Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 18:16 - Ненужните хора, навършили 40
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 50987 Коментари: 115 Гласове:
42

Последна промяна: 27.01.2010 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Когато през юни миналата година се наложи да се откажем от дребния си бизнес ми беше тъжно заради провала на мечтата ни, но не се притеснявах особено.

И защо да се притеснявам – и аз, и мъжът ми имаме добро образование, добри компютърни умения, добри трудови автобиографии или СV-та, както е модерно да се казва сега. Работили сме на доста позиции – и ниски в йерархията, и на ръководни длъжности. Аз не шофирам добре, но мъжът ми е добър шофьор, вакар и само с “Б” категория. Ако някой поиска – можем да дадем добри препоръки от предишни работодатели.

Е, предполагах, че заради възрастта ни (аз съм на 50, той-на 43) ще ни върнат от много места, но си казвах – от 99 ще ни откажат, на стотното ще ни вземат на работа. Още повече, че нямаме никакви претенции нито за работно време, нито за заплата.

Истината излезе доста по-различна.

Оказа се, че след като си навършил 40 никой не се интересува нито какво знаеш, нито какво можеш. От стотиците молби, които пуснахме в различни сайтове не ни потърси почти никой. Не ни отказват, защото са предпочели някой по-добър – това бих го разбрала. Изобщо не се интересуват от теб. Сякаш не съществуваш . Нито за ръководни длъжности, нито за неквалифицирана работа. Длъжностите, които си заемал досега нямат никакво значение. Нито знанията, нито опита ти.

На 43 вече си стар. Безнадеждно ненужен. Особено ако не обичаш да хленчиш и ти е неудобно да се молиш на познати за такива услуги.

Тази сутрин някакъм лъскав служител говореше по телевизията за “включването на ромите”. Не разбрах къде и как ще ги включват, но стана ясно, че  трябва да им се помогне в намирането на работа и за образованието им.

Защо никой не говори за “включването” на хората над 45. Особено на тези, които имат образование.

Всъщност аз все пак си намерих работа. Чрез познати. Ниско квалифицирана и ниско платена, но все пак работа. Хора над 45 могат да бъдат назначени само на подобни длъжности. Един от колегите е и с научна степен. Инженер. Той разказа, че две от обявите, по които е кандидаствал сякаш са написани за него – цял живот се е занимавал точно с това. Правилно се досетихте – никой не го е потърсил. Даже да провери дали е в състояние да се справи. Той е ненужен. Също като нас. Само защото е над 50.

Готви се увеличаване на пенсионната възраст. И правилно – сега един работещ издържа двама пенсионери.

Само че какво да прави човек, който по някаква причина е без работа след 45?

Наистина ли отговорът е един – отива на боклука?

 




Тагове:   безработица,


Гласувай:
42



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dianatrg - Уви, това е истината...
27.01.2010 18:20
Уви, това е истината...
цитирай
2. krassko - Жалко наистина :)
27.01.2010 18:40
Но си мисля, че трябва да бъдете по инициативни.

