Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 14:34 - Тодорживковата България ІІ - селско стопанство
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 161855 Коментари: 179 Гласове:
-36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Продължавам да пиша по темата, защото от коментарите отново се вижда и късата памет, и късоумието на доста хора.

Особено тъжно ми става, когато млади хора пишат колко хубаво е било тогава. И ако поне един от тях поразпита и разбере, ще смятам, че съм направила много.

Другият мит, който съществува и който незнайно защо се повтаря от доста смислени хора, е развитото селско стопанство, което “онези от СДС разрушиха”.

Че при връщането на заграбената през 50-те години земя, се направиха много гадости, не оспорвам.

Смея да твърдя, обаче, че селското ни стопанство беше крайно изостанало и неразвито. Приказките, за многото техника са поредният мит. Имаше потрошени “съветски” машини, които никъде вече не могат да се видят.

Ако да работиш “в производството” беше някакъв вид наказание, то да останеш на село и да работиш в АПК-то си беше синоним на пълна пропадналост.

На село се отиваше след пенсия.

Най-смешното е, че почти всички се занимаваха със селскостопанска работа.

Друг култов израз от онова време е израза “Пет работни и два потни”. За по-младите пояснявам: означаваше, че пет дни ХОДИШ на работа, а в почивните отиваш на село и наистина работиш. Да, ядяли сте качествена храна. Само че това не беше храната от магазина или стола, а храната, която бабите и дядовците произвеждаха в т.нар. “лично ползване”.

Моите представи за селското стопанство са от задължителните летни и есенни ученически бригади. В тях обикновено прибирахме продукцията, доколкото я имаше. Колко истински стопани ще поверят отгледаното от тях на 14-15 годишни деца? Тогава се правеше. И не само защото нямаше кой да работи “на село”. Просто на никого не му пукаше. Хората отдавна бяха разбрали, че колкото и да работят на държавното, за тях не остава нищо. Оставаше това, което успяваха да си откраднат. Правеха го всички – председателят повече, пазача – най-малко. Но всички.

На бригадите обикновено беряхме домати. Поне половината домати оставаха на полето, защото беше важно не да се прибере всичко от полето, а да се изпълни нормата. За по-лесно понякога слагахме по някой камът или пръст на дъното на щайгите. Не можете да ни упреквате – бяхме съвсем хлапета.

Ако сега някой накара деца да работят при такива условия, ще бъде заклеймен от целия свят. Особено мизерно беше на летните бригади. На есенните обикновено спяхме по квартири и поне имаше къде да се измием. На летните спяхме в училищата, пригодени за спални. Баня, разбира се, нямаше. Понякога изобщо нямаше вода, защото по селата режима на водата си беше правило. Миехме се кой както може – обикновено със студена вода.

Помня първата бригада като ученичка. Бях на 13 и събирахме цвекло. На мен ми беше забавно. Далеч от родителите, можеш да правиш, каквото искаш. С едни ножове режехме листата на изваденото цвекло и го трупахме на купчини. Не искам да си представям как са се чувствали учителите ни. Куп хлапета с ножове, с които си играят, без да си дават сметка, колко могат да се наранят. Но няма да забравя как пребледня учителят ми по математика г-н Бакалов, след като жестоко се порязах. Аз не се уплаших, при мен подобни произшествия си бяха в реда на нещата, но той едва не припадна. Досат след това си дадох сметка как се е чувствал.

По кравефермите и свинефермите работеха предимно роми.

Това бяха едни тухлени правоъгълни бараки, около които буквално се плуваше в кал и изпражнения. Смрадта беше неописуема. На такова място съм попадала случайно, когато ни водиха да видим кравеферма.

За това по-добре от мен го е написал Балтазар Иванович  в  "Няма да  ядете кисело мляко от едно време"

 

Истината е, че хората бягаха от селата. Не само от моето поколение, но и това на родителите ми. Да живееш на село и да работиш в селското стопанство беше признак, че си неуспял, неграмотен човек. Не е случайно, че доскоро беше нормално тоалетната на село да е навън, а банята е някаква пристройка до къщата. Мечтата на всеки селянин беше да купи апартамент на детето, което да живее в града. Дори и когато селото е на 5-6 км от града.

Затова и все още не знаем какво да правим със земята, която повечето от нас имат.

Защото 45 години комунизъм са съсипали всичко

 

 

 



Тагове:   България,


Гласувай:
34



1. анонимен - Селското ни стопанство беше тол...
24.11.2010 15:12
Селското ни стопанство беше толкова зле, че изнасяхме с тонове плодове, зеленчуци и консерви. Сега е супер добре- земята пустее и купуваме турски домати с вкус на вода за 2.80 килото, а тогава бяха за стотинки.
Или си много мързелива, или никой не ти е обърнал внимание на бригадите, че толкова ревеш колко ужасно е било.
Селата бяха пърни с млади хора, които работеха там и разжаха деца.
Ти си едностранчива. Идеологията и начина на живот на обикновения човек не бива да се бъркат.
Преживяваме демографски срив. Това нещо да ти говори? Народа живее зле, защото е несигурен за бъдещето си. Няма работа. Това е най-важното. Другите приказки за бригади са пълни глупости. Спри се, ставаш смешна.

цитирай
2. gwendoline - Не хванах много от това време (и слава богу),
24.11.2010 15:13
но имам ярки спомени от тогавашното село, както и ходенето по бригади, които абсолютно съвпадат с написаното в постинга. Не разбирам как е възможно някой да се заблуждава, че "тогава" е било хубаво ... Мизерията си беше същата.
цитирай
3. анонимен - gwendoline
24.11.2010 15:21
Не е било хубаво. Но сега е още по-зле. Свободни сме, но само това. Няма переспективи, няма селско стопанство, няма производство. Единствено в София е по-лесно да си намериш работа.
В страната цели райони са обезлюдени. Защо автора си губи времето да сравнява, вместо да види реалното положение сега?!
цитирай
4. veselaj - 1. анонимен,
24.11.2010 15:25
не знам къде си живял, но или лъжеш, или си ужасно късопаметен. Домати купувахме от бабите на пазара, защото в плод-зеленчук не ставаха за нищо. Селата бяха значително по-запустели отколкото са сега. Макар и бавно, поне около градовете хората започват да заселват селата.
Колкото до демографския срив, това го слушам откакто се помня. За да раждат хората, даваха двойни надбавки за трето дете. Не че много хора раждаха повече от две деца. Все пак по мое време беше малко по-добре отколкото при предишното поколение. От хората на моята възраст голяма част нямаха братя и сестри. Родителите ни предпочитаха да имат по едно дете.
цитирай
5. анонимен - - veselaj
24.11.2010 15:33
Едностранчива си! Имаше и домати и чушки, и ... но те не стигаха до вътрешния пазар! Точно на бригада в Пловдив за първи път видах за какво става въпрос относно качество на произвежданото от нас!
Сега уви купуваме последно качество, а за изност изглежда въобще неможем да говорим, просто нищо не произвеждаме!
Същото е било и в леката промишлиност!
цитирай
6. анонимен - veselaj
24.11.2010 15:49
Родителите раждаха 2 или 1 дете. Храниха ги, купуваха им дрехи и детски храни, дотирани от държавата. Детските обувки и боти бяха около 5 лева. Купуваха им книги, които да четат.
Сега родителите на много малки деца са в чужбина и децата им ще бъдат вече не българи, а американчета, канадци и т.н.
Ти къде живееш? Явно си на държавна заплата като учителка и си си завряла главата в земята като щраус.
цитирай
7. balkanec - Нямаше педя необработена земя в България
24.11.2010 16:18
Посевите стигаха до жилищните комплекси в София.
Срещу моя блог в Люлин - след края на Западния парк - полето се ореше и се жънеше.
Редуваха една година жито - една година царевица.
Никой не пречеше на децата да си пълним торби с царевица и въпреки това накрая машините пак прибираха достатъчно.
А възрастните не ходеха да берат, защото им беше неудобно :)
На житото пък никой не обръщаше внимание и на никой не му идваше на ум да го бере, такаче комбайните си го прибираха всичкото.
И така беше до самия край на 80те.

...

А вие си дрънкайте БЕЗСМИСЛИЦИТЕ и ЛЪЖИТЕ :)))

Може някъде да дават бонуси на килограм измислици :)

Например - БАНАНОВ МЕДАЛ :)))))))))))))
цитирай
8. veselaj - Да, сега могат да дадат бананов м...
24.11.2010 16:29
Да, сега могат да дадат бананов медал. Има достатъчно и евтини банани. Колкото до необработваемата земя - имаше и как още. Но, разбира се, нямаше как да се види от Люлин.
цитирай
9. kostadin - Мисля, че правиш скрита реклама на ...
24.11.2010 16:41
Мисля ,че правиш скрита реклама на БКП.Какво искаш да ни покажеш и какво искаш да не ни кажеш?
45 години работеше народът!
Партийците всичката си сила влагаха в свирката, прокламираща светлото бъдеще.Все пак разпределението на благата беше по добро.Същите тези партийци ни спретнаха мирната революция или по народному обикновен преврат.Крадоха 20 годии и сега искат да ни кажа ,че са построени много къщи в България .Голям праз!...
Пита се защо повечето не са заселени с години?Отговора се крие в голямата жажда за печалба в бившите ченгета и партийни другарчета...
Абе, ние ,да не би да сме правени в дупе!
цитирай
10. veselaj - Откъде-накъде реклама на БКП? Р...
24.11.2010 16:50
Откъде-накъде реклама на БКП? Работеше, ама друг път. Работеше в градинката на село. Личната!
цитирай
11. balkanec - Плодните дървета покрай шосетата
24.11.2010 17:01
из цялата страна.
Защо не кажеш за тях.
Дори покрай пътя човек можеше да си набере всякакви плодове, защото се садяха навсякъде. Хората спираха колите, беряха си и пак оставаха и окапваха.

От страна градина - се превърнахме в страна лудница и страна-гето.

Разбира се почитателите на бананите се кефите от това, просто защото сте мазохисти :)
цитирай
12. veselaj - Помня ги плодните дръвчета. Като ...
24.11.2010 17:02
Помня ги плодните дръвчета. Като деца ни пращаха да събираме сливи по бригадите. И това ли беше развитото селско стопанство?
цитирай
13. анонимен - veselaj
24.11.2010 17:04
А знаеш ли, че в София до 80-те години на миналия век имаше табелки на вратите на къщите "Образцов дом"? Знаеш ли, че децата играеха в кварталните градинките без родителите им да се притесняваха от педофили и изроди!
Знаеш ли, че в селата имаше изобилие от всичко, при това еко!
цитирай
14. karambol5 - Ако някой си мисли, че ще забравя да ...
24.11.2010 17:13
Ако някой си мисли ,че ще забравя да питам ,нещо се е объркал !
цитирай
15. balkanec - А знаеш ли, че в София до 80-те години ...
24.11.2010 17:18
анонимен написа:
А знаеш ли, че в София до 80-те години на миналия век имаше табелки на вратите на къщите "Образцов дом"? Знаеш ли, че децата играеха в кварталните градинките без родителите им да се притесняваха от педофили и изроди!
Знаеш ли, че в селата имаше изобилие от всичко, при това еко!


Знаят всичко...

Но когато човек избере лъжата става несравним йезуит.

А глупостите, които изсипват са по стария цигански почин: ако мине :))
цитирай
16. veselaj - 13. анонимен,
24.11.2010 17:22
табелки "образцов дом" имаше навсякъде. Някъде имаше даже табелки "образцов социалистически дом" (в Дряново още могат да се видят такива). Всеки можеше да си ги купи. Да, децата играеха в градинките. И аз в това число. С ключ на врата, нямаше кой да гледа децата. Родителите трябваше да ходят на работа и ако нямаш баба при тебе си стоиш без родителски контрол. Сегашните педофили и изроди са именно тези играещи в градинките деца, които нямаше кой да възпитава. В селата имаше всичко, ако имаш баба и дядо на село, които да ти отглеждат еко продукти. Пилета, прасе, кози и т.н. На само в т.нар. ЛИЧНИ стопанства. При уж развито селско стопанство в магазините липсваха основни хранителни продукти. Леща, например. Или олио. Или захар. Картофите ги внасяхме от Полша.
цитирай
17. анонимен - и аз съм бил на бригада....
24.11.2010 17:44
ходил съм 89 година на бригада да събирам картофи.за 21 работни дни ми платиха 15.60 лв.ако сте достатъчно умни ще разберете защо беше евтино.
цитирай
18. анонимен - veselaj
24.11.2010 17:50
Наистина ли, си ограничена природно или си заслепена от нещо та неможеш да видиш че Всяка "монета има две страни"! Табелките на се купуваха, а се даваха за най-поддържан, подреден, чист двор и пространството около него! За децата се грижеха много хора - учители, квартални и т.н! Неможеше да се видят деца на по 7-8 години в 24.00 по улиците, нито пияни младежи. Имше ТВУ-та за хулиганите.
А за селата - да бабите и дядовците ни гледаха през лятото, но ние също ходехме на нивата - учеха ни на труд и имаше къде да го правят!
Днешната младеж ходи да бере ягоди в Англия! Какъв престиж само! :) Не ги учат на нищо, а просто ги експлоатират!
цитирай
19. veselaj - 18. анонимен,
24.11.2010 18:00
табелките все пак се купуваха. Не се даваха. Не знам кой точно се е грижил за теб, но аз нямах баби и се оправяхме сами със сестра ми. Добре че, родителите ми бяха учители, та поне имаха по-малко работно време. Ти си противоречиш - хем родителите се страхуват за децата си, хем 24 ч. има 7-8 годишни по улицата. А пияни младежи имаше и тогава, както и сега. Но не ги даваха по телевизията. Днешния вкус към чалгата е именно плод на онова време.
цитирай
20. mamkamu - Всъщност всичко в селското ни ст...
24.11.2010 18:16
Всъщност всичко в селското ни стопанство от онова време (пък и сега) не опира до количеството произведена продукция, а до производителност на труда.

Докато около 1% от населението на САЩ и Канада изхранваше съгражданите си, че и една огромна част от останалия свят, тук в селското стопанство бяха заети поне 15%, че и бригади се организираха в помощ. И пак внасяхме селскостопанска продукция. И то от такива традиционни култури за България, като картофи, боб, лук...

Помня, как през 80-те Съветския Съюз внасяше пшеница от Канада. Голем смех! Като само Украйна можеше да ги изхранва, че и да остава...

От онова време имаше и един доста показателен виц:

На една среща на високо равнище бай Тошо отива при президента на Франция, Франсоа Митеран, и го бъзва "Абе, Франсоа, при вас, кога най-рано излизат на пазара марулите, а?". Французинът се позамислил, позамислил и му отговорил: "Не съм много сигурен, но май че около 6:30 сутринта"

`Кво да говориме повече...
цитирай
21. balkanec - Ха ха ха хахахааа
24.11.2010 18:20
анонимен написа:
Наистина ли, си ограничена природно или си заслепена от нещо та неможеш да видиш че Всяка "монета има две страни"! Табелките на се купуваха, а се даваха за най-поддържан, подреден, чист двор и пространството около него! За децата се грижеха много хора - учители, квартални и т.н! Неможеше да се видят деца на по 7-8 години в 24.00 по улиците, нито пияни младежи. Имше ТВУ-та за хулиганите.
А за селата - да бабите и дядовците ни гледаха през лятото, но ние също ходехме на нивата - учеха ни на труд и имаше къде да го правят!
Днешната младеж ходи да бере ягоди в Англия! Какъв престиж само! :) Не ги учат на нищо, а просто ги експлоатират!


Ти говориш като на логичен човек :)
А забравяш че бананджиите получават сигнали от кораба-майка и възприемат една различна вселена :) Там совите не са това, което са :)))

Ако от всички бананаджийски писания - намериш ПОНЕ ЕДНО единствено изречение, което да е вярно от главната буква до точката - това ще е събитие... :) И някаква природна аномалия... :))
цитирай
22. veselaj - 20. mamkamu,
24.11.2010 18:37
мислех никога да не пиша за тогавашна България. Но сълзите и сополите на Бойко и Волен за Живков ме вбесиха. Наистина не съм очаквала, че бетонните глави са толкова много.
21. balkanec, не знам какво да ти кажа. Това за хапчетата сигурно непрекъснато ти го повтарят.
цитирай
23. анонимен - много удобна
24.11.2010 18:41
за бетонните тикви е тезата за "тогава и сега ". Все едно че до 10.11. 1998г. сме живели в страната на благоденствието и изведнъж едни много лоши хора, вероятно вероломните американски империалисти и вероятно от завист, са ни разрушили прекрасното селско стопанство, могъщата социкономика, та сега да живеем от помощи и на море да не можем с една заплата та отидем. Ми като е било толкова хубаво, защо свърши бе, другари ? Нямаше още СДС, даже този изверг, ликвидаторът на великото българско селско стопанство Филип Димитров го нямаше още. Имаше едни отговорни другари около тодор живков, които се чудеха как да кажат на народа, че сме фалирали. Имаше и един, който четеше доклади, в които посочваше истинската жалка картинка на соц държавата. Четеше ги, разбира се на закрити заседания на политбюро , на открито пред хората викаше танковете. Та , другарчета, това, което е сега, няма как да го отделите от това, което беше тогава. Проблемите на Родината започнаха със съветската окупация , СЪС ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ НА КАСКЕТИТЕ, които до ден днешен не са я губили нито за миг. Мислите ли, че синовете на станишевци , зайковци , избрали си гордата фамилия пирински, и други комунистически отрочета са тези, които ще направят преход към пазарно общество ? Какво от това, което са имали до тогава в повече ще им донесе то ? Нищо, само проблеми, необходимост да се доказват в условия на остра конкуренция. В същият този доклад, същия този танкист посочва, че по това време- 1998г, в България няма стопански обект както от промишленоста, така и от селското стопанство, който да устои на конкуренцията на западния пазар. Така че , стига с това " ама сега е по лошо", защото сега е логичното следствие на "тогава".
цитирай
24. haralanov - Здpавей!
24.11.2010 19:04
Достатъчно е да се припомни доклада на Петър Младенов от десети ноември 1989г. от който доклад става ясно,че селското стопанство на България е пред колапс!Предполагам този доклад е качен тук някъде в Интернет и всеки може да го прочете.Коментарите са излишни!
цитирай
25. proj4o - Обобщението е силата на невежите /или поне те си меслят така/
24.11.2010 19:44
Както виждам от постингите ти, твоя опит в "производството" съвпада с опита от "селското стопанство" и се изчерпва с ученическите, а ако си завършила и нещо повече от средно училище и със студентските бригади.

В предния си постинг, си написала смелото обобщение на неразбиращия за материя, от която си няма понятие:


"Фактът е един – през 89-та нямаше почти нищо, което да си струва. Машините ставаха само за отпадъци."

