Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2011 10:29 - М-р Трайков, това е цинизъм!
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 25668 Коментари: 48 Гласове:
30

Последна промяна: 01.02.2011 14:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди два-три дни м-р Трайков заяви в отговор на въпрос как се отглежда дете с 230 лв. заяви „Не знам, не мога да си представя. Трябва да се разчита на семейството”.

Цинизмът на това изказване ме смая. Ами че така живеят една голяма част от българите.

Искам да ви разкажа за Мишо и Яна.

Не пиша истинските им имена. Цялата история е съвсем истинска.

Тя е на 33, той на 31. Имат прелестно момченце на 3 години. Когато се запознах с тях, работеха в Технополис. Бяха дошли от друг град с големината на Търново с надеждата, че заради високата позиция, на която работи мишо ще могат да живеят сносно.

Яна работеше като касиер, а Мишо – като управител на отдел. Той получаваше около 700 лв, тя (както всички касиери) – 310 лв.

За наем плащаха 240 лв., което е малко по-малко от стандартните наеми в Търново, заради ужасната влага в кухнята на двустайното жилище (две стаи + кухня), което бяха наели. Около 100 лв. плащаха за ток и около 60 за транспорт, тъй като магазинът на Технополис в Търново е извън града.

60 лв. беше таксата за яслата. При тях трябваше да живее и майката на Яна, която беше напуснала нейния град, защото яслите работят до 17 ч, а работното време на магазина е до 20 ч. – някой трябваше да гледа детето, когато бяха на работа. Майката на Яна нямаше доходи. Бяха теглили кредит, за да си купят най-необходимото, идвайки в Търново. Вноската по кредита беше около 80 лв.

Хайде да сметнем :

Приходи : около 1100 лв. (не зная точната заплата на мишо и малко я завишавам)

Задължителни разходи: 240 + 100+60+60 + 80 = 540 лв.

Остатък – 460 лв.

С тези пари трябваше да се хранят и обличат трима възрастни + дете. Средно по около 15. 33 лв. за всичко – храна, облекло, културни дейности.

Бащата на Яна  и майката на Мишо бяха починали. Бащата на Мишо беше болен на хемодиализа. На кого точно трябва да разчитат тези хора за що-годе нормален живот? Нали именно на младите,образовани и РАБОТЕЩИ  хора трябва да може да се разчита.

Тези хора не се оплакваха. Стараеха се по всякакъв начин да скрият тежкото си състояние. Тях няма да ги видите в сутрешните блокове на телевизиите. Те са млади, красиви и с добро образование (и двамата имат висше образование).

Тази история не е измислена.

Не е и единична.

Такива са условията за работа в повечето големи вериги в града (и май само на такова място можеш да си намериш работа тук).

Това е историята на голям брой млади семейства в България.

А вие, м-р Трайков сте циник!

image
Сн.: БГНЕС




Гласувай:
34



1. boristodorov56 - Хуманистите на Бойко Рапонеца!
01.02.2011 10:32
Хуманистите на Бойко Рапонеца!
Щях да напиша - комунистите, но се сетих, че са отрочетата им десничари.
цитирай
2. karambol5 - Това е абсолюютен цинизъм !Дори ...
01.02.2011 10:32
Това е абсолюютен цинизъм !
Дори не си струва да го коментирам ,защото е връх на безобразието !
Великите хуманисти ! Айде немам нужд аот подобен хуманизъм .Оставям го натях !
Ма какво го касе това малдо семейство , нали любовниците на всички тях са осигуренни !
Как да не ги псувам ми кажете ?
цитирай
3. veselaj - 2. karambol5
01.02.2011 10:37
за жалост това е типичното младо семейство. Познай колко още ще стоят в България.
цитирай
4. karambol5 - Няма нужда да гадая - ще се махнат при ...
01.02.2011 10:41
Няма нужда да гадая - ще се махнат при пръв удобен случай !
цитирай
5. veselaj - Така е, няма нужда да се гадае. ще се ...
01.02.2011 10:44
Така е, няма нужда да се гадае. ще се махнат. Както и ние.
цитирай
6. sladyr4eto87 - А какви са доходите на м-р Трайко...
01.02.2011 11:36
А какви са доходите на м-р Трайков?
Защо не излезе и да признае аз с мойте доходи живея нормално и съм щастлив тук.
И дори сам да признае че по-голямата част от хората мизеруват...
Ето това е България и ние живеем и пием този ужас...И най-лошото е че си мълчим.
цитирай
7. mt46 - Повечето хора в БГ живеят още по-зле -
01.02.2011 11:46
с по 5-10 лв. на човек за ден...
цитирай
8. veselaj - с по 5-10 лв. на човек за ден. . . Зная. ...
01.02.2011 11:54
mt46 написа:
с по 5-10 лв. на човек за ден...

