Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2010 16:53 - Високи осигуровки за пушачите - добре. А за спортистите?
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 6198 Коментари: 19 Гласове:
12

Последна промяна: 09.11.2010 17:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Започвам този пост с ясната мисъл, че ще възмутя много хора.

Както и още по-ясната мисъл, че едва ли ще стане популярен, т.е. малко хора ще го прочетат.

Защото темата е табу.

 

Да се вдигнат осигуровките на пушачите. Защото са рискова група. Т.е. ползват много по-често от непушачите медицински услуги. Добре, така да е.

Не съм много убедена в тези данни, но съм убедена в друго – че хората, които най-много рискуват здравето си, са активно спортуващите хора.

Всички спортисти се оплакват от непрекъснати контузии. И с право – те непрекъснато са с тежки контузии и травми. Тези травми обикновено трябва да се лекуват продължително, често се налагат няколко операции и друго скъпо струващо лечение. Травмите са нещо нормално при спортистите, т.е. те абсолютно доброволно застрашават здравето си и харчат много пари на данъкоплатците за лечение. Много от активните спортисти имат увеличаване на сърцето, т. нар. спортно сърце, което често води до сърдечни заболявания.

Повечето спортисти приемат огромни дози различни стимуланти, за които не се знае как влияят на здравето. Да не забравяме, че много от забранените стимуланти дълго време са смятани за безобидни. Като вземем предвид, че спортистите-професионалисти започват да тренират от ранно детство, излиза, че тяхното здраве е изложено на риск още от детството им. Което не може да се каже за повечето пушачи.

По логиката, по която трябва да се повишат здравните осигуровки на пушачите, излиза, че здравните осигуровки на спортистите трябва да бъдат вдигнати значително повече.

Друг е въпросът дали професионалният спорт не трябва да бъде забранен. Поне за непълнолетните.