Та след тази смела и безотговорна констатация, позволи ми да те попитам:

Можеш ли да изброиш по три различни типа машини от три различни по вид производства /общо стават 9 типа/ и да ги илюстрираш с имената на някой модели. За човек, който така изтънко познава индустриалния парк на България от 1989г. та смело обявява, че тази материална база става само за отпадъци, това не би трябвало да е проблем :).

И ще помоля /макар, че е малко нескромно/ за точен отговор на моя въпрос "мога" или "не мога".

Смелите сини обобщения, аз за себе си ще ги тълкувам, като отговор "не мога" и ще гледам на двата поста, като на дрънканици на син активист, той и бивш комсомолски секретар.

Остани си със здраве
цитирай
26. proj4o - до haralanov и анонимен 23
24.11.2010 19:47
за вашите постинги директно моя коментар "дрънканици на син активист, той и бивш комсомолски секретар."
цитирай
27. karambol5 - Чета те отново и отново и мисля, че е ...
24.11.2010 20:05
Чета те отново и отново и мисля ,че е добре да се припомня всичко тов а.
Самата истина е и само някой малоумник ще седне д аспори ,че селското ни стопанство е цъфтяло ! Такова нещо нико не казва ! Всичко беше под всякаква критика ! То и зарди това се срина окончателно след десети ноември .
Нещата живват едва сега по малко покрай еврофондовете .
Въпросът е друг ! Трябваше ли по този начин да се досъсипе всичко и кой подготви почвата за това . /как селското стопанство се оказа в крайна сметка в това състояние ? /
Задавам реторични въпроси и в момента не чакам отговор ,но това не означава ,че ще спра да питам .
Как така ще работи като вол два дни в седмицата ,защото виждаш ползата от това , а ще дремеш през останалите пет / щот и на челна стойка да застанеш все тая /
Занм ,че рибата се разваля от главата и аз просто констатирам . Кой беше главата в онова време ? Пак риторичен въпрос ! Както казах з амомента не искам отговор !
цитирай
28. breeze - Имаше и хубави неща.
24.11.2010 20:11
Които се усещаха повече от бедните...
Ами представете си сега на гладните, начело с БСП, да им се подари властта .
А тази власт да присвои имуществото на всеки бизнесмен и селски труженик, заводи, животновъдни стопанства, земя и др. и да направи това имущество "общонародно".
А тези които са имали, ще се назоват "експлоататори" и ще се преследват от закона. Ще има убийства, затвори, на децата им ще се забрани достъп до висше образование и т. н. Или излиза че всичкото "добро" е от чуждия гръб.
Ето това е страшното разделение, от което още не можем да се отървем.
Бедни сме, защото се забравиха традициите, което продължава и сега.
Бедни сме, защото сме разделени. Това искат управляващите и днес, в криворазбраната демокрация.
цитирай
29. анонимен - само едно питане към левите тиквички)))
24.11.2010 20:18
защо всички, които имаме спомени (дори и бегли) от комунизЪма помним едни неща, които вие викате, че не са били?)))
цитирай
30. анонимен - ЕДно време сте слагали камъни в щайгите,
24.11.2010 20:30
а сега сипете лъжи в блога...къде е разликата?
цитирай
31. ketcakuatl - OФ.....ОХ....ЛЕЛЕ-МАЛЕ
24.11.2010 20:38
След толкова дрънканици, ще отбележа само два факта. Първият е, че пишещите тук са не добре грамотни, така ще го кажа. Става въпрос за правописа! Е, толкова граматически и правописни грешки са недопостими. Някои от писалите по горе споменават за безработицата. Добре. Но бизнеса пък твърди че не му достигат високо-квалифицирани кадри. Е..ее? Ами ако си напишете молба за работа, по този начин-нямате шанс. Малките неща понякога говорят много! Второто нещо, което искам да отбележа, е по-скоро максима. Когато дълго време спориш с простак, по някое време разликата се губи.....
цитирай
32. анонимен - до змията с пера
24.11.2010 21:05
недопОстими ????
цитирай
33. анонимен - BUSH
24.11.2010 21:05
Говориш лъжи! Изобщо не могат да се сравняват периодите преди и след 1989-та! Това е все едно да сравняваш езеро с пресъхнал гьол! България произвеждаше толкова много, че реколтите не можеха да се съберат. Имаше изобилие! Селското стопанство трябваше да се модернизира,а не разрушава.Срамота е в БГ да купуваш турски и македонски домати.Погледни се и се засрами!
цитирай
34. анонимен - 33. анонимен
24.11.2010 21:09
цуни Станиша бе))) и барай Азера Меликов))))
цитирай
35. анонимен - едно време беше рай
24.11.2010 21:09
Тази статия е писана от някой който наистина не е живял в България през бай Тошово време. Тогава селското стопанство беше в разцвета си, имаше всичко. А сега просто то е унищожено от СДС, това е факт и го знае и вижда цяля България. Разбира се само някои които го ограбиха и продадоха. Може би авторката също е участвала в разрушаването на България, и добре се е нагушила. От такива изроди пострада цял народ.
цитирай
36. анонимен - до 1-ви
24.11.2010 21:24
"Селата бяха пърни с млади хора, които работеха там и разжаха деца."

Дааа, аз съм от Странджа и помня това време. Селата в нашия край бяха така пълни с младежи, щото даже и до днес едно село в Странджата се нарича Младежко. Средната възраст на хората в него е около 75 години - колкото беше и през 1980. :)

цитирай
37. анонимен - определение за комунизъм
24.11.2010 21:30
Най-точното определение за социализма отпреди 1989 г в България съм чувал от един комунист, при това беше началник, но умен човек. Той се усмихваше и махваше с ръка: "Комунизъм - кипи безсмислен труд..."
цитирай
38. анонимен - Комунистите са виновни за всичко
24.11.2010 21:31
Авторката вероятно описва ранната си младост между 1938 и 1950 год. Сега кравите живеят в специални апартаменти /боксониери и едностайни/ с тоалетен възел и телевизор, за разлика на комунистическите крави. Е , вярно, че тогава бабите по селата не бяха изнасилвани и ограбвани като сега /при демокрацията/, но пък по селскостопанските бригади /на които е била авторката/ може и да е имало поставено начало на тази дейност /доброволна/. Добре е авторката да даде и малко информация за това дали е от т.н. реститути.
цитирай
39. анонимен - Ето коя е авторката на този постинг.
24.11.2010 21:33
http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
цитирай
40. анонимен - veselaj Категория: Политика
24.11.2010 21:37
както 22 години криво разбраната ДЕМОКРАЦИЯ
цитирай
41. анонимен - Някой скоро да е ял български пло...
24.11.2010 21:46
Някой скоро да е ял български плодове и зеленчуци?Всъщност сега има ли селско стопанство,НЕ ,има пустеещи земи и адаптирани сортове домати,които като ги консумираш задължително трябва да си повтаряш че са домати защото вкуса им няма нищо общо с онези отглеждани във стопанството в колапс.Така с всички плодове и зеленчуци отглеждани в сегашното ни силно развито селско стопанство.
цитирай
42. анонимен - Убии седераст,направи добро за България!!
24.11.2010 21:54
На седерастния урод наредил хилядите лъжи в горната статия ще кажа-да пукнеш от циганска тръба в тиквата ,както пукна проф .Калоянов.
Скоро ще храним пак прасетата с вас,сини болшевики недоклатени....
цитирай
43. kostadin - Откъде-накъде реклама на БКП? Р...
24.11.2010 22:02
veselaj написа:
Откъде-накъде реклама на БКП? Работеше, ама друг път. Работеше в градинката на село. Личната!

Светът не се е въртял само около твоята градинка .
Доводите ти са много плиткоумни и ми напомнят за мнението на съветските историци ,които ни мислеха за татари,по простата приина ,че останките от Кубратова или Волжка България са под земята и най- лесно е да кажеш че такова животно няма.Ясно е ,че сички богаташи в България се получиха от най-обикновени кражби на държавно имущество и финансови средства ...,А машините първо се амортизират ,второ по- удобно е да се продават наскрап -както стана с цели заводи и.... изобщо, какво ли се занимавам с твоите измислици
По принцип, аз бях малтретирано фашистко копеле .Независимо от пречките и перипетите в житейският ми път станах инженер и за разлика от тебе знам, какво е работа ,производство ,качество и т . н.
Възможно е да си имала фашистки произход ,но и родство с партизани Навярно партизаните са ги разжалвали до падари ,а ти си поизкласила в класовата борба.Не говори глупости, защото всичко каквото днес ядем не е от България Всичко което употребяваме -също не се прави у нас.
Държава ,която не може да си произведе храната за собственото население не е държава.
Просто можеш да започнеш трета част....За да те попсуват още .
цитирай
44. анонимен - BUSH
24.11.2010 22:02
alexalex написа:
цуни Станиша бе))) и барай Азера Меликов))))

Просто копеле си ти! Дрогираш се нали?Честно ти казвам: Ако си пред мен,ще съжаляваш, че сисе родил!
цитирай
45. анонимен - не те знам коя си и с какво си изкарваш хляба но
24.11.2010 22:02
очевидно си много тъпа черногледа овца !Мнозина в днешно време се опитват да си изкарат хляба плюейки миналото но ще ти споделя една малка гнусна тайна: като плюеш много устата ти пресъхва и после това което ядеш ти присяда.Дано и ти и подобните на теб измекяри се задавите и пукнете и да ни отървете от себе си!
цитирай
46. raders - по добре млъкнете
24.11.2010 22:03
Известно е, че всяка страна в Европа, която не е минала през комунизъм е просперираща и всички, които са минали - бедни и се мъчат да се измъкнат от калта. Това случайно ли е? Уж много се произвеждаше, а магазините празни и купувахме продукти с купони - дори хляб и кисело мляко. Все още имам няколко купона от светлото комунистическо настояще. Мога да ви ги покажа. Това са купони за храна, другари комунисти. Така съсипахте страната и всички държави, където стъпихте, че още сто години няма да се оправят. И дори не се срамувате от маскарлъците си, че да млъкнете най-после.
цитирай
47. анонимен - pogovorka
24.11.2010 22:03
koito ne umee da celuva raka, celuva dupe. kajete mi edin rabote6 zavod v balgaria,ne6to koeto sega se proizvejda i se iznasia, i ot koeto naciata ima pe4alba kato cilo,nema da se setite,i zatova benzina 6te e nai skap v sveta,i xzatova 6te sme nai tapite v sveta-za6toto ne uvajavame truda na na6te roditeli ne uvajavame truda na na6te u4iteli,ne uvajavame pametnicite si ne uvajavame jenite si ,kato kra6kame s drugi,ne uvajavame decata si kato im pozvoliavame da praviat kakvoto si iskat.PLUENETO PO MINALOTO E KATO DA SI OTREJE6 KORENITE OT KOITO SI IZRASAL.SORY ZA LATINICATA.
цитирай
48. анонимен - Глупости на търкалета! 45 години земята ни се обработваше. 21 години пустее.
24.11.2010 22:11
Изводите си ги вадете сами!
цитирай
49. lubara - Поздрави!
24.11.2010 22:14
Отново казвам, силно преекспониран постинг.
Преди четиридесет години баща ми купуваше цяла щайга грозде, доматите бяха домати, а не турски боклуци. Имаше чушки за печене, отделно за пълнене.
На село баба ми и дядо ми отглеждаха нас, шестте си внучета, цяло лято.
Фактът, че толкова много коментарии има под този постинг, говори, че не тогава е било зле.
А че сега не е никак добре.
Има един лаф за казармата. Лошото бързо се забравя за тези, които са минали през нея.
Сега си припомняме лошото, защото е още по-лошо.
цитирай
50. kostadin - Известно е, че всяка страна в Евр...
24.11.2010 22:19
raders написа:
Известно е, че всяка страна в Европа, която не е минала през комунизъм е просперираща и всички, които са минали - бедни и се мъчат да се измъкнат от калта. Това случайно ли е? Уж много се
произвеждаше, а магазините празни и купувахме продукти с купони - дори хляб и кисело мляко. Все още имам няколко купона от светлото комунистическо настояще. Мога да ви ги покажа. Това са купони за храна, другари комунисти. Така съсипахте страната и всички държави, където стъпихте, че още сто години няма да се оправят. И дори не се срамувате от маскарлъците си, че да млъкнете най-после.

Ти изобщо коя година си раждан?Купоните по времето на междуособиците през 89 год изобщо бяха плод но изкуствено предизвикана криза .Складовете бяха фрашкани до таваните....За да говорят после ,че народа бил гладен....
И коя държава е просперираща -даже демокрацията в Швеция не е тази ,която беше възникнала под въздействие на страха от соц лагера.Виж как ни окрадоха банкерите и всичко се прехвърли отново на гърба на народаПълни тъпотии пишете -без да се замислите.
цитирай
51. анонимен - BALGARI,
24.11.2010 22:22
HORA,OGLEDAITE SE OKOLO SEBE SI, BALGARIA NIKOGA PREDI NE BILA TOLKOVA NISKO KATO MORAL I CENNOSI KAKTO V POSLEDNO VREME.
цитирай
52. ketcakuatl - ВИЖ СЕ БЕ!!!!!!
24.11.2010 22:31
НЯКОЙ ДА ВИЖДАШ ДА ПИШЕ НА ЛАТИНИЦА ТУКА? ЩО БЕ, ОБРАЗ БЕЗПОДОБЕН?!?!
цитирай
53. анонимен - животът е прекрасен-Тодор Живковата България
24.11.2010 22:37
Да, харесвам оная България,защото тогава успях за завърша две висши образования безплатно и държавата безплатно ни лекуваше, успях жилище да си осигуря и имаше работа за всички млади и стари хора.
цитирай
54. анонимен - Глупости !!!
24.11.2010 22:51
Право каза някой по-нагоре, че навремето срещу люлинските блокове имаше ниви с царевица !!! Може да ми е бил комшия. Изнасяхме много земеделска продукция, основно за Русия. Помня как на село имаше истински планини от дини и пъпеши, помня и "строшените съветски машини" - ДЕСЕТКИ комбайни, толкова огромни, че аз не смеех да ги доближа.

Сега ядем турски домати и македонски компири, круши от Аржентина и грозде от Чили. Болно ми става като пътувам нанякъде и гледам пустеещата, обрасла с бурени и тръни земя, запостулите и подивели лозя, гинещите овощни градини....

Връщането на земята в раздробен вид, обезлюдаването и най-вече ордите крадливи и гнусни мангали унищожиха тотално селското стопанство. Никой нищо не сее, защото горепосочените хъхрещи човекоподобни ограбват всичко, без да гледат зряло или зелено.

Изходът?
1. Уедравяне на земеделските парцели.
2. Безмилостно смазване на мангалската престъпност и безкомпромисна защита на частната собственост на хората.
3. Отдаване на част от пустеещите земи под дългосрочна аренда на отговорни стопани. Говореше се за интерес от Израел към земята ни. Да се продава - в никакъв случай, но под аренда, защо не? Те от пустината градина са направили, а ние от райска градина направихме пустиня.
4. Най-важното - довеждане в България на поне 700-800 000 "външни Българи" - запазили самосъзнанието си наши сънародници от Западните покрайнини, Беломорска и Одринска Тракия, Македония, Бесарабия. Това са хора които и сега се занимават основно със земеделие, в Бесарабия има чисто Български села с по 8-10 000 жители !!! Това коренно ще промени и демографската ситуация в България.

Помислете - при съвременните технологии - мобилни телефони, Интернет, телевизия, човек може да живее на село - на чист въздух и пак да не е откъснат от цивилизацията - нужна е само държавна политика в това отношение.

Нека всеки се замисли - лошо ли ще му е на село - в двуетажна къща сред природата, ако имадоходна, макар и земеделска работа и сигурност?
цитирай
55. анонимен - za kakvo ima loshi hora
24.11.2010 23:16
kak e vazmojno da se kazva che jivota predi e bil losh ne e vqrno jiveehme v spokoistvie .Praznichnite dni gi chuvstvahme naistina kato takiva 1mai,24mai,9septemvri,Nova godina s manifestacii a sega den prez den praznik i nishto ami to vseki den praznik nqma rabota naroda gladuva.Kritikuvate Todor Jivkov i kakvo imashe rabota za vsichki ot barchetata gi obiraha ostrigvaha gi 0 nomer i na rabota a sega zavodite pusteqt v burenaci i bez prozorci ograbeni .Tova napravi taq TAPA DEMOKRACIQ,, Jelio Jelev nadigna studentite zashtoto te lesno se manipolirat da vdigat dva prasta ama na sega plshtat uchenie prekasvat i kolko ne mogat da uchat.Pokrepqm prednoto izkazvane.Vsichko beshe tolkova hubavo i spokoino za vsichki imashe rabota spokoino se dvijihme po ulicite ne sme se pritesnqvali nito za decata si nito za sebe si ,vsqko lqto vyicho s jena si hoeha na more s motora i sa spqli na palatka do brega a q opitai sega shte te namerqt vkochanen i kakto mama te e rodila zashto ne go proumeete che etaka.RAZRUHA E VSICHKO SEGA skapotiq i vseki trgovec gleda da te izlaje nishto nqma kachestveno ot produkti do stroitelstvo.Panelkite bili stari ami tez novi sgradi eto se stroqt s rushashti tuhli stanahme kato v Tyrciq otvan krasota a kachestvo nula zatova 100% panelite ot predi 89god sa po ystoichivi ot sega zashtoto vsishko se varsheshe kashestveno i otgovorno za nai malkata greshka i v sada i zatvor a sega samo govorqt i puskat narushitelite abe nqmam dumi.Pisna mi veche da gi gledam tez upravnici i ne prestanaha da se pokazvat po mediite.Kajete mi be mili hora zashto sabarqt tezi sgradi nezakonni bili saglasna sam ,ama daite gi na nujdaeshti se makar i na romite te sami shte gi saborqt.Zashto tez pusteeshti zavodi ne vazabnovqt rabotata si ,che da ima za vsichki parche hlqb shte namaleqt i krajbi i ubiistva na glada ne moje da se ystoi zatova ima prestapnost. I pak shte kaja che BESHE PO DOBRE BESHE
цитирай
56. raders - Известно е, че всяка страна в Евр...
24.11.2010 23:19
kostadin написа:
raders написа:
Известно е, че всяка страна в Европа, която не е минала през комунизъм е просперираща и всички, които са минали - бедни и се мъчат да се измъкнат от калта. Това случайно ли е? Уж много се
произвеждаше, а магазините празни и купувахме продукти с купони - дори хляб и кисело мляко. Все още имам няколко купона от светлото комунистическо настояще. Мога да ви ги покажа. Това са купони за храна, другари комунисти. Така съсипахте страната и всички държави, където стъпихте, че още сто години няма да се оправят. И дори не се срамувате от маскарлъците си, че да млъкнете най-после.

