Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2010 15:31 - България - държава на законното изнудване
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 6533 Коментари: 8 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В цял свят изнудването се смята за едно от най-грозните човешки деяния.

В повечето страни изнудването е наказуемо.

В България, обаче, това е държавна политика.

Тук изнудването е не само допустимо, а и съвсем законно. Ти си длъжен да приемеш, без да имаш право на възражение. И практически без да имаш право на избор.

Ще опиша два от случаите на изнудване, напълно законно и абсолютно гадно. Веднъж от фирмата, в която работех доскоро, втория път от държавата.

 

Случай І.

Доскоро работех в Технополис. Заплатите, както във всички по-големи фирми се превеждат по банков път. Дотук добре, само дето никой не те пита искаш ли да плащаш допълнително за дебитна карта или не. Де да беше само това. По някое време работодателят реши, че трябва да си получаваме заплатите през Уникредит. И...изненада. Тук освен за карта, бяхме принудени да плащаме за пакет услуги. Аз, както повечено колеги, се опитах да възразя и да се откажа от услуги, които не са ми нужни. И се отказах. Познайте дали плащах. Плащах си и още как. Всеки месец ми бяха удържани 3 лв. такса, независимо, че категорично бях отказала ползването на услугите от пакета. (Не че очаквах нещо друго, просто ми беше любопитно дали някой ще се сети, че не е редно да плащам за нещо, което не искам да ползвам). Вярно, че в договора имаше клауза, че можеш да се откажеш с едномесечно предизвестие, но кой би посмял да направи подобно нещо, особено ако е в шестмесечен изпитателен срок.

 

Случай ІІ.

Наложи ми се да си извадя свидетелство за съдимост.

Самото свидетелство струва 5 лв. В съда във В. Търново има само гише на Общинска банка.

На гишето ми поискаха 8 лв. – 5 за таксата към съда и 3 за комисионна към банката. Да, знам, бих могла да отида и в друга банка. Само че средностатистическия човек ще изругае и ще отиде на гишето в съда. За да не губи време и т. н.

Още по-интересно стана, когато подадох самото заявление. В него не бях написала за къде ми трябва. Обясних на служителката, че може да ми се наложи да го ползвам за няколко неща. Оказа се, че не може. За всеки отделен случай трябва ДА СИ ПЛАТИШ ОТНОВО. Значи, ако ми се наложи пет пъти да представя такова свидетелство, трябва да си платя пет пъти. И към съда, и към банката. Нищо, че не съм осъждана и нищо, че това свидетелство важи 6 месеца на теория. На практика то е само за еднократна употреба.

 

Това са само два от случаите на регламентирано изнудване. Мога да разкажа още много. Вероятно и вие. И нямаме никакъв начин да избегнем изнудването.

 

А в някои държави изнудването е наказуемо. И в повечето се смята за една от най-грозните човешки постъпки...






Гласувай:
11



1. dantonov - Здравей! Първия случай не мога ...
07.09.2010 16:09
Здравей!

Първия случай не мога да коментирам. Нормално е заплатите да се получават пред дебитни карти. Би трябвало да не те задължават да плащаш за допълнителни услуги.

Но второто - там си права изцяло.
Това аз по скоро го наричам рекет от банките. Същото е ако искаш да си платиш здравната вноска на каса, или каквото и да е бюджетно плащане. Банките ти скъсват гърба от такси... И е така с всички банки. Коментираше се държавата да се намеси, но нищо не се прави...
цитирай
2. veselaj - Нормално е заплатите да се получ...
07.09.2010 16:15
Нормално е заплатите да се получават по сметка. Но защо пък да е нормално да е картова (която е по-скъпа и с по-малка лихва). Но в моя случай бяхме ЗАДЪЛЖЕНИ!!! Дда ползваме пакета. Аз демонстративно отказах всички услуги от пакета, но пак плащах. Колкото до банките, защо се позволява такава комисионна за държавните плащания? Таксите на банките за другите преводи са коренно различни. И кой избира коя банка да има гише в държавните институции? Все въпроси без отговор.
цитирай
3. mamkamu - !
07.09.2010 16:51
Достатъчно е да имаш банкова сметка, която да посочиш на работодателя си за привеждане на заплата. Тия от Технополис са нещо луди!