А кризата и в София се усеща все повече. От понеделник един приятел си затваря магазина, но той има още един и с жена си криво ляво ще се справят.
цитирай
3. miralyub - плашещо е. но е факт. който каквото и ...
27.01.2010 18:45
плашещо е.
но е факт.
който каквото и да ми говори за пенсионната реформа.тя е обречена и не води до никъде, щом не сме решили такива неща като проблема с ниското заплащане и безработицата. а с нея сме обречени и ние.
цитирай
4. veselaj - krassko,
27.01.2010 18:53
Инициативни сме. В София може и да можеш да оцелееш, но тук конкуренцията на големите вериги и убийствена. А даже и те нямат достатъчно клиенти и съкращават хората. Пък и за друго става дума - защо на 40 трябва да се чувстваш ненужен? Знае и можеш много. Не става въпрос за отказ - просто никой не се интересува какво можеш. Ти просто не съществуваш.
цитирай
5. анонимен - poigfdas
27.01.2010 19:26
на 41 години съм в професията съм натрупал много знания и какво правим ми нищо.ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА.
цитирай
6. анонимен - а на 55
27.01.2010 20:05
имам опит образование изглеждам много добре веднъж изпратих 100 обяви и си ви броих ги кандидатвах от чистачка до менажер на фирма не получих нито един отговор ние сме мъртви нас ни няма никой не се интерисува просто мъртви души а да знаете какви обидни думи чувам когато се обадя на обява и кажа на колко години съм
цитирай
7. zahariada - zahariada Пенсионерите!
27.01.2010 20:15
Крайно време е да проумеем, че един работещ не издържа двама пенсионери. Та, нали целият им работен живот са си внасяли осигуровки, които те не могат да изхарчат. Защото умират преди това. Това е статистическата истина. А, това, че парите от пенсионния фонд не се знае как се харчат, не е проблем нито на работещите, нито на пенсионерите. Аз не съм пенсионер, но от 10 год. съм безработен. Няма и да започна, както се казва, не стига, че им живея в държавата, а и ще им работя! Поздрави!
цитирай
8. анонимен - Истината е, че на работодателите не ...
27.01.2010 20:16
Истината е , че на работодателите не им се наемат хора, които си знаят правата и ще успяват да ги отстояват. Те наемат млади и глупави 20 - 26 годишни момичета и момчета, които ще поработят два три, в добрият случай - една година при тях, и ще им бият шута ако много вземат да надигат глава.
Аз съм на 36 , да чукна на дърво, засега имам работа, но често преглеждам обявите и пускам СВ та, ей така профилактично - познайте -на мен също не са ми се обадили от никъде, въпреки, че отговарям на хилядите изисквания за образование, компютърна грамотност и тн ...............
цитирай
9. анонимен - a нa 57-58
27.01.2010 20:17
Същото положение. Как ще увеличават възрастта за пенсиониране като се чудя как да преживея до 60 за пенсия.
цитирай
10. анонимен - Истината е, че на работодателите не ...
27.01.2010 21:44
Допълвам към предното заглавие. Истината е, че такива са мениджърите / ако изобщо ги има /. Няма бизнес, който да не се нуждае поне от етикет, т.е. от коректен отговор на запитването. Всеки сам си прави извода: някой разчита на някой некомпетентен да намери друг некомпетентен и взимно да се обучават. Колкото до 40 годишните и нагоре, проблемът не е в компетентноста и знанията, я в принципите на хората от тази възраст. Те имат такива и не са "удобни" за работа в обърканата ни държава.
цитирай
11. panazea - Za vsichki e trudno!
27.01.2010 21:52
Mladite gi vsimat bez trudovi dogovori i ne im plastat. Ot 40 godishnite ne se interesuvat!
Az mislq che ne se interesuvat ot nikogo! Samo gledat da zavlekat nqkogo i da im raboti bez pari!
цитирай
12. анонимен - Г.Г.
27.01.2010 23:10
ЖАЛКА КАРТИНКА СМЕ СИ....
цитирай
13. анонимен - ne se predavaite
27.01.2010 23:17
Стискам палци на наборите,не се предавайте.След 40 човек е зрял и показва най-доброто от себе си.Аз ще навърша 46 и имам дъщеричка на 2 месеца.Смятам ,че ще показвам себе си и уменията си още дълго.
цитирай
14. анонимен - Време на управляващи глупаци
27.01.2010 23:26
До какво доживяхме!Едно от друго по-глупаво решение в различните направления на държавното управление.Като започнем от образованието/ а то е най-важно-формира бъдещо поколение с необходими трудови навици и стойностно мислене /, минем през здравеопазването, съдебната система, полицията, армията/вече няма такава/, производствената система/ тя е основата на благоденствието на една нация/, унищожението на селското стопанство,опазване на природата и стигнем до пенсионирането/ който доживее и успее/.Какво да кажем за чиновниците в държавните структури, в " армията ", в полицията, в съдебната система, които стоят на топло и искат големи пенсии.Ами много от тях се пенсионират в добра работоспособна възраст и веднага се наместват чрез връзките си на работа за сметка на безработните.Останалите казват ние имаме сили, не искаме да се пенсионираме.Защо?Ами те са на добри топли постове без физически усилия, с добри заплати и могат да си стоят там до смъртта си.Няма ли кой да оправи нещата>?
цитирай
15. анонимен - РЕШЕНИЕ
27.01.2010 23:35
Единственото решение на проблема с пенсиите е държавата да изгражда промишлени предприятаия и комплексни селски стопанства, за да има къде да работи армията от безработни, да не забравяме и онези наши съотечественици, които напуснаха по принуда родината си, за да се прехранват от работа в чуждите държави.Пазар за стоките има , и то необятен - това са Русия и бившите репулики от СССР.Управляващите да престанат да правят чуждоугодна политика за сметка на трудовия народ.Докога ще търпим.Трябва да си направим една Народна партия с политика за обикновения човек - а той иска само да има работа, за да не се мъчи да живее в лишения!
цитирай
16. анонимен - НЕДОМИСЛИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ
27.01.2010 23:43
Чудя се на акъла на тези, които предлагат увеличение на пенсионната възраст.И сега безработните не могат да си направят стаж за пенсия, над 50 години никой не ги приема на работа, каквато и да е.Ей, осигурете работни места на безработните и тогава вдигайте пенсионната възраст.Забранете на пенсионерите да работят, защото те са по-изгодни за фирмите - не ги осигуряват, водят ги на " 4-часов работен ден ", назначават ги на граждански договори а също и въобще без договори.А те заемат места на безработни, на които държавата плаща!
цитирай
17. tit - Уви!
27.01.2010 23:53
Излишни хора твъде много има - щяла една политическа класа плюс прослойката на пседобизнесмените. Тъкмо дребнавостта и липсата на размах у хората, които оперират с парите / някой го е писал горе/ води до плачевната ни действителносът. А няма и светлина в тунела!
Все пак - кураж!:)
цитирай
18. анонимен - абсолютно вярно
28.01.2010 00:46
на 55г. с 33г.трудов стаж и безработна,изпратила съм много CV-та,но резултат нула,как ще се стига до пенсия?Сегашните пенсионери поне имат някой лев за хляб и мляко,а ние ,които изнесохме прехода и преживяхме един куп простотии ще се молим децата ни да са добре ,за да ни издържат.Държавата е зла мащеха и не я интересува ,че си дал 30-35г живот,младос и сили за нея и като награда....кучета ни яли!Или както е обичаят на ескимосите -като навършиш 60г.те водят в ледовете и те оставят там за храна на белите мечки,имаше такъв филм.
цитирай
19. ka4ak - Здравей!Прочетох внимателно поста и не си права!!!
28.01.2010 01:53
"Когато през юни миналата година се наложи да се откажем от дребния си бизнес ми беше тъжно заради провала на мечтата ни, но не се притеснявах особено."
Вие сте били работодатели и сте закрили работни места!Защо се сърдиш,че просто не сте се справили!Огромното количество фирми са в това положение и сега са пред фалит,защото имат задължения към НОИ,Банки,лизинги,заеми,задължения към други фирми,данъци и т.н.Как да те назначи,като е съкратил 500 души и тези 50 където са останали им дава чат пат аванс,а има да дава милиони!Тепърва,че става още по лошо,защото края на март идва и тогава ще се усети кризата при нас!!!

