Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2010 16:14 - Тодорживковата България І
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 28632 Коментари: 77 Гласове:
-113


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не ми се искаше да пиша по тази тема, но след като вчера и майка ми зададе риторичния въпрос “Къде отидоха парите след като продадоха всичко?” не мога да се сдържа.

Напоследък някак си се наложи мнението, че до 89-та България е била една добре уредена държава, с работещи предприятия, чудесно селско стопанство и т.н.

След това дошли едни лоши хора, разграбили всичко, разпродали държавата и затова “последните двайсет години” живеем ужасно зле.

Е, аз искам да разкажа за онази, “тодорживковата” България, такава, каквато съм я видяла. И дано моя разказ поне малко разсее митовете, които се опитват да набиват в главите ни. Мизерната и грозна България в която живеехме.

Започвам от “работещите” предприятия и липсата на безработица. Безработицата тогава беше много по-голяма отколкото е сега. Да, вярно, че всички ХОДЕХА на работа. Именно ходеха. Не работеха. Всички получаваха заплата – която си беше един вид социална помощ. В повечето случаи нямаше значение какво и колко работиш – заплатата ти оставаше една и съща.

На времето имаше израз “работи в производството”. Да работиш в производството си беше някакъв вид наказание. Например, ако студент прекъсне, беше длъжен да работи осем месеца “в производството”. Т.е. осем месеца ходеше на работа в някое предприятие и получаваше заплата. Иначе нямаше право да продължи да учи.

В консервните комбинати работеха предимно ученици и студенти. Поне един месец в годината всеки студент беше длъжен да ходи на бригада – където те пратят. Ние работехме именно в консервен комбинат – в Шумен. Ясно ви е каква работа ще свършат 18-20 годишни хора, пратени насила някъде.

Въпросният “комбинат” беше едно ужасно мръсно и мокро място. Зеленчуците (обикновено домати) почти не се миеха. Вървяха по мръсни ленти, а ние трябваше да ги слагаме в буркани. Доста домати падаха на пода – просто се събираха с метла и лопата и се връщаха обратно на лентата – както си бяха с калта. Най-изгнилите домати отиваха за лютеница – досега не смея да си купя готова консерва. Имаше и “хубави” работни места. Веднъж попаднах на позиция, на която задължението ми беше да ръчкам с един железен прът консервени кутии. Нали съм си умничка, увесих се на улея и леко го изкривих. Кутиите вече не се заклещваха. Тогава се появи работник от истинските и ми се скара – бях развалила такова чудесно работно място. И пак го “поправи”.

Две трети от времето не се работеше – машините непрекъснато се чупеха. Бяха ужасно стари и амортизирани.

Разбира се, в повечето случаи изобщо не ни плащаха нищо. Формално ни начисляваха някакви надници, но като си удържаха за храна и спане, не оставаше почти нищо.

В производството работеха или хора без всякакво образование, или такива, които нямаха жителство.

Да, по-младите не помнят това понятие.

По правило всеки беше длъжен да живее и работи там, където е роден. Или в подобно място. Например, ако си жител на окръжен град, можеше без проблем да работиш в друг окръжен град или в по-малък град и село. Ако обаче си имал лошия късмет родителите ти да са от малък град или село, нямаш право да работиш в окръжен град. Нямаш право да имаш и жилище, ако нямаш жителство. В такива случаи се налагаше да се работи “в производството” – там, където никой не искаше да работи.

Въпросът с жителството беше много сложен. Не знам как е било по време на феодализма, но от това, което съм чела, нещата стояха долу-горе по същия начин. Жител на Търново не можеше да учи медицина в София. Ако искаш да станеш лекар, трябваше да учиш непременно в Плевен. Вярно, че това не важеше за всички специалности. Математика можех да уча където поискам. След завършването всеки беше длъжен да работи 3 години “по разпределение”. Т.е. – където те пратят. Няма значение, че имаш семейство, че не искаш да живееш някъде в някое забутано сел – длъжен си и толкова. Аз родих непосредствено преди да завърша и бях “по майчинство” по време на разпределението си. Когато се случи страшната трагедия и детето ми почина, бях длъжна да отида да работя в селото, в което съм разпределена. Никой не се интересуваше, че съм омъжена и живея в София. Спасиха ме “връзките” на майка ми. Но за връзките ще пиша друг път.

Освен от консервните комбинати, имам представа и от работата в млекопреработвателните предприятия.

Основната работна ръка там бяха циганките. Личната им хигиена и тогава беше като сегашната (ще припомня, че баня вкъщи си беше рядкост, освен ако не си в апарнамент). Та хубавото мляко и сирене, които ядяхме “едно време” се правеше при същите мизерни условия. В неизмити съдове, от мургавелки, които не бяха и чували, че човек трябва да си мие ръцете след като излезе от тоалетната.

Хубавото на тези предприятия беше, че всички крадяха.

Ако работиш в млекопреработването не купуваш мляко, масло, сирене...

Ако си в “Родопа” – нямаш проблеми с месото.

Родителите ни имаха приятели, които работеха във “Винпром”. В къщи винаги имаше “шампанско” както наричаха тогава българкото вино “Искра”

Това бяха “работещите” предприятия. Може още много да се пише – и вероятно има хора, които ще го направят по-добре от мен.

И за плановете, и за отчитането и т.н.

Фактът е един – през 89-та нямаше почти нищо, което да си струва. Машините ставаха само за отпадъци. Самите постройки не ставаха за нищо – и сега тук там могат да се видят непродадени заводи. Видът им не беше по-различен и тогава.

Утре ще пиша за селското стопанство. Дано намеря и снимки.

 



Тагове:   България,


Гласувай:
31



1. karambol5 - Мдааа по темата може много да се п...
23.11.2010 16:59
Мдааа по темата може много да се пише ,но аз искам да попитам друго .
Ккаво стана с парите ,които комунистите изнесоха от България през осемдесетте ?
Какво стана с фирните извън граница /българската ?; /
Е така , питам си ......... да се расейват онези с отговорите ......щот не страдам от слаба памет ...ма хич !
цитирай
2. veselaj - Добре, че някой още помни. Важно е да ...
23.11.2010 17:12
Добре, че някой още помни. Важно е да уточним, че ги изнесоха доста преди 89-та. Никой май не се замисля как Кюлев има фирма от 86-та. И никой вече не помни Огнян Дойнов...уви.
цитирай
3. haralanov - Нещо интересно
23.11.2010 17:15
В Меморандум подписан от Жан Виденов и представител на МВФ през 1996г.е записано,че очакваните свежи пари от приватизацията са 800 милиона.Никакви тук милиарди!
цитирай
4. veselaj - 3. haralanov,
23.11.2010 17:33
публикувай го, дано на повече хора им светне.
А аз днес прочетох, че Борисов благодари на Жени Живкова...:)))
цитирай
5. karambol5 - Добре, че някой още помни. Важно е да ...
23.11.2010 17:35
veselaj написа:
Добре, че някой още помни. Важно е да уточним, че ги изнесоха доста преди 89-та. Никой май не се замисля как Кюлев има фирма от 86-та. И никой вече не помни Огнян Дойнов...уви.

