Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 18:08 - Медиците в Либия и медиците в България (едно много еретично мнение)
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 35292 Коментари: 103 Гласове:
22

Последна промяна: 12.01.2011 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дълго се чудих дали да напиша това.

Но се почувствах длъжна.

След като видях Бенатова в бтв тази сутрин.

Най-напред искам да уточня, че не съм лекар и че разбирам напълно болката на родителите, загубили дете. Аз самата загубих моето съкровище преди много години и познавам и болката, и празнотата, която никога не може да бъде запълнена.

И все пак...

Спомняте ли си българските медици в Либия? Спомняте ли си и Бенатова?

Тогава също имаше починали деца и разярените родители, загубили най-ценното в живота си, бяха убедени, че българите са виновни за тяхната смърт. Те плачеха и проклинаха сестрите, които бяха убили децата им.

Ние тук бяхме убедени, че сестрите са невинни само по техните думи. И вероятно още сме. Защото смятаме, че не може медици да убият дете.

Тогава либийското правителство се опита да реши своите проблеми, обвинявайки медиците. Техните медии пространствено обясняваха, какво точно са направили. Българките бяха осъдени на смърт, а родителите на децата бяха убедени, че това е справедливо възмездие за смъртта на децата им.

Тогава Бенатова обясняваше колко са невинни сестрите.

Преди няколко дни в България почина дете.

Родителите са убедени, че вината за смъртта на детето им е в лекаря. Повечето хора в България са разярени и сигурни, че лекарят е убиец. Същите хора, които бяха убедени в невинността на сестрите. Сега Бенатова ни обяснява, колко е виновен лекарят.

И тогава, и сега става въпрос за смъртта на деца. Тогава бяха чуждите, сега е наше.

 

Аз не зная истината. Нито тогава, нито сега. Нито тогава посмях да “пея в хора” и да твърдя, че сестрите са невинни, нито сега мога да твърдя, че лекарят може и да не е убиец.

Всички останали, изглежда могат....

 




Гласувай:
35



1. georgimarinov - Сигурно е че ще сбъркам, но какво да ...
12.01.2011 18:22
Сигурно е че ще сбъркам, но какво да мисля за всички нас които живеем в държава на двойните стандарти, на удобните "истини", на иформираността чрез СРС-та, на въпроса не дали сме съгрешили а кой ни издаде! Поздрави за проявената гражданска съвест.
цитирай
2. veselaj - georgimarinov,
12.01.2011 18:25
важне е всеки от нас да уточни собствените си стандарти. И да приеме или един вариант, или друг. Даже когато е болезнено.
цитирай
3. ivanna4ev - Неприятното е, че станаха множко ...
12.01.2011 18:25
Неприятното е,че станаха множко тези,които твърдят или отричат каквото и да е,не защото са убедени в едно или друго -а ей тъй - като за пред публика,за себеподчертаване,самоизтъкване или дявол знае какво.Отвратителното обаче е,че някои го правят за пари.
цитирай
4. veselaj - ivanna4ev,
12.01.2011 18:28
така е, но в този случай почти всички блогъри май са убедени, че е вярно това, което им казват по телевизията. Аз мога да разбера родителите. Но журналисти като Бенато наистина трябва да бъдат съдени.
цитирай
5. ivanna4ev - veselaj, този лекар нещо невиждано ...
12.01.2011 18:55
veselaj,този лекар нещо невиждано и нечувано ли е направил?Отнесъл се повърхностно - много го правят!Взел пари - много малко не го правят!Свършил си калпаво работата - все едно само той!Нещастник е,че случаят е с фатален завършек - все едно други такива няма!За детето и за това семейство не ми се говори...А журналистите ни - ами те са в пълно съответствие на времето,в което живеем.Виж те си гледат далеч,ама мнооого далеч по-добре работата от лекарите в България :))
цитирай
6. veselaj - 5. ivanna4ev,
12.01.2011 19:14
виж, ние не знаем какво точнто е станало. Трудно ми е да пиша за това, но когато моето дете почина, пеше прието в болницата (ІІІ-та градска в София) с възпалено ухо. Аз реагирах като тези родители - хората не умират от възпалено ухо. Много години ми трябваха за да видя истината и да я приема.
Дали лекарят се е отнесъл повърхностно съдим само по думите на журналистите. Слушах тази сутрин лекарката, която е правила одита. тя буквално беше принудена да каже, че лекарят не е догледал - просто защото един месец преди това ни се внушаваше, че лекарите правят тенденциозни експертизи. А и пари не е вземал - попитал е дали са внесли таксата за избор на екип.
цитирай
7. evrazol - Този коментар страшно ме впечатли
12.01.2011 19:24
ivanna4ev написа:
veselaj,този лекар нещо невиждано и нечувано ли е направил?Отнесъл се повърхностно - много го правят!Взел пари - много малко не го правят!Свършил си калпаво работата - все едно само той!Нещастник е,че случаят е с фатален завършек - все едно други такива няма!За детето и за това семейство не ми се говори...А журналистите ни - ами те са в пълно съответствие на времето,в което живеем.Виж те си гледат далеч,ама мнооого далеч по-добре работата от лекарите в България :))


Всичко си е "в пълно съответствие на времето,в което живеем".
За това единственото нещо което можем да правим е .... Да се уповаваме!
цитирай
8. ivanna4ev - evrazol, ако ние не сме "в п...
12.01.2011 20:36
evrazol,ако ние не сме "в пълно съответствие на времето,в което живеем",най-напред трябва да се научим какво трябва да правим,а после и как.Е,не мисля че с играене на "Кой е по-по-най" спекулирайки с нещастието на едни хора,ще станем повече от "уповаващите се". Тръгнахме и тук да се надпреварваме в разнасянето на призиви за национален протест.Срещу какво - срещу лекарските грешки.А защо не срещу журналистическите,срещу полицейските или съдебните?Защо не срещу политическите-докарали страната до пълна катастрофа.
цитирай
9. mamkamu - Много навременна съпоставка!
12.01.2011 20:41
Много навременна съпоставка!
цитирай
10. nicodima - Най-после едно мнение, излизащо извън истерията...
12.01.2011 21:52
Понякога ме питат като лекар защо мълча...
Ами мълча, защото доста неща знам... Защото, ако се включа в общия хор, може да излезе, че съм била на страната на голямата лъжа... Смъртта на което и да е дете е невероятна трагедия, но преди да съдим когото и да било, трябва да имаме информация. Аз само ще кажа, че до трагедията се е стигнало след поредица от грешки допуснати от най-различни хора по веригата, Маджунов е само една брънка от нея, а грешката му на един етап е била поправима!
В двата случая една хипотеза е обявена за истина и с нея се жонглира според интересите на засегнатите страни. А не искам да ръкопляскам на жонгльори, чиито уреди се превръщат пред очите ни в нечий политически интерес...
цитирай
11. beckslover - .
12.01.2011 23:00
Съгласен съм с мнението Ви. Да, има лекарска грешка. Нека да е престъпление. Но не смятам, че аз, Вие, или коментиращите и писалите изобщо в блога по темата, имат достатъчно ниво на компетентност, за да квалифицират случаят, още повече с такъв ентусиазъм да остракират цяло съсловие.
Vmir беше писал за всезнайковците. Те са много и тук в блога. Раздават възмездие, пишат присъди в постове и коментари.
Има достатъчно компетентни органи в държавата да съдят, не ние.
Тъй че разбирам лекарите и тяхната реакция.
Другото не разбирам
цитирай
12. gantree - @ Весела
12.01.2011 23:05
Здравей.
Браво, поздравления!!! Възхитен съм от връзката, която си направила между тогава и сега.

Аз, честно казано, отдавна вече не чета такива "новини" като тази за това дете от ИСУЛ, съвсем умишлено и целенасочено. Масовите народни реакции по тях също гледам да не чета. От коментарите срещу този лекар, на които случайно попаднах по блоговете, останах възмутен. Ако го дадат за половин час на блогърите от блогбг, той сигурно ще бъде изяден жив. Злобата и омразата срещу него е потресаваща.
цитирай
13. анонимен - само да попитам
12.01.2011 23:19
тъй като аз съм един от злите, тъпите, изродите , които нападнаха Маджунов, та подозирам, че този постинг се отнася и за мен.
Та да кажа и аз - защото според мен трябва да има от всички мнения.
1. Ако някой не е видял Америка трябва ли да я види, че да признае, че съществува?
2. Ако Маджунов си беше свършил работата - ДА ОСТАВИ ДЕТЕТО В БОЛНИЦА ПРИ ПЪРВИЯ КРЪВОИЗЛИВ, А НЕ ДА ИЗПИСВА ВОДА - дали щяхме да му знаем името?
3. Ако някой краде от всички ни (чрез източване на Здравната каса) трябва ли са си мълчим?
4. Ако това не е единствен случай - трябва ли да го пуснем да си ходи по живо по здраво?
-----------------------------------------------------------------------------------------
Общото в двата случая е толкова, колкото между Калофер и Калифорния - в единия случай беше обвинение в предумишлено убийство, а тук става дума за немърливост! Голяма!
----------------------------------------------------------------------------------------
Никой не обвинява съсловието, за да се излиза с тези номера. Обвинява се един конкретен безхаберник.
--------------------------------------------------------------------------------------------
После ще питам как с докторска заплата се купува апартамент във Виена, ама това е по-късно.
---------------------------------------------------------------------------------
за нечетящите такива новини - винаги ще си останете поданници))) които са като щраусите.
-----------------------------------------------------------------------------------
някой иска ли да отговори?
цитирай
14. pin777 - Аз не виждам злоба, виждам желание за промяна.
12.01.2011 23:27
Дайте да не се заблуждаваме и да погледнем реално на нещата. Факт е , че умират прекалено много хора заради така наречените 'лекарски грешки'. А грешни ли са парите, които вземат същите 'специалисти'. Не говоря за редовите лекари, говоря за същите като този самозабравил се така наречен лекар. В една нормална държава същия този 'лекар' щеше моментално най-малкото да се 'пенсионира' доживот. А той най-безочливо излиза и заявява, че не се бил чувствал виновен и съжалявал. Какво ще съжалява, може ли да върне детето на родителите му ?! Такива като него като се нагушат с пари и вече се самозабравят и стават търговци в бели одежди. Уважението трябва не само да се заслужи, а и постоянно да се защитава...
цитирай
15. dolsineq - Човешко е да се греши - божествено да се прощава! Аз не съм Бог!
13.01.2011 06:37
Изобщо не може да има съпоставка между двата случая. Гери е била оперирарана прибързано и на първия кръвоизлив не е получила необходимата медицинска помощ. За разлика от вас имах проблеми доста време с гърлото, направих и кръвоизлив и реакциите на лекуващите лекари при мен бяха коренно различни. Никой от лекарите не би искал да изпада в положението на (д-р) Маджунов, освен това не е застрахован и от професионални грешки, затова е обяснима и реакцията колегите му.
цитирай
16. veselaj - alexalex,
13.01.2011 09:06
да, ще ти отговоря. Пишеш "Общото в двата случая е толкова, колкото между Калофер и Калифорния - в единия случай беше обвинение в предумишлено убийство, а тук става дума за немърливост! Голяма!"
Общото в двата случая е, че ОСЪЖДАМЕ НЯКОГО САМО ЗАЩОТО ТАКА КАЗВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА. Нито тогава, нито сега знаем какво точно е станало. Не упреквам родителите, те са обезумели от болка и търсят вина и в себе си, и в другите. Мога да напиша цяла книга за болката и гнева, които изпитват. Хората в Либия бяха в тяхното положение - водят децата си в болница и им ги връщат в ковчези. Защо тогава всички бяхте сигурни, че сестрите са невинни.
Казваш "ако Маджунов си беше свършил работата" - аз НЕ ЗНАМ дали не я е свършил. Ти твърдиш нещо, което смяташ за факт само защото така е казал някой. Да се разберем - не оправдавам никого. Но не може предварително да се осъжда някой. Не бива да се внушава, че лекарите се прикриват един друг. "Да видим дали лекарите ПАК ще се измъкнат" - бяха думите на Бенатова. Което значи, че и друг път са се прикривали - в случая се визира Г. Оряховица.
pin777, не познавам този лекар. Той има 30 годишен стаж като лекар. Пак повтарям - моето дете беше прието в болница заради възпаление на ухото и умря. Много време ми трябваше да мога да погледна истината и да призная, че никой няма вина. И аз бях готова да обвинявам много хора (още повече че тогава се сбъсках и с бездушие, и с безотговорност). Да, умират хора заради лекарски грешки. Уви, ще умират.
dolsineq, няма два еднакви случая в медицината. Не съм нито лекар, нито имам нещо общо с медицината, но не е и нужно, за да знам това. Както виждаш, лекарите мълчат. Никой не смее да каже нещо в защита на този лекар именно защото се страхуват да не бъдат обвинени в пристрастност. колкото до съпоставката на двата случая - съвсем идентични са. Ние и там не знаем какво е станало.
цитирай
17. vishnichka - Вижте,
13.01.2011 09:22
всеки има право на мнение, зачитам Вашето с някои забележки...

