Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2010 15:42 - Бюро по труда или място за унижение?
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 48971 Коментари: 58 Гласове:
22

Последна промяна: 19.08.2010 20:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Наскоро ме съкратиха.

Не ми се случва често да оставам без работа и приех доста философски факта – на всеки се случва. Доста спокойно приех и това, че трябва да се регистрирам като безработна. Стават такива работи.

Докато отидох в бюрото по труда.

Тук всичко е направено така, че да се почувстваш нищожен.

Още с влизането.

Самата сграда е бивша казарма от началото на миналия век. Съборената мазилка на входа ти подсказва, че си попаднал на място, което е за хора “втора ръка”.  В това, че си второ качество се убеждаваш като видиш огромните опашки пред стаите. Опашки от уморени и примирили се с унижението хора, които нямат избор.

Когато отидох първия път, идеята ми беше да разбера какво точно трябва да направя. Не ми се искаше да отида и да чакам няколко часа, за да установя, че не нося необходимите документи. Досещате се, че нямаше кого да попитам.  Все пак влязох в една стая, пред която нямаше опашка. След като грубо ме нахока, служителката все пак се принуди (от настойчивостта ми) в скоропоговорка да ми каже какво трябва да направя.

След два дни отидох “въоръжена” с всички изброени документи (половината от които ненужни) и се наредих на опашката от 6-7 души пред стаята за регистрация.

Струват ви се малко?

Нищо подобно. Всеки човек стоеше в стаята около половин час (някои от хората наистина бяха върнати за още документи). След двучасово чакане разбрах, че служителите излизат в едночасова обедна почивка. Всички. Хората отвън, обаче, трябваше да чакат пред вратата. Иначе си изпускаш реда и трябва да започнеш отначало чакането. Разбира се, стоиш прав, защото има само един-два стола.

Попитах човека от охраната дали не може да ни даде бланките, които трябва да се попълнят за да спестим малко време. “Не може” – беше лаконичният отговор.

На въпроса ми къде има вода и тоалетна (беше 35-градусова жега) отговорът му отново беше – няма.

И така – чакаш 3-4 часа, няма вода, няма тоалетна, няма място за сядане, няма нищо. Ако искаш да усетиш какво е крайно унижение, това е перфектното място. Тук ти си нищожество. Някой, който се натрапва без да има право на това. Независимо, че си плащал години наред данъци именно за случаи като този.

За да съм справедлива, ще отбележа, че вътре в стаята служителката беше любезна, макар че не разбрах какво толкова попълва половин час.

Като ирония на масата за охраната имаше брошура, в която се обясняваха правата ни след влизането на България в ЕС.

А на стената се мъдреше следния надпис:

image

 

 

Европейци, а?

 