Ти изобщо коя година си раждан?Купоните по времето на междуособиците през 89 год изобщо бяха плод но изкуствено предизвикана криза .Складовете бяха фрашкани до таваните....За да говорят после ,че народа бил гладен....
И коя държава е просперираща -даже демокрацията в Швеция не е тази ,която беше възникнала под въздействие на страха от соц лагера.Виж как ни окрадоха банкерите и всичко се прехвърли отново на гърба на народаПълни тъпотии пишете -без да се замислите.


С тебе не споря. Виждам, че даже пишеш неграмотно. Преживял съм целия ви комунизъм от 1944 г насам. Искаш ли купони за храна; мога да ти услужа?
цитирай
57. анонимен - хайде да си спомним някои неща-от бореца
24.11.2010 23:54
Да наистина ходихме на бригади и никой не мислеше да се скатава поне така беше в техникума който учех в провинцията,това го видях после видях от софиянците как се скатават от тези мероприятия!Спомням си например когато едно лято беряхме праскови в Гавраилово това бе Долината на прасковите като погледнеш реда край няма а дърветата отрупани от праскови береш береш а край няма и то праскови само от сорт "Хале",вечерта до късно товарим вагони с праскови за износ който ни се плащаше по около 5 лева на ден и въпреки това бяхме щастливи и не си задавахме въпроса какво ще правим утре!Сега ходих на това същото поле на прасковите няма нито едно дърво всичко е пустош!И другото което се пише за правата на децата че ако сега ги задължат да работят то разни измислени правозащитни организации ще се вдигнат на защита!Само че искам едно да Ви кажа да тези организации защитават правата на децата на т.н. развити демокрации само че за тези "демокрации" стои робският труд на десетки милиони хора по Африка,Азия и Латинска Америка който никой не ги защитава,а ние като нямаме колонии трябва сами да си правим напредъка и именно т.н. социализъм беше неуспешен опит да постигнем такъв и наистина успяхме в някои области и вместо да го използваме този успех, сега се опитваме да се оплюем сами!Искам да ви кажа един факт как ни оценяват хора от другият край на земята имах среща с бразилци по бизнес и когато започнахме да си говорим за социални придобивки като им обяснихме какво е било преди и сега знаете ли какъв им беше въпроса защо правихте реформи ако ще живеете по зле,защо разрушавате материалните си активи и едно не им стана ясно как за 25 години от дървеното рало стигнахме да имаме ядрена централа и за което те ни казаха че сме народ от герои и патриоти за който те могат само да мечтаят!А като чета по форумите какво пишем ме хваща срам от самите нас как се оплюваме един друг и това ние най-големият ни проблем и затова си избираме политици като днешните!!
цитирай
58. vmir - Работил съм и в АПК, и в МТС.
25.11.2010 00:14
Неописуема мизерия отвсякъде, хигиената клони към нулата, евтиното мляко се смесва с кафеникава струйка от вимето, прележало върху камара фекалии, останали поради техническа повреда в комбина с липса на резервни части. Фураж редовно не достигаше за кравите, а чакахме те нас да хранят. Най-яко ставаше в края на годината, когато натрупаните загуби се обръщаха по документи в печалба и се отчитаха нови трудови подвизи. Не можех да повярвам, че такава държава може да съществува, и не можех да си представя как все още се крепеше. Рухването на комунизма ме изненада единствено с това, че агонията му беше продължителна.
цитирай
59. mglishev - Отлични постинги,
25.11.2010 00:14
каквото щат да пишат късопаметните. Аз, да речем, съм доста млад, за да помня добре зрелия (и готвещ се да капне) соц, но разказите и документите от ония времена са си еднозначни.

Каквито и тъпотии да стават днес, поне паспортът ми е в джоба, а не в МВР. Мога да чета и слушам чужди медии от цял свят, мога сам да реша дали да приема дадено предложение за работа и къде да ида да я търся. Не е достатъчно, но е някаква свобода. Или поне начало на такава.
цитирай
60. анонимен - ОТ 20 -ГОДИНИ ,В БЪЛГАРИЯ...
25.11.2010 01:02
...НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО!
В БЪЛГАРИЯ ИМА АБСОЛЮТЕН НЕДОСТИГ И ДЕФИЦИТ,НА ОСНОВНИ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ СУРОВИНИ!
СТРАНАТА Е, БЕДНА ОТКЪМ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ И ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕКО-ПРОДУКТИ ОТ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО Е АБСОЛЮТЕН ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИТЕ ,ПРОИЗВОДИТЕЛИ!
ЦЯЛА ЕВРОПА ,ТЪРСИ И ПЛАЩА ЗА ТАКИВА ПРОДУКТИ!
ОСВЕН ТОВА ,СЪЩИТЕ СА ИЗХОДНИ СУРОВИНИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЕДНА НОВА И МОДЕРНА ХРАНИТЕЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ!
СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО Е ВАДИЛО БЪЛГАРИЯ ОТ ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ-----ЩЕ Я ИЗВАДИ И ОТ ТРЕТАТА ,ТАКАВА ....КОМУНИЗМА!
ЗА ТОВА Е НУЖНО ,ОБАЧЕ:
1/СВОБОДЕН ПАЗАР НА ЗЕМЯТА И ОЗЕМЛЯВАНЕ НА БЕЗИМОТНИТЕ БЪЛГАРИ, ЖЕЛАЕЩИ ДА РАБОТЯТ В ТАЗИ ОБЛАСТ!
2/ОТПУСКАНЕ НА ЦЕЛЕВИ И СТОКОВИ КРЕДИТИ, НА ЗАЕТИТЕ В СЕЛ.СТОПАНСТВО!
3/ОСИГУРЯВАНЕ НА ИЗКУПУВАНЕ И СЪЗДАВАНЕ НА СТОКОВИ БОРСИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА СЕЛСКО-СТОПАНСКАТА ПРОДУКЦИЯ!
4/СЕМЕПРОИЗВОДИТЕЛНИ И РАЗВЪДНИ СТАНЦИИ ЗА НОВИ ПОРОДИ,ВИДОВЕ И ВЪЗПРОИЗВОДСТВО.
5/СВОБОДЕН ПАЗАР ЗА ГОТОВАТА ПРОДУКЦИЯ!
6/ДЪРЖАВНО СУБСИДИРАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ПРИ РЕАЛНО ПОЛУЧЕНА ПРОДУКЦИЯ С ОПРЕДЕЛЕНИ КАЧЕСТВЕНИ И НОРМАТИВНИ ИЗИСКВАНИЯ!
7/СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ И РЕГИОНАЛНИ ВЗАИМНО-СПОМАГАТЕЛНИ ФОНДОВЕ, НА ПРОФЕСИОНАЛНА ОСНОВА И АКЦИОНЕРНО УЧАСТИЕ!

НЕ СЕ ЛИ ЗАПОЧНЕ ОТ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО-- ВСЯКА ИКОНОМИЧЕСКА ПРОМЯНА И МОДЕЛ ,СА ОБРЕЧЕНИ ,НА АБСОЛЮТЕН ПРОВАЛ, ЗАЩОТО ТОВА Е РЕАЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА БЪЛГАРИЯ!
ПЪК И С ТОЗИ "МАТЕРИАЛ".......САМО ТОВА ,МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ.......!
НЕ СЕ ЛИ УБЕДИХТЕ ВЕЧЕ....?
цитирай
61. анонимен - АБЕ, ВСИЧКИ ВИЕ ...ДЕТО ЖАЛИТЕ ЗА СОЦА,... АПК И ТКЗС,....
25.11.2010 01:11
...ЗАЩО НАПУСНАХТЕ СЕЛАТА И ДОЙДОХТЕ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ У ПАНЕЛКИТЕ....???!
ЗАЩО СИ НАПУСНАХТЕ ДВОРОВЕТЕ, КЪЩИТЕ И ГРАДИНКИТЕ, НА СЕЛО...??!
НАЛИ, ЖИВОТА Е БИЛ РАЙ ,И ИЗОБИЛИЕ НА СЕЛО...БЕ...ПРИ СОЦИАЛИЗъМА???!
АЙДЕ ДЕЦАТА ,ДОШЛИ ДА УЧАТ.......ВИЕ ,ЩО ЧИНИТЕ ТУКА У СОФИЯ....???!
цитирай
62. novitejivotni - Поздравления !
25.11.2010 05:10
Не обръщайте внимание на платените драскачи. Прави впечатление как започват да се пенят, когато някой реши да разкаже с нормални думи за така обичният им "най-хуманен" строй.
Трябва да се разказва, за да не остава тяхната изкривена представа за нещата.
Щото оня мърльо от пернишко обикаля и разправя на децата, как бил спасил "гражданския мир".
Бъдете здрава.
цитирай
63. vmir - И още нещо да кажа, защото съм работил в земеделието под комунистическо, не да ви стряскам с още кошмари,
25.11.2010 06:14
просто да кажа, че под комунизма никога, АМА НИКОГА не можеше да се каже къде свършва истината и започва лъжата. Отговарял съм за планиране и отчитане, и мога да ви кажа, че произволът беше не просто голям, или неконтролируем, произволът в надлъгването беше въпрос на оцеляване, ако не излъжеш, отпадаш от играта и духаш супата, ама не лично, а АПК - то. Теб най-много да те предупредят, че не са те назначили да създаваш нови проблеми (истината е най-големия проблем), а да ги решаваш, колко му е да замижаш и да пишеш каквото трябва, за да бъдат доволни и щастливи другарите горе, да обичат шефа ти, да питат за теб и да ти пращат много здраве, да не си тъмен балкански субект, а ведър интернационалист, и всичко това - само с добавянето на някоя и друга нуличка с палавото моливче в ръката!!!

Чак смях ме напушва, като чета горе какви колосални производители сме били на земеделска продукция, а някакъв се беше изцепил преди дни, че само за СССР през 80-ти сме били изнасяли домати за 17 милиарда долара и даже повече в плодове!!! Не тиквички, ами кухи кратуни могат да пишат подобни тъпотии, защото целия брутен въртешен продукт, барабар с грандиозната ни индустрия и всичко останало, едва правеха тези 17 милиарда по него време, ама червена тиква не увира и с една кола дърва...

Сега същите хора, които са наложили това фатално състезание по надлъгване, което с лъжите им удуши и социализма и държавата ни, същите са си плюли в устите да удушат и възможностите, които демокрацията ни дава. Не им вярвайте, това са хора, за които лъжата е като слънцето и въздуха, ако зависи от тях, ще подпалят света в името на лъжливата си природа, за да представят деянията си като подобрение на капитализма - изконната им лъжа. В самозабравата си, патологичните лъжци ни доведоха с 20 милиарда БВП да мерим мускули с над 5000 - те милиарда БВП на САЩ и да плачем за беднотията им, щото ние сме не само богати, ами и много състрадателни... Тъпо, та дрънка.

Сега се тръшкат заради периодичните кризи на капитализма, и наново ни лъжат безсрамно, че при социализма нямало такъв бич божий, щото бил благословен свише, ама колко сме тъпи, че не сме го били забелязали. Покажеш ли им, че няма по-плавна и по-гладко развиваща се икономика от тази на най-капиталиститическата страна, че в сравнение с магистрално гладката крива на САЩ, тази на всяка от соц страните си е направо като бягане в паници през бомбардирана пресечена местност с бомбоубежища и траншеи, веднагически се вкопчват в някоя одъртяла пропагандна лъжа от времето на соца, като истински удавници за сламка.
цитирай
64. vmir - И само още едно сравнение от времено на соца, което беше официално признато въпреки фундаменталната лъжливост на комунистическите статистици:
25.11.2010 07:02
Докато в САЩ - най-големия производител на земеделска продукция, който хранеше половин свят, със земеделие се занимаваха (включая и най-дребните фермери) 2% от населението, у нас, въпреки насилствената колективизация с цел уедряване и ефективност, без да се броят ученическите и работническите бригади в помощ на земеделието, заетите постоянно в сектора бяха над 25% от населението, и въпреки "унищоженото върховно соц земеделие" и недостига на техника, благодарение на внесените по-надеждни и производителни западни технологии, тази цифра сега е по-ниска, отколкото под комунизма.
цитирай
65. анонимен - добре беше при бай-Тошо
25.11.2010 08:02
1.Техниката-ами през царско време се е орало с волове и се жънало на ръка-модернизирането е право порпоционално на техническия прогрес.
2.ученическите бригади и събирането на вторични суровини учеше децата на труд и уважение към хляба и възрасните.Не се занимаваха с пиене на бира и наркотици.
3.Сега колко пустеещи земи има?Що?Ами щото не че няма техника,а щото изскопната цена не покрива произвотсвените разходи.
4.На тебе като ти харесват пласмасови домати и сирене с изкуствено мляко/ползувахме го за изхранване на малки теленца/ никой не те спира яж си ги.Аз си пройзвеждам за собсвени нужди ...
цитирай
66. анонимен - КОМУНИСТИТЕ И "КОЛХОЗНИЯ МОДЕЛ"НА РУСНАЦИТЕ .....РАЗБИХА БЪЛГАРИЯ ..
25.11.2010 08:34
...И БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ!
ХОРАТА ЗАГУБИЛИ СВОЯ ПОМИНЪК И ИМОТИ ,ИЗБЯГАХА И СЕ ИЗСИПАХА ПО ГРАДОВЕТЕ И ОБЕЗЛЮДИХА СЕЛАТА!
СЕГА СЕЛСКИТЕ КЪЩИ И ИМОТИ СА ОБЕКТ НА НЕПРЕКЪСНАТИ ГРАБИТЕЛСКИ НАБЕЗИ
ОТ ЦИГАНСКИ БАНДИ И РАЗБОЙНИЦИ!
НИКОЙ НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДА В БЪЛГАРИЯ!
НЯМА НУЖНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ !
ЦИГАНСКИ ТУРЦИ, КУЧКАРИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЪПАНАРИ ,СА ОВЛАДЕЛИ
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И РАЗДАВАТ ПАРИ И СЛУЖБИ, НА СВОИ ХОРА
ЗА ДА СЕ ЗАДЪРЖАТ НА ВЛАСТ!
ФОНДОВЕТЕ ,СЕ ИЗТОЧВАТ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ!
КОМУНИЗМА Е НЕЩАСТИЕ !!!!!!
КОМУНИЗМА Е БЕДСТВИЕ!!!!!!
АКО ИСКАТЕ ДА УНИЩОЖИТЕ ДАДЕНА СТРАНА ----ЗАРАЗЕТЕ Я С КОМУНИЗЪМ!
цитирай
67. анонимен - бивш студент
25.11.2010 09:04
Весела, не съм изненадан от поляризацията на коментарите. Няма да коментирам, само ще спомена, че бих написал коментара на № 23 - няма смисъл да го повтарям.Разгледай внимателно ком. № 31 - претенциите относно правопис. № 31 - наистина е "НЕДОПОСТИМО" - цитирам буквално, пълен профан да е убеден, че той пище правилно. Ама затова и думата е "профан". Има и друга дума - "илитерат". Няма да правя коментар и на останалите му грешки. Който не знае - справка в речниците.И за да не се чуди многознайкото що за животно е това нещо, наречено "речник", ще го улесня - думата е "НЕДОПУСТИМО".
Весела, не знам дали си струва, но не се отказвай. Който разбрал, разбрал навреме, останалите никога няма да го разберат. Чудно ли е тогава, че сме на този хал?
Поздрави и на разбралите и на неразбралите. И дано някога всички се събудим от летаргията.
цитирай
68. boristodorov56 - Всички които плачат за селското стопанство на соца са абсолютни безрамници и лъжци!
25.11.2010 09:26
Може би е истина, че:
- в магазините нямаше никакви зарзавати и плодове, а в специалните показни - точно така - всички ги наричаха ПОКАЗНИ - в Пловдив имаше два такива на главната и пред централна гара - имаше по-богат избор, но 1 кг. домати струваше 4 лв, а 1 кг- краставици - 3лв. Всеки можеше да си купи колкото искаше - със заплата от 180 лв през 1980 год.;
- лук, чесън, картоф, леща - не можеше да се намерят в никой магазин и почти 100% се внасяха от чужбина;
- кисело и прасно млеко имаше, но за всеки произведен литър млеко в държавните ТКЗС-та държавата даваше по над 1,20 лв.;
- овче сирене - не се срещаше, кравето беше по 3,60 лв/кг и се намираше по-често;
- колбасите бяха единствено "Камчия" и "Мак. наденица" - луканката беше почти на същата днешна цена, но нямаше;
- по едно време изчезна алкохола, но изборът не беше толкова богат и хубавата ракия не беше толкова евтина, както се превъзбуждат някои пишман пиячи. Прословутата водка "средец" през напр. 80 година беше над 4 лв. за 700 мл., а когато е била през 60-те 2,70 лв/лв - заплатите са били 100 лв.;
- дини също имаше - септември, когато разваляха бостаните по селските кърища и се скупчваха полуразвалени за по 0.15 лв/кг пред зарзаватчийниците;
- зърно и хляб имаше - бол - по 0,36 лв/кг - Добружа, 0,46 лв/кг - бял.;


Спасението на всички живеещи по градовете беше във непресъхващите връзки със селата, където родителите им отглеждаха зеленчуци, плодовее и животни в личните си частни стопанства. По този начин се изхранваше почти цялата "градска" България.

По улиците течеха реки от мед и масло и беше задължително да се ходи с обувки с големи грайфери - за и да не падат хората по земята и се похабят.

Имаше за всички - всичко - както е почти като в дешните сиропиталища - където и тогава и сега децата измират от едни и същи прекомерните грижи.

Аман от сиромахилски идиотизъм на тъпи и ограничени интерноционалсоциалцървулпрогресисти.
цитирай
69. veselaj - Отново казвам, силно преекспон...
25.11.2010 09:29
lubara написа:
Отново казвам, силно преекспониран постинг.
Преди четиридесет години баща ми купуваше цяла щайга грозде, доматите бяха домати, а не турски боклуци. Имаше чушки за печене, отделно за пълнене.
На село баба ми и дядо ми отглеждаха нас, шестте си внучета, цяло лято.
Фактът, че толкова много коментарии има под този постинг, говори, че не тогава е било зле.
А че сега не е никак добре.
Има един лаф за казармата. Лошото бързо се забравя за тези, които са минали през нея.
Сега си припомняме лошото, защото е още по-лошо.