"Преди няколко дни в България почина дете."

Не, не става въпрос за починало, а за загинало дете...вследствие на "лекарска грешка", която най-вероятно ще даде възможност на лекаря да се измъкне с административно наказание, защото по дифолт, тя е възможна за всеки практикуващ професията... и все пак като реакция на гилдията е нещо...

"Аз не зная истината ... нито сега мога да твърдя, че лекарят може и да не е убиец"
Това е игра на думи, която аз не разбирам...все едно аз да Ви кажа, че не може да видим нещо, което не може да се види, че да го знаем, със сигурност, за да повярваме, че е истина...

И накрая, "всички останали" какво значи?

Умират деца, убиваме ги с безхаберието си ... не е ли това най-тревожното
за едно общество. И за какво друго може да се погрижи, ако не може да опази живота на децата си! Не е ли време да прогледнем колко е безчовечно всичко това???


цитирай
18. yotovava - Поздрав
13.01.2011 09:40
за постинга.
Смятам, че може да коментираме, след като истината излезе наяве. Всъщност "АКО".
Валя
цитирай
19. veselaj - vishnichka,
13.01.2011 09:44
наистина ли не разбираш, че осъждате някого без да знаете случая. Детето е починало. Какво точно е станало може да се разбере (и ще се разбере). Ако този лекар е виновен, трябва да бъде осъден. Но нямаме право да осъдим някого, само заради трагичния глас на Бенатов. Точно толкова нямаме право да оправдаваме някого. Не забравяй, че и в случая в Либия имаше починали деца. Хората там бяха убедени, че българите са ги убили. Либийските деца имат точно толкова право на живот, колкото и българските.
Под "всички останали" имам предвид именно хората, които тогава бяха точно толкова (и по същите причини) убедени, че българите са невинни, колкото сега са убедени, че лекарят е виновен.
цитирай
20. veselaj - Благодаря, Валя. дано поне някой се ...
13.01.2011 09:44
Благодаря, Валя. дано поне някой се замисли. И дано истината излезе наяве. Макар че не съм сигурна дали ще повярваме на истината или ще виждаме това, което ни диктуват чувствата. Все пак в случая в Г. Оряховица хората не повярваха на лекарската експертиза, а на СРС-тата. И то без да са ги чули.
цитирай
21. cchery - Не изчетох всички коментари..., но искам да уточня едно нещо
13.01.2011 10:16
сега, в случая с Гери, хората сме убедени във вината на "лекаря" просто защото всички до един сме лекувани все така - неглиже!!!! Да, разбира се, много искахме сестрите ни в Либия да не са виновни, защото са българки и най-вече защото не познавахме тяхната система в здравеопазването, но подозирахме, че като страна от третия свят, едва ли е ...... добра...... при положение, че имат нужда от подготвени кадри от чужбина! Сега не ми говорете, че Либия не е от третия свят, щото....... няма смисъл просто. Но когато си в България и си бил цоцан отвсякъде пациент, след което захвърлен буквално я на рецепта с антибиотик, я на самоизлекуване, не може да не си убеден, че един идиот е убил 4-годишно дете......
цитирай
22. veselaj - cchery,
13.01.2011 10:25
Далеч не всички се лекуват неглиже. Убедени сте във вината на лекаря, защото така беше представен случая по телевизията. Присъди не бива да се дават от журналисти. Нито осъдителни, нито оправдателни. В страните от третия свят децата също имат право на живот. Да, едва ли здравиопазването в Либия е на добро ниво (макар че нямам поглед), но това не оневинява сестрите по подразбиране. Нашата здравна система също не струва, което не прави един лекар автоматично винове.
цитирай
23. cchery - Далеч не всички се лекуват неглиже. ...
13.01.2011 11:03
veselaj написа:
Далеч не всички се лекуват неглиже. Убедени сте във вината на лекаря, защото така беше представен случая по телевизията. Присъди не бива да се дават от журналисти.

Не, Весела, убедена съм, защото съм била там..... в ИСУЛ. И съм получила същото "качество" услуга макар не точно от маджуна....... Точно затова! Убедена съм, защото преди 4 седмици гипсирахме лявата ръка на сина ми ииииии....... дадох 10 лв за да го гипсират. А ги дадох, защото ми ги поискаха! Говорим за дете на 8 години, прието и прегледано по спешност - НЕЩО, ЗА КОЕТО НЕ СЕ ПЛАЩА ВЪОБЩЕ!!!!! И ги дадох, защото синът ми се свлече на земята, докато му гипсираха ръката, и гипсиращия го сложи на кушетката и го напръска с вода! След което каза буквално: "Сега мама ще почерпи, задето свестихме детето!!!" Е, АКО НА РАБОТЕЩИЯ В БОЛНИЦА ЛЕКАР/СЕСТРА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НЕ МУ Е ДА ТИ СВЕСТИ ДЕТЕТО БЕЗ ДА ПЛАЩАШ ЗА ТОВА, КЪДЕ БЕ МАМА МУ СТАРА!!!
цитирай
24. dolsineq - Ето линк към трагедията с Гери: h...
13.01.2011 11:20
Ето линк към трагедията с Гери: http://therainss.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/01/03/tragediia.661383
Личната лекарка е бил против операцията на Гери. Защо (д-р) Маджунов не се е съобразил с показателите на детето? А те не са били добри.
Много деца и при нас минават по този път, на много са отлагали операцията, до пълното им оздравяване. Работя в детска градина от 25 г и имам поглед върху най-честите заболявания при децата.
цитирай
25. veselaj - cchery,
13.01.2011 11:31
не съм била в ИСУл, но ти вярвам. Но не можем да съдим просто така, защото на нас ни се е случило нещо лошо.
24. dolsineq, прочетох тази статия още преди дни. Не случайно написах, че съм изпитала същата болка. И знам колко едностранчиво се преценяват нещата, когато разумът ти е блокиран от болка - изпитала съм го. Затова и сравнявам случая със случая в Либия - и там имаше едни обезумяли от болка родители. Което не означава, че са били прави по подразбиране. Защо тогава всички се възмутиха от Костов, който каза: "ами ако са виновни?"
цитирай
26. анонимен - Не може да се сравняват
13.01.2011 11:40
Какво общо има грешка и заразяването в Либия.Много филми гледате .Д-р Хаус ,не съществува .Спешно отделение е фантастика.Не оправдавам д-р Маджунов.Но оскотяването е завладяло България.Всеки плюе по другия като луд .На мен самия ми даваха 6 месеца живот преди 20 години.Промениха ми живота с една сгрешена диагноза .И какво да направя ,да пребия лекаря ли.
цитирай
27. veselaj - Общото е, че и в двата случая осъж...
13.01.2011 11:55
Общото е, че и в двата случая осъждаме някого само на базата на изказвания на телевизия и близки. И в двата има починали деца и съсипани родители. Но в единия случай сме убедени, че медицинските сестри са невинни, а в другия - че лекарят е виновен. Не гледам нито д.р Хаус, нито "Спешно отделение".
цитирай
28. анонимен - Странно!Защо се взема за сравнение ...
13.01.2011 12:02
Странно!Защо се взема за сравнение либийските сестри?Двата случая са толкоива различни.Много себична оценка на една жестока истина.
цитирай
29. veselaj - Кое е различното?
13.01.2011 12:24
Кое е различното?
цитирай
30. vishnichka - 19. veselaj
13.01.2011 12:29
veselaj написа:
наистина ли не разбираш, че осъждате някого без да знаете случая. Детето е починало. Какво точно е станало може да се разбере (и ще се разбере). Ако този лекар е виновен, трябва да бъде осъден. Но нямаме право да осъдим някого, само заради трагичния глас на Бенатов. Точно толкова нямаме право да оправдаваме някого. Не забравяй, че и в случая в Либия имаше починали деца. Хората там бяха убедени, че българите са ги убили. Либийските деца имат точно толкова право на живот, колкото и българските.
Под "всички останали" имам предвид именно хората, които тогава бяха точно толкова (и по същите причини) убедени, че българите са невинни, колкото сега са убедени, че лекарят е виновен.