Гласувай:
22



1. injir - А аз прескочих датата за подпис и ...
19.08.2010 15:52
А аз прескочих датата за подпис и естествено се лиших от помощите. На въпроса ми защо точно трябва да се спазва тази дата/ защото не исках да лъжа/, служителката ми отговори , че съм малоумна, щом не разбирам , че трябва точно на датата да дойдеш за подпис при тях. При което аз й казах, че наистина съм малоумна и затова трябва да ми обяснява още. Поне пет пъти й се наложи да ми обяснява, а аз все се правих, че не съм разбрала. Даже не се усети, че го правя именно заради неадекватното й поведение на държавен служител, който трябва да бъде любезен с клиентите. Сигурно за нея думичката ,,малоумна,, е в речника за любезности.(: Много тъжно.
цитирай
2. mamkamu - +
19.08.2010 15:58
Европейци -дръжки :)
цитирай
3. veselaj - 1. inji,r
19.08.2010 15:59
това с датите и подписите си е наистина безумие. Особено ходенето при т-нар посредник, който би трябвало да ти търси работа. Разбира се, на никого не са предложили работа, но все пак трябва да чакаш няколко часа, за да си поприказваш със служителите. Още "по-забавно" е, че ти пишат някакъв час, но за този час са записани още няколко души. Съвсем по европейски...
цитирай
4. artanis - съжалявам за случилото се
19.08.2010 16:23
Август е особено неприятен месец за такива неща. Държавното бюро по труда, както всичко държавно, е пълна скръб. Съветът ми към теб е да се не отказваш. Проблемът е в тях, не в теб. Ако си била на държавна работа, ще ти е по-трудно да се ориентираш.
цитирай
5. veselaj - artanis,
19.08.2010 16:27
такива неща се случват. Не съм била на държавна работа отдавна и съм свикнала да се боря. Но е гадно, когато те унижават просто защото си в лошо положение. Наели затова плащаме данъци, когато се случи подобен катаклизъм да имаш някакви права. Права, ама друг път...
цитирай
6. анонимен - тия ги избират с конкурс за малоумни
19.08.2010 17:23
тия ги избират с конкурс за малоумни
цитирай
7. анонимен - без коментар
19.08.2010 19:24
Б Софиа е подобно разтакаването,много стари,уморени,некомпетентни работат!
цитирай
8. gantree - @ Весела
19.08.2010 21:14
Недей да ходиш повече по такива места.
Избягвай ги.
Потърси си работа по друг начин.
Зарежи я държавата.
От администрацията й друго не можеш да очакваш.
цитирай
9. veselaj - gantree,
19.08.2010 21:31
прав си, но нали толкова години плащам данъци именно за такива случаи. Отиваш в такова място, за да получиш нещо, което предварително си платил. И...получаваш унижения. Е, вече знам...
цитирай
10. анонимен - Била съм там!
19.08.2010 21:55
Подписвала съм се като условно осъдените- в деня, в часа.Не можах да издържа веднъж, обаче, като ми казаха да не роптая, за къде бързам, нали нямам работа. Тогава си изскочих от обувките!!!
цитирай
11. анонимен - Държава на лайнарите.
19.08.2010 22:28
Моят съвет е - по-далечко от България, оп, пардон, Чалгария.
цитирай
12. анонимен - там работят тези които нищо друго не могат да работят
19.08.2010 23:07
държавна службичка за простодушнички служители мислещи че това е върха на техния живот-хем власт дадена от държавата хем и някак си помагащи на хората -я си представи че наистина ти намерят работа сигурно ще искат ръка да им целуваш и всеки път да им се покланяш ейййй това е бюро по труда не каква да е работа БЮЮЮРООО ПООО ТРУУДАА
цитирай
13. анонимен - Smqna na tezi starici
19.08.2010 23:12
Da se smenqt tezi stari kadri .
Da se prigodqt sgradite s normalni usloviq za horata/ toaletni/, koeto e nepoznato za BG....
Za kakvo se chaka tolkova???? Tromavi starici???? Ili nekompetentni???
Ne malchete, a pishete zhalbi...
цитирай
14. анонимен - и аз съм там сега за 4 месеца...
19.08.2010 23:32
знам много добре каква е бюрократовщината ако мога така да я нарека в повечето ако не и във всички държавни учреждения службички и така нататък и въпреки това продължавам да се учудвам, ядосвам и проклинам тази социална несправедливост - плащаш си данъците, тоест работодателя плаща социалната и здравната ти осигуровка от заплатата и като дойде време да си потърсиш обезщетението почват едни моткания....АМИ ДЪРЖАВО-ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ИМА ЕГН: АКО НА ДЪРЖАВАТА И ТРЯБВА ЕДИ КОЙ СИ ГРАЖДАНИН, ПРОСТО "ЧУКВА" ЕГЕНЕТО НА КОМПЮТЪРА И СЪОТВЕТНО МУ НАЛАГА Я ГЛОБА Я НАКАЗАНИЕ НЯКАКВО СИ ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО ГАДНО НЕЩО В НЕЙНА ПОЛЗА И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ В ПОЛЗА НА КЛЕТИЯ ГРАЖДАНИН. НОООО КОГАТО ГРАЖДАНИНА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ СЕ ПОЧВА ЕДНО ТУТКАНЕ, ЕДНО ПРЕПРАЩАНЕ ОТ ЕДНА ИНСТАНЦИЯ НА ДРУГА ИНСТАНЦИЯ, ОТ ЕДНО ГИШЕ НА ВТОРО ТРЕТО...А ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОСТО: "ЧУКВАШ" ЕГН НА ГРАЖДАНИНА И ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ Е ПРЕД ТЕБ ДЪРЖАВО ГАДНА! ПОНЕ ТОВА ЗАСЛУЖАВАМЕ: ДА НЕ НИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО В ИЗЛИШНИ ПРЕПРАЩАНИЯ НАСАМ НАТАМ...ИЗМИСЛИЛИ СТЕ ЕГН - ПОЛЗВАЙТЕ ГО КАКТО ТРЯБВА!!!