Зная. Затова разказвам за семейство, което в една нормална държава би живяло доста добре. да не говорим за хората, които са без работа или имат сериозна болест.
цитирай
9. veselaj - А какви са доходите на м-р Трайко...
01.02.2011 11:55
sladyr4eto87 написа:
А какви са доходите на м-р Трайков?
Защо не излезе и да признае аз с мойте доходи живея нормално и съм щастлив тук.
И дори сам да признае че по-голямата част от хората мизеруват...
Ето това е България и ние живеем и пием този ужас...И най-лошото е че си мълчим.

Не бива да мълчим. Затова и пиша :)))
цитирай
10. karambol5 - 5-10 лв. ? В повечето случаи поло...
01.02.2011 12:06
5-10 лв. ? В повечето случаи положението е много по-лошо .
Напоследък се нагледах на такива случаи ,които сериозно ме замислят дали да не си хвана пътя и да се установя в някоя малко по-човечна държава . Шапоини сме по оцеляване ,но всичко случващо се през последните 22 год преминава всякакво граници !
Управляват ни циници ,които се опитват да ни убедят ,че са всъщност големи хуманисти . И как никой не се и напъва да проумее ,че една власт какво е дадена така и ще бъде взета , ако ти не си онов а,което трябва да бъдеш . Пдменяш ценностната система на цял един народ и си въобразяваш ,че това ще остане безнаказано ? И как ще се случи. Принуждаваш една нация да се бори да оцелее физически и се опитваш да я затриеш с невъзможността да храни тялото / да не говорим за духа / и си мислиш ,че като и кажеш да яде пасти всичко е ок ?
Мисля ,че някои нации бяха решили този въпрос с гилотина !
Ма нали за разлика от "професорите " дето много знаят ние сме истински хуманисти / без грам цинмизъм ! / ,та главите им са си още на раменете . Провал след провал !
цитирай
11. pisatelkata - В момента тече преброяването по ...
01.02.2011 12:31
В момента тече преброяването по интернет. Как да се бройкам като много отдавна не се чувствам българка. Защо? Защото нищо не ми е дала тази страна, която за съжаление и ужас ми е родина...не съм получавала помощи, не съм получавала детски надбавки. Сама със семейството си се борим за оцеляване и пак се намира някой като този паразит м-р Трайков - това което си постигнал да ти го изтръгне от сърцето, като с нож... Да, не е нужно да си мълчим, но откъде първо да започнем, за да живеем тук и да се чувстваме като европейци?
Предлагам да се борим за увеличаване на детски надбавки - за 1-во дете трябва да са поне 100 лева. И стига сме слушали вечните оправдания, че държавата ни е затънала у дългове, че няма пари...Омръзна ни на всички лъжите.
цитирай
12. fartuni2011 - fartuni2011-lqto
01.02.2011 12:45
Живея в Италия и искам да разкажа как се живее извън родината. Понякога има носталгия за близки, приятели, роднини. Но когато си добре финансово оттам и психически всички се премиряваме макар километрите да ни делят.
В Италия за първо родено дете дават 1500 евро. И първото за което най-много държат са децата. Докато в България само се решават и обсъждат глупости, а не най-важното бъдещето на децата.
цитирай
13. veselaj - 11. pisatelkata
01.02.2011 12:52
няма да се преборим. Първо трябва да се преборим майките да не връщат получените помощи за деца, които са ходили на ясла. не ме засяга пряко, но това също е цинизъм. Е как да отглежда една майка детето си с 240 лв.? налага се да работи. И въпреки че Трайков даже не може да си представи как се прави това, неговите колеги искат и тези пари да вземат. Че и с лихвите.
цитирай
14. pisatelkata - Ужас. . . не бях запозната. Изборът ...
01.02.2011 13:11
Ужас...не бях запозната. Изборът да работи една майка или да не работи, според
мен е личен. А помощите за децата са - помощи, които се полагат на всяка майка.
Искат да вземат душата ли на горката майка и труда, който е спечелила с ръцете си.