Много станаха условностите, veselaj.
Нещата са от ясни по ясни: става дума за конкретности като въпрос/отговор, отговорност/вина, осъждане/съд, общество/позиция и т. н. По случая се изнесе доста информация, каквото не се знае, ще се доуточни от следствието, предполагам...
Да, не ни е работа да се месим там, но не бива да мълчим, защото само така : с гласност, натиск и ясна гражданска позиция може УТРЕ, макар и косвено, да спасим ЖИВОТ и нечие ДЕТЕ!!! Толкова ли е трудно пък това да се разбере... И също няма как да го знаем дали се е случило или не, истина ли е или не, нали???
цитирай
31. veselaj - 30. vishnichka
13.01.2011 12:51
там е проблемът - че няма достатъчно информация. Ние научихме гледната точка на родителите, но не знаехме гледната точка на лекаря. Осъдихме този човек преди даже да сме го изслушали. Слушах по телевизията лекарката, правила одита. тя не посмя да каже категорично, че лекарят е виновен, но беше принудена да измънка нещо подобно, защото беше притисната от водещите.
Да, гласност трябва да има. Но не преди да се знаят всички факти и всички гледни точки. И да, ако има виновни и небрежни лекари, те трябва да бъдат съдени. Но не в медиите и не за да се оправят нечии бакии.
цитирай
32. анонимен - Наистина ние не знаем какво точно е ...
13.01.2011 13:02
Наистина ние не знаем какво точно е станало защото не сме били там. Но как да разберем? Защо да не вярваме на родителите? Да оставим журналистите настрана. Има един неоспорим факт и той е смъртта на едно дете. Има и един неоспорим въпрос "ЗАЩО?". Сто процента съм сигурен, че Маджунов не е предвиждал фаталния изход, но той вече е факт. Думата "безхаберие" се набива в ума и за това не е нужно журналистичестко внушение. Защото почти всеки има опит. Хората вярват на журналистите защото имат опит и вече им е втръснало. Кое му е сложното за разбиране? Вярваш, че лекаря е невинен, макар да не го казваш на глас. И не е важно дали ти, аз и останалите вярваме в едно или друго, а това, че е изгубен един живот. Точно за това трябва да се пише и да се търси отговора на въпроса "Защо стана така?".
Не можем да сравняваме Маджунов и медиците от Либия.
цитирай
33. kass - veselaj
13.01.2011 13:04
Случаят със сестрите в Либия беше политически. Бяха заподозрени много свързани със случая, но след реакция на правителствата им освободени. Останаха само нашите, защото нямаше кой да ги защити. За случая в България се разбра след месеци, когато делото срещу тях беше в ход и опасността за живота им реална... Тук в случаят няма политически мотив, има починало дете от рутинна операция, почти недопустим факт. Казвам почти, защото все пак е важно дали и родителите ще обърнат внимание на усложненията... Ние можем да приличаме на съдници, по внушенията на телевизията, но ние съдим не само по това какво ни внушават, а и дали това внушение се връзва със здравия разум, а здравия разум показва, че не бива да загиват нелепо деца заради системата, подценяване на риска или заради финансови уреждания на въпроса... Това са нещата, които осъждаме преди всичко...
Поздрави!
цитирай
34. breeze - Ей в такава държава ми се живее.
13.01.2011 13:08
Държава на " милосърдие" и меки закони, където и крадеца, е "професионално" защитен.
цитирай
35. veselaj - 32. анонимен, 33. kass,
13.01.2011 13:23
точно там е въпросът, че има журналистическо внушение. точно на това се разчита, че хората са се сблъсквали със всякакви лекари и са особено чувствителни, когато става въпрос за смъртта на дете. Аз не коментирам случая в Либия във връзка с вината на сестрите (макар че и там имам по-различно мнение, но това е друга тема), а като реакция на обикновения човек. Разглеждам случая в Либия от гледна точка на родителите на починалите там деца. Ние не знаем от какво точно е починало детето. Да, направена е рутинна операция. Но и много хора умират от операция от апендицит. И не оправдавам никого. Просто не ми харесва да се хвърлят хора на кучетата по този начин. хайде да бъдем честни - щеше ли бтв да обърне внимание на този случай, ако не беше издънката на Цветанов със случая Г.О.? Защото всеки ден умират деца - по различни причини. И ще умират все по-често след последните реформи в спешната помощ. Защото сега лекарите ще трябва "на око" да преценяват дали случая е спешен. там е проблемът, а не вината на конкретния лекар. Тук случая е точно политически в смисъла, в който разглеждаш либийския случай.
цитирай
36. dolsineq - И как така в Либия сестрите от зап...
13.01.2011 13:25
И как така в Либия сестрите от западна Европа ги оневиниха и се прибраха по живо и здраво в родината си, а за българските сестри не се намери един къдърен управник от родината им, да ги защити? Ами излязоха и виновни според Костов, а настоящата радетелка за европейска култура Надежда /фамилията очаквам скоро в западен акцент да се промени, според това откъде духа вятъра/ си шири задника там, където и пръстта й не трябва да влиза!
Веселаж, писах и по-горе, че тази съпоставка е неуместна. Живота на всеки от нас е безценен. Грешки всеки допуща, но от грешка до грешка има огромна разлика. Не се притеснявам и сега да повторя: "(д-р) Маджунов в затвора!" Той е виновен и трябва да си понесе отговорността по случая. Да си лекар не е като да си касапин.
цитирай
37. gantree - @ Алекс коментар 13
13.01.2011 13:25
@ alexalex
Алекс, Весела ти е отговорила, ама и мен ме сърбят ръцете. Освен това, никой не те е нарекъл "изрод", така че няма защо да си късаш ризата. Тъкмо напротив - ти и такива като теб наричате този доктор по този начин, без дори лицето му да сте виждали.

На въпросите ти.

1) Този твой въпрос е тъп, и ми показва, че не си достатъчно интелигентен. Вероятно и ти самият си тъпак, съдейки по този твой въпрос.
2) Няма "ако" и няма "дали". Ако имаш данни за несвършена работа или извършено престъпление от този доктор - тогава иди в полицията, вместо да правиш това, което правиш в блога си.
3) Същото, справка по-горе в отговор 2).
4) Кой си ти и какъв си, за да задържаш или да пускаш когото и да било по живо, по здраво? Какво си въобразяваш, че си? Ако с цялата си намеса искаш "просто да помогнеш", защо тогава не потърсиш родителите на това дете, и да им предложиш помощта си за едно или друго, или за всичко, от което биха имали нужда? Вместо да направиш нещо полезно, какво всъщност правиш ти - съдиш някого, и се изживяваш като фалшива мона лиза по барикадите срещу неясно какво.

Никой не бил обвинявал съсловието, за да се прави аналогия с медиците в Либия? Ами и в Либия никой от родителите на убитите деца не обвини съсловието, а точно конкретни медици. Това забравил ли си го?

Да, аз писах, че съм от нечетящите такива новини. Какъв съм и какъв ще си остана, това изобщо не ти е в компетенцията да определиш :)))
цитирай
38. gantree - @ коментар 36
13.01.2011 13:32
dolsineq написа:
И как така в Либия сестрите от западна Европа ги оневиниха и се прибраха по живо и здраво в родината си, а за българските сестри не се намери един къдърен управник от родината им, да ги защити? Ами излязоха и виновни според Костов, а настоящата радетелка за европейска култура Надежда /фамилията очаквам скоро в западен акцент да се промени, според това откъде духа вятъра/ се шире задника там, където и пръстта й не трябва да влиза!

Какво имаш против задника на Михайлова, простачко проста? :))))
И защо лъжеш, че никой от управляващите в онзи период не е направил нищо, за да защити медиците в Либия?
Ето тук има подробна хронология на всичко направено за медиците в Либия още от първия момент:
http://www.bta.bg/site/libya/bg/02chronology1998.htm

И си мерИ приказките, следващия път.
цитирай
39. анонимен - Примери
13.01.2011 13:38
Ма защо не сравниш д-р Менгеле с Маджунов .
както сте тръгнали скоро и с Атила ще почнете да сравнявате българските лекари
Всяко стадо си има мърша .Спрете да пеете в хор с ГЕРБ и други политици.
Незнам как точно се е развивал инцидента с детето.По това ,че Маджунов се оправдава с чужди грешки ,може да се е случило всичко,от негова грешка до чужда такава.
Нямате си представа какви са отношенията м/у колеги в една болница .
Като навсякъде шефа е на някого протеже ,половината работни места са празни .Сестрите липсват и то на 90% .
Половината колеги са деца на татко и мама и не искат да бачкат .
За скъпите медикаменти ,шефа ще те утрепе ,че си ги сложил за да спасяваш някого .
Не напразно никои не иска да учи медицина ,или дори да завърши отива в някоя фирма .
След 10 години лекари в България няма да има .Бъдете здрави .
цитирай
40. veselaj - И как така в Либия сестрите от зап...
13.01.2011 13:39
dolsineq написа:
И как така в Либия сестрите от западна Европа ги оневиниха и се прибраха по живо и здраво в родината си, а за българските сестри не се намери един къдърен управник от родината им, да ги защити? Ами излязоха и виновни според Костов, а настоящата радетелка за европейска култура Надежда /фамилията очаквам скоро в западен акцент да се промени, според това откъде духа вятъра/ си шири задника там, където и пръстта й не трябва да влиза!
Веселаж, писах и по-горе, че тази съпоставка е неуместна. Живота на всеки от нас е безценен. Грешки всеки допуща, но от грешка до грешка има огромна разлика. Не се притеснявам и сега да повторя: "(д-р) Маджунов в затвора!" Той е виновен и трябва да си понесе отговорността по случая. Да си лекар не е като да си касапин.

Ето това е една голяма лъжа. Имаше и българи, които бяха арестувани и пуснати. Костов не е казвал, че сестрите са виновни, а само зададе въпроса "А ако са?". Защо вярваш, че сетрите са невинни - ами те са били инжекции на тези заразени деца и според техните медии са го направили умишлено (вече казах, че имам моя версия, доста различна от общоприетото мнение, но не е мястото сега да я разказвам). Значи тук вярваш не на лекаря, а на родителите и журналистите, а тогава вярваше на медиците? Защо имаш различен аршин в двата случая?
цитирай
41. dolsineq - И как така в Либия сестрите от зап...
13.01.2011 13:39
gantree написа:
dolsineq написа:
И как така в Либия сестрите от западна Европа ги оневиниха и се прибраха по живо и здраво в родината си, а за българските сестри не се намери един къдърен управник от родината им, да ги защити? Ами излязоха и виновни според Костов, а настоящата радетелка за европейска култура Надежда /фамилията очаквам скоро в западен акцент да се промени, според това откъде духа вятъра/ се шире задника там, където и пръстта й не трябва да влиза!

Какво имаш против задника на Михайлова, простачко проста? :))))
И защо лъжеш, че никой от управляващите в онзи период не е направил нищо, за да защити медиците в Либия?
Ето тук има подробна хронология на всичко направено за медиците в Либия още от първия момент:
http://www.bta.bg/site/libya/bg/02chronology1998.htm

И си мерИ приказките, следващия път.

...................................
Да се благодарим на Франция и бившата г-жа Саркози за добрия изход на сестрите, а българските управници Бог да ги съди!
цитирай
42. dolsineq - И не измествайте темата! Няма нищо ...
13.01.2011 13:40
И не измествайте темата! Няма нищо общо с двата случая!
цитирай
43. gantree - @ коментар 42
13.01.2011 13:48
dolsineq написа:
...................................
Да се благодарим на Франция и бившата г-жа Саркози за добрия изход на сестрите, а българските управници Бог да ги съди!