цитирай
15. анонимен - Мислете,създавайте стоки, а не спекула и услуги. Смятайте в стока не в хартийки ;)
19.08.2010 23:48
В момента по целия свят е така- кухи институции, лишени от съдържание и полза в дейността си. Сега започват да се появяват слабостите на една система за ,,социална справедливост,, при която на хората се създават какви ли не глупави и безмислени дейности, за които им се дава заплщане в пари, просто напечатани за случая. Това е по целия свят. От такава система се въползват определни групи хора ( обикновено ивреи), които смятат, че наистина като има пари за всеки и нещата са наред. Да, ама не, защото в един момент буквално няма да има дори достатъчно храна ( или поне нормана, с природосъобразни и истински качества) за хората. Общо взето когато техниката я купуваме на килограм, храната е на грам:). Малцинства в даден географски район всъщност са мнозинство като се съберат между държавите и спекулата( тоест печалба лишена от широка полезна дейност) им действа- в един момент има повече певци отколкото агрономи, повече танцьорки отколкото медицински сестри, повече футболисти отколкото технически грамотни и съвестни работници. Системата се държи едвам на (в повечето случаи) неразбиращи глобалния мащаб на глупостта (и спекулата) полицаи, които охраняват една самозабравила се ( и най- тъжното- самовлюбена и вярваща си) върхушка от световни ,, просветители,, умишлено или не действащи само за собственото си благополучие. Тъй като експериментът Израел, започнал преди 20 века поне е провал, сега започва срив на всичко свързано и правено, за да живеят добре (според разбиранията си) ивреите. Българската държава е създадена въпреки влиянието на първия еврейски проводник- християнството, и под многото пластове на ограниченост и глупост, все още трайно се намират ценности; оставяйки настрана духовните- чисто материалните са прекрасните приодни условия, сортове растения, породи животни, добра селска установеност до природните реурси. Иска се малко повече проницателност, търпение, разум и дисциплина да се установите и започнете живот в българско село или малък град. Другаде е обречено
цитирай
16. анонимен - На кого са нужни тези бюра?
19.08.2010 23:59
Само дето няма кой да ги затвори все още. Надявам се това да стане колкото се може по-скоро. Да, пиша така, защото и аз в момента съм унизена по същия начин. Няма какво да допълвам с други думи.
цитирай
17. анонимен - пълна шизофрения!!!!
20.08.2010 00:09
И на мен ми се случи тази ТРАГЕДИЯ тази година, и аз не отидох точно на датата за подпис, защото нямах възможност и ми спряха помощите, бахти малоумието - аз продължавам да съм безработна, но явно освен безработен трябва и да си безделник като мангалите, които точно на датата висят да изцоцат държавицата .... ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ и аз това с подписа не го разбирам..... пълна шизофрения!!!!
цитирай
18. анонимен - Оптимизация
20.08.2010 01:01
Тези бюра трябва да бъдат затворени! Помощите да се превеждат по сметка на хората, НОИ и НАП имат цялата необходима информация и там може да се прави проверка дали човека е все още безработен.
цитирай
19. анонимен - meteor
20.08.2010 01:26
Преди няколко години ми се случи да остана без работа в Испания. Имах достатъчно натрупани години за да си получавам безработните. Никакъв проблем. Попълних си формуляра, подадох го на съответното гише където чаках не повече от 20 мин. докато ми дойде номера. И три месеца си получавах заработените и плащани като данък помощи-90 процента от последната ми заплата. През това време получих няколко прдложения за работа от т.н. на български бюро по труда трябваше да се явя на интервю и след като съм се явил да занеса подпечатан изпратеният от тях формулярал че съм се явил на интервюто. И така, продължавам да си получавам помощите и на всеки три месеца се подписвам, все пак така трябва.
цитирай
20. анонимен - Малки са ви данъцитею!
20.08.2010 02:17
Трябва да се вдигнат за да се подобрят нещата :D:D:D
цитирай
21. tit - Те за тях са създадени!!!
20.08.2010 04:20
анонимен написа:
И на мен ми се случи тази ТРАГЕДИЯ тази година, и аз не отидох точно на датата за подпис, защото нямах възможност и ми спряха помощите, бахти малоумието - аз продължавам да съм безработна, но явно освен безработен трябва и да си безделник като мангалите, които точно на датата висят да изцоцат държавицата .... ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ и аз това с подписа не го разбирам..... пълна шизофрения!!!!

