Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2011 19:17 - Светът на бадантите или в името на белите маслини
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 24350 Коментари: 18 Гласове:
31

Последна промяна: 09.05.2011 17:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато пристигнахме в Южна Италия,  се сблъскахме с един доста по-различен свят от  света, който познавахме. Всъщност, попаднахме отново в България , която не се различава особено от България тук. Едва там си дадохме сметка колко изолирано живеем и колко малко знаем за света и хората (вероятно ви се струва странно на моята възраст да напиша нещо подобно, но човек трябва да умее да си признава даже и неприятните факти).

Преди писах, че не съм и подозирала колко много хора работят извън страната. Ако попаднеш на пл. „Гарибалди” в Неапол в неделя, можеш да си помислиш, че си на български паркинг. Тук се търгува всичко – от кисело мляко до жълти вестници.

 За жалост това, с което се сблъскахме няма нищо общо нито с Италия, нито с България -  светът на бадантите – белите робини.

Най-напред да поясня – видяхме много малка частичка от пъзела и нямам никакво намерение да говоря за емигрантите въобще, нито за живота на хората извън българия – много малко успях да науча за времето, което прекарахме в сравнително малкия град до Неапол.

Баданте на италиански означава бавачка. Всъщност баданте са жените, които се грижат за възрастни хора (повечето с тежка деменция)  денонощно, т нар. работа „ден и нощ”. Работата на бадантите е практически робска. Повечето от тях нямат право да излизат от къщата, освен в четвъртък следобед и неделя. Тези, които имат право да пазаруват или поне да изхвърлят боклука, са късметлийки. Някои дори са заключени в къщите. За личен живот не може да става и дума – това са самотни, ужасно самотни жени 11 месеца в годината. Повечето са жени над 50-те. Част от тях са разведени, други – не, но всички са сами. Тези жени са жертвали своя живот заради нищетата в родната ни страна. Те някак си живеят в България. В Италия живеят като робини, отнасят се зле с хората, за които се грижат (макар че ужасно се страхуват това да не се разбере), гледат да откраднат, каквото могат и да пратят всичко, което изкарват в България. Те обикалят пазарите и „чентезимите” (нашите магазини по 1 лев) и пазаруват купища нужни и ненужни неща – от изкуствени цветя до миещи препарати (които в Италия, впрочем, са значително по-евтини). Много старателно гледат да измъкнат каквото могат безплатно. Бяхме смаяни, когато едно семейство (каквито там са голяма рядкост), които имаха прилична работа и изкарваха добри пари, домъкнаха в квартирата, в която живеехме и бяхме съквартиранти със сина, им цяла торба макарони, които църквата раздава като помощи. Те бяха не по-малко изненадани, когато отказахме „да ни светнат на далаверата” и им обяснихме, че все още имаме достатъчно пари за да си купуваме храна. По-късно разбрахме, че това е масова практика. Вземат се помощи от „Каридас” и се изпращат по ежеседмичните бусове в България.

Отношението им към хората, за които се грижат е като към средство на труда, а не като към хора. Когато са сами с тях буквално издевателстват. И се хвалят помежду си коя как си е отмъстила на бабата/дядото.

Интересите им се свеждат до обикаляне по магазините. Оказа се, че почти никоя не е виждала нито прекрасната архитектура, нито красивите църкви, нито някоя от забележителностите. За тях Неапол е циганията на пазара – какво толкова има за гледане.

Материалното състояние на тези жени, обаче, е несравнимо по-добро от това на хората в България. Минималната заплата на баданте без да знае езика е 500 евро, „чисти”, т. е. с осигурени храна и квартира. Когато се връщат в България, тези жени се чувстват като кралици – за тях не е проблем да похарчят 50 евро, за разлика от роднините си в България. Забавно е да попаднеш на подобна групичка, която се връща в отпуск. Смешно натруфени и арогантни, те сякаш си отмъщават за предишните 11 месеца, в които са били роби и са по-ниски от тревата, по-тихи от водата.

За тях беше необяснимо, че сме тръгнали двамата – за мъже работа няма. Когато накрая мъжът ми им обясни, че сме семейство и че не сме съгласни да се разделим заради пари, го гледаха като извънземно. Беше им напълно необяснимо как може някой да реагира така.

Една от жените формулира отношението към нъжа си (който по думите й е чудесен човек и ужасно страда заради разбитото си от 5 години семейство):

„И на мен ми е мъчно, но какво да правя в България, да гладувам ли? Кога там ще мога да ям бели маслини без хляб”.

 




Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Много тъжен постинг. По-скоро с...
03.05.2011 19:32
Много тъжен постинг. По-скоро стряскащ.
цитирай
2. masterpiece08 - Гледай да се свържеш с читави българи и по възможност да се изнесете
03.05.2011 19:35
по на север ! Айде по-късно пак ще пиша!:)
Поздрави!:)
цитирай
3. veselaj - 1. kushel,
03.05.2011 19:40
стряскаща е действителността. А в българия е още по-стряскащо.
2. masterpiece08, за съжаление се наложи да се върнем в България. Свързватнето с читави българи, които могат да помогнат за работа не е лесно. запознахме се и с чудесни хора, но за жалост не могат да ни помогнат. Ще напиша специален постинг за това.
цитирай
4. haralanov - Тъжна история наистина...
03.05.2011 19:40
Трудно ми е да коментирам макар,че...
Бъди здрава и се обаждай...
цитирай
5. veselaj - 4. haralanov,
03.05.2011 19:42
това в никакъв случай не са всички хора, които работят там. Запознахме се и с чудесни хора, с които ще останем приятели. Просто тази част от хората ме потресе.
цитирай
6. masterpiece08 - Весе,
03.05.2011 20:02
тези дни ще говоря със сестра ми, ще ти пиша на лични и ако нямаш нищо против, ще установим връзка. Вие имахте ли предвид конкретно място и работа, когато заминахте или..??
цитирай
7. veselaj - 6. masterpiece08
03.05.2011 20:04
по-скоро бяхме подведени от една жена, но това е дълга история. давай на лични :)).
цитирай
8. gantree - @ Весела
03.05.2011 22:21
Здравей.
Не знам какво да ти кажа. Стискам ти палци.
Не вярвай на никого, освен на майка си и мъжа си.
цитирай
9. mirachopi - Съжалявам че този път не ви се получи,
04.05.2011 00:42
но поне вече си наясно как е в другата България.Постинга ее тъжен,но истински,майка ми беше бавачка на 2 деца в Гърция,беше затворница заради нас,заради моя университет и прехраната на семйството.Ходих и много пъти на гости и видях това за което пишеш,запозна ме с подобни жени.Знаеш ли те крадат макарони и прах за пране за да има за децата им,които в повечето случаи растейки без тях стават боклуци.За мен тези жени са икони.Икони на прехода,на мизерията,малко простовати и елементарни,защото свеждат всичко до една кесийка макарони,но те избягаха в най-голямата мизерия и за тях България замря в 95година.Те не осъзнават че времената,хората,интересите се променят те са заложнички ,ти сама го каза.
Аз също съм в чужбина,но е различно със мъжа,децата,млади сме.Просто живеем живота си като всички,а те горките спряха да живеят.
цитирай
10. veselaj - 9. mirachopi
04.05.2011 08:32
правилно си усетила. Аз не упреквам по никакъв начин тези жени - повечето наистина нямат избор. Просто ми е тъжно, че хора са принудени да се откажат от живота си заради мизерията тук. да, този път не ни се получи, но следващия ще бъдем по-умни. не сме се отказали:)))
цитирай
11. slavimirgenchev1953 - Тези жени са били и в
04.05.2011 15:00
България същите - не са се променили там. И тук са имали манталитет на простакеси. И те са плод на соца, и те са от "народа" ((((
цитирай
12. veselaj - 11. slavimirgenchev1953
04.05.2011 16:49
така е. И, уви, те до голяма степен са нашето лице пред света.
цитирай
13. gantree - !!!
04.05.2011 17:12
veselaj написа:
така е. И, уви, те до голяма степен са нашето лице пред света.

Е, не, сега ... не се подвеждай по приказките на мразещите. Простакеси били, и били нашето лице пред света - нищо вярно няма в това обобщение. Ако бяха простакеси, щяха още да си копаят картофите на село. С това изобщо не искам да кажа, че са евентуално някакви върховни интелектуалки, а че просто нищо, освен чисто материалното не ги интересува. Една група бездуховни жени, и нищо повече. Навсякъде в Европа е пълно с бездуховни жени и мъже, а колкото до лицето пред света - всеки от нас си има свое собствено лице. Няма колективна самоличност. Развратното животно Берлускони да не би да е лицето на Италия пред света, по пътя на тая логика? Не, разбира се. Така че, да ме прощава тоя Славимир, роден през годината на сталиновата смърт - не си кой знае колко по-различна торба с лайна, Славимире. Аман от суетни човекомразци.
цитирай
14. mamkamu - Четох с увлечение! И леко стрест...
04.05.2011 23:14
Четох с увлечение! И леко стрестнат... Надявам се да пишеш още от там. Успех!
цитирай
15. lambo - Нали Борко се похвали в Хърватско, че в БГ се живее добре
06.05.2011 13:41
Не добре, а прекрасно си живеят такива като него
Както и повечето софиянци със заплати от 1 700 лв. нагоре
Тук в измиращата Провинция, със 300 лв. заплата си късметлия
цитирай
16. lidislidis - Четох внимателно и поста ти и коментарите
19.05.2011 07:52
Ами тези жени в блога се наричат поетеси !
Наистина жалка история! За мен е потресаваща и от разказа ти и от наблюденията ми в блога, тъй като в Скандинавието това го няма нито в живота, нито в блоговете!
Няма бели робини и роби!
Поздрав!
цитирай
17. анонимен - Аз
24.05.2011 01:58
Има просто разтешение на всичко. Наи добре е да располагаш със себе си и да зачеркнеш БГ веднуй за винаги! Винаги съм имал много от всичко там, но винаги сум мразел онези жалки бесзащитни мизерни твари които се оплакват от т.н. упражляващи :-))) патетично нали. Казват че една птичка пролет не прави, така че предпочетох да се боря за просперитета на арииските народи и да оставя слабите да умрът в техният си извратен български свят. Изпълнен с всички извращения които българите желаят.
цитирай
18. анонимен - ранни записвания Дидим
31.01.2012 21:41
това е истината за съжаление - всеки има право да работи и да се бори за по-добър живот
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4894998
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!