Аз за тях питам . Ами Илия Павлов ?
Да не се правят на ударенни ако обичат !
цитирай
6. veselaj - Ами правят се. И ни обясняват какво ...
23.11.2010 17:39
Ами правят се. И ни обясняват какво гадно нещо е демокрацията. И как СЛЕД 89-та се краде.
цитирай
7. анонимен - НЕ,недейте и за
23.11.2010 18:00
селското стопанство....милост!
цитирай
8. veselaj - 7. анонимен,
23.11.2010 18:24
аз имам право да пиша, вие - да не четете.
цитирай
9. анонимен - Хайде, Веселажче.....пиши за селското стопанство!
23.11.2010 18:54
Пиши ,смело !
Аз ще те поддържам, защото знам всичко и съм го преживял.
ДО ТУК ,СИ ПЕРФЕКТНА!!!!
ЕДИНСТВЕНО ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ТО ,.....ЦЯЛАТА!
АКО ПРОДЪЛЖИШ С Т.Н."ЖИТЕЛСТВО"....КАТО ПРИ "КРЕПОСТНИТЕ СЕЛЯНИ В РУСИЯ"....ЩЕ СЕ ВЛЮБЯ В ТЕБ!
ЗАГЛАВИЕТО НА ТЕМАТА Е:
....НЕИЗЧЕРПАЕМА ТЕМАТИКА.....ЗА "ГОЛАТА ИСТИНА" В КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ!
ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА, Я ЗНАЕМ------ ТОТАЛНИЯ "КЕНЕФ"!!!!
цитирай
10. анонимен - Помните ли "Родопа"??!
23.11.2010 19:07
Парите на на Родопа, заминаха в задграничните фирми на предприятието във Франция и Канада, после се върнаха ,като "американски" инвестиции в България!
Много от месопреработвателните предприятия днес,гушнаха от тези пари.
Ще ви припомня ,как ударно се колеха животните от бившите АПК, и парите се привеждаха по сметките, на днешни велможи.
Темата е чудесна.
Истината е потресаваща!
цитирай
11. veselaj - 10. анонимен,
23.11.2010 19:18
много ми се иска повече хора да напишат истината. Защото и днес поне пет пъти чух по телевизията "последните 20 години". Сякаш преди това сме живели в рая.
цитирай
12. анонимен - ТОГАВА
23.11.2010 19:45
беше лошо - *ходехме* на работа, какъв ужас! Сега ходим да се подписваме на борсата за безработни - голяааам кеф!!!
цитирай
13. balkanec - Истината явно все повече излиза :)
23.11.2010 20:17
изсред пропагандната мъгла на "демокрацията".
Щом любителите на бананите така загрижено се силят да я отричат :)

Хората не са будали...

Но вие си повтаряйте мантрите, ега вържат :)
цитирай
14. mamkamu - Два месеца работех през 89-та в х...
23.11.2010 21:07
Два месеца работех през 89-та в хладилния завод, по линия УПК. Е как се краднеше, не е истина...

Те за това ония които крадяха са изпълнени с любов към ония времена...

Но накрая комунизма фалира! Идиотите забравят последните няколко години на онази система, когато и държава и народ го дадоха на заето :) И накрая Луканов обяви мораториум на външния дълг. Щото бяха изпапкали всичко... а онова, което не изпапкаха, го разпределиха помежду си!
цитирай
15. ketcakuatl - НАПИПАЛА СИ НИШКАТА
23.11.2010 21:37
И, аз разбира се съм работил в консервения комбинат в Шумен (понеже сме близки по възраст) та така си беше наистина. Но понятието ,,бетонна глава" е добре измислено. И сега, дори и в чужбина, работя с колеги за които това си е изгубен рай. Какво да коментирам повече....
цитирай
16. proj4o - имаме и друго право
23.11.2010 22:19
Освен да не четем глупостите на автора, имаме и друго право. Можем да си ги отпечатаме. На тоалетната си хартия.

Казвам го като инжинер, работил дълги години в производството, където авторката, няма и един ден трудов стаж.

цитирай
17. анонимен - то неизчерпаема тема,
23.11.2010 22:20
като стигнеш до "разнообразието" от стоки по магазините и опашките за книги, викай, да те подкрепяме! Като стигнеш до там, как не може да се запишеш в по-горен курс, ако нямаш печат от ВБЩ/Вузовски бригадирски щаб/ и гаврите на колегите-командири с редовите бригадири, пак свиркай. Като стигнеш и дотам, как командирите на ВБЩ така хуубавичко позатлъстяха и понамазаха от медеца -пак свирни. Е, за единици и до някакви процеси се стигна. Други додрапаха до щатни комсомолски секретари във ВУЗ. И продължиха да растат. На дебелина, на портфейл, на възможности. Та смятам да наминавам към този блог!
цитирай
18. balkanec - Най-голямата ви сила е да ни наричате идиоти :)
23.11.2010 22:49
И така демонстрирате отлично възпитанието на бананаджията :)

Движещата ви сила е недоволството, че хората мислят различно от вас - и различно от пропагандата, която се опитва да промива мозъци от 20 г.

Приемате мнението на хората като лична обида, негодувате, възмущавате се :)

Възмущавайте се, възмущавайте се :)
Луд умора нема...
цитирай
19. hatanasov - Бригада
23.11.2010 23:53
Задължително комсомолците ходеха по 2 месеца на бригада. 1 месец през лятната "ваканция". А наесен "Учебната" година започваше задължително с още 1 месец.
цитирай
20. zaw12929 - Всички сме ходили на работа и на б...
24.11.2010 00:00
Всички сме ходили на работа и на бригада, Явно, ние сме учили, за да не работим, а ни насилваха да го правим. Все пак е време да забравим преживяните ужаси поради хронични отсъствия от бригади и работа... Сега сме в ужас от безработица.... но, това не ви тревожи... само миналото не ви дава мира....Не е било рай, имаше лоши неша, но и добри, защото работихме, учихме, живяхме и виждахме направени от хората на труда, Защото дори и циганите имаха работа. Работата е доход, който ти осигурява да живееш и винаги е било така ...имаше безплатен труд, но и безплатни облаги, каквито сега не можем да си платим. В момента е много тежко положението, заради кризата