Точно ти не си обективен. Да, ако имаш баба и дядо на село, нямаш проблеми с храната. Аз и сега ям истински зеленчуци и пия истинско мляко, които купувам от съседите. И сега, ако оставят хората от село да продават свободно това, което произвеждат в дворовете си, ще видиш, че не е по-различно. Друг е въпросът, че именно наследниците на комунистите не допускат това. Впрочем, провери ли как точно стоеше въпросът с ученето на медицина? дължиш ми извинение.:)))))
63. vmir, много ми се иска именно хора като теб да разкажат как точно беше. Моите представи наистина са предимно от ученически и студентски бригади. Което, разбира се, не значи, че не са верни. Просто са непълни.
67. анонимен, Възрастните, които жалят за социализЪма не ги мисля - беше много хубаво, защото бяхме млади, както казва един мой съученик, сега професор в Мичиган. Но ми е противно, че подвеждат младите.
цитирай
70. velichka84 - ХА, ПАК АНОНИМКИ
25.11.2010 10:04
анонимен написа:
Селското ни стопанство беше толкова зле, че изнасяхме с тонове плодове, зеленчуци и консерви. Сега е супер добре- земята пустее и купуваме турски домати с вкус на вода за 2.80 килото, а тогава бяха за стотинки.
Или си много мързелива, или никой не ти е обърнал внимание на бригадите, че толкова ревеш колко ужасно е било.
Селата бяха пърни с млади хора, които работеха там и разжаха деца.
Ти си едностранчива. Идеологията и начина на живот на обикновения човек не бива да се бъркат.
Преживяваме демографски срив. Това нещо да ти говори? Народа живее зле, защото е несигурен за бъдещето си. Няма работа. Това е най-важното. Другите приказки за бригади са пълни глупости. Спри се, ставаш смешна.



подразделенията на БулгарПлод са си били чисти части на ДС на Запад - толкова сте изнасяли,че един западняк не си спомня за нашите плодове -смешни количества и качество!
Сега е свободна икономиката - внася се и се изнася свободно. В момента дори изнасяме повече. Както авторът на блога писа, така сте унищожили селското ни стопанство, господа комуняги,че няма оправия
цитирай
71. velichka84 - браво за постинга!
25.11.2010 10:07
браво за постинга.Аз също не веднъж писах по темата. За радост не съм растла по онова време, стига ми,че съм се родила тогава, и както писах е нямало Хумана да ме хранят и цял месец съм била на самонаправен сок от ябълки, разбира се от личното стопанство.
Разказвайте още такива истории!!!
Още един проимер за глупостта на кома - взимат 400 декъра земя на семейството ми, все лозя, първокластни, гледани от десетилетия - изкореняват ги, за да засъдят царевица!!! Сега земята във Врачанско е отровена от торовете им, ние вече сме се откъснали от земята
цитирай
72. staler - казвам се в.богданов,благодаря,
25.11.2010 10:24
без да съм поддръжник на комунизма,с съжаление ще кажа че според мен статията е слаба,сякаш написана от някои чел за живота при социализма от творенията на едвин сугарев и иво инджев.1.при соца имаше 3 вида сирене,2 вида кашкавал и няколко вида салам,но истински.в наи -капиталистическата страна сащ- кис.мляко издържа извън хладилник около 2.5 седмици като накрая не прокисва,а се разслоява на 3-4 фракциии.2.при соца много се крадеше -имаше какво да се краде.3.селата бяха пълни/не говоря за видинско,странджа-сакар.../с хора и кипеше живот.4.имаше оедрена земя/ткзс-та/техника,напоит.системи и т.н.5.много се пилееше и разхищаваше6.хората на село работеха за стотинки.7.хубавото се изнасяше ,за вътр,пазар-каквото остане8.сдс разби селското стопанство заради интереса на шепа реститути-това е неотменим факт.9.господин мамка ти,1% ама друг път.в сметките не влизат стотиците хиляди нелегални латиноси ,които всъщност вършат ниско платената,соц.неосигурена ,вредна и тежка селско-стоп.работа в любимите ти сащ и канада,в които генномодифиц.продукти са около 100% от произвежданите.
цитирай
73. анонимен - Атанас Юнака
25.11.2010 10:28
Ей,"мамкаму",казах ти ,че си тъпунгер ма ти пак бля,бла!Че като ги е хранила Украйна,сега като обявиха запор за износа от Русия,що пшеницата на световния пазар скочи?А?Оказа ли се ,че са 2 най-голям производител на зърно?А?Галфон!А тая пикла е видяла толкова от тогавашното селско стопанство,колкото магарето на бай Добри от фуражни смески!Ръж от ечемик не може да различи,ама пише ли пише.....да не я обиждам повече.от зелени тикви семе не се прибира!-народа го е казал.
цитирай
74. анонимен - БРАВО
25.11.2010 10:43
Браво, отново много точна статия, припомняща какво е било.
Нека бетонните комунистически глави четат и дано малко поне поумнеят.
цитирай
75. veselaj - 73. анонимен - Атанас Юнака,
25.11.2010 10:51
ти или трудно четеш, или трудно разбираш. Юрий пише точно това - че даже и само Украйна би могла да изхрани СССР, а те внасяха пшеница от Канада. Но за едно си прав тиква трудно разбира.
цитирай
76. анонимен - Принципите на пазара
25.11.2010 11:13
Резултатът е следствие от принципите на пазара, а капитализмът се регулира от пазара. Цената търсенето. Когато македонските и турските стоки са по-евтини, те се купуват. Когато гръцките дини имат по-ниска себестойност - те се купуват. Когато не се купува родна стока, то тогава тя спира да се произвежда. Не знам какво ритате срещу жената. Ако с ефективността от онова време и заплатите от сегашно време се произвежда продукция в България, то пак няма да сме конкурентноспособни. Германците пият най-евтиното мляко в Европа, което се изкупува от млекопроизводителя за 35 евроцента и се продава на крайния потребител за 50 евроцента, защото имат много ефективно стопанство и крави, които имат голям млеконадой.
Ако ТКЗС-тата бяха останали, те щяха да фалират. Както фалира Кремиковци..
цитирай
77. proj4o - Празни приказки на veselaj
25.11.2010 11:14
veselaj не отговори и подмина въпросите ми /вж. по-долу/, за което, аз я обявявам /за себе си/ за абсолютно безполезно дрънкало-даскалица /не учителка, има голяма разлика в съвременните понятия за учителка и даскалица/. Тя коментира неща, от които няма понятие, ама на едро, всичко е за боклука. Това е отговора на невежите, всичко, нищо, горе, долу..
Обади се и Борис Тодоров от Голямо Майново, със стария си доклад от Комсомолската конференция, дето само е заместил капитализъм със социализам и прогресивно с реакционно в него. А като малката пръчка на барабана, откаде Виена приписука и Величка84. Тя не е живяла тогава, ама да ни опише какво е било. Нали е била лишена от хумана в най ранната си детска възраст, та това е оставило трайни умствени поражения в нея.

Veselaj аз си разпечатвам едно руло от твоите дрънканици и отивам, да ги използувам, за каквото стават единствено: в тоалетната

Както виждам от постингите ти, твоя опит в "производството" съвпада с опита от "селското стопанство" и се изчерпва с ученическите, а ако си завършила и нещо повече от средно училище и със студентските бригади.
В предния си постинг, си написала смелото обобщение на неразбиращия за материя, от която си няма понятие:
"Фактът е един – през 89-та нямаше почти нищо, което да си струва. Машините ставаха само за отпадъци."
Та след тази смела и безотговорна констатация, позволи ми да те попитам:
Можеш ли да изброиш по три различни типа машини от три различни по вид производства /общо стават 9 типа/ и да ги илюстрираш с имената на някой модели. За човек, който така изтънко познава индустриалния парк на България от 1989г. та смело обявява, че тази материална база става само за отпадъци, това не би трябвало да е проблем :).
И ще помоля /макар, че е малко нескромно/ за точен отговор на моя въпрос "мога" или "не мога".
Смелите сини обобщения, аз за себе си ще ги тълкувам, като отговор "не мога" и ще гледам на двата поста, като на дрънканици на син активист, той и бивш комсомолски секрета
цитирай
78. proj4o - Разделяй и Владей
25.11.2010 11:18
Колко е вярна тази истина за съвременна България. И колко ми се иска това да се промени. Искам да доживея това време, когато ще станем по единни.
цитирай
79. slavimirgenchev1953 - Заради тъпия комунизъм и победата на "народа" над самия него
25.11.2010 11:19
след половин век и българи няма да има. Комунистите могат да се радват: "победиха"! Халал да им е "победата"!
цитирай
80. veselaj - Сакъэн, Слави, ей сега ще започнат ...
25.11.2010 11:28
Сакъэн, Слави, ей сега ще започнат да те убеждават, че българите ще изчезнат заради демокрацията. Макар че тези "социологически" проучвания ги слушам поне от 30 години.
цитирай
81. анонимен - BUSH
25.11.2010 11:28
От социалистическото земеделие можеше да се създаде земеделие на световно ниво и да се изхранва половината Европа! Разбира се ако не бяха подскачащите по площадите палячовци като теб! От земеделието което имаме сега благодарение на седесарския пролетатарият тип Борис Тодоров ,може да се очаква продукция най-рано след 75 год! Трябваше да критикуваш социализма, когато беше комсомолски активист.Лесно е да риташ умряло куче! Защитаваш "демокрацията", а си злобен и недоволен от всичко наоколо! Яж сирене от черва и тибешир,хляб от боя и трици и лютеница от тиква и бъди доволен, защото точно това е което искаш! Няма по-прости калпаци от седесарски дрипав пролетарият! Водачите ви направиха милиони заради слабоумието ви! Жалка пасмина!
цитирай
82. анонимен - BUSH
25.11.2010 11:30
82 е подарък за др. Б.Тодоров
цитирай
83. veselaj - 81. vmir,
25.11.2010 11:32
аз, разбира се тези неща ги знам и дори мисля да посветя специален постинг на дефицита и връзките. Но за производството и селското стопанство имам само повърхностна представа. И ми се ще да се появят постинги с повече подробности - не прочетени, а изживяни.
цитирай
84. vmir - 69. veselaj,
25.11.2010 11:34
veselaj написа:

63. vmir, много ми се иска именно хора като теб да разкажат как точно беше. Моите представи наистина са предимно от ученически и студентски бригади. Което, разбира се, не значи, че не са верни. Просто са непълни.


Ще ти кажа. Имай предвид обаче, че няма как да говоря в детайли за констатациите си в няколко сектора, по всеки от които би трябвало да напиша отделна книга. Съвсем различни сектори, а до официалната фасада, едно и също – Лъжа до неузнаваемо изопачаване на почти всичко, което се говори на 4 очи. Корупция и самозабрава, само дето имаха по-различни мерни единици вместо парите, както е днес. Парите не струваха много, защото нещата ставаха по “втория” начин – връзките. Жигула за 6100 се продаваше двойно, дори и тройно, чувал съм за до 22000. Апартамент същото. Защо ти са пари, като с подходяща връзка нещата се оправят далеч по-бързо и ефективно, а всеки оправен те благославя повече от Господ? Стоки, материали, книги, следване на детето – може и без връзки, но разликата мехду прахосмукачка “Плутон” и “Тайфун” e, че в първия случай отива на боклука на втория-петия месец, а във втория – на втората – петата година (с повече късмет). Не уважаваш ли връзките, ще си четеш “Остров Тамбукту” и “Овчарчето Калитко”, но искаш ли поне Анатол Франс или Джек Лондон или Хемингуей, трябват връзки, нищо, че и тримата са все прогресивно лявоориентирани, а минават за опасни. Да не пускаш връзки значеше, да си безотговорен към бъдещето на децата си.

Лошото е, че началници ставаха все хора, които дори и тях не четяха, всъщност, началници ставаха нечетящите. Четяха не толкова умниците, колкото наивниците, които нямаха време да се огледат колко презряно и досадно е всяко знание. “Четяха” и селянчетата, желаещи отклоняне на вниманието от кънтящата кухота на кумирите си, оттам и безкрайните социалистически обструкции на всяко едно мнение или становище, защото припряното четене дава факти, но не и мислене, научаването на което иска време и липса на дразнители като събратята им по любов към властта. Можеш да си представиш как са чели и какво е влизало в главите, мислещи единствено как да избягат от село.

Накрая, партията му намери цаката – хвърляше по някоя мръвка на някое съсловие или група, и така последователно изреждаше всички като кучета, на които се хвърля кокалче, а после почваше отново да ги повтаря по ред. Недай си Боже, да не подскачаш високо и предано, когато ти наближи реда!!! Беше кочина пълна с мръсотии за подхлъзване на прасетата, които грухтяха и трепереха болезнено от падането си, после скачаха на крака и се втурваха да си извоюват реда със засилка и безумно квичене, и понеже така са свикнали и намираха кочината с докопаното в повече за себе си за връх на човешките способности, кочината им отиваше като на свинче – звънче и затова сега така упорито си я бранят и помнят с такова умиление.
цитирай
85. veselaj - 77. proj4o,
25.11.2010 11:37
подминах въпросите ти, защото ми се виждат глупави. Аз не претендирам нито за точност, нито за изчерпателност. Това са мои преживявания от ученически и студентски бригади, да. Но самия факт, че се поверява отговорна работа на малко или много безотговорни хлапета е показателна. Официалните данни можеш да ги прочетеш от неофициалните докклади на тогавашната БКП. И даже факта, че може да е имало единични наистина работещи предприятия само доказва моята теза.
цитирай
86. анонимен - има някъде истина, но не е тази
25.11.2010 12:05
съжаляваме, но селскостопанската работа е трудна, смрадта е голяма, мизерията е доста. Но това е единствения начин, природосъобразен за отглеждане на култури и животни на тази планета.
А относно отношението на тази работа към комунизма, питайте по-възрастните си баби и дядовци за времето преди 44та. И те могат да ви кажат някои неща.
Истината е, че мизерното ни селско стопанство изнасяше продукция не само в СОЦ Страните. А добивите на домати бяха рекордни в България.
Това, че е оставала продукция, моля моля, не сме толкова късопаметни. За това се налагаше наказание на началствата, а не на децата от бригадите.
цитирай
87. анонимен - големи глупости...
25.11.2010 12:11
...са изписали някои хора тук, не вярвам да им е толко къса паметта, просто са гадни червени манипулатори. Какви краставици и домати бе - по плод-зеленчуците се намираха само през лятото и не ставаха за ядене. През май се появяваха кални марули, по нова година - банани и портокали. В останалото време имаше лук, картофи и консерви. Изнасяли сме качествена продукция дръжки - скапаните консерви на Булгарплод ги изнасяхме в рамките на СИВ, иначе никой не ги щеше. По магазините имаше 2 вида кашкавал, два вида сирене, кремвирши, а луканката и шунката бяха лукс. Колкото до табелките "образцов дом" - няма по-голяма глупост. В "лошите" капиталистически страни всички домове бяха "образцови" и без тези смешни табелки. Да не говорим, че великата социалистическа икономика ФАЛИРА точно поради липсата на каквото и да е смислено производство и селско стопанство. Въпреки че от 85-та я помпаха с външни заеми - пак фалира. Тези заеми на Живков ще ги плащаме още три поколения сигурно заради "безплатните" купони за стола, почивките на море с карти и останалите простотии.
цитирай
88. vmir - 83. veselaj,
25.11.2010 12:13
veselaj написа:
аз, разбира се тези неща ги знам и дори мисля да посветя специален постинг на дефицита и връзките. Но за производството и селското стопанство имам само повърхностна представа. И ми се ще да се появят постинги с повече подробности - не прочетени, а изживяни.


Да, изживял съм го лично, пълен съм с истории, поразителни и потресаващи, много от тях съм споменавал в блога или на други места, но какъв е смисъла да си го разказваме с теб, Борис Тодоров, Славимир Генчев и другите приятели, които знаем добре за какво става дума, а нямаме опоненти насреща си. Не е дошло още времето на доблестта, за да има смисъл подобен разговор, нали виждаш, че засега реакцията си е чисто малоумна, безотговорна и пропагандна. Когато докараме до там нещата да изчислим и убедим хората колко струват на България лъжите за социализма, тогава ще дойде и времето на подробните спомени, които ще разтърсят хората с преднамереността и целенасоченастта, с която се пакости на България и се фабрикуват клеветите срещу всеки, който се опитва да говори за това, което е видял с очите си като мен.

Както навсякъде, и при нас е имало и добри добиви, имало е и износ. Резултатите в земеделието са многократно по-непостоянни отколкото в който и да било сектор, и не бива крайностите да се сочат за истина, а какво беше земедемието, вече казах, защото съм го виждал с очите си, участвал съм редовно в заседания за спасяването му и съм наясно с разминаването между цифрите, които се отчитаха и реалното положение на нещата.
цитирай
89. proj4o - 85. veselaj - 77. proj4o,
25.11.2010 12:18
За невежите, всеки въпрос на който не могат да отговорят /разбирай всеки въпрос, който им се зададе/ е глупав.
За мен е глупав постинга, в който некомпетентно, казваш, че всичко е за старо желязо и пишеш обобщено за неща, от които нямяш понятие. Нямам нужда да чета докладите, слушал съм ги.
Но освен с доклади, съм работил и с много, ама наистина много Български предприятия в различни области на промишлеността и знам на живо какво имаше в тях, като човешки потенциал и машинен парк.
Мога да те уверя, че работещите предприятия не бяха единици, както ти казваш, а единици бяха кретащите фабрики.
А коя е отговорната работа в консервните фабрики, която ти си работила, не знам. За там, май се искаше само начално образование. Аз бях останал с впечетление, че го имаш поне него, а то какво излезе, ти току що се самообяви, че ценза ти не стига за общ работник в консервна фабрика, а си тръгнала да правиш обобщения за цялата страна.
Да, ти не можеш да претендираш за точност и изчерпателност, защото нямяш познания по тази материя. Това е разбираемо, всеки е специалист в някаква област и не е необходимо, човек да се прави на енциклопедист в днешно време. Не разбирам, обаче, никога не съм могъл да разбера хората, които са изказват компетентно, уверено, наукообразно по въпроси от които имат повърхтностна или никаква представа. И ако тук ние само си чешем клавиатурите, то това не е страшно. Лошо е, че това деление става норма в обществото, разрушава приятелства, пречи на работата..

Ако не беше жалко, щеше да е смешно.

подминах въпросите ти, защото ми се виждат глупави. Аз не претендирам нито за точност, нито за изчерпателност. Това са мои преживявания от ученически и студентски бригади, да. Но самия факт, че се поверява отговорна работа на малко или много безотговорни хлапета е показателна. Официалните данни можеш да ги прочетеш от неофициалните докклади на тогавашната БКП. И даже факта, че може да е имало единични наистина работещи предприятия само доказва моята теза.
цитирай
90. balkanec - Днес каквито и небивалици
25.11.2010 12:23
да се напишат за социализма - вече на никого не правят впечатление. :)
И бананаджиите се надпреварват, кой ще съчини по-големи щуротии.