Както и социалните служби!
Българинът, попаднал там, наистина е считан за неудачник, който и това не заслужава!!!
Би трябвало, както и колегата от Испания пише, да те изпращат на интервюта и т.н.
Но те не се интересуват от обявените работни места, освен ако не са обявени при тях. А това става, само ако някоя фирма участва по програма, за която се плаща за нает безработен.
Естествено, този нает безработен ще е с правилния етнически произход...
После - нямало дискриминация у нас?!
Има - спрямо изпадналите в нужда българи...после, освен данъци се плаща и помощ за преквалификация при безработица за курсове и подобни! -
Само в сънищата ни!:))
цитирай
22. анонимен - bej ot balgaria
20.08.2010 04:22
az sasto sam bila tozi baraban-s visshe obrazovanie sam se unijavala da 4akam na opaskite za bezrabotni,a na po-dolnia etaj mangalite polu4avat vseki mesez pomosi.Takova unijenie,s nai-marzelivite da 4akas pomosti-Blagodaria na sadbata,4e ve4e sam v 4u.jbina,kadeto se 4uvstvam 4ovek,a razbira se mangalite ejemese4no sa na linia
цитирай
23. анонимен - същата
20.08.2010 06:01
Съгласна съм със всичко казано,но аз имах още по-странен случай.Трябваше да се подписвам в една от работните съботи и аз отивам към 13 ч.,а там няма никой.Икато знам как стоят нещата с датата и часа се притесних.Реших да потърся някой,но портиера ми каза,че кметът ги пуснал по-рано.Впонеделника отивам и съвсем без проблеми се подписвам.На моя въпрос защо не са оставили бележка,за да не се притесняваме,тя ми каза,че не съм ли доволна,че съм се подписала без проблеми.Втози момент идва един циганин,който е закъснял само няколко минути и понеже е по негова вина не му разрешиха да се подпише и ще загуби помощите.Затова трябва да се променят нещата.Да се намали тази бюрокрация.
цитирай
24. анонимен - От 20г.съм безработен
20.08.2010 07:23
и казвам на всички ви,че от тези "бюра" никаква помощ за работа няма да получите,защото само регистрират безработните за статистиката и ако се надявате на тях само ще си трошите нервите.Преди 4 месеца се регистрирах и аз в едно от тях и им вдигам кръвното когато закъснея с 2-3дена,щото ги карам отново да ме регистрират, та барем ШИБАНАТА ни държава се сети някога че има хора като мен които са извън нея ,въпреки че са на територията и . Не познавам никои,на който да му е предложена подходяща работа от тези шибаняци в бюрата,но пък са точни копия на образа наречен България !!!
цитирай
25. eien - Негласна надправера как да унищожиш някого
20.08.2010 07:24
После си лафим за хуманност, честност, отзивчивост, богоязливост...и никакъв страх и респект ни от Бога, ни от институцията.
цитирай
26. анонимен - школуван малоумник
20.08.2010 07:33
Чета и се чудя че сте толкова изненадани ама как може ама не може не става само един пример.В САЩ ако си безработен се регистрираш по Интернет обаждаш се по телефона че не си намерил работа в текущия месец един път когато на мен ми е удобно ходиш там веднаж на обучение как да си напишеш нова автобиография и това когато ти желаеш да се запишеш но в срок до 1 месец е кой ще ми каже че в целия свят е като в Бг пак са го измислели белите хора.Нали се учим от другите защо не вземем хубавите неща?или за нас не са хубави.Чалгата и бюрокрацията са само за нас изпитана марка .А някой ще каже ами който не може и няма компютар?ами да си ходи на вратите проблема вече е негов .
цитирай
27. liliyanaandreeva - Същото унизително чакане е в Здравната каса...
20.08.2010 08:03
Там също няма тоалетна и вода за пиене , а се чака 2-3 часа за да заверят протокола за инсулин на диабетичното ти внуче!...
цитирай
28. анонимен - Държавните бюра по труда са необ...
20.08.2010 09:02
Държавните бюра по труда са необходими само на статистиката за съдействие на АЗ да отчита намаляване процента на безработицата на хартия и ръст на икономиката за пред ЕС. Ако не се подпишеш на датата, три дни след това, отпадаш от регистрация , а дори и да не си с обезщетение, отпаднеш ли за ради неподписване ЦЕЛИ ШЕСТ МЕСЕЦА СЛЕД ТОВА НЯМАШ ПРАВО ДА СЕ РЕГИСТРИРАШ НАНОВО като безработен. По този начин, с лишането ти от достъп до държавното трудово посредничество, правителството ти бие шута на гражданин в беда , а за себе си и за пред хората отчита намаляване на броя на трайно безработните и неувеличаване на броя на ново-безработните, желаещи да работят и активно да търсят работа. Масларова много добре я нагласи тая система, а сегашните я лишиха и от пари за обучение и преквалификация. В бюрата работят обикновено окапали, поради некадърност, канцеларски служители от ведомствата и никой не ги проверява дали изобщо работят това, което пише в длъжностната им характеристика. нали са на твърда заплата, а не на заплащане на процент хора настанени на работа.Посещенията за посредничеството са разредени през два месеца, че имали много хора (такива не се забелязват нито из коридорите, нито в стаите) , та да не се претоварват от вдигане на папки. Искат ти един куп документи, а ако си останал безработен два пъти за близък период назад (около година май беше) ти плащат минимума обезщетение 120 лв. Ако обаче нямаш регистрация в държавното бюро, не ти признават официално безработния статус и няма с какво да докажеш, ако се стигне да съдебни изпълнения на взимания, че имаш реални финансови затруднения и си без доходи.
