Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2011 14:07 - Тепърва ще умират хора заради липса на лекарска помощ
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 6680 Коментари: 19 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2011 18:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Повод отново да пиша на тази тема е линк, пуснат като коментар от анонимен(!) под няколко предишни постинга. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=736938

Във въпросната статия авторките Блага Димитрова и Дима Максимова обясняват как една санитарка (!) чула бебето, което било на кантара да плаче, пък една акушерка (!) видяла с периферното си зрение, че бебето мърда, а “лекарка от отделението отишла там по лична работа и видяла автоматични движения. По-късно тя разказала, че тези движения показвали, че бебето гълта въздух на определен период от време, прави единични движения повдига торса. Това били забавени опити за дишане - едно на 5 секунди.”

Няма нужда да си лекар, а е достатъчно просто да си грамотен, за да видиш глупостите и противоречията.

Даже за лаик като мен (но все пак съм раждала) е ясно, че бебе в 25 седмица няма как да започне да диша спонтанно. А за да плаче, трябва да може да диша.

Нали уж бебето е било във фризера, как се оказа на кантара?
А и няма нито едно име.

Предполагам, че авторките не са с тежка олигофрения и са наясно какви глупости са написали, разчитайки на глупостта на хората.

Но не за това става дума.

Защо и на кого му трябва да превърне лекарите в изверги, които за щяло и нещяло убиват деца, ей така, за забавление?

Истината е простичка – тепърва ще умират все повече хора от липса на адекватна лекарска помощ.

Защото в това правителство нямат никаква представа как да се справят с кризата в здравеопазването.

Защото тепърва ще бъдат връщани пациенти от спешната помощ, поради липса на пари. Лекарите ще бъдат изправени пред дилемата дали да приемат пациент, надвишавайки лимита (за което ще бъдат жестоко глобени) или да го препратят при джипито, рискувайки пациента междувременно да умре. Как без преглед може да се различи една жлъчна криза от започващ инфарт, например?

Джипитата, естествено, няма да се съгласят да приемат пациенти за 11 ст. без необходимото оборудване за спешна помощ.

Не по-малко страшен е проблемът с лекарствата, които трябва да се доставят от болниците.

За смъртта на хората, които няма да получат адекватна помощ и ще умрат, заради калпавото управление трябва да се намери виновен.

Естествено – това са лекарите.

И всеки път, когато някой умре, ще се излеят тонове помия, а Бенатова с драматичен глас ще обяснява как лекарите ПАК СА УБИЛИ НЯКОГО И КОЛЕГИТЕ ИМ КРИЯТ ИСТИНАТА.

Не зная докъде ще се стигне.

Но съм сигурна, че е крайно време лекарите да се обединят,  да изкарат истината наяве и да принудят тъпанарите да спрат да пишат глупости по техен адрес.

Защото осъдени лекари за грешки познавам, но не зная да има осъден журналист за клеветнически приказки.

Ако лекарите направят това, може наистина нещо да се промени. И да бъде спасен нечий живот.