Погледнете промишлените стоки ,които купувате,вижте цените!Повечето стоки,не можеш да купиш суровината,а камо ли да платиш трудът,за изработката им!!!

цитирай
20. анонимен - @ka4ak
28.01.2010 04:29
Според мен ти не си прав! И то за две неща:

Най-вероятно авторката и съпругът й са били единствените работещи в дребния им бизнес и никакви места не са закрили, а просто те самите са престанали да работят. Което скоро ще ми се наложи и на мен като самонаета, защото не издържам на осигуровките и всичко друго, което плащам на държавата независимо от това, че през последните месеци съм на абсолютна загуба!

2. Очевадно е, че те не са търсили работа във фирми, които съкращават, а в такива, които търсят персонал и са пуснали обява за това. И именно фирмите, които търсят персонал, не са им обърнали никакво внимание въпреки квалификацията им - само заради ЕГН-то.

Аз имам същия проблем и вече се чудя дали да не започна да "неволно" да бъркам възрастта си в документите за кандидатстване! (Макар че съм на 40, спокойно минавам за десетина години по-млада.)

Досега съм печелила няколко конкурса за работа, но там просто никой не ми е искал предварително документи, а на практически изпит съм доказвала какво мога.

За съжаление сферата, в която работя, е такава, че става дума за работа за определени срокове, тоест периодически се налага да търся отново.