цитирай
29. анонимен - аз преживях
20.08.2010 09:06
... същото преди години. служителката, която трябваше да ми търси работа, да предлага варианти, ВЗЕ ДАМИ СЕ ЖАЛВА И ДА МЕ ПИТА: АМА ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ ЖИВЕЕ С ЕДНА ЗАПЛАТА?... ставаше дума, че мъж й остнал без работа.
в същото време у нас и ДВАМАТА с моя бяхме останали без работа!
аз обаче не попитах: А вие знаете ли как се живее изобщо без заплатите на двамата?!...
цитирай
30. анонимен - курсовете за професионална квалификация
20.08.2010 09:19
И това е едно огроомно мижи да те лажем. След шестмесечен професионален курс (подобно на ПУЦ-аджийското висше обучение от соц. миналото), при преподаватели от висше учебно заведение, оценяващи наистина реални знания и завършващи с издаване на диплома от НАПО, борсовия посредник ти изплещва в лицето, че работодателите тези дипломи не ги били признавали и искали само хора завършили университет като държавни студенти (тоест младички).
А колко пари лапат програмите за развитие на човешките ресурси не ти е работа да знаеш. Обучават на ниво, ако сам имаш желание, ноооо работа после никаква няма начин да ти бъде намерена. Стипендия на курсист - 4 лв дневно, за циганите - 20лв. и не смей да питаш що е така неравностойно.
цитирай
31. pin777 - Опааа...
20.08.2010 09:31
И да , добра тема за дискусия. Само с още едно допълнение, не само в бюрата по труда е така. Да, точно така, не само там а навсякъде където има бюро..кращина в Бг.
цитирай
32. rpatel - Добре дошла в клуба! И аз минах през ...
20.08.2010 09:32
Добре дошла в клуба! И аз минах през същия кошмар. И унижението ми продължава, сега всеки месец ходя да се подписвам като някакъв престъпник, един вид да се чувствам виновна, че съм останала без работа. А и един съвет, хич не разчитай да ти намерят работа. На 10-тото посещение вече отдавна ще са се сприятелили с теб и ще се държат човешки и точно за това ще ти признаят, че цялото това си е една глупост и ако искаш да идваш за подпис-идвай, ама работя си търси сама. С две думи, мили хора! Точно днес по някое време ще ходя за поредния подпис. :-) И да си поговоря с тях, ако няма хора. Та от цялата тая работа ми остана само това-разходката всеки месец, даже съм на загуба, защото е далеко и плащам по 2 лева за билетчета. Ама леля ми чула нещо интересно, че към някой бюра имало безплатни шофьорки курсове. Че работа няма да ми намерят, то си е ясно, ама поне книжка да взема, че иначе откъде 500 лева за курс. Днес като ходя за подпис ще ги питам. Стискай ми палци, поне в това да ми помогнат. Но както ти казах по-горе, не им вярвай, че ще ти намерят работа, цялото това ходене и подписване си е просто един цирк. Успех! И горе главата! Десетки хиляди сме в същото полрожение като теб!
цитирай
33. анонимен - сритата безработица
20.08.2010 09:42
Тя е много по-голяма, отколкото държавата ни иска да си признае. Включва и всички отпаднали от регисрация, но НЕДОПУСНАТИ до РЕГИСТРИРАНЕ поне ПОЛОВИН ГОДИНА след това. Така че, ако Европа иска наистина да контролира ефективността на разходването на фондовете за борба с безработицата , трябва всяко шестмесечие да иска статистиката и за бройката на тези хора, които по вина на държавата, не са включени в изчисляването на показателите.
цитирай
34. veselaj - Може би наистина трябва да се зап...
20.08.2010 10:03
Може би наистина трябва да се започне такава тема - необходимостта от бюра по труда. По презумция би трябвало да ти дават някакво усещане за сигурност. Нали 20 години плащаш данъци именно за безработица, т. е. предполага се, че ако останеш по някакви причини без работа, имаш защита ЗА КОЯТО ВЕЧЕ СИ ПЛАТИЛ. На практика, обаче, получаваш някаква дребна сума и куп унижения. Ами по-добре да не плащаме тогава.
цитирай
35. injir - До отг 31
20.08.2010 10:37
Изобщо бюрокРадщина...
цитирай
36. kosara2008 - отвратително...
20.08.2010 10:37
от нашите данъци се хрантутят тези прословути чиновници, а редът е наистина - на опашкаТА..., за да те унижат...толкова елементарно е да се създаде една, единствена институция, с кадри, задължително обучени в Германия, защо там ли? защото това е държавата в която всяко едно обслужване робува на Човека и на това : да няма на едно място повече от един гражданин ,защото ли????-
при повече от един се създава прецедент те да обменят мисли, позиции и все такива, най-вече негативизми за устройството на държавната машина, което прекатуря в повечето случай, колата..ама не, тук в булгеристан ти - Човекът си просто едно нищо,не се случва нищо, опашките са говорилни и това си е и