Трудно е да разберем нещо, което не сме разбрали навреме- че имаше ферми, мандри и хигиена, която няма как да се сравни с днешното гледане по дворове на 1-2 крави, 5-6 овце, а млякото се налива днес в пластмасови немити туби, стоящи часове при висока температура...
Моля ви, ако ние сме си вършели задълженията с явно нежелание и не сме разбра и дали просто са ни дали дипломата, защото сме ходили да учим или на бригада. Но онази държава даваше 80% продукция за износ... и за Запада също.
Социализмът рухна по други причини, интелектуални най вече - трудно ще ни бъде да ги разберем, но по същите причини у нас и капитализмът не може да потръгне... , а кризата няма скоро да си тръгне. От бригадите тогава не умряхме , но от днешната безработица хора унират - по 60- 70 хиляди годишно си отиват от инсулти, инфаркти- болести от притеснението на днешния живот, където и здравеопазването е блокирано, просветата- иска такси. Как изпраща безработен баща детето си на училище, как може да плати таксите за образование във Висше училище...
Ето, по тези актуални въпроси да измислим нещо полезно...
Да не се гневим на майките си, защото са прави да питат защо ( като продадоха за 100 милиарда активи, как внесоха в хазната само 2-3 милиарда) богатството на държавата се разграби и се нароиха милионери от тази "дейност".
цитирай
21. анонимен - много си умна
24.11.2010 00:46
горе долу с ме набори, малко съм по голям от теб, нямам време да направя разбор на прилизително верните ти твърдения, по добре обаче ги съпостави със сегашната диващина мисля че са на кантар
цитирай
22. анонимен - №21 много си прав. Социалистиче...
24.11.2010 04:43
№21 много си прав. Социалистическите безобразия ги имаше, но са много, много далече от сегашната дивищина, както се изразяваш. Българинът не живее по-добре. Това е истината. Затова и бяга по чужбина.
цитирай
23. анонимен - За да завършим с политиканстването ...
24.11.2010 05:52
За да завършим с политиканстването прекрасният критерии кога народа ни е бил по добре и кога - по зле е демографският. Българският етнос винаги е увеличавал числеността си когато е живял спокойно и добре. Просто защото е виждал перспектива и за другото поколение.
цитирай
24. veselaj - 16. proj4o ,
24.11.2010 07:28
разбира се, че можеш да отпечаташ глупостите ми и да ги ползваш за тоалетна хартия. Тъкмо ще си припомниш "онова" време, в което и тоалетна хартия нямаше.
20. zaw12929, ти очевидно не си влизал в мандра (то мандри нямаше, имаше "Млекопреработване"), щом говориш за хигиена. За ферми даже не може да се говори - имаше ТКЗС-та и АПК-та. Оборите бяха бараки, потънали в кал, в които живееха и работеха предимно цигани.
23. анонимен, няма как да направим сравнение. Данните по онова време бяха такива, каквито трябваше да бъдат, а не такива, каквито са сега.
цитирай
25. анонимен - До № 22
24.11.2010 07:55
Защо българина не бягаше ? Защото не искаше или защото не можеше ?
Индира Ганди попитала бай Тошо защо не отвори границата и той се ухилил , и отвърнал "Ей ,хитрушо , искаш да останем насаме ли ? "
Дори и "благонадежните" не ги пускаха зад границата със цялото им семейство !
цитирай
26. lubara - Поздрави!
24.11.2010 08:19
Тази статия е далеч от истината.
Защото фактите са почти такива, но силно експонирани.
ИЗОБЩО не е вярно , че ако си бил от Търново, не можеш да учиш медицина в София. Ако беше вярно, сега нямаше да живея в Търново. Защото се запознах с жена ми, търновката и студентката в Стоматологичния факултет, а съм от София.
За бригадите, летни и есенни, може много да се говори. Но не като някаква тегоба, както ги представя авторката.
За жителството, вярно е това, но много студенти завършваха и оставаха в София на работа, без да имат задължителното жителство. Което си беше една глупост, разбира се.
На статията й липсва обективност.
цитирай
27. анонимен - тогава и сега
24.11.2010 08:32
Тогава всички цигани ги задължаваха да работят - в заводите, в строителството, в селското стопанство. А сега ние ги отглеждаме с нашите данъци, защото сегашните демократични правила не ни позволяват да се опълчим срещу тая тълпа, която само се размножава и си живее на наш гръб.
А що се отнася до селското стопанство, защо изкорениха големите блокове с ябълки и круши, дали "върнатата" на парченца земя всеки сам ще отиде да си я оре и т.н.
цитирай
28. veselaj - 26. lubara,
24.11.2010 08:35
напротив, вярно е. Попитай и жена си. Не знам как е за стоматология, но медицина не можеше. Изключения се правеха, но не помня как точно. Спомням си, че ако си се класирал на национален кръг от олимпиади имаш право на избор, но не знам дали имаше и други изключения.
Дали бяха тегоба бригадите е друг въпрос. Когато 200 деветнайсет-двайсет годишни хора са на едно място, обикновено е забавно. Това не променя факта, че нямаш право на избор, както и че да говориш за развита промишленост с такива "работници" е смешно.
Да, много хора успяваха да заобиколят жителството. Или се женеха за подходящи хора, или намираха подходящи връзки.
цитирай
29. veselaj - 27. анонимен,
24.11.2010 08:38
тогава отглеждахме повече хора, отколкото сега. Какво работеха партийните секретари? Какво работеха профсъюзните шефове? На всичкото отгоре получаваха много повече от тези, които наистина работеха. И сега имат по-големи пенсии.
цитирай
30. анонимен - нико
24.11.2010 09:47
Статията е силно преекспонирана,и невярна в някои части. Виждам че има много чугунени глави,които плещят без да мислят. Единствнно 20 и 23 са посмели да напишат и се противопоставят на неврните неща. Аз съм живял и следвал,както и работил по времето на социализма. Да имаше ограничения, но който искаше ги продоляваше и справяше с тях. Няма да се разпростирам нашироко,само искам да попитам ,имаше ли толкова много бедни хора-като днес? Имаше ли толкова безработни-като днес ? Имаше ли хора да обикалят контейнерите за да се прехранват ? Имаше ли шепа крадливи и безочни хора забогатели неимоверно ,за сметка на обикновените хора? А да не говорим за здравеопазването,образованието,науката и т.н. Поне нямаше хора да умират гладни ,без медицинско обслужване . Така че мислете преди да пишите едностранчиво и глупаво !
цитирай
31. veselaj - 30. анонимен - нико,
24.11.2010 10:33
защо не се спреш по-нашироко? Тогава всички бяхме бедни. И то много повече отколкото сме сега. Не ни правеше впечатление, колко сме бедни, защото и другите бяха като нас. Липсваха ни основни неща - даже не говоря за банани и екзотични плодове. Говоря за простички неща - леща, червен пипер, маслини. Още - дамски превръзки, тоалетна хартия, обувки. Защото нямаше. Трябваха сериозни връзки, за да си купиш обувки. С майка ми ходихме чак в Сливен, за да ми купи палто. В Търново нямаше. Сега сме несравнимо по-богати, просто има много неща, които виждаме и не можем да си позволим. Тогава си знаехме - луканка "пускаха" (каква дума само) за 1-ви май, 9-ти септември и Нова година. През другото време нямаше. Как да ти липсва такова нещо? Сега в селското магазинче има 20 вида колбаси, и да, не мога да си позволя всеки ден луканка. но дари и най-бедните си позволяват много повече, отколкото можеха тогава. За медицинското обслужване и образованието ще пиша отделно - там наистина имам много голям опит.
Колкото до "шепата крадливи, безочливи хора" - о, имаше и как още. Всички партийни ръководители бяха такива. За тях имаше специални магазини и специално обслужване. Друг е въпросът колко знаеха обикновените хора за това.
цитирай
32. анонимен - nbb
24.11.2010 10:46
Ходила съм на бригади с удоволствие. Наистина работехме безплатно, но имаше и много плюсове-учат те на работа, а и комуникацията между учениците е на друго ниво-добра подготовка даваше на всички ни занапред. А когато ходехме на летни лагери с цена за 14 дневна почивка от 1.80лв. какво ще кажете? Не може само да се получава. За да вземеш трябва да дадеш. Можехме да тренираме по няколко вида спорт безплатно и т.н. Къде са сега тези "екстри"? А на бригадите съм била отличничка и съм се чуствала удовлетворена от себе си.
цитирай
33. veselaj - 32. анонимен - nbb,
24.11.2010 11:16
бригадите ни учеха главно на безотговорност. Ако сега пратят деца да работят при такива условия ще се вдигнат на крак правозащитници от цял свят.
Колкото до лагерите, едва ли ще пратиш децата си на лагер с една обща тоалетна, с баня веднъж на 20 дни. Впрочем, не цзнам защо твоята такса е била 1.80. Вероятно сте били три деца или нещо такова. Защото таксата беше 24 лв. Знам точно, майка ми беше учителка и почти всяка година ходехме поне на един лагер.