Сега пак търся от няколко месеца и въпреки изключително високата ми квалификация, която мога да докажа и с документи, и на практика, още не съм поканена на нито едно интервю!
цитирай
21. veselaj - ka4ak,
28.01.2010 07:38
да не мислиш, че не искахме да продължим? Последните 7-8 месеца работехме по 12 часа почти без почивни дни. Как да задържиш хора на работа, след като няма с ккво да им платиш? За някаква печалба и дума не можеше да става. И пак повтарям - ясно ми е тежкото положение. Бих приела, че са избрали по-добър, ако ме бяха повикали и ми бяха отказали. Но НИКОЙ НЕ МЕ ИЗВИКА НА ИНТЕРВЮ. Независимо, че отговарям на условията на обявата
цитирай
22. ka4ak - Добро утро!
28.01.2010 08:45
Явно не отчитате факта,че положението е много кофти и тези обяви се пускат за камуфлаж и демонстрация на просперитет,а доста често и защото закона ги задължава!Положението е критично и без да отидеш на място,не може да се твърди подобно нещо!
Не се отчита и факта,че човек със стаж е повреден и всеки би предпочел такъв, който не е придобил вредните навиици oт начина на работа в България!
Не забравяйте и факта,че все пак 20 години работиме против всякакви правила на капитализма!!!
цитирай
23. veselaj - ka4ak
28.01.2010 09:07
как да отида на място, след като не знам къде е? да, може би работим против правилата на капитализма (макар че имам доста стаж в частна фирма), но това не променя факта, че никой не проверява какво могат хората над 40.
цитирай
24. анонимен - Ситият на гладния не вярва.
28.01.2010 09:14
Бедния и гладен народ по лесно се командва. Това го чух от младеж който няма и ден трудов стаж,а кара джип за 150 хиляди лева.Трудно се печелел първия милион,а след това нещата се подреждали. На този младеж баща му е на длъжност с ранг на министър в правителството на НДСВ.
Истината е,че умишлено се създава хаос в тази държава,за да се краде по лесно от народа и европейските фондове.Но.......всичко си има начало и край. Господин Борисов наистина говори с езика на народа. Надявям се да живее и с болката на народа. Ако го докаже народа ще застане изцяло зад него.
цитирай
25. dantonov - Изцяло съм съгласен! Според ...
28.01.2010 09:58
Изцяло съм съгласен!

Според мен проблемът е другаде. В прекомерната централизация. Сигурен съм, че в София ще си намериш много по-лесно работа, отколкото в провинцията! Като резултат София вече мина 2 милиона жители, а градовете в страната се обезлюдиха...
И държавата, независимо кое правителство управлява, не прави нищо по въпроса. Необходима е децентрализация на властта! В противен случай, след време рискуваме в страната да останат 4-5 града...
цитирай
26. анонимен - НЕУСПОРИМ ФАКТ
28.01.2010 10:10
Но някой от тези по младите замислял ли се е ,че без тези над 40г.са заникъде.Наблуденията ми са ,че една голяма част от родените след 1972г масово са неграмотни и невежи и често си задавам въпроса кой ще ни управлява и как ще го прави когато ние " ДЪРТИТЕ " ВЕЧЕ СЪВСЕН ИЗНЕМОЩЕЕМ.Господ да ни е на помощ
цитирай
27. pontis - ...
28.01.2010 10:34
изключително вярно ... обяснението, което най-често дават е, че си свръхквалифициран... далеч по-добре е да си неквалифициран.
цитирай
28. анонимен - не сме мислили ще ще наемем толкова възрастен човек
28.01.2010 10:40
това ми го казаха при постъпването на последната ми за сега работа. на 47 години съм и ме изненадаха с мнението си.
а "работодателите" бяха на около 40 години.
цитирай
29. benra - тъжна
28.01.2010 10:49
констатаци, но за жалост-напълно вярна.
Все пак ви пожелавам успех!Човек не трябва да се отказва, никога
цитирай
30. galinabg - Веси,
28.01.2010 11:02
по стечение на обстоятелствата разбирам много добре това, което си написала! Това страшно унижение и безпомощност. Особено сега в условията на криза. Аз не знам дали правителството си дава ясна сметка какво се случва на "пазара" на труда, но искрено се притеснявам, да, включително и за живота на много хора, точно в тази възраст. Това, за което предупреждават икономисти, БСК, синдикатите, че в края на годината близо 50 % от хората в трудоспособна възраст ще бъдат на улицата според мен е една ужасно реалистична картина. Моля се на Бог голяма част от тези хора да запазят психическото си състояние и да търсят изход извън БГ, а не в по-крайни действия. Нека не забравяме за каква задлъжнялост към банките става дума!!! До сега винаги съм се опитвала да бъда оптимист, но в този случай, признавам си - не съм:(
цитирай
31. анонимен - istinata
28.01.2010 11:03
Случайно попаднах в този сайт,но сте прави над 40 си загубен,ако нямаш хубава професия.Аз съм на 34 и пак ми е трудно да си намеря работа в София вече 4 месеца .С 2 чужди езика и комп. стаж в чужбина.Майката му е пак на вън,но този път ЗАВИНАГИ.
цитирай
32. анонимен - Младеж!!!
28.01.2010 11:03
Здравейте!

