Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2013 01:02 - Плачът на Пенка
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 14262 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 14.10.2013 01:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По случайност гледах част от предаването на Карбовски.

Тази част, в която той разкарваше едно момиче на име Пенка по скъпи хотели и ни обясняваше колко е проста и колко се гордее с това. Възмутени са от поведението й и от ужасния й език.

А аз се възхищавам на Пенка. Хайде вие всички самодоволни, образовани и нахранени хора да се опитате да се поставите на нейно място.

Даже фактът, че се казва Пенка вече е нещо лошо.  На всичкото отгоре – циганка. Да се родиш циганин в България е страшно, особено ако си интелигентен, чувствителен и искаш да постигнеш нещо. Практически няма начин. Даже да успееш да се пребориш със своята среда, ще се сблъскваш на всяка крачка или с отблъскване, или (още по-лошо) със снисходителност и презрение.

Ако на всичкото отгоре са те зарязали в дом става страшно. Да, ако си по-посредствен, по-непочтен и се научиш от малък, че нямаш право на човешко достойнство, ще се справиш. Ако, обаче, си позволиш да си помислиш, че и ти си човек като другите, ще те смажат.

Вината на Пенка е, че се мисли за човек. Че е с твърде чиста душа, за да повярва, че може да си извоюва място в света на хората. Само че никой няма да я пусне там. Или ако я пуснат, то ще е да покажат каква маймуна е. Ще я заведат на море, за да покажат колко е неграмотна и зле възпитана. Ще й се подиграват, че не се къпе всеки ден (сякаш е имало кой да я научи на хигиенни навици). Ще я заведат в скъп ресторант за да покажат, че тя не знае да се храни с нож и вилица (и откъде, за Бога, може да знае). Ще й се подиграва, че не знае какво означават половината думи, които използват, за да я унижат.

Само че Пенка отказва да бъде унижавана. Да, говори грубо и не крие, че е готова на всичко, за да успее. Твърди, че се гордее със себе си. Не, не се гордее. Срамува се. Някъде дълбоко в себе си плаче. Не очаквайте да видите Пенка разплакана. Грозният език е нейният плач. Тя е наясно, че ако се разхленчи, ще се намерят едни „добри” хора, които ще се постараят да й помогнат. Впрочем, част от тях са добри и без кавички. Но всички те ще съжаляват и презират Пенка (без даже да го съзнават). Пенка не иска да бъде нито съжалявана, нито презирана. Пенка още на пет е разбрала, че не бива да плаче и се е зарекла, че ще успее. И че ще стане като тези, които по празници носят подаръци в домовете, прегръщат децата и после бързат да влязат в банята.

Иска ми се да успее.

Давай, Пенке!




Тагове:   Карбовски,   Пенка,


Гласувай:
7



1. bojo12345 - Едно време беше на мода
03.02.2017 21:20
Да си спортист и циганин комунист!
Отишли две цигаанки на баня , след като преминали курс по ограмотаване!
Питат на гишето за билети : Банята функционира ли ,водата циркулира ли , телячката манипулира ли?
Продавачката на билити ги пита колко билета искат
Едната казала - За две п...и!!!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4892497
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!