цитирай
34. анонимен - бивш студент
24.11.2010 11:44
Колко вярно и точно е написано! За медицината не знам, друга ми е специалността, но имаше определени квоти във ВУЗ-овете за бившите окръзи - сега области/. И аз бях на студентска бригада в с. Светлен и гр. Попово. Картинката с доматите още ми е пред очите, само че в добавка с една умряла мишка по лентата и една подскачаща жаба. Ние веднага се разпищяхме и избягахме, а животинките заминаха като месна добавка /моля да ме извините/ Тогава повръщах и сега ми се гади като се сетя. Всичко написано е ИСТИНА. А № 16 - не знам какъв "ИНЖИНЕР" е бил, след като не знае, че се пише "ИНЖЕНЕР". Може и да е завършил РабФак /няма да ми стигнат символите, за да обясня/, таааа простено му е на човека и има право да реве за онова време, когато и тоалетната хартия рядко се намираше, за да си отпечата написаното. Съгласявам се и с критиката за "сегашните диващини". Те са последствие от "Светлите комунистически идеали", с които ни пълнеха главите. Обаче на своите деца "другарчетата" са дали друго възпитание и ето ги сега резултатите. Наглост и безобразие отвсякъде и се чудя как обикновените хора са още живи. Преди 21 г. 95% сме били еднакво бедни, но не сме били щастливи, защото не сме го осъзнавали Имаше и "Желязна завеса". И когато тогавашните 5% привилегировани излязоха на светло и станаха още по-богати, започнахме да въздишаме с носталгия по онова време. Ще си носим последствията. Който иска да ме плюе и то колкото иска, никога повече не искам да живея при режими, крепящи се на диктатура - нито комунизъм, нито фашизъм / тук познанията ми са от историята/. Искам всеки един да признае правото на всеки да живее достоен живот и това някога да се случи в България. За съжаление не знам каква е рецептата. Сега някои ще напишат "Ами като не знаеш, защо пишеш". Никой не казва каква е тази рецепта, но дава мнения всякакви. В България всеки се спасява поединично, нямаме хомогенност и единство /най-вече/ на нацията и затова сме на този хал. Не исках никого да засегна, просто написах това, кое
цитирай
35. анонимен - корекция
24.11.2010 11:50
корекция към 34 - моля да се чете: Преди 21 години 95% сме били еднакво бедни, но СМЕ били щастливи, защото не сме го осъзнавали.
Ще разпечатам написаното и ще го дам на децата си, защото миналото не трябва да се забравя. За да се разделим с него, то трябва да се помни.
цитирай
36. veselaj - 34. анонимен,
24.11.2010 12:01
благодаря за милите думи и за изстрадания коментар. С едно, обаче, не съм съгласна. Не единство ни липсва, а именно стадността ни пречи. И факта, че именно стадните хора ни върнаха към многото държава. Мисля, че ако всеки се старае да направи собствения си живот по-добър, всички ще започнем да живеем по-добре. Сега правим обратното. Вайкаме се колко е мръсно, но си хвърляме фаса на улицата. И се възмущаваме, че няма кой да изчисти. Разбира се, говоря не само в пряк, а и в преносен смисъл.
цитирай
37. oposin21 - поздрави за блога но пишеш недор...
24.11.2010 12:01
поздрави за блога но пишеш недоразвити неща първо производство имаше и то много наистина ли вярвате че сега когато няма кравеферми ядете кисело мляко ? истинско ? когато няма свинеферми ядете кайма ? истинска ? "стара планина" ? така два завода кадето работеха майка ми и баща ми буквално бълваха продукция колко дни съм прекарал да гледам влакови композиции които влизат и излизат , когато съм болен отивах до болницата и ме лекуваха без да се притеснявам че нямам пари за да си платя прегледа или лечението , да не говорим за картите за почивка чиито намаления не предлага нито един туроператор , за нивите с посеви които се губеха в далечината , или за кремиковци построен с "домати и краставици" от селското ни стопанство !
Еми да като отидеш на бригада от теб се изисква работа а не мърляви работи или сега ти е по-добре като шефа ти те кара да работиш над 8 часа през цялата година ,да де имаш избор, не е като в бригадите ! а сега нямаш право да се лекуваш ако нямаш пари , ядем Е-та , не можеш да се прибереш без страх вечер , защо защото понеже не можем да си позволим ще носим дрехи second hand и коли втора ръка от боклуците на европа и ниско качествена техника която издържа около времето на гаранцията си а струва колкото "електрон"-а ми които още работи е честита след 89-та година демокрация имаме си всичко нали?
цитирай
38. karambol5 - Такаааааааааа, а сега след толкова ...
24.11.2010 12:12
Такаааааааааа , а сега след толкова много мнения да се върнем на основната питанка .
1. Защо беха съзадени задграничните фирми на Огнян Дойнов , Илия Павлов , Кюлев още в средата на осемдесетте ?
2. Какаво става сега с тези фирми и парите от тях ? / защото те са създадени с пари на родителите ми ! /
3.Защо бяха дадени пари на тъпи спортистчета и им беше дадено право да правят каквото си искат ?
4.Ролята на Сорос и онова другото еврейче ,което го затриха / не си спомням името в момента и моля за извинение / ,които ни наобикаляха през осемдесетте ?
5 . Тези 800 милиона от приватизация /по Жан Виденови данни , кръстя са акуратно и плюя три пъти през рамо да не ни стига никога повече ! /
мислите ли ,че ни греят и какво точно се случи с тях ?
6.Кога точно ще престанат да ни правят на идиоти / без значение на думата като произход ! / ?
Всъщност мога да отговоря на тези питанки , но не аз трябва да го направя , а онези ,които в своето многознайство забъркаха кашата . Май не се получи онова ,което трябваше , нали ? Сега друг трябва да оправя бакиите ви !
Щом като е така , ще кажете всичко кое как е било !
Мисля ,,че в ДС са ви учили как се пишат обяснения .:
Започва се с :
Именувам се ..........................
цитирай
39. анонимен - Успех, трябва да се помни!
24.11.2010 12:22
Но да обърнем внимание и на буквения корен ИЗМА (ИЗМАМА) влиза в състава на следните думи капиталИЗМА социалИЗМА комунИЗМА болшевИЗМА глобулИЗМА те всичките са продукт на юдеИЗМА .Има ли смисъл да се води спор за преди 20г как е било .Пак е същото само че сега почваме да го осъзнаваме .Когато предприемем правилните действия ,да пометем тия кърлежи изсмукващи енергията ни ще се оправим И пак трябва да помним щото е казано "Който не помни историята ще я изживее отново!" Да пощадим децата си от нерадостното ни миналото!
цитирай
40. harvi - Поздрави за постинга!
24.11.2010 12:27
От коментарите се вижда, че темата все още е много болезнена и все още витаят митове и легенди. Пълното отричане дразни много хора, а никой не коментира мизерното мислене, което беше насадено на народа и все още берем плодовете му. Все още повечето "ходят на работа", а не работят, ако не са собственици на фирмата. Все още гледат в канчето на другия и не пресмятат колко труд и знания са вложили в работата си. Все още баби и дядовци орат нивите си с рало и добитък. И никога не е било вярна илюзията, че "всекиму според потребностите", а по-скоро "всекиму според връзките и партийното членство". Да, има хубави неща в идеите и лозунгите на комунизма. Само че са взети от Библията - Деяния на Апостолите. А без християнски ценности не можеш да градиш здраво общество, защото то се превръща в отчаяно, вечно мрънкащо и недоволно, обезверено, неморално, злобно и отричащо всичко общество.
И аз съм ходила на много бригади - и от училище, и от университета. Виждала съм мишки, плъхове и хлебарки по поточните линии. Виждала съм черните дъна на бурканите и бутилките, в които се наливаше новото съдържание. Виждала съм с очите си цялата гнилота и лицемерие на социализма. И цялата му неграмотност.
Хората са друго нещо - винаги са били лесни за манипулиране. И тогава, и сега. Това се вижда и по активността при такива теми. Винаги е имало идеалисти и използвачи. Сега могат да се гневят идеалистите, използвачите вече са се наредили при следващите власти.
За да сме добре като народ, трябва да вземем всичко най-добро от миналото си, каквото и да е то, да си направим поуки и да вървим мъдро напред. Без да залитаме към чуждопоклонничество в каквато е да е посока. А просто да си открием националните интереси и да се научим да ги отстояваме.
цитирай
41. pegas08 - Песента на Егати!
24.11.2010 12:33
15. pegas08 - Яба даба дууу!
12:31 Предвестник- щъркел, бил Министър.
Не знам, не чул, не съм видял!
Според Легендата- с ум , небистър.
Пред камери, телевизионни, просиял:
"Щом аз Министър съм ,Егати!
Държавата е Мати- маскарати!"