Аз съм на 24 години и имам работа. Благодаря ви за поста, защото ме накарахте да погледна напред в недалечното бъдеще, когато и аз ще съм на ваше място. Аз и сега след 2-3 години трудов стаж усещам как придобития опит и чувство за отстояване на правата пред работодателя ми пречат, а си представям какво ще е след 10-20 години. Никой няма да иска да ме вземе на работа, защото ще има нови 20 годишни глупачета с хъс, които да бъдат експлоатирани. И сега виждам разликата с 20 годишните ми колеги, а разликата ни е само 4 години. Замислям се за различни начини за да не изпадна във вашето състояние. Я като сте по-опитни дайте малко акъл, че откъм пари май няма как да помогнете ;). Без варианта чужбина моля за тука ме инетересува.
Благодаря и ви желая успех!
цитирай
33. анонимен - bravo!
28.01.2010 11:05
taka e, za jalost...analogi4en slu5ai, nas ni imat za praistori4eski izkopaemi!
цитирай
34. анонимен - За съжаление, в България
28.01.2010 11:09
"средностатистическия безработен гражданин", не може да се реализира вече дори и по "законите на джунглата". Не защото не действат тези закони, а защото сме толкова смачкани и разединени, че не можем да ги използваме.
Псуваме гърците, но вътрешно им завиждаме. Вярно, не това е начинът, но и това е начин.
цитирай
35. kosara2008 - този ти...Красско що не се скриеш в некой ъгъл, а, нищо лично ама ми прозвуча цинично на
28.01.2010 11:19
фона
на постингът тук...

бива те все акъл да даваш :(
- но не тук и не сега!

едва ли по света има друг такъв геноцид към най-квалифицирания потенциял на нацията...току що се опитах деликатно да протежирам един прекрасен човек, имам мои собствани наблюдения как се справя с работата, как ще оцени дадената му възможност да се реализира...и какво????! - некъф там,дори не Е Шефът, отсреща ми мънка,

аъде холан, такива като красско ще ми разправят, че няма инициатива, инжинери,ще работят ниско платена работа, колкото да не са у дома...ще интегрираме ромската ...ч, дето и носа не знаят как, а и ги и мързи, да си обършат, за 2лв.хора убиват...

съжалявам за тази моя емоция, наистина е сгъстено от мрак и не виждам да просветли в тази държава, ама не виждам,уви!
цитирай
36. kosara2008 - " ПОВРЕДЕН"....???????????????? ЩО ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ?!?!
28.01.2010 11:23
ka4ak написа:
Явно не отчитате факта,че положението е много кофти и тези обяви се пускат за камуфлаж и демонстрация на просперитет,а доста често и защото закона ги задължава!Положението е критично и без да отидеш на място,не може да се твърди подобно нещо!
Не се отчита и факта,че човек със стаж е повреден и всеки би предпочел такъв, който не е придобил вредните навиици oт начина на работа в България!
Не забравяйте и факта,че все пак 20 години работиме против всякакви правила на капитализма!!!