Гласувай:
11



1. usandthem - тези , които правят обобщения
11.01.2011 14:23
за цялото лекарско съловие , от безспорните грешки на отделни представили на същото , са наистина тежки олигофрени ! Питам се , колко по-леки са тези , които отричат наличието на една безспорно видима част от това съсловие , която не само не заслужава да се числи към него , но и трябва да понесе отговорноста си пред закона !
цитирай
2. veselaj - И кой отрича, че има лекари, които не ...
11.01.2011 14:31
И кой отрича, че има лекари, които не заслужават да се наричат така?
цитирай
3. usandthem - тези, чието съществуване не отр...
11.01.2011 14:41
тези ,чието съществуване не отричаш, са истинският проблем на системата - на тях и три милиарда да им дадеш , пак няма да им стигнат , пак ще умират хора !
цитирай
4. veselaj - usandthem,
11.01.2011 14:55
такива винаги е имало. И уви, ще ги има. Във всяка професия, не само при лекарите. Но не това е истинският проблем на системата, тъкмо обратното. Защото говорим за лекари, те не могат да правят чудеса. Няма как да лекуваш онкоболен, без да имаш лекарства. И най-скъпата техника е ненужна, ако няма пари за консумативи към нея. Има и още нещо - след такова масирано оплюване, колко кадърни лекари ще стегнат куфарите и ще се махнат? Познай кои ще останат.
цитирай
5. usandthem - сегашните разходи
11.01.2011 15:23
за здравеопазване са най-високите до сега. Безогледните кражби в една нереформирана система няма да спрат с наливането на още пари. Кои са най-големите противници на реформи в здравеопазванието - тази същата част от лекарите и БСП , разбира се . Твоят довод , че мърша има във всички професии е само потвърждение на факта , че реформи са нужни не само в здравеопазването. Оптимизирана система , която ида е , комбинирана със прилагане на съответни закони, ще осигури достатъчни средства на истинските професионалисти и ще елиминира недостатъчно подготвените, а така също и злоупотребяващите ! Тогава няма да има таксиметрови шофьори с 62 акта от КАТ, нито доктори като Мажунов , няма да има и продажни журналисти ! Само,че точно тези реформи са най-непопулярни и болезнени и с изключение на едно правителство до сега , никой не имал смелоста , а що се отнася до правителствата на БСП и намерението да ги извърши ! А всъщност същноста на прехода се състои именно в тях ! Така , че плачът за лекарското съсловие у нас е леко пресилен - и то , както и всички ние, май няма голямо желание за реформи, от които боли , но без които сме обречени на безкрайна агония !
цитирай
6. veselaj - Повтаряш пропагандните лозунги - ...
11.01.2011 15:42
Повтаряш пропагандните лозунги - че има най-големи разходи за здравеопазване. Разбира се, че трябват реформи - и то бързи. но наистина реформи, а не кърпене на положението заради изборите. От ГЕРБ (не помня кой от министрите) каза едно умно нещо - че трябва да бъдат закрити болниците в малките населени места. Защо не го направиха - това би било наистина рентабилно. Но да си измиеш ръцете и да оставиш болниците да се оправят както могат - това не са реформи. Пък и говорим за здраве. Как ще се подобри системата - като сложиш лимит на доктора от спешната помощ? точно некадърниците ще са най-добре. Точно на тях не им пука за човешкия живот - не ще си останат тук. Кадърните, обаче, ще си тръгнат. Или ще станат продавачи в семейния магазин, както направи жената на мой съученик. Тя беше добър лекар, но не издържа на мизерията и напрежението.
цитирай
7. анонимен - Фууул,
11.01.2011 15:58
момиче!!!
цитирай
8. usandthem - Радвам се ,
11.01.2011 15:59
че започваме да говорим общ език !)) Тази позиция я споделям напълно , за разлика от някои от предишните ти емоционални изблици. Както и друг път съм ти казвал-малко повече обективност и безпристрастност ще те лишат от неудобството да звучиш като Мая Манолова на моменти. Колкото до моите "лозунги"-продължавам да мисля , че единствено респектът на закона ще дисциплинира цялото общество. Защото при доказаната , престъпна лекарска небрежност в случая с малката Гергана , наказанието ще е административно и парична глоба ! При наличието на закон и още повече прилагането му, тези лекари щяха по-отблизо и по-заинтеровано да наблюдават случая. За доказаното с документи източване на здравната каса , дори не ми се говори на фона на трагичната смърт на детето. Само, че колко от лекарите ще поискат виновните да получат справедливи наказания ?!
цитирай
9. veselaj - Административното наказание е за ...
11.01.2011 16:23
Административното наказание е за болницата. Предполагам, че лекарят ще бъде съден и ще лежи в затвора. Впрочем, когато има лекарска грешка, както виждаш, лекарите не се опитват да скрият. Докато в Г. О. Цветанов направи гаф (не съм сигурна, че е случайно) и платените журналисти се опитват всячески да изкривят случая. Защото истината няма значение - важно е да се отклони вниманието на хората от проблемите.
цитирай