А що се отнася до съда положението е такова -няма мърдане. В някоя друга банка можеш да спестиш лев по-малко, но язък за разкарването. Само се чудя, как определят, коя банка има право на гише в съда. И как тя определя таксите си.

А това с "да послужи пред" е голяма отживяла простотия. Факта, че не си осъждан не може да се промени от това, към кого е адресирано удостоверението.
цитирай
4. veselaj - 3. mamkamu
07.09.2010 17:00
Достатъчно е да имаш банкова сметка само на теория. На практика не е така. Аз имах картова сметка към ОББ, но независимо от това ми направиха нова, пак към ОББ когато ме назначиха. След това решиха да сменят банката. И хич не са луди - просто собствениците вземат кредити при преференциални условия за сметка на работещите за тях.
"Да послужи пред.." си е голям номер. Защото ако ти потрябва за нещо друго, независимо, че старото свидетелство е още валидно, трябва ОТНОВО да платиш. "Не е проблем да ви издадем колкото искате свидетелства, ако ви потрябват, срещу съответните такси" - както мило ми обясни служителката на гишето.
цитирай
5. injir - Особено ако си безработен и всеки ...
07.09.2010 18:01
Особено ако си безработен и всеки път да им цакаш по осем лева - нека да им е зле на държавните служители. Откъде мислиш се пълни бюджетът? Това е измислено от тях в парламента - за тях си. Лозунгът им е: ,, Благото на народа - наше лично благо.,, Точка. Имаш право да се оплакваш.
цитирай
6. veselaj - injir,
07.09.2010 18:09
тука не става дума за оплакване. Сигурно и милиони да имах, пак щях да се дразня когато ме изнудват.
цитирай
7. panazea - Изнудването си е държавна политика !
07.09.2010 18:36
Можем да се преборим ! Един по един !
Като им се опълчим !
Бях написала по-хубав коментар , но ми се затри !
Сега ми секна вдъхновението! :))
цитирай
8. анонимен - АБЕ ,...ВИЕ СТЕ ИНТЕРЕСНИ ХОРА....
07.09.2010 18:52
ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ,СЕ СЪСТОИ ОТ ЧИНОВНИЦИ, ХРАНТУТНИЦИ НА РАЗЛИЧНИ ПАРТИЙНИ ПРОТЕЖЕТА И АРМИЯ ОТ ПОЛИЦИЯ И КОНТРОЛНИ ОРГАНИ!
В БЪЛГАРИЯ БЮДЖЕТА СЕ КРЕПИ НА ДАНЪЦИ, ТАКСИ,ГЛОБИ И РЕКЕТЬОРСКИ ВНОСКИ ЗА ..ЩЯЛО И НЕЩЯЛО.
НЯМА СЕЛСКО СТОПАНСТВО,НЯМА СУРОВИНИ ,НЯМА ПРОИЗВОДСТВО ,НЯМА ИЗНОС НА СТОКИ, УСЛУГИТЕ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СА ...САМО С ПАРИ ПОД МАСАТА!
ВИЕ, КАКВО ИСКАТЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ В ТАЯ ДЪРЖАВА ,СЛЕД КАТО ВИ УПРАВЛЯВАТ МОШЕНИЦИ,ПОЛУИНТЕЛИГЕНТИ И ОТКРОВЕННИ НЕГРАМОТНИЦИ,БЕЗ ДОРИ ...ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ, ПО КМЕТСТВАТА!!!!

ПОСТ-КОМУНИЗМА Е В ДЕЙСТВИЕ!
"УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ПОЛИТИКАТА СА ПРОСТО НЕЩО--- И, ЕДНА ГОТВАЧКА ,МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ТОВА""....Е КАЗЪЛ, ДР.ЛЕНИН!

ЕТО ВИ РЕЗУЛТАТА!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895102
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!