А, не, без тия номера. Ти писа, че нищо не било направено от тогавашните управляващи, и че никой от управляващите не бил защитил българските медици в Либия - което е една долнопробна лъжа от твоя страна, заради която ти пуснах по-горе линка с цялата хронология по години и дата по дата. Значи, или си вземи думите обратно, или се извини на четящите и разговарящите с теб, че си излъгала поради незнание или неразбиране.

dolsineq написа:
И не измествайте темата! Няма нищо общо с двата случая!

Напротив, има много общо в двата случая.
Това, че ти не го виждаш, си е само твой проблем.
И никой не измества никаква тема, защото именно сравнението между двата случая е темата тук. Ако смяташ, че "няма нищо общо" между тях, тогава по-добре ти си мълчи, за да не изместваш темата.
цитирай
44. kass - veselaj
13.01.2011 13:50
Именно! Точно защото не бива да зачестяват и да има диагнози "на око" сме се развълнували толкова. За теб Маджунов е хвърлен на кучетата от медиите, за да има изкупителна жертва за пред обществото, което жадно за възмездие да накаже, за мен има поредица от грешки, грешна политика, нищета в средствата за болните, корупция, прикритие и липса на намеса при неправилно взето решение, прехвърляне на топката, липса на съпричастност към болните, наши и ваши и още много в тоя дух. Едно неправилно от пациентите действие - да се избира екип се узакони. Порочни практики променящи мисленето както на докторите, така и на пациентите, а къде отиде моралът - да работиш в името на живота, защото лекарската професия е единствена в която си лекар денонощно и до края на живота си, без почивен ден и винаги когато някой се нуждае от познанията и уменията на лекаря, той е длъжен по моралната клетва, която е дал да даде своята помощ... Това е осъдителното в случая, че независимо каква е системата, политиката или обстановката в една държава - лекарят трябва да остане лекар, без значение дали има клинична пътека, без значение дали колегата му е допуснал грешка, дали ще го накажат или не, важното е да се сведе до минимум страданието, черните забрадки, сълзите и пресните гробове... Но вместо това чуваме "Аз не съм виновен" без капка болка за загубата на негов пациент, независимо на какво се дължи тя... Повярвай ми това усещане никой не може да ти внуши, ти сам го долавяш от поведението на лекаря...
цитирай
45. veselaj - И не измествайте темата! Няма нищо ...
13.01.2011 13:50
dolsineq написа:
И не измествайте темата! Няма нищо общо с двата случая!

Ти изместваш темата. И в двата случая едни хора са осъдени заради реакцията на родителите и пропагандните медии. Но мнението ти за двата случая е различно именно заради двойните стандарти.
цитирай
46. masterpiece08 - Здравей, Весела,
13.01.2011 13:51
и за много години!
Здраве, дълголетие, късмет и любов!
Малко късничко влязох в блога тази година и също като теб се колебах, но все пак публикувах и моята гледна точка!
Поздравления!
цитирай
47. gantree - @ допълнение
13.01.2011 13:52
И още веднъж ще ти пусна линка към хронологията:

http://www.bta.bg/site/libya/bg/02chronology1998.htm

Отвори я, и започвай да я четеш дума по дума, за да си изчистиш от главата глупавото мнение, че Сесилия Саркози е направила повече за медиците в Либия, отколкото българските управляващи са направили за тях.
цитирай
48. wasteland - Авторката - случаите нямат нищо ...
13.01.2011 13:54
Авторката - случаите нямат нищо общо - обвиненията в Либия бяха за умишленото заразяване на 600 либийски деца с вируса на СПИН, след като им е било заплатено от Израелските тайни служби, което просто е несериозно.
Тук лекари от ПРЕСТЪПНО НЕХАЙСТВО оставят да умре дете от вадене на сливици !

Освен това - може да не сме лекари и да сме на 100% компетентни, но всеки мислещ човек може да прави причинно-следствени връзки въз основа на факти...

Факт е, че е направена операция, при съмнения за възпалени сливици ( моите като ги вадиха три пъти ме връщаха, само защото от притеснение вдигах 37,1 до 37,5 градуса температура ).
Факт е, че след последвалите усложнения не е предприето никакво адекватно лечение.
Маджунов казва, че на детето нищо му няма и го изписва!
Факт е, че екипа приел детето за последно не му е измерил дори кръвното - защото тогава щеше да се установи, че въпросният кръвоизлив не е маловажно нещо и МОЖЕ БИ нямаше детето да седи 4-5 часа докато бъде прието в операционната, където отново не му е направено кръвопреливане!
За сестрите в Либия до този случай всички са били на мнение, че са прекрасни специалисти и е просто очевадно, че се превръщат в изкупителна жертва.
Само, че изкупителна жертва означава невинен да поеме вината на виновния...
Маджунов невинен ли е ?
Лекарите от екипа - невинни ли са ?
Шефа на отделението и този на болницата - и те ли са невинни, след като е имало и други подобни случаи ???

Двата случая нямат нищо общо...

На какво да вярвам - на собствените си очи, уши и ум или на лекарите, които правят фалшиви епикризи на престъпници ?

Не измествайте въпроса - Маджунов е винвен - колегите му също !
Всеки, който извършва престъпление трябва да си понесе отговорността !


цитирай
49. dolsineq - @43. gantree
13.01.2011 13:54
Излишно се палиш и дереш! Сестрите бяха изоставени на произвола на съдбата. Сега са тук и са живи и здрави. Излишно е да се връщам повече към този случай. Продължавай така, все някоя троха и за теб ще остане от костовата трапеза!
цитирай
50. wasteland - Освен това - ти какво искаш да кажеш с ...
13.01.2011 13:56
Освен това - ти какво искаш да кажеш с тоя пост точно - че лекарите от Либия са виновни, или, че Маджунов е невинен ??
цитирай
51. dolsineq - http://afrodita1.blog.bg/politika/2011/01/12/vremenno-otnemat-lekarskite-prava-na-d-r-madjunov.666269
13.01.2011 13:57
12.01 13:39 - Временно отнемат лекарските права на д-р Маджунов
Автор: afrodita1 Категория: Политика
Прочетен: 30 Коментари: 0 Гласове:
6




Лекарят, оперирал починалото момиченце Гергана от сливици, най-вероятно ще бъде предложен за временно отнемане на лекарските му права.

Това заяви в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви д-р Златица Петрова, шеф на изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО), която проведе проверка по случая.

По думите й след това по преценка на здравния министър или на Българския лекарски съюз (БЛС) може да се забрани временно на д-р Михаил Маджунов да упражнява професията си.

Само три инстанции имат право да отнемат лекарски права - здравният министър, съдът и директорът на БЛС.

Проверката на ИАМО установи лекарска грешка в случая с момиченцето, както и занижен контрол от страна на ръководството на отделението.

Според заключенията основната причина за фаталния изход е подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар.

От БЛС ще изчакат проверката на лекарската комисия по етика и нейните заключения, за да решат дали също да поискат отнемане на лекарските права.

Единствено съдът може да каже дали д-р Маджунов е виновен или не, заяви по Би Ти Ви шефът на болницата "Царица Йоанна" (ИСУЛ) д-р Бойко Коруков, като обаче призна, че животът на момиченцето е можело да бъде спасен.

Той е назначил аутопсия, в резултат на което е заседавала лекарска контролна комисия, но все още не е занесъл готовия протокол на здравния министър.

По думите му обаче "при това дете се оказа, че заболяването хемофилия е причина за трагичния край".

Д-р Коруков отбеляза, че от 35 години насам това е първият трагичен случай при операция на сливици в ИСУЛ.

Само д-р Маджунов, когото директорът определи като "добър професионалист", към когото е насочвал и свои близки, е оперирал 10 хил. деца.

вести.бг
цитирай
52. анонимен - veselaj и gantree
13.01.2011 14:00
само няколко вметки.
към първата - скъпа, ако наистина беше попрочела нещичко и то в хронология, щеше да знаеш , че АЗ И ОЩЕ ХОРА започнахме да ПИШЕМ МНОГО ПРЕДИ БЕНАТОВА ДА ПОДГОНИ МАДЖУНОВ. Аз поне попитах 20 пъти къде са медиите, че не питат.
Толкова по това, че Бенатова ме манипулира)))).
Относно вината на Маджунов - ако ти си лекар и твои пациент умре от нещо твърде тъпо като операция от сливици си прекъсваш отпуската и отиваш да видиш какво става! Това е! А не си вееш гъза по Виена няколко седмици, защото Бойко казал, че трябва да се "чистят" отпуски.
за другото лице:
1. Уважаеми, ако не можеш да разбереш какво пиша накарай някой да ти го прочете. Бавно. Аз дали съм тъп е един въпрос, ти колко си прост(а) - не е друг въпрос а е констатация.
2. Ти какви данни искаш - СРС-та като Яне ли да вадя? Не ми е приятел Трактора, сори. Имаме престъпление, имаме и човек, който по всички улики е виновен, без да се налага да имам юридическо образование или да съм криминалист. Става дума за елементарна логика, която очевидно ти е недостъпна.
3. Аз съм нормален български гражданин, които плаща редовно данъци и осигуровки и имам право да питам. Правото да питаш е изконно човешко право. Правото ти да мълчиш е твое право. Не ми го вменявай.
Ще питам как така едно дете е седяло в болница няколко часа, а е изписана пътека за три дни постоянно. АКО СИ ЛЕКАР, НА КОЙТО МУ СЕКВАМ ДАЛАВЕРКАТА - ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЗА ТЕБ!
4. Като редовен данъкоплатец имам право да питам и главния прокурор. Защото и аз му плащам заплатата. И ще продължа да питам. До посиняване.

----------------------------------------------------------------------------------
С какво помагам и на кого помагам - не е нещо, което ще обявявам навсякъде, аз не съм Първанов- Гоце, който се кичи с чужди смс-та за Българската коледа (ей там смс никога няма да пратя!).
Можеш да си всякакъв - не ме интересува. Както не веднъж съм отбелязвал - правото да си прост е неприкосновено и трябва да се уважава)))
Аз уважавам чуждите права.
цитирай
53. gantree - @ коментар 49
13.01.2011 14:01
dolsineq написа:
Излишно се палиш и дереш! Сестрите бяха изоставени на произвола на съдбата. Сега са тук и са живи и здрави. Излишно е да се връщам повече към този случай повече. Продължавай така, все някоя троха и за теб ще остане от костовата трапеза!

Баба ти е била изоставена на произвола на съдбата, скъпа.
Ето ти още веднъж хронологията, която опровергава всичките ти лъжи:

http://www.bta.bg/site/libya/bg/02chronology1998.htm

Излишно е да се връщаш повече към случая в Либия, защото си лъжкиня, хваната в лъжа моментално, и не можеш повече да продължиш да лъжеш при вида на тази подробна и публично достъпна хронология.