10. usandthem - ами те и да искат да я скрият,
11.01.2011 16:37
няма как ! Все пак четири годишно , дошло на крака в болницата , какво биха могли да скрият ?! За случая в Г.О. , те съветвам да не бъдеш толкова категорична- това би могло да ти донесе неудобства в бъдеще. Дори да оставим за сега спорните моменти , проверката установи огромни нарушения и при водене на документация и при елементарни процедури. Като прибавим и екскурзиите на главният лекар и дъщеря му по света за сметка на болницата, документирани като "закупуване на апаратура " и всъщност основна причина за подслушването , което ти се опита да изкараш незаконно и неоснователно , тезата ти за "добрите доктори ,незаслужено набедени " става все по-неубедителна .
цитирай
11. veselaj - Никога не съм поддържала теза от ...
11.01.2011 16:53
Никога не съм поддържала теза от сорта "добрите доктори ,незаслужено набедени". Продължавам да поддържам тезата, че не можеш да унижаваш хора и да ги наричаш убийци, преди да има присъда. Предпочитам да вярвам на специалисти, вместо на ченгета. И на здравия си разум и елементарните знания по медицина, които имам. В момента полицейщината и простотията в България взеха уродливи размери - от анцунга и неграмотното говорене на банкянски диалект на премиера, до глупавото хилене на Танов, Дянков и Цветанов по телевизията. Няма законност в държава, в която подслушването се определя като главна необходимост.
цитирай
12. usandthem - Е , а няма ли вариант
11.01.2011 17:25
да си права по отношение на ГЕРБ и въпреки това лекарите да са виновни ?! Аз не съм фен на това правителство , но когато някой от тях спечели омразата на комунистите , печели моето уважение. Съгласен съм да преглътна и анцуга и диалекта на премиера , ако изпълни поне част от това , което обеща . Не ми пука кой , как изглежда по телевизията , стига да не пълни гушите на комунистически и турски фирми. Защото съм се нагледал и наслушал на добре сресани и загладени възпитаници на АОНСУ , които говорят и изглеждат много добре дори на снимки с черепи, маджовци , доктори и вся останлая сволочь , изглеждаща на свой ред впечатляващо в скъпите си костюми !
цитирай
13. veselaj - usandthem,
11.01.2011 17:34
има, разбира се. Както много пъти писах, не обсъждам вината на лекарите (макар че, честно казано, съм убедена, че в този случай нямат вина). Аз изчаках достатъчно, преглъщайки и диалекта, и простотията на Бойко. Това, което най-много ме дразни е, че нищо не правят. Не е вярно, че комунистите го мразят - напротив. Той в момента с действията и бездействията си прави безценна услуга на комунистите (които не понасям повече и от теб). След подобни некадърници винаги идват на власт комунистите. Гарантирам ти, че ако ония в БСП имат малко акъл и сменят Станишев, ще спечелят избори още сега. А това е нещото, което най-много ме плаши.
цитирай
14. usandthem - Тука си напълно права ,
11.01.2011 17:40
но на този етап по-малкото зло е да изкара мандата , алтернативата при предсрочни избори е страшен гювеч от коалиции и управление без ясна политическа отговорност- любимото безвремие на червените крадци !
цитирай
15. veselaj - Така е, само че не виждам как ще го ...
11.01.2011 17:54
Така е, само че не виждам как ще го изкара. Аз още като обяви Цветанов за евентуален кандидат-президент се хванах на бас, че Бойко ще се кандидатира за президент. Познай какво ще стане тогава.
цитирай
16. usandthem - нямам съмнения ,
11.01.2011 18:07
че ще изкарат мандата. Имам надежди, че ако тези скандали им свалят процентите допълнително , ще бъдат принудени да тръгнат на по открита война с БСП . А на война е нормално да падат жертви - и от двете страни !))))
цитирай
17. veselaj - Дано да си прав. Боя се, че тези хора ...
11.01.2011 18:09
Дано да си прав. Боя се, че тези хора изобщо са изтървали нещата от контрол, а това не може да продължава дълго.
цитирай
18. анонимен - УВАЖАЕМИ ОВЦЕ!
12.01.2011 16:15
НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КОЛКО ДОБРЕ СИ БЛЕЕТЕ ПОД ДИРИГЕНТСТВОТО НА "ОНИЯ"?
ОНИЯ,КОИТО ВИ ОГРАБИХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИ ОГРАБВАТ.
ОНИЯ,КОИТО ПРОДИЛЖАВАТ УМЕЛО ДА ВИ НАСЪСКВАТ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ -ПО
НАЦИИ,ПО СИСЛОВИЯ,ПО ОБРАЗОВАНИЕ...ПО КАКВО ЛИ НЕ.ГОТОВИ СТЕ ДА СЕ
ХВАНЕТЕ ЗА ГУШИТЕ ЕДИН ДРУГ,ДА СЕ ИЗБИЕТЕ...ДОКАТО ТЕ ДОВОЛНО И ЕХИДНО ВИ СЕ СМЕЯТ И СИ ПРОДЪЛЖАВАТ ГАРБЕЖА -ЗАМРАЗЕНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И ПУСНАТИ НА ВОЛЯ ЦЕНИ И МОНОПОЛИ.МНОЖАЩИ СЕ ИЗНОКНАЛИ
СЯКАШ ОТ "НИКЪДЕ" МИЛИОНЕРИ И ОТВСЯКЪДЕ КАНДИДАТИ ЗА БОКЛУКЧИЙСКИТЕ
КОФИ.
...НО ВИЕ,ПРОДЪЛЖАЯВАЙТЕ.ЯЖТЕ СЕ ,КАРАЙТЕ СЕ ,УБИВАЙТЕ СЕ ЕДИН ДРУГ.
НАЛИ СТЕ ОВЦЕ.
БЕ-Е-Е-Е!
ХИ-ХИ-ХИ....
цитирай
19. wasteland - №18
13.01.2011 14:12
Ако ние сме овце - то ти си говедо - ако това те успокоява :)

А и сред овцете се срещат черни такива...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895307
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!