Не им и идва на банановия акъл, че това предизвиква обратен ефект :))
Даже и по-малките почват да се замислят, че толкова вицове и легенди не са наред :)

А тези, които помним - отдавна свикнахме да ни описват някаква друга планета и да ни обасняват, че така сме били живели :)))
цитирай
91. veselaj - 88. vmir,
25.11.2010 12:34
все пак трябва да се пише. Защото младите хора могат да разберат за онова време само от нашите разкази. Защото има и много хора като proj4o и balkanec. Поне да имат възможност да избират на кого да вярват.
цитирай
92. анонимен - veselaj
25.11.2010 12:49
Трябва наистина да си много ограничена, че да не знаеш, че всяко нещо има в себе си добро и лошо. Да отричаш доброто и да казваш само лошото са правили точно комунистите, като са отричали капитализма. Горели са книги на класици и са ги обявявали за буржоазно. Сега ти постъпваш точно като комунист. Казвайки лошото, изкривяваш всичко и не приемаш доброто. Ти не уважаваш хората, които са ти прочели и ти пишат за своя начин на възприемане на нещата и как те се чувстват.
Спориш глупаво и не извличаш положителното от написаното.
На 51 години една жена трябва де е по-мъдра и да знае, че всяка монета има две страни.
Но по принцип спора е глупав.Сега е важно да се възстанови страната от 20 години грабене, не да настройваш хората едни срещу другите.
А за младите не се тревожи. Истината винаги излиза на яве, така че не се опитвай да им внушиш твоя начин на мислене и твоето лично изкривено виждане на нещата. Изкривено, защото виждаш само едната страна на монетата, нетолеранстна си към чуждите преживявания и си абсолютно некомпетентна.
цитирай
93. veselaj - 92. анонимен,
25.11.2010 12:52
а би ли припомнил кое беше хубавото? Освен факта, че бяхме млади.
цитирай
94. анонимен - живков направи нещо за хората а те се ...
25.11.2010 13:17
живков направи нещо за хората а те се оказаха неблагодарни глупаци
сега има само глад мизерия и простотия
цитирай
95. veselaj - Какво точно е направил Живков за ...
25.11.2010 13:22
Какво точно е направил Живков за хората? И с чии пари?
цитирай
96. proj4o - veselaj написа:аз, разбира се тези ...
25.11.2010 13:23
veselaj написа:аз, разбира се тези неща ги знам и дори мисля да посветя специаленНо за производството и селското стопанство имам само повърхностна представа. постинг на дефицита и връзките. Но за производството и селското стопанство имам само повърхностна представа. И ми се ще да се появят постинги с повече подробности - не прочетени, а изживяни.

съжалявам, не го бях оценил този бисер "veselaj написа: ........Но за производството и селското стопанство имам само повърхностна представа"

Ами като имаш само повърхностна представа, както сама си признаваш писмено, драга моя, защо пишеш двутомници по тази тематика? А?

И още един въпрос. По-горе си написала, че аз сам един от проводниците на неправилната линия, не давам точна информация на младите, лъжа ги за състоянието на промишлеността по онова време и ги отклонявам от правилната синя линия, която става все по-тънка и по-тънка.

Като млад инжинер и аз работех по разпределение в голям завод на българската електроника. Изделията които правехме, бяха изключително сполучливи и са купуваха в големи количества, освен в СИВ и в Китай, Индия, няколко други азиатски страни Иран, Ирак доколкото си спомням, и доста африкански страни. Цената на едно изделие беие между 200 000 и 400 000 валутни лева, в зависимост от конфигурацията. Ние бяхме крайната настройка, т.е ние бяхме последните хора които работеха по това изделие, преди то да отиде при клиента. Беше голяма отговорност, да си последния, който обединява труда и усилията на няколко екипа и предприятия преди теб. И беше истинско удоволствие, когато подготвяш готовата машина за експедиция. Много беше хубав коняка след това :)
Та въпроса е: Там съм работил една година. На месец настройвах м/у 6 и 9 машини /такава беше технологията, а и зависеше от поръчките и договорите изделията се правеха само по поръчка/. В Задачата се пита, колко пари съм допринесъл, аз глупакът, според теб за страната през първата година от кариерата ми и само за себе си ги сравни със своя принос
цитирай
97. balkanec - Да лъжете по-младите?
25.11.2010 13:28
Нали днешните медиите ги лъжат непрекъснато.
На тях поне им плащат за дупедавщината пред днешния античовешки режим в България.
А вие го правите от едната щуротия...

Повечето бананаджии, които познавам лично, го правят, за да спечелят внимание - от чист глад за внимание и за слушатели. За останалите, които не познавам не мога да давам оценки за причините.

Обаче се самозабравихте отдавна в халюцинациите си...
цитирай
98. анонимен - а би ли припомнил кое беше хубавото? ...
25.11.2010 13:32
veselaj написа:
а би ли припомнил кое беше хубавото? Освен факта, че бяхме млади.


Непоправима клупачка. Във всяко нещо, във всяко има нещо хубаво и нещо лошо. Не казвам, че е било хобаво. Но да се отрича нещо едтествено, че във всяко нещо има и нещо хубаво е глупост.

цитирай
99. анонимен - Непоправима глупачка. Във всяко ...
25.11.2010 13:34
Непоправима глупачка. Във всяко нещо, във всяко има нещо хубаво и нещо лошо. Не казвам, че е било хубаво. Но да се отрича нещо естествено, че във всяко нещо има и нещо хубаво е глупост.
Бързах с писането и от там са грешките.
цитирай
100. анонимен - veselaj
25.11.2010 13:37
Явно ти е каф да дразниш хората и да им смучеш така от енергията.Не е смешно. Прочети, че енергийните вампири съзнателно дразнят хората за да им приберах изхвърлената при яда енергия.

Не и пишете повече. Така само се ядосвате.
цитирай
101. анонимен - Социализма и фашизма са двете чуми на 20 век
25.11.2010 13:37
Всичко е така, ама докато простия народ разбере това, ще мини половин век, горе долу толкова Мойсе води народа си, за да забрави робството, а бъргарина, още не е забравил робията си и не знае да бъде свободен.Робът не може да види свободата си и да се научи да живее нормално, той е роб.По тази причина сме на това дередже сега и една част милеят за времето на комунистическото робство.
Да не говорим за мизерните доходи на всички, при тоталния дефиците на стоки, които не са произведини в социалистическия лагер
цитирай
102. veselaj - 99. анонимен,
25.11.2010 13:45
добре де, може и да съм глупачка. Но защо все пак не разкажеш за хубавите неща.
100. анонимен, ти чак сега ли разбра, че съм вещица. Да беше питал, щях да ти го кажа от началото. Впрочем и да пишеш, и да не пишеш, все тая. Енергията ти така или иначе е насочена към мен.
101. анонимен, точно така, социализмът и фашизмът са просто едно и също нещо. И наистина трябва да извървим нашите 40 години в пустинята. Много от евреите на Мойсей искрено са искали да се върнат и да си бъдат роби.
цитирай
103. анонимен - Зле е било, но сега става още по-зле
25.11.2010 13:55
Защото няма бъдеще. Държавата ни е вдигнала ръце от всичко, олигарсите крадат, а народа обеднява. Малкото кадърни и умни хора емигрират. Пикая на тая демокрация. Лошо беше преди 1989г, сега става още по-лошо, защото хората, които управляваха тогава, управляват и сега, само че като богати олигарси.
цитирай
104. анонимен - а би ли припомнил кое беше хубавото? ...
25.11.2010 13:56
veselaj написа:
а би ли припомнил кое беше хубавото? Освен факта, че бяхме млади.

Добре, явно се правиш на много отворена. Ще ти кажа, че дори не си засегнала истинските проблеми на социализма. Това за бригадите и селското стопанство са пълни глупости. Накрая имаше изкусвен дефицит поради милиардите хвърлени слез 80 година за задграничните фирми.
Истинските недостатъци на социализма бяха промиването на мозъците с една идеология- илюзия. И още повече, че се отричаше Бог и духовността. Материята беше провъзгласена за всичко.
Друг недостатък е, че не можеше да се пътува свободно.
Това са най-големите недостатъци.

Но едновременно с това народът живееше по-спокойно.
Лошото- всички малки заплати. Доброто- имаше работа за всички. С тези заплати можеше да се живее и нямаше хора да ровят в кофите за смет.
Селското стопанство беше развито, леката промишленост- също. Това са факти.
Ти не знам къде си живяла и защо отричаш младостта си.
Ако вярваше в Бог щеше да знаеш, че положителното и отрицателното винаги се стремят да се уравновесят за да има равновесие.
Сега може и да го постигнем и да е по-добро, но все ощи не сме. Ако бяхме, щяхме да се чувстваме спокойни за утрешния ден, усмихнати и ведри и нямаше да спорим за глупости .
цитирай
105. marystaneva - Тодорживковата България е минало.
25.11.2010 13:58
Никой, дори да иска, не може да я върне. А и едва ли някой нормалномислещ човек иска или очаква нещо подобно. Но и статията е твърде едностранчива. Монетата има две лица, както спомена някой по-горе.
Не може да прекарваме живота си от "Осанна!" до "Разпни го!", независимо дали става дума за човек или за обществен строй. Това винаги ще ни разделя, а не бива. Трябва да опитаме да сме по-обективни в оценките си. Да отчитаме и лошото, но и хубавото. И да вървим напред, опитвайки се да запазим добрите неща и да поправим лошите, а не всеки път да отричаме всичко и да започваме от нулата. Отричането на всичко е грешен подход и е крайно време да спре. Като се връщаме всеки път на старта, никога няма да стигнем до финала. По-добре да спрем за малко, да се огледаме, да видим какво ни пречи и какво ни помага, да променим това, което ни пречи и да продължим напред. Заедно.
цитирай
106. veselaj - А бе защо всички повтаряте, че тр...
25.11.2010 14:01
А бе защо всички повтаряте, че трябва да видим и хубавото, а не казвате кое е то? Ами кажете ми, че и аз да го видя. Аз пишща какво съм видяла.
цитирай
107. balkanec - Само ако й се връзваш :)
25.11.2010 14:04
анонимен написа:
Явно ти е каф да дразниш хората и да им смучеш така от енергията.Не е смешно. Прочети, че енергийните вампири съзнателно дразнят хората за да им приберах изхвърлената при яда енергия.

Не и пишете повече. Така само се ядосвате.


Те разчитат на това, че отдавна на хората не им се занимава да им опровергават изтрещелите съчинения. И нормално - на никой не му се спори с радиото :))
Може и да си прав, че тия техни безкрайни нагли лъжи, които могат да зачудят и дърт циганин, са някакъв вик за внимание...

Важното е, че те си дрънкат брътвежите, а все повече хора си отварят очите, че социализма е истинската алтернатива :)
цитирай
108. vmir - 91. veselaj,
25.11.2010 14:07
veselaj написа:
все пак трябва да се пише. Защото младите хора могат да разберат за онова време само от нашите разкази. Защото има и много хора като proj4o и balkanec. Поне да имат възможност да избират на кого да вярват.


Права си, трябва да се пише. Но спора ни не е на етап да извличаме фината истина от детайлите, а все още стои запънат като магаре на мост и аз разбирам и приемам твоята гледна точка като много по-близо до истината от твърденията за върховното ни земеделие, които за мен са си върховни, ама по глупост. Всяка година без изключение ми се оплакват различни хора, че една или друга култура им била загинала, че това не била годината за нея, и хората са суперубедени дори, когато губят насажденията си поради съвсем елементарни грешки, пропуски или несъобразяване с основни правила.

Освен предпоставките и причините за реалното непостоянство на добивите, при социализма съществува и непостоянство на технологичната дисциплина и грижите за културите в годините, защото липсва диктатурата на пазарните изисквания, поставени от потребителя чрез парите, с които плаща за желаното качество, а подобренията се правят кампанийно по решение на партийното и държавното ръководство, което организира съответните кампании и необходимите мобилизации на хора, ресурси и необходимия за целта извънреден контрол.

Така, през 60-те години бяха построени редица консервни фабрики, захранването на които наложи силно разширяване на зеленчукопроизводството, имаше нелош износ, през 70-те години се заложи на плодопроизводството, тъгна се и към ускорена индустриализация, залетяхме и към електронизация, приписахме си даже и космически технологии, но в нищо от тези начинания нямаше конкуренция за парите на крайния потребител, която да вдигне качеството и производителността. Цените бяха фиксирани от държавата, а качеството – въпрос на чисто субективна преценка колко труд да се вложи в продукта, а интереса на производителя подсказваше – колкото може по-малко, нали пазара е гарантиран!

Разбира се, когато кампанията е отминала например консервните фабрики, от тях се очаква да продължават да работят в същия дух и без досегашните партийни патронажи и специални грижи за правилното им заработване и доокоплектоване, но лишени от възможност да реинвестират и развиват производството в необходимото съответствие с пазарните си позиции и обеми, с увеличаване на амортизацията, те започват да влошават ефективността си, докато бюджета насочва печалбата им в развитието на други отрасли, и мисля, че за всеки е ясно колко временен е успехът на социалистическите мегаломански начинания, които в началото тръгват под напора на партия, държава и щедри капиталови инвестиции, но след това бързо остаряват морално, западат, а липсата на адекватно преоборудване и модернизация налага “побългаряването” първо на техниката, после на технологиите, настанява се безстопанствеността, дисциплината се разпада, защото и да се пънеш – все тая, предприянтието започва да работи на загуба, партията да зове: “Дайте да дадете”, следват оглушки, и т.н....

И точно тук идва сюблимния момент за партийния активист да се изцепи: “Ама ние бяхме на седмо място в света бе!”. Само дето не казва, че:
1. Това седмо място е в СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ “свят”.
2. Че е било така, ама по задание, което никога не е било постигнато.
3. Че “славното” време за предприятието е било първите 2-3 години, а срамното – следващите 20 – 30.
4. Че легендата за успехите е жизнено необходима и след фалита на предприятието, за да се запази реномето на погребалия го управленски екип, и да бъде възнаграден за мълчанието, лъжите и лоялността към истинските авантюристи и разпоредители с ресурсите на страната.

Ето това е накратко причината за култовия социализъм днес у нас.
цитирай
109. momchil - Всеки, който си позоли да напише ...
25.11.2010 14:09
Всеки, който си позоли да напише нещо критично за комунистическото селско стопанство бърка в гнездо на усойници. Това е видно и от този пост. Всичко, което пише авторката съм го изжиял и аз. Дори и повече. Помня как мои братовчеди от Пловдив се събираха по няколко семейства и веднъж седмицата изпращаха по някой да купи за всички месо в София, щото много имаше. Помня как в ТКЗС в с. Зимевица(над Своге в планината) кравите на даваха по 5 литра мляко на ден. Това е лично видяно от мен.
Вече се чудя дали някоя КНДР-ейска или кубинска тайна служба не финансира такива писачи. Такава страст може да има само срещу заплащане или от тъпотия. Други варианти не виждам.
P.S. Сетих се за още една причина. Комунягите умират от яд, че не можаха да откраднат земята на хората. Ако ТКЗС-тата бяха станали акционерни дружества щяха да гепят земята. Ама не стана Ф.Д. им попречи. Затова и до сега продължават да бълват змии и гущери срещу него. Затоа дават пример с Чехия където тамошните стопанства станаха АД-та. Само че, има една съществена разлика между Б-я и Чехия. Там и комунистите им са по компетентни и по честни.
цитирай
110. balkanec - Добре
25.11.2010 14:13
veselaj написа:
А бе защо всички повтаряте, че трябва да видим и хубавото, а не казвате кое е то? Ами кажете ми, че и аз да го видя. Аз пишща какво съм видяла.


Хубавото беше, че здравеопазването работеше и тия с халюцинациите ги лекуваха :)
цитирай
111. vmir - Най-лошото обаче е, че без да разбират нищо, левичарите нарочват всичко удобно за социализъм,
25.11.2010 14:20
с единствената цел да държат младите неопитни и недобре образовани хора в лумпенизирано състояние, за да правят лумпенски левашки организации, които да шантажират страната или да я направят заложница на користни политически домогвания, които не предвещават нищо добро за бъдещето ни.
цитирай
112. kostadin - Известно е, че всяка страна в Евр...
25.11.2010 14:20
Скъпо ,"грамотно" човече, купонна система имаше след9 септември 44 година.
Не можеш да спориш с истините!
Радвай се ,че няма да преживееш капитализма
цитирай
113. анонимен - Хора, внимавайте къде се храните и ...
25.11.2010 14:23
Хора, внимавайте къде се храните и какво ядете! Пицария "Бачи" в "Дружба" регистрира нов случай на хранително натравяне. Предишният беше в другото "Бачи" - в "Слатина". Отделно са недоволните клиенти, върнали храна заради непоносимата миризма на развалено или присъствието на хлебарки в гозбите. Такива неща не се случват само на филм. Пазете си здравето!
цитирай
114. анонимен - А бе защо всички повтаряте, че тр...
25.11.2010 14:24
balkanec написа:
veselaj написа:
А бе защо всички повтаряте, че трябва да видим и хубавото, а не казвате кое е то? Ами кажете ми, че и аз да го видя. Аз пишща какво съм видяла.


Хубавото беше, че здравеопазването работеше и тия с халюцинациите ги лекуваха :)

Направо :))))
цитирай
115. marystaneva - veselaj,
25.11.2010 14:29
И образованието беше безплатно и на по-добро ниво от сегашното. И все пак онзи строй беше по-лош. По този повод си позволих да дам линк към статията ти на едни анонимни коментатори, които искат "да СИ връщат комунизма" /Виж коментар 184. анонимен - Ще си го върнем, не бой се-то натам ... /.

http://petranov.blog.bg/politika/2010/11/19/1500-podpisa-protiv-upravlenieto-na-kmeta-na-obshtina-oriaho.637531

Не че съм съгласна на 100% с твоята твърде крайна гледна точка, но не можах да се сдържа да не ги подразня. ;) Защото, независимо от различията помежду ни, вярвам, че хора като теб и мен и хора като vmir няма да го допуснат.
цитирай
116. kostadin - Разговорът е с доста ниско позна...
25.11.2010 14:33
Разговорът е с доста ниско познавателно или прогностично достойнство.На всички е ясно ,че точно фалиралият социализъм подсигури раждането на сегашният ни "елит"Господ да пази света от него!
Няма такъв богаташ ,които да не е крал Никой не е създал империята си от нула.Който иска може да се радва на днешната ни демокрация.Тя е от нов тип представителна-вижте колите ,къщите и предприятията на елитните ни бизнесмени.В тези къщи няма да живеете вие или децата и внуците ви ,но ще работите във все по- деградиращите им производства.
Тежко и горко на 6 мил. българи разчитащи на туризма.
И понеже поста е за земята ,то е необходимо да ви се напомни какво стана с Палестина ,когато над 300 000 еврей изкупиха земята покрай морето.Земята пак си е там ,но не е на арабите и какво правят с тях ви е ясно, надявам се поне на това.
основат на овиненията срещу Тошо стоеше външният дъг от около 10 илиарда -сега е къ 50 ми И всички сме свидетели на това как се пиватизираха атериални ценности за над 160 милиарда долара основни фондове.Да ви е чистита иканата демокация!
цитирай
117. veselaj - а би ли припомнил кое беше хубавото? ...
25.11.2010 14:36
анонимен написа:
veselaj написа:
а би ли припомнил кое беше хубавото? Освен факта, че бяхме млади.

