Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2012 12:40 - Спасете децата! Забранете спорта!
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 17098 Коментари: 12 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нужна ли е забрана на професионалният спорт пък и на спорта изобщо?

На пръв поглед такъв въпрос звучи несериозно. Признавам, провокирана съм от истерията против тютюнопушенето и мелодраматичните вопли, че така се грижат за моето здраве. Дянков обясни колко пари харчи за болестите на пушачите (е, пропусна да спомене колко пари влизат в хазната от акциз на цигари, ама нейсе). И никой не забелязва колко жестоко увреждаме децата си, поощрявайки ги да спортуват.

За забраната на спорта има много причини. Първата причина са травмите.

Ето ви малко факти, взети оттук:http://sport.framar.bg

Крампа. При спорта това е значителен проблем свързан с високите натоварвания, на които са подложени мускулите на спортистите и по-голямото отделяне на електролити чрез потта.

Стрес фрактури. Системните физически натоварвания в спорта подлагат костите на свръх големи натоварвания и са основна причина за появата на микро фрактури познати като стрес фрактури. Изследванията показват, че между 10-30% от всички травми при спортистите са стрес фрактури. Най често стрес фрактури се наблюдават при тенис, атлетика, гимнастиката и баскетбол и др.

Травми на мускулите на задната част на бедрото.Този вид травми обикновено са причинени от бързи дейности, като бягането например.  Нараняванията могат да варират от леки травми до руптури на мускулите. Частичните и пълните руптури на мускулите са най-често срещани при спортистите и те нарушават нормалната функция на долния крайник. Някои от нараняванията могат да се излекуват напълно само с почивка, а други могат да доведат до инвалидизация.  Дори общи упражнения като скачане на въже, тенис, бързо ходене на пътеката във фитнеса могат да доведат до травми на мускулите на задната част на бедрото.

Счупването на ключицата е често срещано при спортисти.

Преразтягане или разкъсване на  бицепса. Много често в спортове натоварващи горните крайници се получават травми свързани с преразтягане или разкъсване на двуглавия мишничен мускул, познат още като бицепс (m. biceps brahii). Тези травми са най-чести в спортове с голямо натоварване на мускула като вдигане на тежести или свързани с повтарящи се движения с ръце като баскетбол, бейзбол, тенис, голф, стрелба с лък и др.

Разкъсвания на пекторалиса В спорта много често се появяват разкъсвания на пекторалиса. Пекторалис се нарича гръдния мускул, той има две части голяма и малка.  Разкъсванията на големия пекторалис са чести наранявания, които се случват при мъжете на възраст между 20 и 50 години. Може да се появят частични разделения, които са по-редки, обикновено настъпва пълно разкъсване на сухожилието, свързващо мускула към костта.

Увреждания на гръбначния мозък. Този вид увреждане може да бъда причинено от някакъв удар. Във всички видове спорт може да има падане, удар от друг участник или с някакъв предмет, но в някои спортове има по-висок риск от други.

Травми на главата. Професионалните играчи и дори всички останали, които практикуват някакъв спорт са застрашени от травми на главата. Въпреки, че повечето наранявания не са сериозни, все повече изследвания показват, че спортните сътресения имат дългосрочни последици, включително депресия и проблеми с памет

Увреда на периферните нерви.

Списъкът на спортните травми е много по-дълъг. Ако ви интересува, може да разгледате линка, който съм дала. Там са описани и начините на лечение. Колко струва “удоволствието” може да прецените сами. Освен травмите трябва да се има предвид и бързото износване на организма (Станка Златева обясни, че при нея ставите са вече износени).

Друга много важна причина за забрана на спорта е, че хората започват да спортуват от най-ранна възраст. Карайки децата да спортуват, вие рискувате здравето им по най-безотговорен начин. Много се говори за експлоатация на детския труд. А какво е невероятното физическо и психическо натоварване на малки деца, които прекарват в залите по 6-7 часа, а и повече по думите на спортисти и треньори.

Има още един момент, за който никой не иска да говори. Голямата част от професионалните спортисти не получават качествено образование. Всъщност не получават никакво образование. Да, получават някакви дипломи, но никой не може да ме убеди, че ако спортуваш по 6-7 часа ти остава време да учиш качествено. Ако станеш шампион все имаш някакъв шанс поне да изкараш някакви пари, но нали много малка част от децата, които тренират стават професионалисти. Да не говорим, че се “пенсионират” на много крехка възраст – без знания, без други професионални умения освен спортните.

 

Не се грижете за здравето на пушачите. Пушенето е забранено за непълнолетни (правилно!)  Пък и човек общо взето пропушва на възраст, когато е в състояние да избира сам. И никой не поощрява децата-пушачи.При спорта не е така.  

Спасете здравето на децата ни. Забранете спорта!





Тагове:   спорт,   травми,   деца,


Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. muerte - Скоро не бях чел по ограничен постинг.
14.12.2012 13:41
По-добре е да отглеждаме затлъстяващо, болно и бледо от облъчването на компютъра поколение, затъпяващо от телевизия и интернет, така ли?!!!

Как не бях се сетил!

Няколко съвет veselaj -
1. НЕ ИЗЛИЗАЙ ИЗОБЩО ОТ ВАС! Знаеш ли какви страшни неща могат да ти се случат?!? От падане на хлъзгав тротоар, до сблъсък с разсеян камион. Ами бандитите и гангстерите?!?ОУУУУУ-у-ужасссс!
2. НЕ ЯЖ НИЩО! Храните са пълни с ГМО, отрови, разни Е-та, нитрати, нитрити, тринитронезнамкво си и какво ли още не!
3. НЕ ДИШАЙ! Във въздуха има поне 10 млн. различни патогена, които могат да те умъртвят тутакси!