цитирай
37. bachym - Такава е ситуацията в България
28.01.2010 11:34
вече колко години станаха.1995 година беше вододела май значи 15 години.Аз се озовах в същата ситуация 2004 г.На 39 години с квалификация и опит за работа и с техника и с хора.Отчайваща работа, то колко снимки сивита и нищо.От 10 места само от едно ми се обадиха че не ме взимат.Взеха ме в един голям завод-заплата 165лв.Като инженер?!
Тогава отидох в Испания.Антонио без да ми вади душата ми даваше 30-35 евро на ден.И докато си пием кафето (той с наше осмокласно образование)той ми се чуди.Сигурно лесно го "дават" образованието при вас(той не знаеше къде е България).Само да му кажех,че преди месец ми вадеха душата за колко там 90 евро на месец.
Но бързо се върнах заради децата.Нещата се влошават и от това че и на частните фирми не им трябват "качествени" работници.И така бизнеса им върви по някакви си там непазарни закони.Мой приятел с толкова дарби и професии се гърчи за да поддържа нивото си на живот.ДА в България е много трудно.Аз сега съм се "закрепил" но и аз се "стряскам" понякога.Едно е сигурно здрав ли съм ще измисля нещо.И въпреки че си "харесах" място в Испания няма да бързам да тръгна за там.
Никакво униние.Здраве и късмет ви желая.
цитирай
38. анонимен - Младеж
28.01.2010 11:41
Е, след като и акъл няма да получа аз ще взема да дам малко ;). До хората над 45: Събирате се 10 такива акто вас можещи (без ирония го казвам) правите едно ООД (2 лева струва ;)) и показвате на тия гъзове, които не ви взимат на работа, че са сбъркали. Щом сте можещи ще успеете. Успех
цитирай
39. анонимен - Колко сте прави
28.01.2010 11:47
Да, това е положението в нашата скъпа Родина, изпитвала сам го на гърба си не веднаж, лесно им е на власт и пари имащите... на арогантните и агресивните... на безпардонните... защото такива хора сега оцеляват за жалост. Болно ми е но нямам рецепта за изход, понякога се чудя всичко това сън ли е или реалност. Все си казвам "Не може да е толкова зле" но... може! Факт! Има нещо много сбъркано в нашата действителност и за жалост не един, а няколко живота няма да стигнат за да се нормализират нешата.
цитирай
40. анонимен - за безработицата
28.01.2010 11:49
За да се търсят работници трябва да има работни места - т.е. - предприятия, заводи .развито селско стопанство и животновъдство - преценете вие какво има в България - какво се произвежда , как се проивежда и от какво се произвежда
цитирай
41. haralanov - Работата е сериозна...
28.01.2010 11:55
Почти навсякъде,много трудно те вземат на работа ако си прехвърлил 50-те години.Изход винаги има.Дали навън,дали на въжето...Щото не всички издържат на напрежението.Не съм икономист и не знам как се излиза от криза.Само знам,че България по някакъв начин е зависима и от Световната икономическа криза.И едва след като страни като САЩ и останалите от Западна Европа започнат да излизат от кризата,тогава и ние...Отделен е въпроса,че нашето ниво е твърде ниско.Песимистично съм настроен!
цитирай
42. stix - Днес си на работа утре не си... :)
28.01.2010 12:04
Няма смисъл да хленчите...
Нищо вечно няма.

Просто трябва да изчакате, до навършването на следпенсионна възраст и ще ви вземат НАВСЯКЪДЕ, тъй като няма да се налага да ви плащат социални осигуровки. :)

Ще сте по предпочитани от младите...
цитирай
43. анонимен - Поздрави
28.01.2010 12:07
Аз не съм убедена че вече в София човек с голяма квалификация според изискванията на пусканите обяви(минимум 2 западни езика, висше образование, опит за позицията-поне 2 години и т.н)лесно ще си намери работа. Може би точно защото оставиха малките градове без възможност за препитание и хората от там идват в столицата да търсят работа. Хубавото е че има в някои градове все пак някакво производство и на собствениците няма как са им необходими кадри, та съпругът ми, който е както се казва -кореняк софиянец в момента е принуден да работи в провинцията, просто защото в София работа за него явно няма, или и той не е удобен кандидат( възраст-37)
dantonov написа:
Изцяло съм съгласен!

Според мен проблемът е другаде. В прекомерната централизация. Сигурен съм, че в София ще си намериш много по-лесно работа, отколкото в провинцията! Като резултат София вече мина 2 милиона жители, а градовете в страната се обезлюдиха...
И държавата, независимо кое правителство управлява, не прави нищо по въпроса. Необходима е децентрализация на властта! В противен случай, след време рискуваме в страната да останат 4-5 града...