Племето за този хит разбрало.
Веднага му изготвило патент.
Голямо, мало, на мегдана се събрало.
На виртуални форуми, дебати...
За Егати!


Избрало дружно вожда си, Егати!
Отхвърляйки предишното тегло.
С надежда сложили в рамка "Тати".
Досега- било, какво, било;
"Шменти - капели, Егати!"


Шаманите запретнали ръкави.
Да забъркат нова парадигма.
Променили се обществените нрави.
Децата, през учебната година.

Малолетни били, но демократи.
Вървят по улиците, пеят:
"Ваканция искаме, Егати!"
цитирай
42. анонимен - Таз статия е писана от пиян или малоумник?
24.11.2010 12:35
Това горното си го писал явно мнооооооооооооооооооооооооооооого неподготвен,аз ли4но съм виждал пращящите от стока складове на заводи,виждал съм ги как хората работеха на 3 смени и пак имаше недостиг,а сега работят на 1/3 смяна.1/10 от хората и няма пазар за продукцията им,защото ДЪРЖАВНАТА политика е сбъркана тотално,драги.
Липсва потребление сега!
цитирай
43. анонимен - Нямам време да чета всички комен...
24.11.2010 12:43
Нямам време да чета всички коментари. Социализма имаше много недостатъци- жителство, уравниловка и т.н.Но истината е, че имаше работа! Сега земята пустее, което е богохулство. Сега няма заводи и фабрики, които да произвеждат Бруген финансов продукт. А държава без производство е като семейство без препитание.
Бригадите използваха труда на ученици и студенти почти безплатно, но учеха на труд- на тежък труд. Консервните фабрики бяха мръсни, но изнасяхче за цяла Русия и от тях получавахме пари и почти безплатен нефт.
Нещата въобще не са така прости.
Тогава имахме пазари за да изнасяме продукцията си. Сега внасуме всичко, дори домити, а на бригадите се замеряхме с наши вкусни домати и миехме ръцете си с грозде....
А и бригадите оставяха незабравими спомени и тогава бяхме най-близки.
Не ми харесва как едностранно гледаш на нещата. Всяко нещо има положителното и отрицателното.
Най-важното- тогава виждахме някаква переспектива за работа и развитие, бяхме по-спокойни за утрешния ден.
Сега цялата нация е болна психически и начумерена, защото се стряхеваме за утрешния ден.
Преди децата зорлен или не си оставаха в БГ. Сега децата са далеч, по чужди земи, повечето са добре материално, но ходят на концертите на Слави и плачат на "Облаче ле бяло" и искат да се върнат "Ако нещата в България се оправят"...
Абе какво да ти разправям. Нещата в Бг не са добре сега,повече от всякога.
Най-вече загубихме ценностната си система. Ромите станаха повече от българите.
И ромите не работят по консервните фабрики, а крадат и убиват.
Та такива работи..
цитирай
44. kostadin - Сигурно си напипала на социалис...
24.11.2010 12:50
Сигурно си напипала на социалистическата баница мекото.Колкото и да плюваш ,с тази социална помощ -заплатата, ходех всяка година със семейството си на почивка ,купих си жилище и кола Ха-х ха За жалост днес синът ми не може да си позволи същото.Не плювай в кладенеца от който сме пили и още пият някой!
Сега има 2,5мил песионери ненужни на държавата 1,5 гурбетчии,1,5 мил здравно не осигурени и почти от утре ще трябва да ставаш безсмъртна,защото иначе си само боклук,от който нищо не може повече да се изстиска в полза на банките.Всички работим само за тях Замисли се!
цитирай
45. karambol5 - Но да обърнем внимание и на буквения ...
24.11.2010 12:52
nikstan написа:
Но да обърнем внимание и на буквения корен ИЗМА (ИЗМАМА) влиза в състава на следните думи капиталИЗМА социалИЗМА комунИЗМА болшевИЗМА глобулИЗМА те всичките са продукт на юдеИЗМА .Има ли смисъл да се води спор за преди 20г как е било .Пак е същото само че сега почваме да го осъзнаваме .Когато предприемем правилните действия ,да пометем тия кърлежи изсмукващи енергията ни ще се оправим И пак трябва да помним щото е казано "Който не помни историята ще я изживее отново!" Да пощадим децата си от нерадостното ни миналото!