ако не си
мазньо с прани пари ,независимо колко си коректен, търпелив, възпитан ти си мишена на свински ред, на бездушие, на висикимерие,/мамкаму, като че не ходят до кенефа тия/
и
ще бъдеш унизен и смачкан,НО
затова
НЕТРЯБВАДАЗАБРАВЯМЕ!!!,

ЧЕ СМЕ ДОСТОЙНИ ХОРА
и
никой, никой в каквата и ситуация да съм поставен не може

/без да му скъсам и аз нервите, амъ тънкана, че да не ме върне за служебна бележка от глухата домоуправителка на блока, например ;) и да му покажа,с усмивка, ам разбира се, че е е дришльо,/

да ме прави на парцалка.........и вода даже нямали, келемета никакви,

ох,мило,

нема да ти пиша повече щото се вбесявам от такива гадости,

успех за теб, да си намериш хубава, достойна и естествено!!!добре заплатена работа и да го духат тези от групичката с обедната почивка, защото е въпрос на организация да се почива в последователен ред за да няма прекасване на процеса- обслужване на гражданите , да ама ...
цитирай
37. анонимен - kiko
20.08.2010 11:00
Особено унизително е да се подписва човек всеки месец ! По времето на социализма имаше една категория хора ( Проститутки и комарджии) които ги въдворяваха по загубени краища и села и ги караха всеки ден да се разписват в кметствата без да са осъдени! На нещо такова сега прилича и положението на безработните хора регестриращи се в бюрата по труда. Навсякъде бюрокрация и унижение. Не стига че любимата ни държава и съдбата ги е наказала тези хора ,ами и допълнително - УНИЖЕНИЕ
цитирай
38. анонимен - Бюрата по труда имат план - не повече ...
20.08.2010 12:01
Бюрата по труда имат план - не повече от 10 човека регистрирани на ден.
Реалната безработицата е страшна, над 25 %
цитирай
39. troia - Не се оплаквай. Още нищо не си раз...
20.08.2010 12:14
Не се оплаквай. Още нищо не си разбрала. Ами ако те накарат барабар с циганите да обикаляш да почистваш междублоковите пространства с метален шиш в ръка? Ами ако се пенсионираш на 130 лв. пенсия и отидеш да си търсиш работа и ти кажат, че си дърта и не ти е тук мястото? Още нищо не си разбрала.
цитирай
40. анонимен - И това е нещо
20.08.2010 13:14
Повечето хора без работа изобщо не могат да се регистрират в Бюрата по труда, защото нямат право. Има семейства в които има по 2-3ма такива, и нито си работещ, нито се водиш безработен и това, че си си плащал осигуровки и данъци няма никакво значение.
цитирай
41. haralanov - Всичко е само на хартия...
20.08.2010 13:55
Членството ни в ЕС,правата ни при безработица,всичко...
цитирай
42. анонимен - Ох разбирам те. . Когато аз се рег...
20.08.2010 15:55
Ох разбирам те .. Когато аз се регистрирах юли месец в едно от бюрата в София чаках на опашка от 50 човека , ужасно беше . Една служителка само излизаше и се опитваше да ни разкара , сякаш сме отишли в нейният дом , докато не ми кипна и не и казах да си върши работата и да престане да ругае хората , а ако не и харесва може да се сменим , аз на нейно място , тя на опашката . Е получи се , но жалкото е че повечето хора са се примирили с това отношение и си мълчат . Не знам дали вече си минала и през Ной за обезщетението , но там е още по-голям ад , поне тука . Като отидох бях номер 150 , без никакъв шанс да мина през този ден , хората набутани в една стаичка да чакат ,карат се помежду си -ужас направо. Отказах се разбира се там поне имаш 3 месеца време да се регистрираш . Такова унижение , не е за разправяне . В тази скапана наша държава нито е да работиш , нито да си безработен , нито жив , нито мъртав .
Дано при теб всичко мине добре . Желая ти успех .
цитирай
43. анонимен - Имах неприятната възможност да ...
21.08.2010 12:06
Имах неприятната възможност да бъда клиент на точно това бюро по труда за което става дума. Нещата там са много по-зле от описаните от авторката на материала. Или тя е спестила неприличните думи, за които се сещаш след престоя си там. Учудва ме, че е попаднала на любезна служителка - нещо невероятно. Ще добавя, че след няколкомесечно редовно подписване на формални документи, никой не си направи труда да ме запознае, че съм имала възможност да ползвам ваучер за обучение по език, или някаква различна специалност. Или пак се уредиха с безплатно обучение по-подходящи хора.