Добре, явно се правиш на много отворена. Ще ти кажа, че дори не си засегнала истинските проблеми на социализма. Това за бригадите и селското стопанство са пълни глупости. Накрая имаше изкусвен дефицит поради милиардите хвърлени слез 80 година за задграничните фирми.
Истинските недостатъци на социализма бяха промиването на мозъците с една идеология- илюзия. И още повече, че се отричаше Бог и духовността. Материята беше провъзгласена за всичко.
Друг недостатък е, че не можеше да се пътува свободно.
Това са най-големите недостатъци.

Но едновременно с това народът живееше по-спокойно.
Лошото- всички малки заплати. Доброто- имаше работа за всички. С тези заплати можеше да се живее и нямаше хора да ровят в кофите за смет.
Селското стопанство беше развито, леката промишленост- също. Това са факти.
Ти не знам къде си живяла и защо отричаш младостта си.
Ако вярваше в Бог щеше да знаеш, че положителното и отрицателното винаги се стремят да се уравновесят за да има равновесие.
Сега може и да го постигнем и да е по-добро, но все ощи не сме. Ако бяхме, щяхме да се чувстваме спокойни за утрешния ден, усмихнати и ведри и нямаше да спорим за глупости .


Наистина ВСЕ ОЩЕ не съм засегнала най-страшните недостатъци на социализма. Много си прав за промитите мозъци. не съм писала нито за липсата на информация, нито за липсата на елементарни свободи. Народът живееше спокойно - точно като овце на ясла. Зплатите стигаха на тези, които имаха баби и дядовци на село, които им изкарваха храната и на тези, които можеха да си откраднат нещо. Аз нямах този късмет - родителите ми бяха учители. Именно за "развитата" лека промишленост пиша.
цитирай
118. veselaj - 115. marystaneva,
25.11.2010 14:40
съгласна съм, че образованието беше на по-добро ниво, но това беше именно защото малка част от хората можеха да учат. То това е и причината на днешното лошо образование - девалвацията му. И факта, че се учат доста глупости като гражданска огтбрана (сега се казва по друг начин, но не помня точно как).
цитирай
119. kostadin - Коментара ми към написаното : ...
25.11.2010 14:41
Коментара ми към написаното :

"Народът живееше спокойно - точно като овце на ясла. Зплатите стигаха на тези, които имаха баби и дядовци на село, които им изкарваха храната и на тези, които можеха да си откраднат нещо. Аз нямах този късмет - родителите ми бяха учители. .."

,е :
А сега даже ясла няма,за храната всичко е ясно -ядеме боклуците на глобаният свят .Е,все пак ни го поднасят в лъскави и шарени опаковки. Да не говорим за хала на учителите!
цитирай
120. анонимен - съгласна съм, че образованието ...
25.11.2010 14:44
veselaj написа:
съгласна съм, че образованието беше на по-добро ниво, но това беше именно защото малка част от хората можеха да учат. То това е и причината на днешното лошо образование - девалвацията му. И факта, че се учат доста глупости като гражданска огтбрана (сега се казва по друг начин, но не помня точно как).

Малка част можеха да учат?
Средното образование беше задължително. Нямаше неграмотни, както сега.
Да, в университетите приемаха много малко хора- най-добрите.
Ти имаш ли висше образование?
цитирай
121. veselaj - 120. анонимен,
25.11.2010 15:02
Имам висше - математика. Родителите ми бяха учители, аз също 10 години съм работила като учителка - до 97-ма. Така че знам доста за тогавашното образование. Мога да ти кажа и как точно започна съсипването му през 80-та. Не е това темата на постинга.
цитирай
122. vmir - 121. veselaj,
25.11.2010 15:30
veselaj написа:
Имам висше - математика. Родителите ми бяха учители, аз също 10 години съм работила като учителка - до 97-ма. Така че знам доста за тогавашното образование. Мога да ти кажа и как точно започна съсипването му през 80-та. Не е това темата на постинга.


Май всичко мина през разните му там соц - преобразования, както и земеделието, - ТКЗС, ДЗС, МТС, АПК - все по крупно и ефективно, а все по-на зле. А от 1 кв. метър можеш да изкараш до 10 кила домати, което значи, че няколко квадрата (колкото част от стая), могат да изхранят семейството ти за годината, стига да го искаш, и да не вадиш от това свръхзаключения.
цитирай
123. анонимен - Сегашното положение е просто пр...
25.11.2010 15:33
Сегашното положение е просто продължение на комунизма. Няма рязка граница между тогава и сега-просто нещата се развиха логично. Все същите хора ни управляват все пак. Браво на авторката-истината е че тогава разпадът беше в началото си, докато сега се приближаваме към края.
цитирай
124. veselaj - 122. vmir,
25.11.2010 15:41
уви, така е. Сигурно мога да отгледам домати, само че нямам представа как се прави. Но малко по-малко се уча. Тази година си отгледахме чесън и тиквички. С доматите и лука се провалихме, но догодина - пак :))). Но и да не успеем - съседите могат всичко :)))
цитирай
125. анонимен - Х Минчев
25.11.2010 15:45
kostadin написа:
Скъпо ,"грамотно" човече, купонна система имаше след9 септември 44 година.
Не можеш да спориш с истините!
Радвай се ,че няма да преживееш капитализма

Да , имаше , но не и през шесдесетте години както беще в България!
цитирай
126. анонимен - Имам един много прост въпрос
25.11.2010 15:58
Защо хората които живееха в този "Рай" , буквално изритаха комунистите ? И то не само в България ! Защо всички се "юрнаха" на Запад и повечето си останаха там ?
цитирай
127. veselaj - 126. анонимен,
25.11.2010 16:09
много точен въпрос! Питай пройчо и балканец :)))
цитирай
128. анонимен - ОБРАЗОВАНИЕТО ПРИ СОЦА,."БИЛО ХУБАВО"....ГЛУПОСТИ!!!
25.11.2010 16:12
...И КОЕ МУ БЕШЕ ХУБАВОТО ...?
ЧЕ БЕШЕ БЕЗПЛАТНО ,ЛИ....?
БИЛО Е БЕЗПЛАТНО ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ РАБОТЕХМЕ ЗА 140-ЛВ.=НА 14$.
НАЛИ СЕ ПРОИЗВЕДОХА ,ТОЛКОВА АГРОНОМИ И ЗООТЕХНИЦИ.....?
ЗАЩО НИ ЕДИН НЕ СЕ ВЪРНА ДА СИ ПОТЪРСИ ЗЕМЯТА НА БАЩИТЕ СИ И ДА ПОЧНЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА НЕЩО!?????
ОТ ТОЛКОВА МНОГО СПЕЦИАЛИСТИ ........ВНАСЯМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ ОТ
ЧУЖБИНА!
ТОЛКОВА ХОРА ,УЧИХА ЗА ИНЖИНЕРИ---НЕЩО ДА СА СЪТВОРИЛИ???!
УЧИХА И ИМА АРМИЯ ОТ ДОКТОРИ......ВСИЧКИ, СА ВЕЧЕ ТЪРГОВЦИ ПО ЗАКОНА И ЧАКАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА ,...АМА СИ ВЗИМАТ РУШВЕТА!
НЕ ИСКАТ ДА СА ЧАСТНИЦИ---ЗАЩОТО ,НЯМА КОЙ ДА ИМ ПЛАЩА--ЩЕ УМРАТ ОТ ГЛАД!
НАЛИ ИМАТЕ СТРОИТЕЛНИ ИНЖИНЕРИ.....?
РАДВАЙТЕ СЕ НА БУРНОТО СТРОИТЕЛСТВО В СОФИЯ , ОТ БЕТОННИ КУТИЙКИ И БЕТОНА -ИЗЛЯТ ПО МОРСКИЯ БРЯГ!
КРАСОТА.......НЕНАГЛЕДНА!
КОЛКО СА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ,ЗАВЪРШИЛИ В БЪЛГАРИЯ...НАМЕРИЛИ РАБОТА ПО СПЕЦИАЛНОСТТА СИ В ЧУЖБИНА!????!
90% ОТ ТЯХ --МИЯТ ЧИНИЙ И ГИ Е СРАМ ДА КАЖАТ,КАКВО СА ЗАВЪРШИЛИ!
ТАКА Е....!
ТАКА Е СЪС ВСИЧКИ ЗАВЪРШИЛИ ......БЛАГОДАРЕНИЕ НА "БРАТСКИЯ СЪВЕТСКИ ОПИТ"------ЗНАЯТ :
ОТ ВСИЧКО ,....ПО- МАЛКО....ТА, НАКРАЯ НИЩО!!!!!!!!!!!
ПОЛУ-ИНТЕЛИГЕНТИ!!!!!
ПОЛУ-МАЙСТОРИ!
ПОЛУ-ДОКТОРИ!
ПОЛУ-ПОЛИТИЦИ!
ПОЛУ-ЧЕНГЕТА!
ПОЛУ-ИДИОТИ.....В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!
КВО ДА СЕ ПРАВИ.........ТАКЪВ Е СОЦ-МАТрялА.....!!!!!!!
ТО ,ТОВА ,БЕШЕ И ЦЕЛТА:
---ДА НЯМА:МИСЛЕЩИ, МОЖЕЩИ ,ЗНАЕЩИ И КАДЪРНИ ХОРА.....ТА КАТО ГИ ОСТАВИ ПАРТИЯТА ......ДА ПЛАЧАТ ЗА НЕЯ!!!!
ЕТО ,ЧЕТИ ГИ ........И ИМ СЕ ЧУДИ НА АКЪЛА.....!
ПРАВИ СА СИ ХОРАТА:
...ТЕЖКО Е ДА СИ СВИНЯ И ДА НЕМА КОЙ ДАТИ ЗАБЪРКА.....!!!!
цитирай
129. анонимен - роден 1955
25.11.2010 16:49
Абе хора , как може да забравяте толкова бързо ?! Как може да забравяте толкова бързо опашките за хляб ,за месо ,за Нес кафе ,за чорапогащници,......... дори и за телевизори ? Да забравяте толкова бързо как живеехме две семейства в един апартамент ? Да внимавате за всяка думичка ! Помните ли как гонеха за "дългите" коси и за дънките? Помните ли какво можеше да се купи с един надник ? Помните ли ,че един висшист предпочиташе да работи като барман ? СЛАВА БОГУ АЗ ВСЕ ОЩЕ ПОМНЯ ! Не ме е хванала склерозата!!!
цитирай
130. boristodorov56 - Да се чуди човек, докога призраците и сенките им - като теб - ще хвърлят сянка?
25.11.2010 16:49
анонимен написа:
82 е подарък за др. Б.Тодоров



Аман от сиромахилски идиотизъм на тъпи и ограничени интерноционалсоциалцървулпрогресисти.
цитирай
131. анонимен - Да се кръстя ли,да псувам ли!!!
25.11.2010 16:58
Вижте каква обстойна и обективна лекция ви се изнася от "лице",което си няма хабер и понятие от селско стопанство.Все едно аз да говоря обстойно и компетентно за живота в София по това,което съм видял и разбрал от няколкото отивания там.Аз,обаче ще се опитам да кажа няколко думи от позицията си на:
-човек,който е поне 15 години по-възрастен от компетентната дама;
-който се е родил и живял на село до 18 годишна възраст;
-който е живал на село до гръцката граница;
-който до придобиването си на основно и средно образование(през ваканциите)
се е занимавал основно със селскостопанска работа.
Предварително искам да направя едно уточнение: Аз няма да ви поднасям "об-
щоприети истини",защото според моя скромен житейски опит(сега съм на 68г.),
съм стигнал до извода ,че такива истини няма,макар и да има факти.Така,че аз ще си изкажа моята истина,а вие мижете да я разбирате както ви е угодно.
Нека първо кажа няколко думи относно фактите.Относно голяма част от фактите,госпожата е права.Особено,като техен "наблюдател".Аз бих могъл да изброя и много други такива.Мога и да ги умножа по 3,14 и пак да са "факти"...
И в същото време да премълча също толкова много "факти",напълно опрожергаващи внушенията от предишните.ЗАВИСИ ОТ ТОВА,КАКВО ИСКАМ ДА ВИ
ВНУША.И ДА ВИ УБЕЖДАВАМ,ЧЕ ТОВА Е ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА!
Но аз не желая да бъда толкова нахален,да се обявявам за всезнаещ и точно поради това ще изложа на "пазара на мнения",моето мнение,което мога и да нарека,"МОЯТА ИСТИНА".
Е,да се опитам да изложа тази "моя истина",имайки предвид горепосочените
предпоставки:
Ако между участниците в обсъждането има хора с подобен на моя опит,мисля,че в голяма степен ще бъда разбран от тях.
Госпожо,вие знаете ли какво значи селски труд?Смея да Ви кажа,че синямате и най-бегло понятие за това.Били сте на бригада,пък какви лошиу били условията
на труд,колко бил безмислен този труд и т.н и т.н.
цитирай
132. veselaj - 131. анонимен,
25.11.2010 17:09
аз съм написала факти. Ти говориш общи приказки. Ами добре, имаш по-голям опит от мен.Разкажи тогава. Не, не зная какво е селски труд. За съжаление или за щастие - не знам. Родителите ми - също. Така че - нека чуем и твоята истина.
цитирай
133. анонимен - от анонимен 131-продължение
25.11.2010 17:27
За един човек от село "такъв труд" си направо почивка.В истинския селски труд
в течение на 3 сезона(пролет,лято и есен) няма почивка.Донякъде се почива
през зимата и то условно казано почивка.Всичко останало е труд,труд и само труд.
И въобще не безмислен.Това е труд,от който зависи животът ти.А резултатът от този
труд зависи първо от прищевките на Природата,а след това от прищевките на
прекупвачите.Имате ли си представа госпожо,какво значи да работите по цели месеци без никакви почивни дни.Почивка,само като се храниш и няколко часа сън.И след това всичко се завърта отново.Когато бях в гимназията си спомням,че при
настъпване на лятната ваканция градските чеда скачаха от радост,а селските прие
маха нещата равнодушно.Защиото знаеха какъв "чепат" ги чака на село.Още от първия ден ги завърташе колелото,та до последния.Някъде след средата на лятото
вече се молех Богу,по-бързо да дойде училището,за да си почина.А имате ли си
представа,когато се струпат наведнъж няколко вида работи и всяка иска да бъде
приключена ,защото иначе се пропилява продукция:Житото трябва да се жъне,царевицата и бостана да се окопават,тютюна да се бере и ниже,доматите да се
плевят и поливат,люцерната да се коси,или обръща,добитъка да се пасе..
Вървиш насам,натам и в паузите,когато само вървиш и не рабитиш нещо,спиш.
Вие спала ли сте като сте ходила?
И така,когато стана колективизацията-насилствена,със сълзи,даже с побой,мно-
го хора бяха отчаяни и мислеха ,че е дошъл края на света.В началото всичко наи-
стина беше много трудно и трудидедят се плащаше в парично отношение много
слабо.Постепенно,започна да се внедряра техника,която макар и несъвършена
отмени голяма част от ръчния труд и след известно време се оказа,че една част от
работната ръка е..излишна.И тогава тази излишна ръка се пое от индустриализацията.
За хората,които останаха на село трудът вече не беше такъв робски и те даже в някаква степен си отдъхнаха.При всичките други несъвършенства идаже откровени дивотии,
цитирай
134. анонимен - от анонимен131-прод.
25.11.2010 17:44
..хората имаха някаква сигурност,някаква переспектива,трудно,илилеки,градяха свое бъдеще.Да не говорим за това,че къщите не се заключваха,за наркомани никой не беше чувал,камо ли да види,а обратните,доколкото се говореше за тях се криеха,
а не си развяваха гордата обратност.Вие никога няма да разберете тези хора от
селата,които изпитват носталгия по онези времена.За това се иска да си ги
преживял тези неща , не да си "наблюдател" от разни бригади.Кажете ми тогава,
за какви "факти" говорите,като сама признавате,че не познавате селски труд.Много
Ви бива да обобщавате и да ни натрапвате някакви Ваши истини като общовалидни.
Аз не Ви натрапвам своите истини.Изброих ви множество факти от моята действителност на човек израснал със селския труд.Не съм го наблюдавал-живял съм го.Останалото оставям на преценката на другите.Вашата вече я зная.Тя е на
"специалист",който знае всичко.А един умен човек е казал нещо много точно:
"специалистът е човек,който не мисли-той знае".
цитирай
135. lubara - Поздрави!
25.11.2010 17:45
Явно моите думи тълкуваш по своя си начин. Говоря, че сега двама възрастни, живеещи на село, на годините на моите баба и дядо тогава, дали ще могат да изхранят цяло лято шестимата си внучета.
Дядо ми, един обикновен човек, започна да строи нова къща, когато беше на 65 години. Баба ми я беше малко страх. За едно лято се нанесоха, всички спяхме в гаража и в лятната кухня по време на строежа.
Сега обикновения селянин може ли да вдигне къща, ако е на същата възраст.