Ама много съм съгласен !
Точно за това питам ! Щот ми писна разни ИЗМИ да ме баламосват !
И да - онова еврейче , дето го взривиха си отиде зард това ,че напарви куп глупости ! Има Божия справедливост все пак !
Айде ИЗМИТЕ - Довиждане !
цитирай
46. veselaj - 42. анонимен,
24.11.2010 12:54
може и да си виждал складове, "пращящи от стока". Обикновено непродаваема. А да си виждал тогава пращящи от стока магазини? Освен "Кореком"-ите.
37. oposin21, предполагам, че това 21 е възрастта ти. Затова ти е простено да не знаеш. И точно за такива като тебе пиша. На бригадите се правеха доста неща, но не и качествена работа. Ние имитирахме работа. А и не само бригадирите, всички. Имаше такъв лаф "Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат".
цитирай
47. анонимен - Оставете я.....
24.11.2010 12:56
оставия,#43,тя е меко казано заблудена,макар и да е живяла и в онова време.Сега нека се радва на БОЙКОВИЗъМА,нека му рълопляска и да се чуди как да налее ум и разум на майка си,че е казала такива думи.Светотатство е това,да въздиша по спокойното време.И сега заплатата ми е 300 лева,ама с тях почети нищо не мога да си купя,а тогава,ех тогава,ходех и на море ,че и на Пампорово,че и на кръчма,а като студент във Варна,не излизах от ресторантите и дискотеките,ама имаше работа-строежите много,хамали нямаше,а ние време имахме.15-20 лв надница,а в ресторанта преко сили изяждахме и изпивахме 5-6 лв Сесиите бяха 2, по за месец,а бригадите бяха любимо занимание и ни плащаха,не знам какво са правили те,че не са им давали пари,явно са кибичили само за да отбият номера.
цитирай
48. анонимен - Построеното тогава не можем да го боядисаме днес
24.11.2010 13:05
46,явно станахте 2 дето сте били неподготвени днес,освен авторката на статията.Как да ви се обясни,че сега и да пращят магазините от стока,не можеш да си го позволиш,а тогава карахме с ТИР-овете в магазините и не стигаше,потреблението беше свръх нуждите ни,и сега и тогава заплатите са едни и тоже,но сега не ти стигат,а ако не си работил тогава,това всичкото построено кой го направи,да не е идвала баба ти Фроска от Кембридж да го строй.
Оказа се прав онзи,дето пусна вица в началото на 90-те,че бай Тодор казал:Това дето съм го построил не можете да го боядисате.Още ползвам предмети за ежедневни нужди от онова време.Какво купуване е било,какво трупане.....
цитирай
49. анонимен - karambol5
24.11.2010 13:12
Точно така. Правилната тема е какво стана със задграничните фирми. До 80-та година Бг нямаше нито лев или долар външен заем. За кратко след 80-та година взеха милиарди заеми за да порстроят задграничните фирми. И после ги продадоха.
Въпроса на майката на автора е напълно правилен и смислен. Вместо да се ядосва като учителка, вземи се поучи от думите на по-умните!
цитирай
50. анонимен - Заръка от стар човек
24.11.2010 13:13
Когато започнах работа през 72-ра един стар човек ни каза.
Момчета никога няма да видите.
- От керемида масло.
- От поп сълза.
- От кантонер пот.
- От фашист молост.
- От комунист пари.
- От комсомолец работа.
И беше прав.
- Бъдете бодри - лошото е напред. ( английска поговорка)
цитирай
51. анонимен - от 34 до Весела
24.11.2010 13:44
Съгласие за стадното чувство, но когато излезе вълкът, стадото се разпилява и се спасява кой както може. Моля те, ако имаш време, обясни на 44 какви бяха прословутите почивни станции, на които е ходил всяка година, какво жилище е купил, каква марка лека кола и колко години е чакал ред, за да му излезе "Вноската" В това време тези пари се въртяха, на хората начисляваха "лихвоточки", много от тях и не дочакаха така мечтаните апартаменти, масово наричани у нас "жилища"- имай предвид грозните панели, защото и аз живея в такъв, защото такава възможност ми даде държавата, която пропагандираше лозунга "Грижата за човека - основна грижа на партията". Та същата тази партия с репресивния си апарат ДС не ми даде възможност да изляза от този "комунистически рай". Честно казано, ако исках, никой нямаше да може да ме спре, но това означаваше животът на близките ми да се превърне в ад. Сега вече е късно. Дървото се присажда, докато е младо. Та така, подкрепям те изцяло, защото и аз като теб видях истината за онова време, такава, каквато си беше. Поздрави!
цитирай
52. анонимен - до ан.51
24.11.2010 13:51
Ами ти какво искаш- за няколко години от къщичките на село, как за се намерят къщи почти без пари за всички в града, освен масово строителство. България е била супер бедна и изостанала държава- без ток и вода от кладенци почти навсякъде. Абе всезнайковци- вижте от къде сме тръгнали!
цитирай
53. veselaj - 52. анонимен,
24.11.2010 14:17
ами как сега за 10-тина години се построиха толкова много жилища? А другият мит е, че България е била бедна и изостанала. България не е била нито по-бедна, нито по-изостанала от другите европейски държави. Ако се разходиш из селата и сега ще видиш красиви къщи, строени преди 9.9. 1944-та. Само че тези къщи бяха изоставени от собствениците си или заграбени от комунистите.
цитирай
54. анонимен - Има нещо,
24.11.2010 14:31
което бетонните тикви винаги забравят, а то е , че социализма в България стана възможен единствено благодарение на Съветският Съюз, който го крепеше през всичките тези години. Руснаците хрантутеха 52 държави лишавайки собственият си народ от по-добър стандарт в името на "победата на световния комунизъм". За това време трудолюбивият български народ осъзна, че не усилията и качествата на индивида са основни за просперитет, а верноста към селяндурската партия , връзките, рушветите и "работническият произход". Всичките тези "големи успехи" на социализма в България бяха един Потьомкински декор, който прикриваше несъстоятелноста на една система основана на лъжа и насилие.Накрая всичките тези братски страни , така натежахме на големия брат, че той просто рухна. Оказа се, че за времето прекарано на хранилката пословично работливият българси народ се е превърнал в сбирщина от тарикати и шмекери, които трябва спешно да се научат сами да се справят с живота. Та затова е този плач и вой по доброто старо време.
цитирай
55. анонимен - Ехоооооо, умната, прочети историята и репарациите които сме плащали. Най-бедната стрена сме били
24.11.2010 14:49
veselaj написа:
ами как сега за 10-тина години се построиха толкова много жилища? А другият мит е, че България е била бедна и изостанала. България не е била нито по-бедна, нито по-изостанала от другите европейски държави. Ако се разходиш из селата и сега ще видиш красиви къщи, строени преди 9.9. 1944-та. Само че тези къщи бяха изоставени от собствениците си или заграбени от комунистите.


Ама ти наистина си тъпа учителка, коята нико не разбира от икономика! Времената са други и ги построиха с крадени пари и с пране на пари от наркотици и престъпен бизнес.