цитирай
44. анонимен - Подписването на бюрото по труда е чист формализъм и загуба на време и нерви!
21.08.2010 18:36
Лично Аз съм се сблъсквал с небрежността и лошото обслужване на бюрото по труда!
Изпращат те с "направление" да кандидастваш за работа 20-25 по ред.
Не си губете времето и нервите да се припирате със слъжителите им!
цитирай
45. veselaj - 44. анонимен, все пак ние им плащаме ...
22.08.2010 08:19
44. анонимен, все пак ние им плащаме заплатите. Не бих имала нищо против да се зържат както си искат, стига да не ми удържат от заплатата и за тяхната, и за издръжката на куп подобни институции. Аз просто искам да получа това, за което съм плащала години наред.
цитирай
46. анонимен - бюро на лениви и скучаещи служители
31.08.2010 22:27
Влизам в голямата зала за да се регистрирам Виждам много седящи служители зад компютрите Питам се какво ли работят след като има само две обявени работни места в провинциалния ни седемхиляден град Повечето от тях са вечните комунистически наследници За тях винаги ще се намери работа на топло или хладно място според сезона Повечето от тях са със средно образование а аз висшистката ще си търся работа
цитирай
47. анонимен - Подписването в бюрата е само формалност
01.09.2010 17:59
Регистрирана съм в бюрото,но никой не предлага нито работа, нито някакви курсове за преквалификация.При трудовия посредник само се подписвам и нищо.Регистрацията е само формална-отчитане на дейност.
цитирай
48. анонимен - Защо всички които критикувате с...
29.11.2010 17:16
Защо всички които критикувате служителите от Бюрата по труда не си зададете въпроса защо се налага да чакате на опашки, и дали те самите са виновни за това положение в което се намира сега пазара на труда.Много е лесно да се оплюва някой но по - трудно е да се разбере реалната ситуация в която се намираме всички в момент на криза.
цитирай
49. анонимен - ехооо,
30.11.2010 09:10
я се осъзнайте бе, хорааа, дали пък вие не им плащате заплатите?!? Според Вас лесно ли се работи в такава среда? Не е вярно, че почивката е един час - 30 минути е и винаги има дежурен. Работи се под стрес и голямо напрежение, и то за заплата от 300 лева. Не си мислете, че на служителите е много розово! И не забравяйте, че всички сте отишли по ваше желание да се регистрирате в Бюрата по труда, никой не ви е опрял пистолет в слепоочието!
цитирай
50. анонимен - Някой от изказалите се по-горе н...
30.11.2010 10:29
Някой от изказалите се по-горе наясно ли е какво значи посредническа услуга.Ролята на Бюрото по труда не е да ви намери работа ,а да осъществи връзката между вас и работодателите които желаят да наемат безработни. Ако сте забелязали икономиката не е в цветущо състояние ,а единствено тя генерира работни места.Освен това законът не задължава работодателите да си обявяват свободните места в Бюрата по труда.Ако има такива то е благодарение на същите трудови посредници ,които плюете. Що се отнася до курсовете за квалификация такива се предлагат-но е необходимо финансиране.Този въпрос не се решава от трудовия посредник.И не на последно място-съгласете се ,че и от самите вас зависи какво предлагате като качество на собствената си работна сила.Работодателите също са претенциозни,но са в по-добрата позиция в момента защото могат да избират.За опашките какво да ви кажа-с малко на брой служители,с продължаващи съкращения и увеличаващ се брой на безработните нали се сещате ,че има и някакви физически възможности.Би било добре формалностите да са по-малко,но това пак не зависи от трудовия посредник. Бъдете живи и здрави и гледайте на трудовия посредник не като на враг.
цитирай
51. анонимен - мерси от такава посредническа услуга
08.03.2011 16:54