И ПОСЛЕДНО, за следването в Плевен.
Да, моя неточност. Но това беше само около пет години, след моето студентско време.
Но фактите, когато се представят от теб, звучат, че през всичките онези години това е било в сила.
Ето това ти пречи, липсата на обективност.
цитирай
136. анонимен - а помните ли , че
25.11.2010 18:13
в прехваленото ви соцселско стопанство имаше понятия като "акордно отглеждане " и" ранни"зеленчуци ?!! Понятия до толкова непонятни на хората по света, че когато българските студенти попитаха Франсоа Митеран " кога най-рано излизат ранните зеленчуци във Франция", той отначало не можа да схване въпроса, а след това отговори: "Мисля, че към 5.30 сутринта " !!!!
цитирай
137. анонимен - Каква сигурност ,при комунизма бе....134??!
25.11.2010 18:38
На горния ,дядо ме строил къща на 65 , и я вдигнал за едно лято.....ПЪЛНА БАСНЯ!
Дядо му е бил сигурно АБПФК,...най-малко....!
Знаеш ли ,как се взимаше цимент от "Топливо" ,бе простак смотан....???!
Ами, тухли ,бе говедо....?!
Редехме се още от 3-часа, през ноща, в "Топливо", а рушвета вървеше като река, и.... нямаше никаква гаранция ,че няма да свършат преди теб!
МРЪСНИ КОПЕЛЕТА ЧЕРВЕНИ ......ПРАВИТЕ ПРОПАГАНДА НА МЛАДИТЕ---ДАНО ВИ СЕ ВЪРЖАТ НА ПРОСТАЩИНИТЕ....!!!!
АМА ,НЕМАААААА......ЩЕ СИ ПИШЕМЕ ИСТИНАТА , ДО ПОСЛЕДНО!!!!
МРЪСНА ЧЕРВЕНА ИЗМЕТ---ЩЯХТЕ ДА ПУКНЕТЕ ОТ ЗЛОБА ,КОГАТО ПОЧНАХА ДА ПЪЛНЯТ СОФИЯ СЪС СТОКА.....ПО ВРЕМЕТО НА ИВАН КОСТОВ!
КОМУНИЗМА Е ....НЕЩАСТИЕ ЗА ХОРАТА !
БОГ ДА НИ ПАЗИ.....!!!
НИЕ -СЪЩО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
138. анонимен - Всеки крадеше
25.11.2010 18:41
През бай тошовото време българия е била близо 9 милиона. От тези 9 милиона 5 милиона са били работоспособни. И представете си, 5 милиона души да крадат от държавата всеки ден по 1 лев! Това прави 5 милиона лева на ден!!! А за месец това са 150 милиона!!! Тогава всеки се е водил на работа, но дали е работил, това вече е друг въпрос. Тогава много се ширеше скритата безработица. Примерно получаваш 200 лева заплата, но ти фактически изработваш само за 100 лева. А другите 100 лева от къде идват? Кой ги дава? Някой от вас да се сеща, че преди 25-30 години Бай Тошо теглеше едни заеми (бяха милиарди)? Тогава ви беше добре, живеехте на заем без да ви пука за после. И ето че сега дойде време този заем да се връща. Но няма кой да работи, за да се върне този заем. Много майки (предимно от селата) казваха на своите деца: 'Учи мама, за да не работиш'. И наистина, те не работеха. Те ставаха "чантаджии" (директори, началници и др.). И точно заради това се падаше на всеки един работещ по трима началника. Че исках да кажа, до това доведе селската простотия.
цитирай
139. vmir - 124. veselaj,
25.11.2010 18:59
veselaj написа:
уви, така е. Сигурно мога да отгледам домати, само че нямам представа как се прави. Но малко по-малко се уча. Тази година си отгледахме чесън и тиквички. С доматите и лука се провалихме, но догодина - пак :))). Но и да не успеем - съседите могат всичко :)))


Просто всеки гледа от камбанарията си, когато не е невъзможна и взаимноприемлива гледна точка. Срамота е всеки да прави всичко, при положение, че ключът към благоденствието е високата производителност на труда чрез специализацията. Годините, които ще изгубиш докато се научиш да обработваш правилно едно миниатюрно стопанство, може да се използват за създаване на реален полезен продукт.
цитирай
140. анонимен - анонимен136,
25.11.2010 19:03
Аз съм "онзи анонимен131",който вие всезнаещите се мъчат усилено да заливат с
тъпи премъдрости от рода на Вашата "история" с Митеран.Явно тези студенти които
цитирате също са си нямали хабер и понятие от това така анатемосвано социалис-
тическо селско стопанство.Защото ако поне малко се бяха заинтересъвали щяха да знаят,че "акордно" означава "производство извънпланово на дадена селскостопанска продукция от дадено лице,или група лица" и няма нищо общо с периода
на развитие на дадения продукт(зеленчук)".Твърде е възможно въпросните
студенти да са носили върху раменете си някой сорт зеленчук и със сигурност
са били "градски чеда".
И накрая желая да добавя следното:
Нямам и не съм имал намерение да бъда апологет на социализма и на социалисти-
ческото селско стопанство.То си имаше достатъчно "кусури".Ако съм изтъквал
някои позитивни според мен неща,те са на фона на поголовния разгром на селското
стопанство сега и връщането му не даже във феодализма,а във първобитния(даже
не общинен)строй.Защото тогава,при всичките недостатъци,вие уважаеми чеда
на "демокрацията",се хранехте с плодовете на нашето българско село.А сега с
вносен добре полиран бълвоч.А още по-трагичното е това,което предстои да се
случи,когато утре банките "дръпнат шалтера": когато това стане,жална ви(ни)
майка-като с магическа пръчка пазаръ ще се превърне в една добре загладена пустиня и стомасите ви ще засвирят като жътварски стомни.И тогава ще си спомните
за селата и ше се юрнете натам,само,че и там вече няма да има нищо,защото тосъвсем планово и точно ще е унищожено о любимия ви "демокраДически" капитализъм,а каквото е останало,от циганските банди.
И сигурно тогава ще хлъцнете,ама...
От мен,толкова.Няма да безпокоя повече възвишеното ви съзнание.
цитирай
141. анонимен - Само един въпрос
25.11.2010 19:03
Защо тогава, като тука е било "хубаво", в източна Германия правеха трабанти, а в западна мерцедеси?
цитирай
142. lubara - анонимността е равна на безтегловност, въздухарчо.
25.11.2010 19:11
137, много си зле, много. Говоря за 1965 година. Къща с тухли, без плоча, която все още си е на мястото. Дядо ми беше обикновен селянин, а не всезнайко като теб.
цитирай
143. veselaj - 142. lubara,
25.11.2010 19:20
не знам как е било през 65-та, но тухли наистина се купуваха с връзки. Сега не можеш да си построиш къща, защото ще трябва да платиш на куп чиновници за разрешение. Хващам се на бас, че дядо ти не е и търсил такива.
цитирай
144. lubara - Пак поздрави !
25.11.2010 19:28
А палатите, те как се вдигат! Риторичен въпрос.
цитирай
145. анонимен - Анонимен141
25.11.2010 19:35
А защо като е било лошо,сега болшинството от жителите на източна Германия си
искат социализма?!!
цитирай
146. raders - . . . ЗАЩО НАПУСНАХТЕ СЕЛАТА И ДОЙ...
25.11.2010 19:41
анонимен написа:
...ЗАЩО НАПУСНАХТЕ СЕЛАТА И ДОЙДОХТЕ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ У ПАНЕЛКИТЕ....???!
ЗАЩО СИ НАПУСНАХТЕ ДВОРОВЕТЕ, КЪЩИТЕ И ГРАДИНКИТЕ, НА СЕЛО...??!
НАЛИ, ЖИВОТА Е БИЛ РАЙ ,И ИЗОБИЛИЕ НА СЕЛО...БЕ...ПРИ СОЦИАЛИЗъМА???!
АЙДЕ ДЕЦАТА ,ДОШЛИ ДА УЧАТ.......ВИЕ ,ЩО ЧИНИТЕ ТУКА У СОФИЯ....???!


родителите ми са от село. работеха в ткзс за стотинки. 20 - 30 стотинки на ден /трудоден/ и накрая избягаха от там като много други. Разбира се, хората крадяха от ткзс -то, за да оцелеят. Всъщност, крадяха от себе си, защото земята беше тяхна, но комунистите им я заграбиха. Ако този процес с уедряването беше нормален, както в другите страни по света, никога нямаше да се стигне до такава катастрофа. Но разбойниците - комунисти имаха други планове.
цитирай
147. анонимен - 136 до 131
25.11.2010 19:42
двете понятия от соцстопанството са употребени отделно, както можеш да се увериш. Щом не схващаш иронията на съпоставянето между двата типа стопанство, от една страна , както ти се изразяваш "планово производство" и пазарното стопанство във Франция, е излишно да се опитвам да ти обяснявам, че не разрушаването на соцстопанството е причина за днешното състояние на икономиката ни,а НЕсъздаването на икономическият модел на Франция и страните от Западна Европа е единственната причина сега да ни плашиш с аокалиптични очаквания за бъдещето. Ако не беше истина , щеше да можеш да ми обясниш, кой разви селското стопанство на тези държави без прогресивните форми ТКЗС, АПК, МТС и прочее недомислия на каскетите, наши и руски.
цитирай
148. анонимен - анонимен 137,
25.11.2010 20:12
Ако си забелязал,аз не правя сравнения между българския социализъм и френския капитализъм,а между българския социализъм и капитализъм.В този смисъл съм се постарал да направя някаква съпоставка между "регресивния"социализъм със каскет
недомислията изброени от теб и прогресивния капитализъм,който очерта съвремен
ните прогресивни форми са "развитие" на селското стопанство:повсеместна раз-
дробеност,пустеещи земи,безчинстващи арендатори,завръщане към магарешката
механизация,разграбени селскостопански ине само постройки,безчинстващи циган-
ски банди и т.н.Както и аз се уверявам,принуден съм да вярвам,че всичко това няма нищо общо с това,което са видели очитеми,понеже такъв обетивен и безпристрастен източник като теб ми говори за точно обратното.
цитирай
149. анонимен - българският "капитализъм"
25.11.2010 20:37
е логичното следствие на българския социализъм и по-скоро трябва да се нарича посткомунизъм. Не може да се надяваш на мигновенно изграждане на капитализъм от запасноевропейски тип, след пораженията нанесени от половин век социализъм. Както е видно и тук, поражения в голяма степен увредили и манталитета и психиката на един някога работлив народ. Не можеш да очакваш българският селянин насила отделен от земята и превърнат в градски лумпен, живеещ в мизерна панелкаи смучещ евтина водка, да се захване със земеделие и да направи за няколоко години това," което други нации за сто години, както обичаше да казва правешкият баш каскет.
цитирай
150. raders - А защо като е било лошо, сега болш...
25.11.2010 22:11
анонимен написа:
А защо като е било лошо,сега болшинството от жителите на източна Германия си
искат социализма?!!


кой както свикне. циганите и те си обичат циганията. но не употребявай думата "болшинство". излъжи нещо друго
цитирай
151. анонимен - raders,
25.11.2010 23:27
а ти как определи,че "хубавото" се измерва с производството на трабанти и мерцедеси?Защото доколкото очите ми виждат,у нас с мерцедеси,бе-ем-вета,
джипове като танкове се движат само бандити,мошеници,грабители и..разбира се,политици,а раята с разни други трошки втора употреба,наследници на трабантите.
..А от друга страна що народ рови из кофите за боклук и се наслаждава на плодове-
те на капитализЪма?
В едно нещо си прав.Това всичко е следствие от дивашкия социализъм.Само,че,
се оказа,че следствието надмина в пъти причината си.И в цялата тази "галимация"
се ползва с твърдата и непрекъсната подкрепа на любимия ти западен капитализъм.
Защо ли?
И за циганите си прав.Ние всички явно сме свикнали с нашата цигания.И вие сте
свикнали със своята,сегашната,която е в пъти по-цигания от предишната.И още нещо
могха да кажа:не плюй по този,който създава хляба.Същия този лумпен и пияница.
Добре е да не даваш оценка на неговата работа преди да си огледал своята.Защото
никой не е по-голям от хляба,макар,че може би ти не го консумираш.Но може
би не е далеч времето,когато ще го търсиш със свещ.
А,всъщност,карай си както знаеш.Все едно,Живота си знае своето.
цитирай
152. zaw12929 - Поздравления за постинга!
26.11.2010 01:36
Бедна ние днес фантазията, да си представим онова селско стопанство= механизация, поливно земеделие, лозя, консервни комбинати, Една огромна маса хора работещи на полето- износ от селото за над 16 милиарда долара - та сега износът ни е около милиард. Износ и на цигари. Вие какво се опитвате да ни кажете.
Какви трошки, били съветските селскоетопански машини?! Единствено Запада си праща тук старите машини и дрехи. Защото ни смята за хора- втора долна класа. Щом така оценяваме себе си- заслужаваме си го. Ние пишем тук глупости? На Запад ги четат и после
! Ами 1948-1950 г полето се ореше с животинска тяга и дървени рала... Там бяха 80% от работните места...Вашия постинг е някакво кощунство , подигравка, глезотия, платена манипулация, казваща невернотии, а преиначаването на истината никому не е от полза
Пратихме след 1990 г.по селата ликвидатори и те разрушиха до основи най ценното държавно богатство. Това е една програма за унищожаване на България, подпомогната и ръководена отвън, защото корабите чакаха , за да отнесат нашите стада селскостопански животни- живи и изклани. Всяко село имаше птице, краве, свине ферми. Имаше пчелини, оранжерии, мандри, непрекъснато се засаждаха нови и нови орехови, бадемови, кайсиеви градини....ние ги изрязахме изгорихме...вместо да берем плодовете им...Бедни мозъци си отмъстиха... Да тогава 80% от производството се изнася. Но 1989 г България тръгна да променя обществените отношения, диктата на една политическа сила, за да наложи плурализъм , много партийност, направено не без помощта на външни сили, които злоупотребиха , които ни превърнаха в пазар само на техни стоки.
Днес имаме моноколтурно земеделие- сеччт се само жито и слънчоглед и ги няма съветските, според Вас трошки, но тогава хлябът имаше два три пъти по ниска цена, млякото- също и се консумираше ежедневно,
Днес имаме едно осакатено село- няма ги работните места, защото изкоренихме печелившите култури.... твърде дълго е за обяснение и се съмнявам, че можете да разберете истината и че тя е в основата на бедността, която днес ни затиска жестоко и смъртоносно...
цитирай
153. vmir - 152. zaw12929,
26.11.2010 02:31
Много си далеч от истината, но няма как да го разбереш, щом не виждаш дори безумието на твърдението, че някой ти унищожил производството, за да те направи свой пазар. Че нали да да купиш, първо трябва да произведеш, да продадеш и да си осигуриш парите за покупката, но престъпните червени мозъци не признават логика, щом е за унищожението на всичко читаво и годно.
цитирай
154. анонимен - Много червена сволоч тука!
26.11.2010 08:25
Всички тия цървули незабавно да се върнат на село да работят, а не да лумпениатстват из града.
цитирай
155. staler - в.богданов
26.11.2010 08:55
вмир,защо преди да напишеш нещо,не помислиш поне 10 минути.ти да не би да си въобразяваш че някои на запад или на изток от нас ни мисли доброто.да не би да смяташ че студената воина беше противопоставяне на идеологии.това го пишеше по вестниците--нашите родни социалистически и свободните западни демократични такива.демокрацията победи,приеха ни като "равни"в ес и нато и?оти сме недоволни нещо?путин ни пречи а?защо ни строят молове а не заводи,маина?да правиме и ние мерседеси.защо ни натиснаха за атомните реактори а не ни натискат да спреме вноса 8ма ръка стари коли?те не замърсяват ли повече да го е.а?защо не ни щат циганите?нали са и те европеици?защо си строят северни потоци,а ние да чакаме набукото?защо бокова се разхожда по килимите в евоп.централи като у дома си,не е ли тя върла комунистка или нещо бъркам?оти не ни спретнаа един маршал и на нас,ами кимаха одобрително дорде родните ни либерале саде с комунистите разориха,разграбиха ,разпродадоха на безценица нац.ни стопанство?оти наште старци умират в мизерия,зер пари нема за държавните дългове,а европеиските си почиват у нас и по света,макар че по пазарните закони държавата им е фалирала отдавна?защо бе шушумиго си мислиш че една мелиоративна система е полезна само ако е капиталистическа?не полива ли тя земята и при социализма? не беше ли по добре тия ткзс-та да работят и днеска,а вместо реални граници,собствениците да получат дялове,земя извън кооперативните или шут в задника?не беше ли по добре работн.-МЕНИДЖ. приватизация да си беше останала само в сънищата на костов?искаш приватизация-пускаи ги на пазара,истинския.ако има кои да плати,даи част от парите на работниците че и мениджърите,щом толкова ти е зор.оти имаме чужди воиски на нашатеритотия,и какво правят наши на маината си?какъв точно наш интерес защитават в кандахар например?какво стана с военната ни промишленост?мигар нашите бивши клиенти го карат някак и без оръжие вече а?и последно-миеш чинии на запад,пазаруваш в мола,тая схема позната ли ти е?
цитирай
156. анонимен - за zaw 12929...
26.11.2010 10:27
ГОВОРИШ ,ВИСОКОПАРНИ ГЛУПОСТИ ДРАГИ..!
ПРИМЕР:
ЗА ИЗНОСА НА АГНЕШКО МЕСО
В ЦЯЛ СВЯТ-ЦЕНАТА НА АГ.МЕСО Е 3-3,5$/кг.ПРИ ЦЕНА НА ДОЛАРА-2лв./дол
В БЪЛГАРИЯ, СЕ ИЗКУПУВАШЕ НА 0.20-26ст./кг

СИРЕНЕТО-Б.САЛАМУРЕНО
СВЕТОВНА ЦЕНА-3-3,5$/кг...ПРИЦЕНА НА ДОЛАРА-2лв./дол.
ВЪТРЕШНО ИЗКУПУВАНЕ -НА 1,50-2,00лв/кг

С ИЗНОСА НА ЖЕЛЯЗО--БЕШЕ СЪЩОТО.....!
СРАХТЕ И НА ТОЗИ ИЗНОС.....НЯМА ОТ КЪДЕ, ВЕЧЕ!

ЕСТЕСТВЕНО ,ЧЕ ЩЕ ТЕ ЧАКАТ КОРАБИТЕ НА ПРИСТАНИЩАТА ----
...ТИ ПРИ ИЗНОСА ,ПОДБИВАШ ЦЕНАТА НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР, ПОРАДИ НИСКОТО ВЪТРЕШНО ИЗКУПУВАНЕ НА БЕЗЦЕНИЦА,
ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА И
ПЪЛНАТА И ЖЕСТОКА , ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА НАРОДА СИ, ЗАЩОТО ХОРАТА ,ПРОСТО НЯМАТ ДРУГ ИЗХОД !
/ГРАНИЦИТЕ ,БЯХА ЗАТВОРЕНИ С ТЕЛЕНИ МРЕЖИ И СЕ СТРЕЛЯШЕ НА МЕСО/

ВСИЧКИ КОМУНИСТИ ,СА ЕКСПЛОАТАТОРИ И УБИЙЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ВИЖТЕ , НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА :
Ю.КОРЕЯ,КАМБОНДЖА,РУСИЯ ,НИКАРАГУА, КУБА И ДР.
ЕВАЛА НА ПИНОЧЕТ, В ЧИЛИ----ТОВА Е МЪЖ ,ЗА МИЛИОНИ.....!!!
ИЗЗЧИСТИ КОМУНИСТИТЕ , ОТ ...РАЗ!!!
ТАКА СЕ ПРАВИ ...С УБИЙЦИТЕ....!!!!!
цитирай
157. veselaj - Всички тия цървули незабавно да се ...
26.11.2010 11:21
parasol написа:
Всички тия цървули незабавно да се върнат на село да работят, а не да лумпениатстват из града.