цитирай
56. анонимен - до 52 - как да се намерят жилища ли? Не ...
24.11.2010 14:58
до 52 - как да се намерят жилища ли? Не като се събори къщата на дядо ми в центъра на града, защото "другарчетата" са си харесали мястото да си построят апартаменти,/уж щяха да строят детска градина/ а пък за тебе има готова панелка, погрижили сме се семейството да не остане без жилище. Хайде от центъра върви в крайните квартали, че им пречиш да си живеят спокойно. За щастие, мисля че беше през 1990 г. отмениха закона и сега никой няма право да отчужди имот за жилищно строителство без съгласието на собственика, ама "след дъжд качулка". Ако имахме двора, нямаше да хвърляме пари да кърпим стари панели, щяхме да си ремонтираме къщата. Та така стоят нещата и не знам дали ще стане някога комфортно в България за всички хора. Аз не искам само аз да съм добре. Когато видя повече спокойни и усмихнати хора, тогава и ще съм по-добре. Сега ако някой желае, може да ми препоръча преглед при психиатърл
цитирай
57. анонимен - Съжалявам за къщата на дядо ти. При ...
24.11.2010 15:42
Съжалявам за къщата на дядо ти. При мен се получи същото. Но за неднаещите ще кажа, че е имало закон, по който заради градоустройствения план ти отнемат меското с къщата за построяване на обществено значими обекти и те овъзмездяват с пари и право на строеж в същия или близък квартал.
цитирай
58. анонимен - Написаното е елементарно и повъ...
24.11.2010 16:01
Написаното е елементарно и повърхностно.
Социализмът не беше естествен избор на българския народ, но бързо му дойде по мярка. Сега т.н. демокрация бързо ще му вземе мярката.
цитирай
59. анонимен - До всичките 57 преди мен
24.11.2010 16:13
Абе другари и другарки, госпожи и господа, като водите подобни разговори защо все сравнявате преди 89 и сега тоест социализъм и демокрация. Абе другари и другарки не проумявате ли, че сега сме просто последица от социализъма, и демокрацията ни е такава - социалистическа. Пазарното общество за което сме си мислили, че се създава през всичките тези години няма много обща с истинските пазарни общества, където по еволюционен път пазара е изградил механизми за развитието на обществото. А при нас нещата са си вследствие на развитото социалистическо общество. Така, че като правите сравнение сравнявайте съпоставими неща, а не просто какво е било в комбината Т. Болчев в Шумен, където и аз съм бил на бригада и трябва да Ви кажа, че здраво бачкахме, а за това кой какво е откраднал от работното си място - какво да говорим, навсякъде където има възможност се краде, но в развитите общества има по голяма справедливост, а при нас- в демократичния социализъм справедливоста е дефицитна стока. Поздрави на бетонните или чугунените глави, на тях са удобни подобни сравнения, защото на тях си им харесва в развития социализъм и сегашните сравнения на времената устройват бившите комсомолски дейци, които сега са най - големите бизнесмени. да живей живей труда и простия народ.
цитирай
60. oposin21 - може и да си виждал складове, &qu...
24.11.2010 16:22
veselaj написа:
може и да си виждал складове, "пращящи от стока". Обикновено непродаваема. А да си виждал тогава пращящи от стока магазини? Освен "Кореком"-ите.
37. oposin21, предполагам, че това 21 е възрастта ти. Затова ти е простено да не знаеш. И точно за такива като тебе пиша. На бригадите се правеха доста неща, но не и качествена работа. Ние имитирахме работа. А и не само бригадирите, всички. Имаше такъв лаф "Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат".

21 е рожденната ми дата а възрастта ми е +17 отгоре така че можем да си говорим
ама нали и аз това казвам нежеланието за работа а защо? защото държавата ти го налага е добре сега ти го налагат частници да работиш повече .... а дали ти го плащат по заслуги?
цитирай
61. veselaj - Можем, но трудно ще разбереш. Преди ...
24.11.2010 16:26
Можем, но трудно ще разбереш. Преди 21 си бил на 17. Може би помниш, а може би - не. Известна ли ти е думата "дефицит"? Например, не можеш да отидеш в магазина и да си купиш кафе. Или захар. Ако не станеш в 6 и не отидеш да чакаш за хляб и мляко, практически не можеш да си купиш. В събота и неделя магазините не работеха. И още много...
цитирай
62. smilodont - Съдба
24.11.2010 16:29
Даааа всяко действие е по някаква закономерност .Като не искаме да работим в консервни комбинати ще се нареждаме за помощи защото навсякъде е мръсно и няма кой да ни почисти . А да не говорим за заплатите , то едни такива никакви най ниски в Европа , не дават и тва сие кой на хвани се на дой . ЗА МЪРЗЕЛИВИЯ БЪЛГАРИН НЕ ЖИВКОВ А СТАЛИН .
цитирай
63. анонимен - GOLATA ISTINA
24.11.2010 16:57
OTLICHNA STATIA,TOVA E GOLATA ISTINA ZA KOMUNIZMA.A,GOSPODIN nomer 42,IAVNO E BIL OT PORAVNITE-ZASTOTO TOGAVA NALI BIAHME RAVNI,NO IMASHE I PO RAVNI.AZ SASTO BIAH RAZPREDELENA V ZAVOD ZA IABALKOV SAK-IABALKITE ZAEDNO S MISHKITE NA LENTATA.VSICHKO MI E IASNO.I nomer 61 MN.DOBRE E NAPISAL.TAZI TEMA E NEIZCHERPAEMA ZA PREPATILITE HORA....
цитирай
64. анонимен - За голата истина
24.11.2010 17:22
анонимен написа:
OTLICHNA STATIA,TOVA E GOLATA ISTINA ZA KOMUNIZMA.A,GOSPODIN nomer 42,IAVNO E BIL OT PORAVNITE-ZASTOTO TOGAVA NALI BIAHME RAVNI,NO IMASHE I PO RAVNI.AZ SASTO BIAH RAZPREDELENA V ZAVOD ZA IABALKOV SAK-IABALKITE ZAEDNO S MISHKITE NA LENTATA.VSICHKO MI E IASNO.I nomer 61 MN.DOBRE E NAPISAL.TAZI TEMA E NEIZCHERPAEMA ZA PREPATILITE HORA....
Не знам на каква възраст си но явно поговорката / УЧИ МАМА ДА НЕ РАБОТИШ / не е свършила работа . Нито си се научил да работиш нито си се изучил . Или най важното забравил си даже и българската азбука .
цитирай
65. анонимен - пълни глупости и лъжи си писала!...
24.11.2010 20:28
пълни глупости и лъжи си писала!какви циганки са работели в млекопреработването???!!!била ли си някога в млекоцентрала?заради мръсните циганки сигурно нямаше почти никакви стомашни болести??а за бригадите също лъжи.имаше норми за изпълняване моме,не можеш без да работиш защото имаше наказания,как с кал ще пълниш консервите като всичко се проверяваше бе?и коментарите ти после са пълни с глупости,какви цигани в селското стопанство видя бе,какви опашки по магазините за луканки???само лъжите хората
цитирай
66. анонимен - няма значение
24.11.2010 20:48
Е , сега няма бригади, но е пълно с наркомани и пиещи ученици, които не знаят за какво ходят в училище. А които си крадяха продължават да крадат. Е, не е комунизъм, но в БГ няма нищто различно от тогава .
цитирай
67. анонимен - САМО ЗА 65....
24.11.2010 20:59
НЯМАЛО ЦИГАНИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО........ХАЙДЕ ХОЛАН!!!
Бях, на работа като бригадир в една кравеферма в Северна България-обл.Монтана!
Кравитеи ,се дояха по три пъти на ден!Една сутрин , влизам в един от оборите и гледам една от циганките заместила мъжа си ,защото същия ,вечерта се напил, дои
кравите-нема лошо!
Гледам обаче ,довела си цигането ,защото нямало кой да го гледа,ама го турила в един от гюмовете за да не избяга и да го стъпче някоя от кравите!
Тъкмо си мислех ,че гюма е празен и ми стана смешно , цигането се наведе ,взе едно канче от дъното ,гребна мляко и почна да пие от канчето!
Беше лятото и цигането беше голо ,без гащи ,само по малка камизолка, гдето му покриваше някъде до тумбачето!
Пие си цигането , а млякото се стича по брадата ,камизолката ,по тумбачето и патката му и пада отново в гюма с млекото!
От тогава ,прясно мляко не пия ,изобщо!
Като бригадир ,после разбрах и друго :
В голямата събирателна вана за мляко,циганина -мандраджията/така се казваше/, всяка сутрин ,пускал по няколко жаби в млякото за да не прокисва ,защото цистерните идваха ,чак на обед към 12, а ваните почти, никога не работеха и изобщо ,не охлаждаха!
Цялата соц-техника ,беше такава.
Пък и доячите ,не им пукаше за нея -нали,... беше държавна!
Всеки гледаше ,какво може да си занесе в къщи и да си храни семейството!
Сега обаче ,няма от къде!
БОЛКАТА, Е ГОЛЕМА!!!
цитирай
68. анонимен - ЗА СВЕДЕНИЕ НА НЕЗНАЕЩИТЕ....ОТ67.
24.11.2010 22:00
....Слузта от жабите, която секретират....пречи на прокисване на млякото!
цитирай
69. анонимен - О, ужас !!!
24.11.2010 23:06
...карали са авторката да РАБОТИ на бригада !!!