Пиши, ако има сайт за коментари за подписи. Да, съгласна съм, нека започнем да се борим.
цитирай
15. veselaj - Ето линк :http://www. vesti. bg...
01.02.2011 13:15
Ето линк :http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3570311
цитирай
16. demonwind - Сит на гладен не вярва...
01.02.2011 14:30
Недоносляка Трайков първо да види своя гръб, дето го крепи, пък тогава да говори за другите. Фактът, че се е навил да стане министър при шеф с прякор Тиквата, говори много за гьотверенлъка и блюдолизството, които лъхат от него (същото може да се каже и за други министри-смешници от същия "кабинет").
С жена ми сме живели с по 20 лева на седмица. Когато малкия се роди, благодарение на един апартамент на баща й започнахме да живеем с малко повече. Затънах до дупка в кредити - за отрошляка, който ни возеше насам-натам, но беше първа необходимост, за 42 инчовото LCD (на всеки се иска да живее с това, което мангалите на Запад дори считат за нормално да притежават), за куп други неща. Добре, че продадохме накрая една стара панелка и един наркотрафикант - арабин се излъга да я купи (беше му близо до Илиенци, където е базата на цялата сволоч в България), та борчовете се оправиха, а парите (36000 евро) хвръкнаха точно за 6 месеца - да се стегне къщата извън София, да се оправи апартамента в София и т.н. Колата не се смени, остана си същата, само беше ремонтирана (в "елитен" столичен сервиз, където смениха всички що-годе читави части и таралясника съвсем замяза на реликва).
През цялото това време обаче действах в посока работа извън България. накрая ми излезе късмета. Оказа се, че толкова години сме страдали и затънах до гуша заради ... само шест (6) месечни заплати, които получавам тук.
Тук не е Обетованата земя, напротив - пълно е с циганска миризлива сган, чернилки от цял свят, които правят каквото си искат. Но поне живееш като човек.
Нищо, овцете наесен пак отиват пред урните - за гласа им партиите ще платят... надницата ми за половин час работа... А платеното ще бъде обърнато още същата вечер на уиски и луканки, за да последва тежката сутрин и отново псувни, псувни - все по адрес на тия, на които са си продали гласчето. А ние ще продължаваме да изпращаме пари на семействата си, за да могат и те, макар косвено, да усетят по-добрия живот, за който са мечтали с години...
цитирай
17. pukamuli - Не е циник!
01.02.2011 14:45
Просто си е тъп!
цитирай
18. veselaj - 16. demonwind
01.02.2011 15:01
и ние сме се запътили навън. Заминаваме съвсем скоро. И се чувстваме изгонени от родината си.
цитирай
19. mt46 - Не бягайте - ТЕ на това се надяват...
01.02.2011 15:31
Този сутрин попаднах на постинг за НОВ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР - смятам, че е смислен и би могъл да обедини доста трезвомислещи хора, независимо от партийни цветове и пристрастия... Защото целта е обща - да живеем нормално, като бели хора, в демократична /а не посттоталитарна/ държава...
цитирай
20. анонимен - аз съм пенсионер. от 71г. имам се...
01.02.2011 15:57
аз съм пенсионер.от 71г. имам семейство.имам две деца.и двамата сме с више образование.разпределени в провинцията.там си отгледахме децата.като се сетя как се редяхме по опашки за едното мляко,за хляб.колко пъти до заплата сме отавали с 010ст.купувахме две вафли и ги деляхме на четири,за всички по половин.така 40г.семеен живот,в мизерия и недоимък.сега поне има всичко по магазините.тогава нямаше за всички,ние не бяхме членове на БКП.ДС няма да позволи народа да живее добре.60г. все сме в криза...................
цитирай
21. анонимен - Cinik dneska zna4i pederas ubiec
01.02.2011 16:00
Traikov e komunist po za4atie, fashist po zalojbi i Gerberast po obli4ane