Как да работят, като никога не са работили. Нито на село, нито в града.
цитирай
158. tsbotev - Тия комунисти нямат свършване
26.11.2010 12:07
В помощ на защитниците на фалиралото селско стопанство при комунизма: http://tsbotev.blog.bg/politika/2006/12/17/mit-2-pravitelstvoto-na-filip-dimitrov-sysipa-selskoto-stopa.30458
цитирай
159. анонимен - Чудесно и много вярно
26.11.2010 12:42
е написаното от теб! А за тези, които съжаляват за онези 45 години разруха и извращения с българщината ще кажа едно - или мозъците им са от свинска мас, или са били на хранилката на Партията-майка, т.е. продажна сволоч!
цитирай
160. vmir - 155. staler - в.богданов
26.11.2010 12:45
Ти вместо да чакаш "Мерцедес" да ти построи завод в който да влезеш наготово да правиш последният му модел, да беше помислил кадърен ли си да произведеш дори карфица, защото отдалеч ти личи, че си по "организацията", ама соц. организацията, където хората си знаят работата, а най-неграмотния и тъпия между тях има грижата да ги "управлява", без да има и представа от това, което правят.

Вярно, не можете нищо друго освен да ръсите глупости или пълни идиотщини.
цитирай
161. анонимен - Стенограми
26.11.2010 14:15
Има достатъчно публикации за стенограми от срещи на Министерски съвет и ЦК на БКП от 87-89г., в които ясно се казва, че българското селско стопанство, както и цялата икономика е пред фалит. И че ако не се вземат заеми от чужбина, България ще обяви фалит (което и става с мораториума върху плащания по външния дълг по времето на Луканов). Така, че кой какво бил изнасял или имал няма никакво значение. И никакво СДС или демокрация не е имало преди 90та, за да бъдат обвинявани. Само кухи глави могат да си мислят, че приватизацията или частната собственост били разсипали всичко. И още нещо - производството от малките градове се пращаше 1во в София, после в окръжните, част от него за износ и накрая, ако остане нещо - за хората в малкия град.
цитирай
162. staler - вмире,вмире
26.11.2010 16:49
от гледна точка на теорията на вероятностите българите не може да са по тъпи/или поне много по тъпи/от които и да е друг европ.народ.какъв съм аз,от същата гледна точка ,няма никакво значение.отговори поне на няколко от въпросите ми по същество ако можеш....г-не с стенограмите,имам добра идея,какво можете да направите с тях/обадете ми се за повече подробности/.ако не ви е известно автомоб.гиганти в сащ/с изключение на форд/фалираха още през 80те години на миналия век,но работят и до сега благодарение на държавните помощи.какво казаха за банк оф америка-много е голяма за да я оставим да фалира.колко стотин милиарда напечатиха и раздадоха за бог да прости?засега толкова по либерализма и ненамесата на държавата в бизнеса."приватизацията и частната собственост" по седесарско-лукановски тертип разсипаха всичко.сега и за хората и в малкия град има -щеш китаиско,турско,виетнамско,македонско,сирииско.....само нещо работа няма маи.
цитирай
163. анонимен - parasol,veselaaj,vmir...и вся остольная сволоч!
26.11.2010 18:22
Тъпи градски(софийски)лумпени.Кухите ви кратуни не проумяха,че от казаното дотук,никой не защитава социализма във вида,съществуващ до 1989г.Само,че,какво
го замени?Тази ли бандитска отврат,която разруши даже и онова стопанство,колкото
несъвършенства да е имало.Можете ли,лумпени такива да кажете,каква толкова
съвършена продукция сте дали през изминалите 20 години.Говоря за продукция,
преди всичко материална,но не по-маловажно и интелектуална.Или от тях сте
произвели само една "анална" продукция.Не ми сочете бетонираното Черномо-
рие и планини.Или,може би се гордеете с построените молове,вериги от магазини
и бензиностанции.Имало много публикувани стенограми,от които се виждал фалита
на цялата икономика преди 1989г.Забележете,фалирала икономика.Никой не приветства това,но е фалирала икономика.А можете ли да кажете,за последните 20 години какви заеми са вземани и каква икономика е фалирала,след като благодаре
ние на партийната върхушка(не само комунистическа)беше унищожена, не даже
фалирала цялата икономика.Ако все още е останало нещо не унищожено,то е
от създаденото "тогава" от онези "цървуланковци" и "селски лумпени",които
така неистово ненавиждате.Бъдете спокойни.Вече почти нищо не остана за унищо-
жаване и почти всичко е в ръцете на банките.Чуждите,не българските.Вече и мал-
кото,което се създава като национален продукт се измъква чрез същите банки и
вериги от магазини и молове.Ако все още самите вие съществувате и сте се зах-
ласнали в собственото си "величие",то е благодарение на милион и половина гастарбайтери заминали за чужбина и на които също би трябвало да целунете краката.Би трябвало.Но за това трябва да има човеци,а не проституиращи софий-
ски лумпени.
цитирай
164. анонимен - ТАЗИ "БАНДИТСКА ОТВРАТ"ДРАГИ ....№163...
26.11.2010 21:49
....СА ТАКИВА КАТО ТЕБ, ЖИВЯЛИ И ЦУЦКАЛИ ОТ ТРУДА НА ХОРАТА-ПРЕЗ ЦЕЛИЯ Т.Н., "КОМУНИЗЪМ" ИЛИ....Т.Н.,-"НАШИ МОМЧЕТА"!
ТИ ДРАГИ , СИ ТОЧНО ЕДНО ОТ ЧЕРВЕНИТЕ КОПЕЛЕТА ,КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ В МОМЕНТА!
ТИ СИ ТОЧНО ОТ ХОРАТА,НА Т.Н."СЪДЕБНА СИСТЕМА" ,В КОЯТО ЦЯЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМЕТ ОТ ПОЗИТАНО, ДС И ДПС, СЕ Е ВКОПЧИЛА И СЕ БРАНИ С НОКТИ И ЗЪБИ .....ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ И НЕ ОТГОВАРЯТ ,ЗА МРЪСНИТЕ СИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
ТИ СИ , ОТ ХОРАТА НА Р.ОВЧИЯ, КОИТО ПРОДАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ -НА РУСИЯ ,ЗА ДА СЕ ЗАКРЕПЯТ ВЪВ ВЛАСТТА---С РУСКИ ПАРИ И РУСКИ ПРОТЕКЦИИ!
ТИ СИ И ОТ ХОРАТА, НА ОНЯ ПИЯНИЦА И "РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ" НА ДРОГАТА В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ТРОВИ НАШИТЕ ДЕЦА, И ПОСЛЕ СЕ ПРАВИ НА "БЛИЗЪК ЗАДНИК" С Т.Н., "ОПЕРАТИВНО ИНТЕРЕСНИ ЛИЦА".....!
ТИ СИ ОТ Т.Н. ,БИЗНЕСМЕНИ ....КОИТО КАРАТ НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ ДА ВИ РАБОТЯТ ЗА "СМЕШНИ ПАРИ" И ДА ВИ РОБУВАТ В БЪЛГАРИЯ, ВМЕСТО ДА СИ ХВАНАТ ШАПКИТЕ И ДА СИ ПОТЪРСЯТ ЩАСТИЕТО ТАМ, КЪДЕТО ГИ УВАЖАВАТ И ЦЕНЯТ, ...ВМЕСТО ДА ГНИЯТ, В ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВИ КОЧИНА И МРЪСЕН "КЕНЕФ"!

ЗНАЕШ ЛИ, ...ИСКАМ ДА СЕ ЗАРОБИТЕ С ТАЯ АЕЦ-БЕЛЕНЕ , С ТАЯ МОДЕРНА ГРОБНИЦА ЗА 20-млрд./ев., ТА ДА РУХНЕТЕ ОКОНЧАТЕЛНО ,КАТО ИКОНОМИКА,
ЗАЩОТО,.....НИТО ИМАТЕ ПАРИ ДА Я СТРОИТЕ ,....НИТО ИМАТЕ ПАРИ ДА И ПЛАЩАТЕ ДЪЛГОВЕТЕ ,...НИТО ИМА КЪДЕ ДА Й ПРОДАВАТЕ ТОКА---КОЙТО ЩЕ ПРОИЗВЕДЕТЕ!!!!!!!
ЩЕ СЕ ЗАГРОБИТЕ , ВО ВЕК И ВЕКОВ!
ЩЕ СЕ ЗАГРОБЯТ И ИДИОТИТЕ ....КОИТО ВИ ПОДКРЕПЯТ, ЗАЩОТО ЩЕ ЯДЕТЕ КАМЪНИ....И ТО ВНОСНИ ....И ЩЕ ИМ СЕ РАДВАТЕ!
НИКОЙ --НИЩО НЯМА ДА ИСКА ОТ ВАС .......ЗАЩОТО ,ЩЕ СВЕТИТЕ ОТДАЛЕЧЕ,
С "ЧЕРНОБИЛСКИ ПЛАМ".......ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ.
РАДИАЦИЯТА --НЕ ПРОЩАВА ,НИКОМУ.....НАЙ-ВЕЧЕ НА КРЕТЕНИТЕ И МАЛОУМНИТЕ!!

НЕ МИ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ------ВИЕ ,Я ЗАКОПАХТЕ И ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ХВЪРЛЯТЕ КАЛ ,ОТГОРЕ Й....
ДА ВИ БЕРАТ ГАЙЛЕТО ТИЯ....КОИТО ВИ ТЪРПЯТ!
ЗАЩОТО , АКО БЯХМЕ ОСТАНАЛИ НИЕ..........ОТДАВНА ДА СМЕ ВИ ИЗБИЛИ ,КАТО БЕСНИ, ЧЕРВЕНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПСЕТА!
КЪСМЕТЛИЙ СТЕ...ЗАВИЖДАМ ВИ!!!!!!
АМА , НЕ РАЗЧИТАЙТЕ МНОГО НА ТОВА......!
НИКОЙ НЕ Е ВЕЧЕН....!!!
цитирай
165. vmir - 162. staler,
27.11.2010 05:46
Аз ти отговорих вече, но щом това не признаваш за отговор, ще ти го кажа съвсем ясно: Няма шанс да бъде поверена престижна марка в ръцете на хора, предпочитащи да ги управляват лумпени, които плюят на усилията и традициите, на които стъпват постиженията й, и смятат за нормално да получават всичко наготово или да го крадат от останалите. Вземеш ли това предвид, ще можеш сам да си отговориш и на останалите си “въпроси”.
цитирай
166. vmir - 163. анонимен,
27.11.2010 05:53
мастурбирай насаме, че не е прилично пред хората.
цитирай
167. staler - вмире
27.11.2010 09:05
абе ти човеко лунатик ли си или мене ме взимаш за такъв.какви престижни марки те гонят?ние ще сме щастливи гаиките да ни дадат да им произвеждаме.като си говориме за германци,чувал ли си колко вино изнасят те?и колко ние-земята на бакхус?то на тебе човек добър ден да не ти каже,че после можеш да му държиш сметка,защо не ти е бил добър деня.
цитирай
168. анонимен - за СТАЛЕР-167.....Лунатика си ти бе,....или още май, не си го разбрал?
27.11.2010 09:26
Слушай тикво:
Не е важно какво поризвеждаш-----а ,какво се търси на пазара и , ...КАК и за КОЛКО ще го продадеш, тъпако....!
Не ми хвали стока.....хвали ми, ПАЗАР!
За разлика от СОЦИАЛИЗъМА.......при капитализъма...СТОКАТА ОЩЕ НЕ Е, КАПИТАЛ!
"СТОКАТА" Е ЧАСТ ОТ "ПАЗАРНАТА ИГРА".....НЕ ОТ КАПИТАЛА, ПРОСТАКО....!
цитирай
169. анонимен - Мацо,
27.11.2010 17:19
Що ме изтри ма?Нещо не ти изнасят изнесените факти,а?
цитирай
170. staler - анонимен 168, сдържаи си езика, че ...
27.11.2010 21:54
анонимен 168,сдържаи си езика,че ще те чуе маика ти и ще те напляска.
цитирай
171. анонимен - АЗ ,168,....МОЛЯ ,ЗА ИЗВИНЕНИЕ ФОРУМА...
28.11.2010 22:34
....НО, МИ Е ПИСНАЛО ОТ ТЪПОТИЙТЕ, НА БЕТОННИТЕ ЧЕРВЕНИ МОЗЪЦИ!
АМАН,...... ОТ ПОЛУИНТЕЛИГЕНТИ И ТЪПАЦИ С ПРЕТЕНЦИИ.....!
цитирай
172. hatanasov - Лошо, по-лошо, най-лошо... бай Тошо
01.12.2010 01:33
"Коледа" на 1975 г. Обилен снеговалеж, земята покрита с над 1/2 метър сняг, -17 градуса. над 2000 души от Черния полк берем памук близо до родното място на Минчо. Затова нашите добиви са все още на космически разстояния от житницата на света САЩ/никой не споменава за разликата в добивите, а тя е огромна/. До края на 70-те години всички животни се описваха и никой не можеше да заколи нито прасе, нито агне без разрешение от селския партиен секретар.
цитирай
173. veselaj - Но пък за селския партиен секретар ...
01.12.2010 06:18
Но пък за селския партиен секретар се колеха колкото трябва. Между другото, иска ми се някой да разкаже за издевателството, наречено "наборна служба", по която също въздишат доста хора.
цитирай
174. анонимен - Наборната служба правеше от момчетата мъже
01.12.2010 13:03
А сега растат разглезени и мързеливи!Нямат морал за 2 стотинки,и историята от казармата на тате из изглежда смешна!Да,ама докато имахме редовна армия,Турция се насираше от страх,само като си помислеше за ракетите край Хасково!Сега какво стана-разоръжиха ни отвсякъде,турци,македонци и сърби се гаврят с нас под път и над път!Трябва да се върне наборната служба,поне за по 1 година!Да се научат младежите на ред и дисциплина!И да научат повече за подвизите на нашата армия,а не да четат за тлъстините на Азис,и изкуствените цици на Гергана и Ивана!
цитирай
175. veselaj - 174. анонимен,
01.12.2010 16:43
познавам доста мои връстници, които си останаха разглезени и мързеливи въпреки казармата. И доста свестни хора, които не са ходили в казарма.
цитирай
176. анонимен - вмирчо,вмирчо-о-о,
02.12.2010 16:55
На градските чеденца от времето на социализма и на родените след 89-та година може да плещиш глупости какъв велик плановик и отчетник си бил,обаче мен,не можеш.
За тези,които хал-хабер си нямат от онези времена,по отношението на планирането и отчитането на селскостопанската продукция,като човек,който е бил достатъчно
близо до селското стопанство,мога да кажа следното:
- Текущото(годишно) и преспективно планиране(петилетно) на селскостопанската продукция,(като се почне от площите орна земя,културите,които да се засади,в т.ч
и трайните насаждения,количеството и качеството на земеделската техника,торо-
ве,пестициди,докато се стигне до планиране на средния добив от единица площ
(най-често,на декар),всичко то ва се извършваше от селскостопанските отдели
към окръжните комитети ба БКП.Всички останали планови звена от по-ниско ниво
(ТКЗС,ДЗС,АПК и даже ПАК) се занимаваха с оперативното планиране и отчитане,в смисъл ,къде точно,в коя местност,какво точно да се засее(или засади).Но никой
не можеше да промени общите параметри зададени от въпросния отдел.С известно
изключение,когато се появина т.н "насрещни планове".Но даже и тогава имаше съгласуване с посочения отдел.
- Отчитането на продукцията се извършваше също под строгия надзор на въпросния
отдел,в чиято помощ бяха партийните секретсри по места,заедно с видимите щатни
и нещатни сътрудници на ДС.Ха иди,че лъжи при това положение и надувай числа.
-Отчетните данни във всички случаи се "съгласуваха" във въпросните отдели на БКП.
И точно тук се правеха и факшификациите.
-Щом въпросният vmir сам твърди,че е работил по планирането и отчитането в
селското стопанство то тогава,в контекста на гореизложеното трябва да се приеме,
че е работил в подобен отдел,а трябва да ви се припомни,че там се приемаха на
работа не просто комунисти,но и доста отгоре.
Изводите оставям на вас.Защото нормалните хора не хвалят социализма,като
идеален строй.Напроти,той си имаше достатъчно кусури.САМО,ЧЕ КАКВО ГО ЗАМЕНИ?
цитирай
177. hatanasov - ДС на къра?!
02.12.2010 22:34
Виж в кръчмата може и да са били, ама на тоя пек. Пък и на всичкото отгоре и да работят. Голяма задача за агентите на ДС - "5летката в съкратени срокове"
цитирай
178. анонимен - 177,
03.12.2010 19:32
не те знам откъде си,бил ли си тогава на село,но едно мога да ти кажа.ДС може да не е била навсякъде,но страхът от ДС беше навсякъде.Смея да те уверя в това.До
такава степен,че отчетникът до кантара(през който преминаваше продукцията),не
знаеше,дали кантарджията не е човек на ДС и обратно.А в отчетния документ за претеглената продукция се искаше пдписа и на единия и на другия.При това поло
жение,ако ти стиска,опитай фалшификат.Както съм казал по-горе,ако имаше
фалшификации се правеха на по-високо ниво.Но до него,нещата се представяха
обективно.И ОТНОВО ИСКАМ ДА ПОВТОРЯ-НЕ СЪМ ЗАЩИТНИК НА НА НИКАКЪВ
"СТРОЙ".сТРЕМЯ СЕ ДА ДАМ, ДОКОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО, НЯКАКВА ОБЕКТИВНА
СЪПОСТАВКА МЕЖДУ "ПРЕДИ" И "СЕГА" В РАМКИТЕ НА ОБСЪЖДАНАТА ТЕМА.И
ТОВА,КОЕТО СЪМ ЗАБЕЛЯЗАЛ И РАЗБРАЛ Е "НЕСЪВЪРШЕНАТА КОНСТРУКТИВНОСТ" ПРЕДИ И "СЪВЪРШЕНАТА ДЕСТРУКТИВНОСТ",СЕГА.
цитирай
179. veselaj - 178. анонимен,
04.12.2010 07:43
не знам ти къде си живял, но даже и аз, с моя скромен опит знам, че всеки си "вземаше" Канторджията може да е всякакъв, но и той живееше в селото, и той си имаше "лично". Имам близки, които са живяли на село и родителите им са работили в ДЗС-то.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895115
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!