентен един човек да върши някаква работа. Чак след това – дали и колко е честен.

 

Но в тази държава всеки разбира от всичко. Не само от футбол.

 

Забележка! Не ме упреквайте в расизъм. Митко циганчето си е конкретен човек. Не е лошо момче, само дето не може да чете и пише. А бай Тодор е събирателен образ – във всяко село такива като него- знаят висчко.

 




Тагове:   кабинет,   референдум,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Здравейте!
22.07.2009 15:36
Все за христоматиен пример ни сочат Швейцария и как там почти всяко едно по-важно решение се взема чрез пряко допитване до хората.Няма какво да коментираме колко е голяма разликата между нас и тях.Отдавна твърдя,че в България,политическата Култура е твърде ниска.От там следват и многото проблеми.Изборите са също вид Референдум.Чрез гласа си делегираш права на някой,който ще взема решения вместо теб,като в същото време знаеш,че взетите решения съвпадат с това,което си мислиш ти самият.В този смисъл,заради ниската политическа култура в България няма рационален Избор.Примерите за това са хиляди.Примерно гласува бай Стамат ,,за БСП-то,,щото била,,за социалната справедливост,,а хич не си и задава въпроса,защо в същата тази партия гъмжи от милионери и Червени Олигарси.Или пък гласува бай Хасан за ДПС,като въпросът за ,,Обръчите от фирми,,както и сараите на Доган изобщо не го и интересува.За бати Бойко пък гласуват,,щото той всичките ще ги оправи,,.Такива ми ти работи.
цитирай
2. veselaj - haralanov,
22.07.2009 15:52
това имам пред вид и аз.
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Смесицата от популизъм и
23.07.2009 14:07
псевдодемократични механизми дава плачевни резултати.
По времето на Тато - в последните гониди - имаше почин да се избират директорите на предпирятията.
Помня, че едни белгийци бяха изразили учудване как така директорите ще се избират и от чистачките.
Но комунетата не искат да се откажат от "народа", като под народ разбират най-тъпата част от населението.
цитирай
4. veselaj - slavimirgenchev1953, аз се сма...
23.07.2009 14:15
slavimirgenchev1953, аз се смайвам, когато такива"инициативи" се лансират от прекалено моного хора. И то след като се видяха резултатите от подобни "допитвания".
цитирай
5. aidasv - хаос
25.07.2009 23:25
или както се казва "Щастието на едни е за сметка на нещастието на други."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4914389
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!