Абе..... що се мъчиш на тоз свят, а?!?
цитирай
2. veselaj - А защо се мъчите да ме откажете от ...
14.12.2012 14:34
А защо се мъчите да ме откажете от пушенето?
цитирай
3. injir - Ами, прав си! В училище ни задълж...
14.12.2012 20:14
Ами, прав си! В училище ни задължаваха някога да пробягваме доста метри и километри,а а з имам проблеми със сърцето. Тогава не съм знаела, защото само специалист кардиолог може да усети характерните изменения при този вид заболяване на сърцето. Само Господ ме е запазил. Сега имам право само на кротки разходки. Никакви натоварвания.:)
цитирай
4. momchil - Логиката на поста е желязна. Въобще ...
14.12.2012 20:20
Логиката на поста е желязна. Въобще здравните фундаменталисти са се развилняли толкова колкото и ислямските такива. Глоби на Кока-Кола и другите производители на безалкохолни заради захарта. Акцизи на сирената заради мазнините..... .Утре ще ни сложат измерители на калориите и ще можем да си купуваме само толкова храна колкото сме изгорили. Тъпанари.
цитирай
5. evrazol - Желязна логика
14.12.2012 22:34
Образованието също трябва да се забрани. Специално държавното - уврежда необратимо. Здравеопазването - и то. Изобщо социалните и обществените дейности сериозно увреждат нашето здраве и влошават качеството на живота ни.:)))
цитирай
6. veselaj - evrazol
14.12.2012 23:09
логикатане е моя. Всички, които се напъват да се грижат за здравето ми разсъждават по този начин. Впрочем, аз сериозно съм на мнение, че професионалният спорт трябва да се забрани, но... това е друга тема.
цитирай
7. e11e - КОЙ ВИЛНЕЕ Е ВЪПРОСЪТ !?
15.12.2012 01:16
momchil написа:
Логиката на поста е желязна. Въобще здравните фундаменталисти са се развилняли толкова колкото и ислямските такива. Глоби на Кока-Кола и другите производители на безалкохолни заради захарта. Акцизи на сирената заради мазнините..... .Утре ще ни сложат измерители на калориите и ще можем да си купуваме само толкова храна колкото сме изгорили. Тъпанари.

цитирай
8. studopor - Да отменим и ходенето на училище и ...
15.12.2012 08:21
Да отменим и ходенето на училище и четенето на книги, а? Че да могат неврЪстните копеленца да висят по цял ден пред компютЪра и да не зЕмат случайно да си увредят крехкото мозЪче, пренатоварвайки го с тези гадни букви!!!
цитирай
9. анонимен - Спортът е
15.12.2012 19:09
хранилка, кърмилница и банка за "кадри" на мафията. Веднага ще го забраня с декрет за 20 години. Спорт - само в училищата.
цитирай
10. veselaj - parasol
16.12.2012 00:47
трябва да е разрешен спортът само като игра. Не като професия. Професионалният спорт е съизмерим с детския труд в Индия и т.н. Пък и като се грижим за здравето на пушачите, не е ли по-добре да започнем от децата? Не че ме засяга пряко войната между ресторантьори и непушачи...
цитирай
11. sportframar - НЕОСПОРИМ ФАКТ: Спортът е еднин от най-важните фактори за оптималното здраве във всички възрасти !!!
21.01.2013 16:34
Като автор на тези статии и магистър на Националната Спортна Академия, мога да ти кажа, че нещо не си в час! Това е все едно да кажеш, че трябва да се спрем да се движим, защото ще ни се износят ставите. Всъщност е точно обратното!
Първо това са статии от раздела спортна медицина, в които са разгледани най-честите спорни травми в професионалния спорт, а не в училище.
Професионалния спорт наистина е свързан с висока степен на травматизъм, но това няма нищо общо със спорта в училище и свободното време или т.нар. спорт за здраве.
Безспорен факт е, че спорта укрепва всички органи и системи в човешкото тяло, което е особено важно за подрастващите. Спорните занимания при децата са съобразени със всички особености на детската възраст. Обратно на това, което си написала - липсата на двигателна активност води до много сериозни проблеми като затлъстяване, хипертония, гръбначни изкривявания и много други заболявания. От друга страна тя е много мощно педагогическо средство и изгражда много личностни качества. Това, за което ти говориш може би го има само в Китай

Така, че не бъркайте нещата! Дори професионалния спорт, когато е свързан с правилно практикуване и спазване на принципите за превенция на спортните травми не е толкова травматизиращ! Травмите в 90% от случаите идват от неправилна тренировка или неспазване на принципите за безопасна игра.
За хората, които си търсят извинение е добър вариант, но просто това не е истина!

Човек е създаден да се движи, а спортът дава удоволствие от движението!!!
цитирай
12. veselaj - 11. sportframar
22.01.2013 18:23
Изобщо не говоря за спорта като хоби или както го наричаш - спорт за здраве. Само че съм категорично против за спорта като професия и гоненето на т. нар. високи спортни резултати. Професионалните спортисти започват да тренират интензивно още като малки деца. Съвсем скоро едни момичета нарекоха тренировките си по художествена гимнастика "бавно самоубийство". Двмигателната активност не означава непременно тренировки - ако поиграеш федербал или футбол на поляната ще имаш много по-голяма полза от потенето във фитнеса.
"Травмите в 90% от случаите идват от неправилна тренировка или неспазване на принципите за безопасна игра." - вероятно си прав. В такъв случай почти всички спортисти тренират неправилно - на 39 Йордан Йовчев казва, че всичко го боли. Същото казва и Станка Златева. Аз съм далеч от спорта....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895230
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!