цитирай
44. анонимен - a
28.01.2010 12:20
be vie osven da se oplakvate drugo mojete li -imali obrazovanie -mi she rabotite kakvoto i da e za da ne umrete ot glad...az sega imam dobra rabota no sym podgotven psihicheski che moje da q izgubq-e togava sym reshil da se zanimavam sys zemedelie- she sadq za da ne umra ot glad... a vie kakvo? ama nikoi ne iska da kopa nali-vseki iska lekoto....zatova ima tolkova pusteeshta zemq v taq dyrjava-shtoto vseki se pravi na tarikat :) ae sys zdrave :)
цитирай
45. анонимен - a
28.01.2010 12:31
i oshte neshto - tuka vsichki govorite ot poziciqta na bachkatori ne se li useshtate....nqkoi da me vzeme nqkoi da mi predloji .... hahaha mi vzemete se v ryce malkoz emq vi trqbva-kopaite i zapochvaite da se trudite ,napravete si kooperaciika obrabotvaite nashata plodototvorna zemq :) tochno zatova povecheto nad 40 ste nenujni-sami ste si go napravili a i komunizma vi e nauchil da ste pasivni i da chakate vse nqkoi da vi opravi ...nqmate gram iniciativnost :) ne vsichki de- no povecheto :) zamislete se malko izvyn klishetata
цитирай
46. анонимен - б
28.01.2010 12:37
Ще садиш и няма да умреш от глад-това добре, а с какво ще си плащаш сметките, с какво ще си купуваш препаратите за продукцията която ще произвеждаш, едно е да се занимаваш със земеделие за подпомагане на домакинството, друго е да ти е основен и единствен начин за доход.Справка-виж исканията на българските земеделци,ааа-може и гръцките фермери да са ти пример.Успех земевладелецо, дано четем в пресата за теб
анонимен написа:
be vie osven da se oplakvate drugo mojete li -imali obrazovanie -mi she rabotite kakvoto i da e za da ne umrete ot glad...az sega imam dobra rabota no sym podgotven psihicheski che moje da q izgubq-e togava sym reshil da se zanimavam sys zemedelie- she sadq za da ne umra ot glad... a vie kakvo? ama nikoi ne iska da kopa nali-vseki iska lekoto....zatova ima tolkova pusteeshta zemq v taq dyrjava-shtoto vseki se pravi na tarikat :) ae sys zdrave :)