А за трапезите, които се въртят в кухненската тенджера на раменете ти, не се притеснявай.
цитирай
54. gantree - @ Алекс 52
13.01.2011 14:05
Алекс, няма смисъл. Много си зле.
цитирай
55. dolsineq - @ 53. gantree
13.01.2011 14:08
Доста книжки изчетох по този случай, вкл. и няколко документални филма изгледах. Сега отказвам да споря повече по този случай, но ще припомня думите на Кадафи: "Първо ги стрижем, а после и доим!"
цитирай
56. wasteland - Веселке - прочетох ти и другия пост - ...
13.01.2011 14:10
Веселке - прочетох ти и другия пост - как бебето в ГО се е родило умряло :)

Няма да се обидиш, ако ти кажа, че освен тъпа, си и доста нагла нали ?

Чудех се дали освен лекарите и тъпанарите от БСП-то има други инфантилни тикви, които да вярват, че може едно бебе да се роди умряло и 15 часа след това "лекарите", който са направили аборта да си разговарят, как то още дишало...

А, че си абсолютен лаик в медицината е видно и от сателит...
На мой приятел им се роди момиченце в 6-я месец с тегло 570 грама...
Само дето не се чудиха лекарите в коя кофа да го удавят ( то е много хикс, защо ще давят умряло бебе - сигурно са некрофили, което пак е подсъдно де, ма карай ), ами са се борили за живота му, доколкото са могли, лежа още 3 месеца в кувьоз и сега си еживо и здраво момиченце...

А ти си идиотка... Което не е обида, а диагноза :)
цитирай
57. wasteland - gantree
13.01.2011 14:11
Да употребя малко от твоя начин на изразяване - абе ти да не си тъпкача на Веселка, че поемаш обилни дози от нейната простотия и като един Матросов я защитаваш с цената на собствения си акъл :)
цитирай
58. kass - gantree
13.01.2011 14:14
gantree, за мен щеше да е ненормално ако никой беше реагирал, независимо дали първосигнално или не. Всеки реагира според собствения си темперамент и чувство за справедливост, но ако изобщо не се замисли, не изпита състрадание, гняв или някакво друго неприятно чувство от този случай и новината мине покрай ушите му като нещо мормално, то значи самият той има някакво отклонение. Не ставай ти самия съдник на хората, всички сме такива каквито сме, задаваме си въпроси, изпитваме чувства, дори и във факта че коментираш този пост, означава че имаш отношение, макар и различно от масовото...
цитирай
59. gantree - @ dolsineq
13.01.2011 14:15
Какво си чела и си гледала, явно напусто е било, щом си мислиш, че Сесилия Саркози е направила повече за българските медици от управляващите, и затова според теб трябва на нея да се благодари. И забележи - хронологията включва всички действия на всички управляващи за целия период на този случай, не само Костов, а включително и двете комунистически правителства след него.

С думите на Кадафи нищо не казваш, а само спамиш темата. Явно след като стана ясно, че лъжеш, си решила, че можеш да правиш само това - да спамиш темата с глупости.
цитирай
60. hristo27 - Напълно естествено е, че само съдът ...
13.01.2011 14:15
Напълно естествено е, че само съдът определя виновен или невинен е един човек. Независимо каква професия практикува и какво престъпление е извършил /или не/. В тази дискусия е пропуснат един много същесетвен факт. Българското правораздаване ли ще определи дали д-р Маджунов или някой друг е виновен за смъртта на Гери? Същото ли това правораздаване, което гледа случая "Индиго" или "Лин". И тогава имаше грешки, соцколективни грешки от типа на "Има виновни, но конкретно никой не е виновен". Нито смешните присъди тогава, нито очертаващата се такава /ако се ДОКАЖЕ, че има виновен/ ще върне децата.
А колкото до лекарските грешки - тези дни прочетох в пресата колко деца са починали от лекарски грешки в Германия, Франция и др. страни от "белия свят". Никой не е застрахован от грешки. Но ТАМ ако краднеш пари от лекуващия се отиваш за доста Нови години на топло.
цитирай
61. vishnichka - 31. veselaj,
13.01.2011 14:18
veselaj написа:
там е проблемът - че няма достатъчно информация. Ние научихме гледната точка на родителите, но не знаехме гледната точка на лекаря. Осъдихме този човек преди даже да сме го изслушали. Слушах по телевизията лекарката, правила одита. тя не посмя да каже категорично, че лекарят е виновен, но беше принудена да измънка нещо подобно, защото беше притисната от водещите.
Да, гласност трябва да има. Но не преди да се знаят всички факти и всички гледни точки. И да, ако има виновни и небрежни лекари, те трябва да бъдат съдени. Но не в медиите и не за да се оправят нечии бакии.


Не знам дали си струва да продължаваме тази дискусия, щом страданието на едни родители, макар и пред медии, наричаш "гледна точка"...Сякаш не лекарят е търгувал с живота на детето им, а те със смъртта му...От такава позиция, най-естественото е да напишеш, че искаш ВСИЧКИ факти по случая, за да вземеш страна. Но това никога няма да се случи, защото е невъзможно, и няма да тръгна да те убеждавам за очевидното и достатъчното, което се изнесе в публичното пространство... Същевременно подхвърляш, че и ти си за гласност, но не ми е ясно какво собствено разбираш като такава, така че, няма да го коментирам...
Приятен ден!
цитирай
62. wasteland - hristo27 Обаче информацията ...
13.01.2011 14:19
hristo27

Обаче информацията за грешките във Франция, Германия и т.н. бяха казани от шефа на ИСУЛ :)
И са лъжа :)
Щото каза, че годишно в Германия ставали 1 милион лекарски грешки, което ако беше на официално ниво, щеше да е повод за доста остра нота, от страна на Германия...

Ама ще ти дам малко наистина официална информация
В САЩ ( 300 милиона ) стават около 44 000 лекарски грешки на година... И тяхното наистина са грешки...
В България ( 7 милиона ) стават около 40 000 лекарски грешки, като ПОВЕЧЕТО от тях са престъпления от НЕХАЙСТВО, а не грешка от лечение !
цитирай
63. wasteland - И последно до авторката на тая помия
13.01.2011 14:23
безпредметен е дори спора с хора на много по-ниско интелектуално и морално ниво от моето :)
Бих приел спор с такива дори малко под моето, но ти си много надолу...
Пиши си повърните, плюйте си в устата със съмишленици като говедото дето те защитава и дотам...
Аз приключвам с тоя спор, а ти ще си останеш безмозъчна, нискоморална и тъпа "жена" - което си е чиста уфсЪ !
цитирай
64. gantree - @ kass
13.01.2011 14:26
Здравей.
Недей и ти се повлича по тая масова простотия, по този масов линч. Знаеш със сигурност, че е много по-добре сто виновни да са навън, отколкото един невинен да е вътре. Бог да прости момичето, но не ми казвай, че цялата тая вакханалия трябва да последва смъртта й.

Не съм съдник на никакви хора, ами тъкмо обратното, ако забелязваш. Освен това, ако седна да съдя, ще съдя действията, простъпките или намеренията, а не самите хора. По същият начин ежедневно и хората съдят не мен, а това което правя или не правя. Какво правите вие обаче с Маджунов? Съдите него, а не действията или бездействията му, за които нищо не знаете. Всички вие изобщо не знаете какво е станало, няма никъде публична информация за това, какво е направил или какво не е направил Маджунов. Значи вие го съдите него като човек и като лекар, а не онова, което е направил или не е направил, защото не знаете какво е направил той или какво не е направил. Помисли малко, надявам се поне ти да ме разбереш правилно, както аз те разбирам.

Поздрави.
цитирай
65. hristo27 - wasteland,
13.01.2011 14:29
wasteland написа:
hristo27

Обаче информацията за грешките във Франция, Германия и т.н. бяха казани от шефа на ИСУЛ :)
И са лъжа :)
Щото каза, че годишно в Германия ставали 1 милион лекарски грешки, което ако беше на официално ниво, щеше да е повод за доста остра нота, от страна на Германия...

Ама ще ти дам малко наистина официална информация
В САЩ ( 300 милиона ) стават около 44 000 лекарски грешки на година... И тяхното наистина са грешки...
В България ( 7 милиона ) стават около 40 000 лекарски грешки, като ПОВЕЧЕТО от тях са престъпления от НЕХАЙСТВО, а не грешка от лечение !


Благодаря ти за корекцията. Не е важна според мен точната бройка на починалите следствие на лекарски грешки деца. По-важното е, както сам отбеляза - Причината. И ако е престъпно нехайство, каква е реакцията в България и другите страни.
цитирай
66. dolsineq - @64. gantree Истината е Свята, Живота - Безценен!
13.01.2011 14:30
Здравейте. Специално направих регистрация в този и множество други форуми, с цел да дам някакъв вид публичност на трагедията сполетяла нашето семейство, вследствие некадърността и алчността на един детски хирург.Става въпрос за момиче на 4 години и 6 месеца- моя първа братовчедка.Ще се опитам да опиша подробно.

Гергана (така е името на детето), беше здраво, весело, жизнерадостно дете. Както всяко друго нормално за възрастта си. Не страдаше от никакви тежки заболявания, които биха довели до тежки усложнения. Напоследък боледуваше по- често от гърло. Поради тази причина бе решено да й бъдат премахнати сливиците чрез операция в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ-". След, като се посещава исул се попада на "големия" доктор (тази титла е обидна) Маджунов.Той ги посреща с цената от 200 лева и лоши маниери. Това е и цената на човешкия живот в България днес. Операцията бе насрочена за 8 Декември. Ден преди операцията бяха извършени всички нужни изследвания в поликлиниката. Мнението на личната лекарка на детето, бе че изследванията не са добри понеже детето кашля и е с хрема, и че всеки уважаващ себе си хирург ще откаже да оперира и ходенето до ИСУЛ е безполезно. Но при посещението на 8ми сутринта, Маджунов дава обяснение, че операция е абсолютно задължителна. Точните думи са "докато не се направи операция на това дете, то няма да спре да кашля, поневе от сливиците се стича секрет в дробовете му". Неговият коментар към личната лекарка е- " Ако много разбира, досега да го е излекувала". Като оставим настрана махленският му език и цинизъм, се вижда че заради 200 лева е готов да направи рискова операция. В 8 часа на 8ми Декември е извършена операцията с пълна упойка. Резултатът е шевове на местата на сливиците "заради това че са били подути вследствие болестта". Детето е освободено още същия ден, а не както пише в епикризата "на 9ти". На 9ти сутринта, родителите отиват на преглед с детето при Маджунов. Първият въпрос на вратата е " Вие внесохте ли си сумата от 200 лв за избор на екип? Отидете в кафето, купете коли, натурален сок, бонбони за да почерпите екипа провел операцията." Прегледа е махленски и трае буквално секунди. Коментара е че операцията е перфектна. Оттук нататък започват мъките.