цитирай
22. veselaj - 19. mt46
01.02.2011 16:21
нямаме избор. Вече не виждам надежда да се оправят нещата.
цитирай
23. анонимен - morko
01.02.2011 17:11
Сега предполагам ви стана ясно защо един друг министър каза ,че 48% от първолаците не са с майчин език български,а пък малко по-отдавна Баш Министърът каза да не правим деца.
цитирай
24. анонимен - А на циганите дават безплатни ап...
01.02.2011 17:26
А на циганите дават безплатни апартаменти за по 60 лева наем месечно,а циганката-помиярка ревеше,че къщите не й харесвали,щото инкасаторите от енергото и веикато,ги тормозели постоянно да плащат ток и вода.Всички балкони бяха осеяни със сателитни чинии,а циганетата бяха с изрусени кичури,тяхната мама помиярска-за сателити,перхидрол и ракия има,за ток-няма.За работещи българи също няма,лицемери евро-атлантическо-християн-демократо-консуматорска ненаяла се сган
цитирай
25. veselaj - Отдавна ми е ясно. И още по-зле ще ...
01.02.2011 17:30
Отдавна ми е ясно. И още по-зле ще става.
цитирай
26. mt46 - Не мога да повярвам -
01.02.2011 17:43
че има по-големи песимисти от мен!?... ББ ще падне - тази година...
цитирай
27. demonwind - 18. veselaj
01.02.2011 18:16
Да, и ние си тръгнахме като изгонени. И сега се чувстваме като гости, когато се върнем... Но не се чувстваме на място и навън... Нали знаеш, има една думичка от филмите на ужасите - казва се undead - немъртъв - демек ни жив, ни мъртъв... Нещо по средата. Дърво без корен...
Поздрави! Накъде сте се запитала, ако не е тайна или за ЛС?
цитирай
28. mamkamu - Направо си е циник!!!
01.02.2011 18:20
Направо си е циник!!!
цитирай
29. анонимен - 27. demonwindq
01.02.2011 18:20
уплашена съм до смърт. Наясно съм, че там ще сме "никои". Но и тук се чувстваме така. Даже по-зле - като виновни за нещо.
цитирай
30. veseliak - Весела
01.02.2011 20:42
Като те чета, теб и клакьорите ти ми идва нещо наум. Ще изтегля кредит и ще ви купя по един пистолет. Като сте толкова отчаяни, вероятно това е единственото решение за вас. Много, ама много сте объркани. И няма шанс да се оправите. Дори и навън.
цитирай
31. veselaj - Не се притеснявай за мен, а за себе ...
01.02.2011 20:55
Не се притеснявай за мен, а за себе си. Аз съм се оправяла в дастатъчно трудни ситуации. Щ се справя и сега. Навън. А на теб тепърва ти предстои да се оправяш тук. Късмет!
цитирай
32. veseliak - Ами пътувай тогава
01.02.2011 21:11
Не трови пространството с вмирисани мухлясъли жалейки.
И е повече от очевидно, че не аз ще бягам оттук. Защо ли? Може би се оправям достатъчно добре? Ти оправяш ли се? Май не. Затова ще бягаш. Да те оправи някой друг. Някоя по-подредена държава. Да не разчиташ на себе си, а на някой друг. Прав ти път.
Но моля те - не ми рони Яневи сълзи. И той горкичкият не знае защо на тоя свят е роден. Абсолютната ... истерия. Породена от поникващата истина за себе си. Първият пистолет се полага на това, което ти олицетворявяш. Загубената представа за реалността. Вината у някого другиго. Иди в Испания да миеш чинии и го прави достойно. Поне това.
цитирай
33. veselaj - ще отида. А ти няма нужда да ме четеш. ...
01.02.2011 21:23
ще отида. А ти няма нужда да ме четеш. И още по-малко да ми съчувстваш или обвиняваш. Не ме познааш, не знаеш нищо за мен. Аз съм направила своя избор. Макар и болезнен. Само че помисли колко хора ще решат да направят същия избор. По-млади от мен, по-кадърни, по-решителни....
цитирай
34. veseliak - "Скъпа"
01.02.2011 21:33
Остави ги те да преценят. Не им слагай твойте (слабовати) мисловни напъни в техните глави.
И си права, че не съм длъжен да те чета. Но се чувствам длъжен да коментирам, когато дращеш тъпи жалейки. Оплаквай съдбата си, но не и чуждите. Остави всеки да преценява за себе си. Аман от оплаквачки.
цитирай
35. veselaj - Хората, за които писах, са истин...
01.02.2011 21:42
Хората, за които писах, са истински. И нямат нищо общо с мен. Моите деца отдавна са възрастни и нямат нужда от грижи. Само че като тези хора са много. И са достатъчно горди, за да кажат как се чувстват пред всички. Аз не слагам моите мисли в техните глави. Просто не се страхувам да кажа това, което те могат да признаят на много малко хора. С думите: "не казвай на никого". Затова не написах и имената - за да не ги нараня. Не е зле да мислиш, преди да коментираш. И да се огледаш извън тясното пространство, в което живееш.
цитирай
36. анонимен - Хе, хе, хе, Веселяк!
01.02.2011 22:56
Вие - способните оправящи се ГеРБеРи вече разпределяте кого ще разстрелвате?
Бравос, аферим!!!
Щото, ако ни дадете пищови първо ще почнем с вас, брато!
Капиш?
цитирай
37. veseliak - Прости факти от горното
02.02.2011 09:21
Описаните хора работят в частна фирма. Там държавата няма правомощие да се меси и определя нивото на заплащане. От тази гледна точка, Трайков е съвсем искрен и нищо цинично няма в изказването му. (Ако е цитирано точно.) Истина е, че няма как с такива пари да се гледа малко дете. Факт.
Та гореописаните... Млади са. Вместо да живеят под наем, могат да се огледат и да купят свое жилище, което да изплащат с приблизително същата сума. Може да имат и имоти, продажбата на които да ги подпомогне с първоначален капитал. Въобще пред младите днес има повече възможности, отколкото имаше едно време при соца. Инициатива е нужна, не вайкане. Съжалението ти Весела може да им играе лоша шега.