снимка: http://drkirchev.com/traumatology.html


Тагове:   осигуровки,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benra - както
09.11.2010 17:00
си и предположила-не съм съгласна, категорично и тотално не.Както и не съм съгласна с дискриминирането по какъвто и да е принцип.Защото различни осигуровки на подобен принцип е дискриминация.
Да увеличим осигуровките на любителите на сладки неща? На тези, които пият по 5-8 кафета дневно? На тези,които злоупотребяват с алкохол? На тези,които тичат за рейса? На строителните работници?и мога да продължа списъка и съответно да се обоснова толкова добре, колкото ти си го направила
Според мен всеки човек трябва да има сметка, в която да влизат парите,внасяни от здравни осигуровки и според размера на тази сметка да може да потребява и съответно доплаща медицинските услуги.Сегашнията вариант-Здравна каса-е много порочен и несправедлив.
Поздрави за интересната тема,която повдигаш, надявам се да се получи дискусия.
цитирай
2. veselaj - Да, аз също не съм съгласна с диск...
09.11.2010 17:06
Да, аз също не съм съгласна с дискриминацията на пушачите :)))
Но все пак си струва да се замисли човек, кое е по вредно за здравето - пушенето или професионалното спортуване.
цитирай
3. benra - опасявам се,
09.11.2010 17:16
че ако тръгна по тази линия ще заема позиция, която не е моята позиция:-)))Т.е.-ясно е,че пушенето е вредно, както за пушача, така и за пасивните пушачи около него(пише го на всяка кутия цигари :-))))От друга страна -от професионално спортуване до професионално спортуване има голяма разлика, а и спортистите ако вредият на нечие здраве то е на тяхното собствено.
Но понеже тук говорим за нещо съвсем различно, а именно разлика в осигурителната тежест на такава база ще трябва категорично да заявя отново-самата идея за дискриминиране на такъв принцип ми се струва безумна.
Какво ще кажем тогава за пешущите професионални спортисти? ами за пиещите и пушещи професионални спортисти?
Всъщност-де факто в България има много малко професионален спорт-това са предимно футболистите, останалите са си чисти любители.
цитирай
4. veselaj - Не съм съгласна, че само футболи...
09.11.2010 17:23
Не съм съгласна, че само футболистите са професионални спортисти. Такива са, например, гимнастиците, лекоатлетите, борците или тенисистите. Друг е въпросът какви точно успехи постигат. По-важно е че се занимават със спорт като основна дейност, т.е като професия. Те това работят - спортисти.
Аз само използвам безумната идея за повишаване на осигуровките на определена група хора, за да провокирам хората да се замислят. Защото наистина смятам, че професионалните занимания със спорт трябва да са забранени.
цитирай
5. benra - и
09.11.2010 17:32
пак не съм съгласна:-))))защото не само професионалните спортисти могат да се контузят, същото важи и за любителите, дори в по-голяма степен, защото бидейки любители те не знаят как, не умеят да преценяват възможностите си.
Иначе съм съгласна с идеята,че всяко нещо в прекалена доза е вредно, включая и спортът.
цитирай
6. evrazol - Аз съм пушач
09.11.2010 17:48
Пуша между 60 и 80 цигари дневно през последните 10 години. За последен път съм пил антибиотик преди 35 години. Тогава и за последен път съм посещавал лекар. За какво аджеба плащам ???
цитирай
7. veselaj - E, то и без да спортуваш, може да се ...
09.11.2010 17:53
E, то и без да спортуваш, може да се контузиш. ЙАз съ от хората, които имат поне няколко синини по тялото си, и поне две порезни рани, и то без да спортувам. Става въпрос за риска, който се поема.
цитирай
8. tit - Долу дискриминацията!
10.11.2010 06:52
Макар че, идеята е друга - пушачи са голяма част от активно работещото и плащащо данъци население!
А данъкоплатците трябва да се стрижат!
Следващото нещо, заради което ще накарат пушачите да плащат, вероятно, ще са озоновите дупки!
Които се разширяват в следствие тяхното пушене.
Спортистите няма как да бъдат обвинени - а и са по-малък процент от днъкоплатците - следователно файда йок!
Всичко е пари, приятелю!
цитирай
9. анонимен - Наистина ли?
10.11.2010 09:54
Осигуровките на пенсионерите да се вдигнат! И на някои малцинства! И на инвалидите! Те "ползват". Пушачите умират млади....
цитирай
10. veselaj - 9. анонимен,
10.11.2010 10:15
не мрем, бе. Ама и не ползваме:))))
цитирай
11. mamkamu - Напълно логично!
10.11.2010 11:15
Напълно логично!
цитирай
12. slavimirgenchev1953 - Пушач съм и
10.11.2010 11:27
не стъпвам при лекари. А Здравната каЦа си взема осигуровките ми. За да са пълни поликлиниките с мангали, пенсионери и мутри ;)))
цитирай
13. kikowsky - И без това си плащам
10.11.2010 11:48
грамаден акциз за цигарите, а също и ДДС. Освен това си плащам еднакви осигуровки с другите. А все още съм млад и не ползвам много мед услуги, т.е. други хора се лекуват с моите пари.
цитирай
14. анонимен - Малко ще те светна:)
13.11.2010 09:09
Номера е да се събират хартийките,като се противопоставя обществото и постоянно се дели.И номера минава,защото цирка политика е за маймуни:)))
цитирай
15. biletche - Адмирирам!
20.11.2010 05:14
Ей на тва му викам гражданска позиция! Много точно и готино казано, с леко иронизираща нотка, но вярно на 110%. Само дето сумати хора ше кажат, че не е правилно, щото "спортът е здраве", ама то ако гледаме само с поговорки да се аргументираме, то и "времето е пари", ама аз не взимам пари, щото е минало време, така че... Както и да е. Само не виждам как ше докажат, че съм пушач, че да ми вдигат осигуровките :D
цитирай
16. veselaj - biletche,
20.11.2010 18:18
Ей това е най-лошото - че повечето хора ще кажат "спортът е здраве". По-голямата част от професионалните спортисти непрекъснато лекуват травми. Виждала съм осакатени за цял живот млади хора спортисти. Ясно е, че никой няма да вдигне осигуровките на пушачите. но щом логиката е "Пушенето е вредно за вашето здраве", то два пъти повече това е валидно за спорта.
цитирай
17. biletche - Именно
21.11.2010 17:02
Знам кво е спортна травма, от 9 години съм с... да го кажеме че едното ми коляно е извън строя и заради тва вмомента съм страстен пушач, вместо професионален спортист :D За сметка на тва пък вмомента любимия ми спорт почти не мога да го практикувам по начина, по който съм свикнал, щото е твърде натоварващ и може съвсем да остана без крак... ама няма смисъл да се оплаквам. Глупавото е, че парите, които ми се отпускаха по некви там здравни институции беше около 1/5 от сумата, която беше нужна да ме "ремонтират" по такъв начин, че да мога да си спортувам активно. Както и да е, при спортистите има някви застраховки, дето са цирк история, ама те покриват само професионални спортисти с травми по време на регламентирано спортуване (тренировка, разгрявка, състезание и т.н.)
цитирай
18. анонимен - да кажа и аз/непушачката
03.12.2010 11:48
пълна глупост е да се мисли, че травми има само в професионалния спорт даже в някой отношения там са по-малко т.к. там хората си знаят границите. По отношение на пушачите- съжалявам но мисля, че тр. да се стимулират да се отказват- т.к. пушенето е техен личен избор- ОК -но не и моят. Никой не ме пита по улицата дали искам този, който върви пред мен да ми остава в наследство пушека си или пътуващите в градския транспорт да ме задушават с тютюневия си дъх -а това задушава и тормози мен- неПУШАЧКАТА!
Затова съм ЗА личните здравни сметки- но тук се поставя и въпроса с хронично болните- диабетици, ако щете нуждаещите се и трансплантирани- как ще стои въпроса с тях?!? Нека си представим че сме част от тези групи- кой мисли че ще има достатъчно, за да се поддъжа жив..?
цитирай
19. veselaj - 18. анонимен,
03.12.2010 18:20
нямам нищо против непушачите, но разсъждаваш едностранчиво. Ако имам лош дъх по същия начин ще те тормозя. Или ако не съм се къпала две седмици. Нека си има места за пушачи и места, където не се пуши (аз много стриктно спазвам такива забрани и си прибирам фасовете). Но да плащам повече само защото пуша - това си е пълна глупост. Затова сравнявам спортисти и пушачи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895311
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!