Явно и досега не може да си намери място от срам.
цитирай
70. velichka84 - имаха ли хората избор?
25.11.2010 10:13
анонимен написа:
Написаното е елементарно и повърхностно.
Социализмът не беше естествен избор на българския народ, но бързо му дойде по мярка. Сега т.н. демокрация бързо ще му вземе мярката.


какъв избор, бе господин анонимка, идва червената армия, идват и ти визмат имота. Точно в този постинг става ясно ,че човек за нищо е нямал избор!!!!
цитирай
71. velichka84 - тоалетна хартия?
25.11.2010 10:15
proj4o написа:
Освен да не четем глупостите на автора, имаме и друго право. Можем да си ги отпечатаме. На тоалетната си хартия.

Казвам го като инжинер, работил дълги години в производството, където авторката, няма и един ден трудов стаж.



Хе-хе, ето и принтерче си имаме, господин комунист. Ама май по ваше време и тоалетната хартия беше кът, все баба ми на село имаше един куп „Работническо дело„ - перфектна тоалетна хартия! Който капиталист се сети пак да пусне такава тоалетна хартия, ще спечели цяло състояние, ама нека ползва по-мекичка хартия!
цитирай
72. velichka84 - отиди на разходка в МОЛ
25.11.2010 10:17
анонимен написа:
№21 много си прав. Социалистическите безобразия ги имаше, но са много, много далече от сегашната дивищина, както се изразяваш. Българинът не живее по-добре. Това е истината. Затова и бяга по чужбина.


само отиди на разходка в който и да е мол да видиш колко са нещастни сънародниците ми. Ние със сестра ми нямахме и едно колело, племенникът ми смени три, а е на 10. Бащата е студент, майката продавачка - все „нещастни„ хора, но си живеят щастливо , без жителства и др. глупости.Бачка се реално и се получават реални пари, които купувар реални стоки!
цитирай
73. анонимен - НАПРАВЕТЕ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ....
25.11.2010 22:53
...ЛИКА НА ТОДОР ЖИВКОВ ИЛИ СТАЛИН ,БРЕЖНЕВ И..... ДРУГИ "СОЦ-ИДИОТИ"!!!!
ЩЕ СЕ НАПЪЛНИТЕ С ПАРИ!!!!
ЩЕ СЕ ГРАБИ ,КАТО ТОПЪЛ ХЛЯБ И ЩЕ СТАНЕ ТОП-СТОКАТА, В БЪЛГАРИЯ!
ОПИТАЙТЕ......ЩЕ ПАДНЕ МАЙТАП!!!
ПРОБВАЙТЕ ГО НА ПРИНТЕР, С ТЪНКА ХАРТИЯ....
цитирай
74. анонимен - до №25. Истина е, че не можеше да се ...
26.11.2010 04:09
до №25. Истина е, че не можеше да се излиза в чужбина тогава. Е, сега при демокрацията щом е толкоз хубаво, защо хората не си стоят в страната? Отговорът е, че не могат да се препитават. За никого не е тайна, че стандартът на средния българин е много по-нисък сега.
цитирай
75. lambo - "Хубавото на тези предприятия беше, че всички крадяха. "
27.11.2010 00:28
Тук във ВМЗ - Сопот масово крадяха и продаваха лагери, алуминиева ламарина, газови бутилки и т.н.

В текстилното "Теодоси Марков" крадяха платовете, особено тези от истинска коприна

В Консервното крадяха готови косерви, буркани, капачки и т.н.

То, затова и фалира социализЪма ...
цитирай
76. анонимен - крадяха, ама умерено :), та имаше и ...
27.11.2010 02:48
крадяха, ама умерено :), та имаше и за тези, които не крадяха. сега крадат безобразно.
цитирай
77. анонимен - 1
30.11.2010 17:14
Виждаме, че разбираш от всичко!????:)))))) Само недей да пишеш за селското стопанство. Това което направи капитализма за селското стопанство, не могат да ни го причинят и две световни войни една след друга-без почивка!!!:))))))))))
Факти!
1. Две сигурни заплати-общо 400лв. в семейство!-Чисто средно!!
2. Стойност на един апартамент от 12000-19000лв. лихва-1,5%!годишна.
3. Билет за автобус-6ст.!
4. Ел.енергия-1кв/ч-1,8 ст.
5. Общежитие- 3,5-5,00лв. месечно(2-3) човека!
6. Храна в стола-40-60% поемат профсъюзите!!
7. Образование- БЕЗПЛАТНО-затова се работеше 8 месеца ако прекъснеш-не се толерираха мързеливци!
8. МЕДИЦИНА-БЕЗПЛАТНО!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895008
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!