Анонимче, предложих да им направя подарък, за да разрешат САМИ дилемите пред себе си. Малко черен хумор, но пък точно той е стряскащ и замислящ. И нямам общо с Герберите. Даже не съм гласувал за тях. ;)
цитирай
38. liliyanaandreeva - А моята дъщеря трябва да отглежда с 200 лева...
02.02.2011 10:41
...дъщеря на 15 години с инсулино-зависим диабет!А е безработна самотна майка с две деца!
цитирай
39. veselaj - liliyanaandreeva,
02.02.2011 10:59
тъкмо за това става дума - тук хората са унижавани до оскотяване именно заради такива идиоти като този.
цитирай
40. mirandolina - Нямам думи...
02.02.2011 11:01
защото написаното е реален факт, знам как е. Не ми се коментира повече по темата, защото.......родител, който отглежда сам детето си е....СМЕ.... на същия хал.
цитирай
41. hristo27 - Единственият начин да повярват ...
02.02.2011 11:03
Единственият начин да повярват ония 240 избранници от народа:
-да пробват един месец само, с 230 лв на човек! И колко ще им останат накрая?
Задачка за наивници, нали?
цитирай
42. veselaj - Сигурно няма друга държава, в която ...
02.02.2011 11:16
Сигурно няма друга държава, в която работиш по 11 часа и заплатата, която получаваш не ти стига да си покриеш даже най-елементарните разходи. А извън София заплатите са такива, че едва живееш. Моите деца са големи, но със заплатата на мъжа ми не можем даже сметките да покрием. А работи по 11 часа като куриер. Само такава работа можа да намери, въпреки висшето си образование. Тук на 43 г. си старец.
цитирай
43. анонимен - Истината
02.02.2011 11:23
Не разбрахте ли,че всички са слуги на мафията?И по цял ден се занимават с това да отклоняват общественото внимание от собствените им кражби и престъпления!!!
цитирай
44. анонимен - ((((
02.02.2011 11:43
SKORO TOVA SEMEISTVO I DRUGI V TOVA POLOJENIE NIAMA DA SA V BG.TAKA BESHE I S MEN-AZ CHETOVODITEL-10 CHASA RAB.DEN BEZ POCHIVKA,A SAPRUGA MI V STROITELSTVOTO V SF-I DO NIKADE...SEGA SLAVA NA GOSPODA NE SE OPLAKVAM-ZA 8 GOD.V KANDA POSTIGNAH TOVA ,KOETO V BG NEMOJAH ZA 16GOD.TRUDOV STAJ.
цитирай
45. lambo - Въпросния Трайков, с ромската физиономия
03.02.2011 16:17
три (3) пъти е учил със стипендия на унгарския циганин Шорош