Детето постоянно подържа температура и кашля, въпреки уверенията на Маджунов. На 15ти детето започва да повръща кръв и съсиреци през устата и носа си. Веднага е отведена в ИСУЛ. Приема се от дежурен лекар- д-р Йорданов,тоя я прие и препоръча на докторите детето да се свали в операционната и да се презашие, но Маджунов на другият ден казва че е добре и няма нужда от нова оперция, прават се промивки и се слага система. Не се провежда кръвопреливане. Детето е прието за 1 нощ. На сутринта минава визитация. Завеждащият отделение, след като прочита картоните, пита кой доктор е отговорен за детето. Маджунов отговаря че е той. Следва разговор "- Маджунов, погледни си пациентката.". Отговорът е " добре е, да бъде изписана". Отговорът му, може би е продиктуван от липсата на финансов стимул от страна на родителите.Дори успява да твърди, че детето трябва да започне да яде твърда храна, понеже е по- добре. Естествено, детето е изписано с рецепта за антибиотик " Оспамокс" и се прибира вкъщи. До последният ден, детето не спира да се оплаква от болка в дясната част, където се е намирала сливицата й. Отново е водена при личен лекар, на 23ти Декември. Мнението на доктора е , че детето не е добре и трябва да бъде заведена в ИСУЛ. Забелязан е съсирек на дясната сливица. След като се прибират от поликлиниката, детето отново започва да повръща кръв и съсиреци и към 15 часа е откарана в ИСУЛ. Детето все още е контактно и се държи нормално. Отново се правят изследвания, като преди това се разтакават, понеже в бързината, майката е забравила личната си карта. Като се разрешава въпроса за самоличността на родителя, който докторите са свикнали да виждат последните дни, детето се поставя на системи. Отново няма кръвопреливане. Хемоглобина е изключително нисък. Между 20:30 и 21:00, детето отново повръща локви кръв и колабира. След неуспешни опити за свестяване, детето е отнесено в шокова зала на ръце. Незнайно по кое време, е извикана линейка с екип от 3та градска болница за да асистира. Екипът от 3та градска излиза минути след като влиза с коментара "Викнаха ни късно, изпуснахме детето". През това време никой не знаеше за кой е насочен този коментар. Сами можете да си представите чакащите роднини вкл. майката и бащата. Така от 21:00 до 24:00, часовете се нижеха и ние чакахме информация, която никой не даваше. Към 24:15 излезе доктор, който съобщи на родителите страшната вест, че детето е починало от кръвозагуба, и че още при първият кръвоизлив раните е трябвало да бъдат презашити и да се установи откъде излиза кръвотечението. Също така операцията е била извършена в неподходящо време, заради настинката на детето.

Оттук нататък, започват още по- големите мъки. Заради празниците няма кой да извърши аутопсия на детето и да се прибере за да бъде погребано. На другият ден се отива в 5то РПУ за да бъде подадена жалба, за лекарска грешка и немарливост, заради която се спомина детето по зверски начин. Роднините са посрещнати на входа с коментар, че е трябвало да бъде подадена жалба веднага след кончината на детето и да се извика полицията веднага след това. Като че ли всеки ден погребваме деца, и знаем какво е нужно да се направи. Никакви думи не могат да опишат ситуацията в болницата непосредствено след смъртта на детето. Мога да ви убедя, лично бях там, и на никой не му е минало през главата полиция , жалби, съдилища и т.н. След огромни караници и допълнителни нерви за опечалените роднини, полицията решава да приеме жалбата. Тези събития се случват на Бъдни Вечер, непосредствено преди Рождество Христово. Ражда се спасителя, а нашето дете си заминава. На 27ми, сломените родители са съсипани. Искат да вземат трупа на детето, за да го погребат, като вдигат ръце от преследване на закона и отказват аутопсия с мотив "истината никога няма да излезе наяве, а и да излезне няма да има наказан лекар заради недосегаемостта им в България". Но аутопсия е извършена заради настояването на главният доктор на болницата. Коментара на "тройната експертиза" е , че мястото на дясната сливица е разкъсано и смъртта е настъпила вследствие на кръвозагуба. Неофициалният коментар на експертите е "че в тялото няма капка кръв, от която да се вземе проба. На 28ми погребахме Гергана Пламенова Илиева и я положихме в студената земя на гробищен парк "Бакърена Фабрика". Тези 5 дни не бяха 5 дни а 50 години мъки за цялото семейство.

На първо място написах всичко това тук, за да дам публичност на това зверско убийство и да предупредя всички хора готвещи се да се лекуват в ИСУЛ. А всъщност не само ИСУЛ.Гответе си пари братя, иначе нищо не ви чака.

Искам да задам няколко въпроса към Маджунов, екипите работели върху убийството на Гергана на 15ти и 23ти.

Докторе, какво да кажем на 2 годишното братче на Гери- Андрей, когато пита къде е кака ?

Господа доктори, спахте ли добре тези дни, ядохте ли, пихте ли, празнувахте ли светлите празници ? Нашето семейство е загробено и винаги светлите християнски празници ще останат в нас в символ на мъките. Вие носите ли сърца и души или сърцата са ви от камък ? Докога докторите ще убиват безнаказано ? Както плода в Горна Оряховица ? Виновни няма както винаги. Вие търговци ли сте, банкери ли сте, предприемачи ли сте, лихвари ли сте, бирници ли сте, кожодери ли сте, касапи ли сте, какви сте в крайна сметка ? Откога клетвата, която сте подали не важи ? Кога най- после поне 1 лекар ще бъде виновен ? Кога най- сетне ще си признае някой доктор за грешката си? Как може през 21 век да умреш от нещо което много хора дори не наричат операция?

Моята молба е, всеки който е прочел тези редове и е съпричастен за мъката ни и е бесен от извършеното убийство на Гери да помогне по някакъв начин. Дори като разпространи написаното от мен. Това е моят начин да покажа на обществото какво се случи. Това е единственото, което мога да направя за паметта на малката ми братовчедка. Сбогом Гери..
therainss.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/01/03/tragediia.661383
цитирай
67. wasteland - Здравей. Недей и ти се повлича по тая ...
13.01.2011 14:39
gantree написа:
Здравей.
Недей и ти се повлича по тая масова простотия, по този масов линч. Знаеш със сигурност, че е много по-добре сто виновни да са навън, отколкото един невинен да е вътре. Бог да прости момичето, но не ми казвай, че цялата тая вакханалия трябва да последва смъртта й.

Не съм съдник на никакви хора, ами тъкмо обратното, ако забелязваш. Освен това, ако седна да съдя, ще съдя действията, простъпките или намеренията, а не самите хора. По същият начин ежедневно и хората съдят не мен, а това което правя или не правя. Какво правите вие обаче с Маджунов? Съдите него, а не действията или бездействията му, за които нищо не знаете. Всички вие изобщо не знаете какво е станало, няма никъде публична информация за това, какво е направил или какво не е направил Маджунов. Значи вие го съдите него като човек и като лекар, а не онова, което е направил или не е направил, защото не знаете какво е направил той или какво не е направил. Помисли малко, надявам се поне ти да ме разбереш правилно, както аз те разбирам.

Поздрави.


Ъ?! Да съдим действието и бездействието, а не човека ?
И като ги осъдим - тях ли да вкараме в затвора, докато ЧовекЪТ си пие виенското кафе във Виена ?
цитирай
68. gantree - @ dolsineq 66
13.01.2011 14:42
Ти явно наистина си решила да спамиш темата тук.

Колкото до копираното - добре, дай тогава да закрием съда и полицията, какво ще кажеш? Вместо тях в бъдеще да те търсим теб да решиш и да прецениш всичко като последна инстанция, както и съответната братовчедка.
цитирай
69. vishnichka - До gantree,
13.01.2011 14:47
хайде да спрем с демагогията...

Като как твърдиш:

"няма никъде публична информация за това, какво е направил или какво не е направил Маджунов."

след като все пишеш, че не четеш подобни новини???

Аман!!!
цитирай
70. cchery - Цялото това плюнчене из коментарите е все едно да танцувате ръченица на гроба на Гери!
13.01.2011 14:47
И доказва още веднъж, че тезата на авторката и хрумката да сравнява двата случая е меко казано неуместна! Поне в този момент.

Аз тази вечер ще се прибера при моите живи и здрави деца, а майката на Гери ще я посети за пореден ден в черната земя...... Имат ли значение в този момент сестрите в Либия............................
цитирай
71. dolsineq - @68. gantree
13.01.2011 14:49
Не, gantree! Само съм съпричастна към болката на родителите на Гери и към един изгубен завинаги живот, поради немарливост и алчност.
цитирай
72. gantree - @ wasteland
13.01.2011 14:50
wasteland написа:
Ъ?! Да съдим действието и бездействието, а не човека ?
И като ги осъдим - тях ли да вкараме в затвора, докато ЧовекЪТ си пие виенското кафе във Виена ?

Абе, гледам да ти подминавам коментарите, дори се зарадвах, като писа, че приключваш с темата тук, ама освен тъп, си и досаден. Разбира се, че не съдим човека, а неговите действия или бездействия. Всеки един закон и всеки един съдия прави точно това - съди действията, а не хората. Ако един човек открадне едикаквоси, съди се кражбата, направеното от него, и се определя съответното наказание. Не си ли чел никога нито един от наказателните закони? Дори и в трамвая като се качиш, ще те глобят, защото си без билет, а не защото си досаден тъпак, какъвто се показваш тук.
цитирай
73. wasteland - Досаден - да - тъпак - ще ти се, ама не ...
13.01.2011 14:57
Досаден - да - тъпак - ще ти се, ама не съм :)

Съдим Човека СПОРЕД действията му, а не действията :)
То като си глупав е по-добре да си мълчиш, че поне да не си проличава на пръв поглед...

Колкото до тъпанарщината да се сравняват два несравними казуса в такъв момент - просто е доста цинично...
Освен това наистина не разбрах целта на поста каква е - да изкара лекарите от Либия виновни, или да оневини Маджунов и останалите кретени уморили момиченцето ?

Всъщност наистина няма значение :)
С тъпанари спора е просто безсмислен... И неконструктивен... Иди прави шпакли на Веска и не си затормозявай мозъченцето с такива сложни действия като мислене...
цитирай
74. gantree - @ Вишничка
13.01.2011 14:59
Разбира се, че никъде няма публична информация за това, какво е направил или не е направил Маджунов. Ако имаше, ти самата щеше да си я цитирала вече, нали така? Нали нямаше да пропуснеш? Щеше да ме затапиш с тази публична информация, вместо да ми пишеш, че демагогствам. Вместо да ме затапиш обаче, ти ми казваш да спра. Да спра какво - да спра да казвам, че никой нищо не знае, но вече този доктор е осъден от вас, от теб и всичките тия като теб? И на кое казваш "аман", кое ти омръзна? Омръзна ти някой да ти казва, че не знаеш нищо, не знаеш какво е направено, но вече съдиш? Стегни се малко. Не дай си Боже утре ти да попаднеш в подобна ситуация, и да те наобиколят разни разбрали-недоразбрали, но вече озверели "нежни души" като твоята и като тази на "дулсинея".
цитирай
75. dolsineq - @74. gantree
13.01.2011 15:07
gantree, ако имаш проблеми със сливицити, иди при д-р Маджунов. Той ще те "излекува", а за резултата не се притеснявай, ще ти го кажем след време...
цитирай
76. vishnichka - gantree,
13.01.2011 15:09
цитирала съм я, разбира се, днес сутринта и в блога си...