предлагали се курсове,но трябвало финансиране какви са тези глупости еми те може да предлагат курсове за космонафт 20години и пак да няма финансиране и да няма нито курс нито курсче,хората не отиват там за да им кажат че има курс но няма финансиране,служителите работели за 300 лв,а тези които отиват там за колко работят - за 0 лв. организацията каква е -в коридора пред вратата 250 човека скупчени и чакат да им кажат "ами добър ден нямаме подходящо предложение за вас",а има ли някакъв курс за преквалификация,отговор-в момента Не,а кога ще има - Не знаем.Имаше една програма за езиков курс,но трябва да работиш някъде,аз подадох документи в бюрото и ме удобриха,но курсът започна след 1 година!!!!!!???? и аз вече не бях на работа и не можах да се запиша иначе ми пратиха писмо,че съм удобрен!!!Пълна трагедия
цитирай
52. yotovava - В София е различно...
10.05.2011 12:38
Бюрото по труда е в много приятна и хубава сграда, а минаването и записването става за минути.
Но не навсякъде вероятно това е възможно.
Поздрави
Валя
цитирай
53. анонимен - He expand surely clearly queen?
08.01.2012 02:09
He <a href=http://papoziw.abgefahrene-website.de/novolog-flexpen-patient-assistance/>flexpen size</a> hunger increase <a href=http://papoziw.abgefahrene-website.de/pantoprazole-$4.00/>pantoprazole 10</a> thrust raise <a href=http://papoziw.abgefahrene-website.de/bactroban-2-cream/>bactroban ointment used for</a> throbbing laugh <a href=http://papoziw.abgefahrene-website.de/novation-hospira-heparin/>hospira</a> organized headed <a href=http://papoziw.abgefahrene-website.de/what-is-malarone/>buy malarone</a> sharp gloat <a href=http://papoziw.abgefahrene-website.de/berna-products/>berna dean he's mine</a> gloat driven <a href=http://papoziw.abgefahrene-website.de/bacteriostatic/>bacteriostatic saline v s lidocaine</a>
цитирай
54. анонимен - Hello!
02.02.2012 11:16
Hi! my identify is Jully. I would like to meemeet respected brat :)
This is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
цитирай
55. анонимен - bqro po truda
09.06.2012 22:22
pri mene se slu4i slednata barkotia;sinat mi beshe v bqroto po truda,zapo4na rabota i v dena na potpisvaneto na dogovora toi napuska 4erabotodatela kazal 4e nemogal da plasha i prekratil dogovora.do tuk dobre no v bqroto sistemata ne ot4ela prekratavaneto i op izkat 2000 lv globa.
цитирай
56. анонимен - zircus
21.06.2012 19:00
Що въобще ходите в тия бюра по труда? Там работят хора без никаква професионална квалификация, клатикурковци от времето на социализма! Кой ще ти спазва датата за подпис, като ако там има опашка само от 8-9 човека, те не могат да минат до обяд. Служителите само жулят кафета и им пука дали сте без работа, ако ще и с малко дете да сте. А как да се регистрираш за социалната помощ като искаха от предната година да имаш работени поне 9 месеца? Ами ако имам само седем? Какво правим? Просто....спада безработицата, хи-хи!
цитирай
57. анонимен - коментар
30.07.2012 12:23
Завърших висше образование и се прибрах в родния си град Видин. Веднага се регистрирах в Бюрото по труда с надеждата, че ще ми помогнат да си намеря работа. Минаха 3 години, нито веднъж не ми предложиха нищо, само ходех редовно на подпис и бях принудена да понасям всичко, което авторката е описала по-горе. Веднъж попитах служителката дали няма някакво подходящо работно място за мен, след като минута се правеше, че изобщо не ме е чула, ме изгледа и с най-надменния и подигравателен тон ми каза - ми само за кравари в не знам си кое село до Видин... а специалността ми е Връзки с обществеността, изключвам възможността да го е мислела сериозно, просто и се щеше да унизи някого точно в този момент. Предполагам не само във Видин е така. Човекът си е човек навсякъде. И обратното...
цитирай
58. анонимен - хммм
30.07.2012 12:25
Мой е горният коментар. Сега погледнах коментарите преди мен - ама някои направо си крещят - "Написа ме служител от Бюрото по труда" :Д
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895184
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!