Това обяснява всичко ...
цитирай
46. veselaj - 46. golden,
04.02.2011 08:34
очевидно един от двама ни е непросветен. Да, правителството не определя пряко заплатата, но тя зависи и от правителството. Ако се поощряват дребните и средни производители и предприемачи, положението на хората ще се подобри значително. Когато не можеш да правиш нищо, освен да работиш за голям "играч" си обречен на робски труд и робско съществуване. Аз отказвам да бъда роб.
цитирай
47. veselaj - 48. golden,
04.02.2011 11:16
благодаря за определението "млада", но отдавна не съм в тази категория. Точно дребните предприемачи (не само търговци) трябва да се поощряват. за да не са нечий персонал. Да, на комунистите им е по-добре да няма такива хора, защото те са относително независими. Но това правителство е по-комунистическо от всички след като падна тоталитарният режим. И отново ни върна във времето на "тато" с всичките извращения. Даже по-големи, защото даже и тогава нямаше толкова демонтративна простащина.
цитирай
48. анонимен - Простащината си я имаше но,
04.02.2011 13:11
тогава пък си имаше цензурна журналистика и просташките изказвания бяха изтривани. Самите редактори не допускаха такива изрази и коментари. Медиите "слушаха" като ученички и всичката сган си оставаше "удома".
Нямаше публичност. Затова пък сега има публичност и всеки може да плюе както му скимне. самата вие в първите си постенги бяхте срещу такива дето плюеха. В постинга си " Днешните млади" доста се развихряте. От първите си постинги все сте против. В началото бяхте против Костов, после тройната коалиция, сега е герб наред. Все нещо не ви харесва. Що не вземете да напишете постинг ако вие сте премиер, как ще управлявате България и кои хора ще направите министри?
Така поне ще се установи, какво точно искате.
(golden)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895133
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!