Маджунов казва : "Не се чувствам отговорен, свършил съм си моята работа безупречно"

Е, аз не съм съгласна с такова безочие...

И защо разделяш човекът от постъпките му...нали е писано
"По делата им ще ги познаете"

Кой, ако не хората, Ган?
цитирай
77. wasteland - Ганчо - а като имаше публична инф...
13.01.2011 15:10
Ганчо - а като имаше публична информация как лекарите в ГО оставиха бебе да умре ?
Май на всяка цена оневиняваш престъпници :)
Ти си само за съдия :)
цитирай
78. kass - gantree
13.01.2011 15:15
Аз напълно те разбирам, както и авторката на блога. Мението съм си го казала в поста си за злото и доброто и борбата между тях, което и всъщност е причината да се включа в сътветните инициативи. Без ежедневни битки срещу всичко причиняващо зло, независимо дали е системата, политиката, манталитета, небрежност, безчувствие и прочие не виждам как ще се преборим с него. Дали докторът е виновен или не ще се изкажат комисиите, какви ще са последиците за него - съответните органи, но да нямаме отношение и да не се доверим на собственото съображение според излязлата информация ми се струва проява на малодушие от страх да не би да се окажем сгрешили. Верни или неверни нашите преценки, подведени или не от медиите, ние не можем да ги игнорираме, защото такъв е нашият стремеж да подобрим нещата в родината си, а никой не иска да има още такива шокиращи случаи нали? Знам, че много се изказаха крайно - за линч и други подобни, да падне главата на доктора независимо от фактите, но моето мнение е, че който е виновен трябва да понесе отговорност и не само Маджунов и не защото с това ще спя по-спокойно, а защото не искам да има жертви заради нелепи ситуации, поредица от грешки, липса на внимание, нехайство и т.н и т.н.... Имаш ли друга идея как да постигнем това, освен, чрез морално осъждане на всичко допринасящо и причиняващо човешко страдание???
цитирай
79. gantree - @ Вишничка Не, не си цитирала н...
13.01.2011 15:40
@ Вишничка
Не, не си цитирала никъде публична информация, която доказва дали този доктор е виновен за смъртта на момичето или не е. Цитирала си мнението му, което е без значение. Мнението на онази братовчедка също е без значение, както и мнението на самия Маджунов. Когато се проведе разследване, когато се изготвят експертизи, когато се повдигне обвинение и когато се произнесе съдът, тогава заповядай с мнението си, че Маджунов е виновен. Дотогава разсъждаваш по слухове, дотогава мнението ти е "зъб за зъб".

Не разделям човека от постъпките му. Законът го разделя. Не съдим хората, тях само Бог ги съди какви са. Ние съдим само постъпките си. Ако те са грешни (постъпките), осъждаме ги, и затваряме човека зад решетки, за да предпазим другите хора от действията му. Ако не са грешни постъпките, тогава го освобождаваме и му позволяваме по тоя начин да продължи да действа както намери за добре. Преди да ми цитираш Иисус, опитай се първо да го разбереш.

Поздрави.


@ kass
Явно сме на едно мнение. Радвам се.


@ dolsineq
Благодаря ти за добрите пожелания, и аз те обичам.


@ wasteland
Не се обръщай към мен. Не си ми приятен.
цитирай
80. djgator - veselaj
13.01.2011 16:00
Абе хора, колко още комисии трябва да се произнесат, за да стане ясно, че лично той, както и хора от екипа в детското отделение на ИСУЛ са виновни!!!! Чакайте да се изкаже и папата, за да сте спокойни! Аз като видя умрял, не ми е нужен лекар, за да го установя!!! Чудя се, докога ще има такива хора ( с капаци на очите). Ще ви информирам лично за резултатите от оставащите експертизи, явно нямате достъп до медиите. Предполагам че и след стотната експертиза и лекарски съвет от 1000 специалисти, които само ще потвърдят очевидното, пак няма да сте удовлетворени! Накъде отива света?....
цитирай
81. wasteland - Ама ми е хем смешно, хем тъпо, че има ...
13.01.2011 16:06
Ама ми е хем смешно, хем тъпо, че има идиоти още в тая държава, освен самите престъпници, дето да се доверяват на лекарските експертизи и съдебните решения...

И сега експертизата с половин уста призна, че има грешки и то с меко казано тъпанарски изводи, И САМО ЗАЩОТО се вдигна такъв шум...

Всеки път ли трябва огромна част от хора да вдигат аларма, да губят нерви и време, за да си свърши някой работата КАДЪРНО ?!

Ганчо - това, че се обръщам към теб, не значи, че си ми приятен олигофренично същество !
цитирай
82. анонимен - Колко много глупаци!
13.01.2011 16:14
Колко много глупаци!
цитирай
83. vishnichka - 79. gantree
13.01.2011 16:57
Ган, последен коментар от моя страна!

Ако това, че лекар чрез мнението си, отказва да поеме отговорност за безспорния факт, че има вина за смъртта на едно дете, в която по каквато и верига от събития да е настъпила, той е в началото й, не мога да ти кажа къде другаде да видиш евентуалното си доказателство за простъпни действия...
Както и да, няма смисъл да о(б)съждаме ситуацията повече, но е неприятно някой да ми вменява озвереност, злоба или нужда от мъст... Няма такава, моите лични мотиви за активността ми по случая, не бяха насочени към тези лекари, които няма от какво да се страхуват, а към онези, превърнали професията си в бизнес и един само от тях да е прочел, чул или видял, че има реакция срещу това, току виж се стреснал! Току виж се предотврати следваща трагедия! Току виж, че ти самият си се оказал случайно и в непознато съдбовно кръстовище в пътя на мислите ми...Не, че ти пожелавам да имаш проблем със здравето, но не се знае, знае ли се ... Щом държите толкова на това! А аз сега оставам единствено с вярата, че спасение другиму чрез мен, може да се случи в един, ще го нарека прекрасен ден ... И само провидението ще го знае, аз не, ти не, другия не, недоказуемо, но напълно възможно, нали?
Уморих се, наистина, но ето за това бяха усилията, които ти всячески отричаш!
Поздрави!:)
цитирай
84. анонимен - бенатовщините
13.01.2011 17:37
И аз не мога да коментирам проблема по същество, но ще ви припомня една стара случка със същата тази Миролюба Бенатова. Някъде в края на август 2008 девойката се появи с гръм и трясък в новините, разкривайки Горсов и страстта му към хазарта. От това спечели един сигурен убиец - предизвикалият ПТП-то с фатален изход под въздействието на алкохола фигурист Максим Стависки.

Бенатовчетата бяха следили Горсов близо месец, докато той пропилее парите, дадени му от Стависки за лечение на осакатената му дъщеря. Бенатова не даде сигнала навреме, а изчака Горсов да пропилее всичко. След това се разпищя, а Стависки вече изглеждаше доста по чист и превъзпитан, положил всички усилия да възстанови щетите от пиянското си поведение. Не лежа и ден в затвора!

От тогава за мен Бенатова е символ на журналистическа мръсотия от най-висок клас. Преди това в личната ми раглиста беше дългогодишният водещ на "Всяка неделя" Кеворк Кеворкян.
цитирай
85. dolsineq - Д-р Златица Петрова - шеф на изпъ...
13.01.2011 17:43
Д-р Златица Петрова - шеф на изпълнителната агенция за Медицински одит (ИАМО) в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви е заявила следното: "
"при това дете се оказа, че заболяването хемофилия е причина за трагичния край".
Ако Гери е имала хемофилия, в което се съмнявам, е трябвало да е под неприкъснато лекарско наблюдение. В текста на братовчедката й се казва, че Гери "Не страдаше от никакви тежки заболявания, които биха довели до тежки усложнения." Хемофилията е тежко заболяване и е невъзможно да не се има предвид, когато се прави кръвна операция.
цитирай
86. dagma - @veselaj, @gantree
13.01.2011 17:45
Бях споменавала, че волята на обстоятелствата ме е срещала за съжаление с известен брой педиатри. През лятото на 2004 година, привечер, отидохме по спешност в ИСУЛ заради поредно заболяване на сина ми. Попаднахме на дежурния в момента д-р Маджунов. Той не прегледа детето, но срещу 20 лева и обещание да занесем по-късно направление от личния лекар, го прие за постъпване. Посочи точно в коя стая да отидем. Нямаше време да оформя документи, дежурството му свършваше, но той пое задължението да уведоми колегата си да мине на вечерна визитация при нас и да ни назначи лечение.
Трудно е за вярване, но никой не дойде, нито вечерта, нито през нощта, нито на другата сутрин. Синът ми кашляше през минута-две, вдигна висока температура, едва си поемаше въздух. На два пъти го оставях сам и обикалях безлюдното крило в което бяхме настанени. Нямаше жива душа - нито пациенти, нито лекари. Към девет и половина сутринта мъжът ми ни взе и постъпихме в друга болница. Детето беше с пневмония и имаше нужда спешно от кортикостероид.
Мисля, че Маджунов просто си е тръгнал ни е забравил. Това е моят опит и нямам нито едно доказателство за случилото се.

Лекарските епикризи и свидетелските показания на компетентни лица са задължителна практика за установяване на вина и така трябва да бъде. Но е нормално страничният наблюдател да се усъмни дори и в тяхната достоверност. Спомняте си, че лекари от Военна болница установиха, че смъртта на Чората е настъпила от сърдечен удар заради злоупотреба с наркотици. Доцент Грозева даде експертна оценка, че сестрите от Пазарджик са били изнасилени, напълно в противоречие на убития проф. Раданов. Да, в тези случаи става въпрос за политическа манипулация, но аз не изключвам такава да е възможна и в резултат на вътрешно-съсловно, негласно споразумение. Но какво да се прави, пътят към цивилизованост изисква прилагане на демократичните практики, въпреки нашенските своеобразия и несъвършенства.
цитирай
87. анонимен - @84
13.01.2011 18:00
Да, специалистка е Миролюбчето по СРС-тата!
цитирай
88. gantree - @ Вишничка
13.01.2011 18:04
Ти си втората (след dolsineq в коментар 75) която ми пожелава да ми се случи да се разболея, да ида при Маджунов да ме лекува и да умра. На нея й благодарих вече, благодаря ти и на теб. Много сте мили и двете. Да пази Бог никога да не ви познавам.
цитирай
89. dolsineq - Ти си втората (след dolsineq в ко...
13.01.2011 18:10
gantree написа:
Ти си втората (след dolsineq в коментар 75) която ми пожелава да ми се случи да се разболея, да ида при Маджунов да ме лекува и да умра. На нея й благодарих вече, благодаря ти и на теб. Много сте мили и двете. Да пази Бог никога да не ви познавам.

................................
че от що се страхуваш? Докторът ще те излекува! Мога да ти посоча и друг лекар - доц. Чалъков, на който бях пациентка пак с проблеми на гърлото. Когато се появи в клиниката в Албена, цяла Добруджа се стича при него.
цитирай
90. анонимен - Глупако gantree, злобата и тъпотията ти преливат отвсякъде
13.01.2011 18:16
Извадил си късмет с алекс, че не те е натикал в кучи гъз заради обидите.
По-гадна, долна и злобна креатура от тебе май няма в този блог.
Пълен тъпак си!
цитирай
91. gantree - @ dagma
13.01.2011 18:16
Здравей.
Ти специално със сигурност си наясно, че нито аз, нито Весела, защитаваме Маджунов, или пък твърдим заедно или поотделно, че той няма никаква вина за нищо от случилото се. Без съмнение вярвам на думите ти, но не за това става дума тук, нали разбираш? Аз също мога да разкажа чудеса около смъртта на сестра ми, които са не по-малко безумни от твоя опит или от случилото се с това момиче, но не го правя, защото тук, в тази тема, става дума за нещо съвсем друго.

Поздрави.
цитирай
92. vishnichka - 88. gantree
13.01.2011 19:09
gantree написа:
Ти си втората (след dolsineq в коментар 75) която ми пожелава да ми се случи да се разболея, да ида при Маджунов да ме лекува и да умра. На нея й благодарих вече, благодаря ти и на теб. Много сте мили и двете. Да пази Бог никога да не ви познавам.



Ган,

Разочароваш ме с къса памет. Самият ти написа в 74–ти коментар някакво предположение за мен. Само че, аз не се тръшнах да те изкарвам злодей и да призовавам всуе името Му, нали?
Жалко, че не си вникнал в изказа ми …
цитирай
93. dagma - @gantree
13.01.2011 19:16
Спомних си за "отделеността на мисленето". Разбирам за какво става дума, или поне така ми се струва :)
Чувството ми за справедливост отхвърля и "народния съд", и дирижираната масова психоза, и пошлото угодничество на btv пред милиционерщината. Признавам, че има коментари тук, които направо ме държат на ръба на някоя крайност. Но съм неспокойна и несигурна в честния изход при установяването на истината. Това ме кара да се чувствам слаба, а близките ми - незащитени.
Зная, че не си на страната на доктора. Мога само да си представя какво си преживял, а и Весела също, затова е недостойно да ви обвиняват в безсърдечие.

Поздрави и бъди здрав!
цитирай
94. djgator - ДО ВСИЧКИ!!
13.01.2011 19:47
http://www.btv.bg/news/bulgaria/zakonired/story/1327358280-Prokuraturata_obrazuva_delo_za_smartta_na_chetirigodishnata_Gergana.html
Айде вземете млъкнете :))))))
цитирай
95. анонимен - Защо да е еретично мнението?
13.01.2011 19:51
Много си е намясто - общото е ловът на вещици. Трагедия има и в двата случая. В единия -на много семейства. В нашия - на едно. В Либия, по това време спринцовките за индивидуална употреба все още не са били масова практика. При нас болниците имат "делегирани бюджети". Свърши ли - болните деца обикалят по пет часа, за да открият болница, в която да ги приемат.
Дали е виновен Маджунов и в какво? Хайде да не раздаваме предварително присъди. А относно "хемофилията", е това вече е несериозно. Това се учи още в гимназиалния курс. Хемофилията е хемизиготно заболяване и се предава с Х-хромозомата от майка на син. В игрек-хромозомата няма хомоложен ген, който да коригира аномалията. При жените Х-хромозомите са две. Ако и двете са носители на аномалията - това е летално и плодът не се ражда. Ако само едната хромозома е засегната, момичето не боледува от заболяването, но го предава на мъжкото си потомство.Може да е имало друг проблем с кръвосъсирването, ама хемофилия...
цитирай
96. анонимен - .лекарите се замозабравиха.ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА -ТЕ НЕ Я ЗНАЯТ!
14.01.2011 08:39
малко извън темата.но пак за доктори .д-р елена стайкова ; открадна; половината заплата на мед.сестра .точно пред КОЛЕДА! Това е морала на някой хора.станали доктори.като нея физиотерапевт.желанието й е да няма мед.сестри в 29 дкц.? ако е така.да затворят учебвото заведение за тази професия.
цитирай
97. veselaj - 95. анонимен
14.01.2011 08:56
никой не е твърдял, че хемофилията е причина за смъртта. Просто дадоха пример с друг случай, в който почева детте при рутинна операция.
dagma, Ган правилно ти е отговорил, че не защитавам маджунов -нито него, нито някой друг. Но не бива по този начин да се разгласяват подобни случаи.
84. анонимен, винаги когато бенатова се появи по телевизията, мирише на нечистоплътност. Няма значение кой е управляващ. помним случая с "блогъра, отвлякъл автобус", нали?
70. cchery, последното, в което можеш да ме обвиниш е, че не разбирам трагедията на семейството. Именно хората, които развяват костите на детето се гаврят със смъртта му, използвайки я за дребнички политически цели. Точно както направи навремето либийското правителство. В очите на либийските родители едни жени със съмнителен морал (по техните критерии) са убили децата им за пари. Ние смятаме това за невъзможно. Сега правим същото като либийците.
Съжалявам, че не мога да отговоря на всички коментари, просто са твърде много, а вчера нямах компютър.
цитирай
98. veselaj - wasteland,
14.01.2011 08:58
кой от нас двамата е по-тъп, могат да преценят останалите. Едно, обаче, е очевидно - аз съм по-добре възпитана.
цитирай
99. demonwind - Че нашите
14.01.2011 13:42
медсестри от Либия си бяха виновни (ако не заради СПИН аферата, то поне по още няколко обвинения, ама и за СПИН-а Костов тогава намекна неяо), е ясно като бял ден. Дори в момента те са осъдени престъпници, помилвани от българския президент (което не е прецедент за държавите, прилагащи двоен стандарт). Ето затова никога не сложих срамната лентичка на безсилието и дупедавството (не сте сами) - по-скоро бих сложил лентичка "Не съм сам", защото в България всички сме малко мръднали - няма нормален човек, който да работи за 200-300 лева на месец и да вика, че му е добре, а понякога разни Маджуновци да му трепят детето заради невъзможността да им плати под масата толкова, колкото искат.
Снощи гледах тази гряз Маджунов - опита се да прехвърли вината на колегите си, в чиито ръце е издъхнало детенцето, ама не му мина номера. Важното е, че няма да влезе в затвора, няма да почувства и грам от мъката на родителите. Освен ако бащата на детенцето (Бог да го прости) не го накара (стига да е чел ;алко повече за някои колеги на Маджунов, "практикували" преди 60-70 години в едни местенца, които идеално подхождат за хора като Маджунов (в ролята на пациенти, разбира се)).
А иначе двойния стандарт при нас си е факт от години - има една поговорка, която гласи "Моето си е мое, чуждото е общо". Демек лекаря, уморил едно българско дете, е виновен, а наглите "либийски" медсестри, обвинени в убийството на 400 (либийски) деца - невинни...
Не знам, но там Горе има кой да съди един ден...
цитирай
100. veselaj - demonwind,
14.01.2011 14:35
моята версия за сестрите е, че са имали договорка с либийското правителство да бъдат арестувани проформа (срещу съответното заплащане), но нещата не са се развили съвсем според очакванията. Този извод направих, след като прочетох книгата на Кристияна Вълчева. Но това е само мое предположение. не зная как стоят нещата там.
цитирай
101. goran - Системата трябва да се промени
15.01.2011 08:26
Системата трябва да се промени

Системата побърза да „накаже” доктор Михаил Маджунов с едногодишна ваканция.
Системата не иска проблеми и протести.
Системата не иска въпроси, дискусия и гласност.
Системата иска да потули нещата.
Системата иска да забравим, да се примирим, да не правим нищо.

Аз няма да забравя. Ще продължавам да питам, чувствам и мисля. И ще се старая да помагам – не на системата, а на себе си, на близките си, на хората и на живота.

Системата трябва да се промени – и не към по-лошо, както това ставаше в голямата си част през последните 15 години, а към по-добро.

Няма по-добър момент от ДНЕС и СЕГА – отлагане разрешаването на проблема, не помага.

„Човек може да си почива само когато е уморен.” /Думите са на бащата на Дончо Цончев/

Не бива случилото се да бъде забравено. Нещата трябва да се променят. И точно лекарите трябва да подемат инициaтивата.

Добрите лекари не бива да мълчат! Трябва да изискат от държавата да се промени системата към по-добро, за всички ни.

Имено лекарите могат и трябва да са сред първите, които искат и помагат, да си подредим дома, в частност здравеопазването. Не бива да търпят нито за миг нито неадекватни политици нито некомпетентни, неетични и арогантни "доктори" сред тях. Само така би се възстановило доверието между лекарското съсловие и всички нас.
цитирай
102. darktales - 101. goran
16.01.2011 15:55
Добрите лекари не мълчаха преди 12 години и много точно предвидиха това, което ще се случи занапред, само че тогава никой не им обърна внимание.

Пациентите трябваше да разберат, че те и лекарите са от едната страна, а системата - министерства, здравни каси, лекарски съюзи и помиярски медии - от другата. Но то се повтаря един, два, пет пъти, пък накрая омръзва.

Затова и сега нещата в здравеопазването са такива - негативна селекция, далавери, корупция, шуробаджанащина, използване на катедри и клиники като бащиния. За последните 20 години не е имало и един честно проведен конкурс. "Новият морал" на ГЕРБ с нищо не промени нещата: председателката на женската организация става жури в конкурс на дъщеря си; водачът на софийската организация се опитва да покрие митничар. Същата позната картинка. И всички маркери за корупция в закони, наредби и правилници си стоят живи и здрави.

Здравната реформа на Иван Костов беше лоша, но направи едно хубаво нещо - вече е невъзможно да се върне комунизмът в здравеопазването. Така че добрите лекари могат да се реализират и без да имат връзки и политически протекции. Но ако мислиш, че ще "подемат инициативи" и ще се занимават с политици, по-добре пусни чешмата да се поизтече и си сложи малко главата отдолу.
цитирай
103. анонимен - pharmacy returns
29.01.2012 05:49
passport photos cvs pharmacy http://sundrugstore.net/products/anafranil.htm volel pharmacy
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895041
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!