цитирай
47. анонимен - САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ
28.01.2010 12:38
И АЗ СЪЩО СЪМ ПОТЪРПЕВШ ОТ ТАЗИ СИТУАЦИЯ, НО БЪЛГАРИТЕ САМИ СЕ ДОКАРАХМЕ ДО ТУК-ОТ100 ЧОВЕКА САМО 10 ИМАТ-ОБРАЗОВАНИЕ, НЕ ТАПИЯ, КУЛТУРА И ХОРИЗОНТИ, А НЕ ЛАМТЯТ ДА ЛЪЖАТ И КРАДАТ. КОГАТО ПРЕЗ 20-ТЕ ГОДИНИ НА ПРЕХОДА СМАЗВАХА ЧЕСТНИТЕ ХОРА, НЕЗАВИСИМО ОТ КОЯ ПАРТИЯ, НА КОГО МУ ДРЕМЕШЕ. ВСЕКИ ОБРЪЩА ГРЪБ-НАЛИ СИ ИМА СВОИ ПРОБЛЕМИ.НЕ СЕ РОДИ НИКАКВО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО- СЕЛЯНДУРЩИНАТА ЗАВЗЕ ВСИЧКО-НИЕ ВЕЧЕ СМЕ БОКЛУКА НА ЕВРОПА, КАДЪРНИТЕ БЯГАТ КАТО ОТ ЗАРАЗА.ВЕЧЕ СЕ РАДВАМ, ЧЕ АЗ И ПРИЯТЕЛИТЕ МИ НЕ СМЕ ОТ ТАЗИ ПАСМИНА, НО ТРУДНО ЖИВЕЕМ.
цитирай
48. анонимен - Потърсете причини за отказ във вас
28.01.2010 12:38
Аз съм от тези, които канят или не за интервюто.
Причините за това не са възраста на кандидата - скоро назначихме мъж на 52 г. Има длъжности, за които възрастта е важен фактор, но те не са много. Сериозни работодатели не отхвърлят кандидата по тази причина.
Може би и вие допускате следните грешки, които не ви представят в добра светлина пред нас:
1. Вашата трудова автобиография е стандартна, а не е съобразена с конкретната длъжност, за която кандидатствате.
2. Не сте наблегнали на тези качества (умения, знания и опит), които се търсят, а сте споменли всичко подред.
3. Подали сте ненужна информация, която говори, че не разбирате какво се очаква от вас, дори често дразни.
4. Посочили сте по-висока от търсената квалификация, което е сигнал, че ще продължите търсенето на по-добра работа и можете да ни напуснете скоро, както и сигнал за по-големи претензии впоследствие. Винаги очакваме проблеми с такива хора и често имаме.
5. Често имате много грешки в CV, което говори поне за немърливост.
Мой съвет - поставете се на място на тези, които ще четат вашето CV. Дали личи от него, че сте компетентен за избраната от вас позиция? И си задайте въпрос: "Искам ли аз такъв служител на тази позиция?".
Оценете реално своята квалификация и се стремете да я повишите. "Помогни си сам!"
Дано разбирате желанието ми да ви помогна...
цитирай
49. анонимен - КОМБИНАЦИЯТА АНДРЕШКО БАЙ ГАНЬО РОДИ ТОВА
28.01.2010 12:45
не е въпрос на години- българинът няма усещане сэзнание за екипнаст-кой ще защити кадърния си колега -учител, лекар, все едно, когато стане прицел на връзкарската мафия. най- -лесно се гонят кадърните, защото не се ръфат със зъби и нокти.В България винаги умните и добрите живеят трудно- прди 9 ти , след 9-ти
цитирай
50. анонимен - на darling
28.01.2010 12:46
На darling - с много уважение - за съжаление е вярно, че сегашните работещи издържат сегашните пенсионери. Няма значение, че сегашните пенсионери са "внасяли" - те са внасяли, за да издържат тогавашните такива. Ето това е пенсионна система PAYG (pay-as-you-go) или иначе казано - плащаш, когато успееш да събереш. От гледна точка на работещия индивид е икономически обосновано и логично да плаща колкото може по-малко - и това трябва да прави. Да спестява, да инвестира и да не се надява на PAYG пенсия и обещания на държавата, а само да подсигурява старините си.
цитирай
51. анонимен - Така е!
28.01.2010 12:49
Така боли много когато си на улицата....ами това е КАПИТАЛИЗМА за който много мечтаехте!
цитирай
52. анонимен - a
28.01.2010 12:50
pak she povtorq- na povecheto nad 40 vi lipsva iniciativnost za kakvoto i da bilo - samo sys pretencii i diplomi ne stava razberete ... drugoto -trudno vlizate v rejima na rabota na kapitalizma - prosto zashtoto ste izrasnali i vypitani po starata sistema i ne mojete a i ne iskate da se promenite :{
цитирай
53. анонимен - Ами сега?
28.01.2010 12:52
Към 49. А дали умните са действително умни щом немогат да си създадат своя държава , а като тапунгери гласуват за този който повече врещи!
цитирай
54. анонимен - a
28.01.2010 12:54
bqh student i se nagledah na prepodavateli nad 40 deto ne mogat da si pusnat komutara kamo li da rabotqt s nego, skoro v nashata firma deto imashe edna na okolo 50 godini- mi tq taka i ne razbra kakvo tochno se iziskva ot neq ,a komputara go vladeeshe na elementarno nivo...sorry ama i taka ne stava- ako edno vreme ste rabotili bez da se naprqgate v dneshno vreme ne e taka-trqbva da ste gyvkavi probivni i da gumjite niastina ot znaniq umeniq i NAVICI za da uspeete ... kakto kazah-komunizma dobre vi otgleda - kak beshe az gi lyja che rabotq te me lyjat che mi plashtat :)
цитирай
55. анонимен - 52, ти къде си израсъл от луната ли ...
28.01.2010 12:58
52,ти къде си израсъл от луната ли падна. ? Разбира се че системата е виновна! Ти за коя система си? За тази която ти дава право да приказваш и пишеш каквото си искаш и да стоиш гладен болен необразован изхвърлен до кофите с боклука лъган и убиван от тарикати които бързо се окопитват? всички немогат да са тарикати. Всички немогат да са капиталисти....затова мили приятелю пак ще дойде социализъм....
цитирай
56. анонимен - до 51
28.01.2010 13:01
НИКОЙ НЕ Е МЕЧТАЛ ЗА ТАКЪВ КАПИТАЛИЗЪМ-А ЗА НОРМАЛЕ-ПРИЯТЕЛКАТА МИ ЗАМИНА С МЪЖА СИ ЗА КАНАДА И ВЕЧЕ ИМАТ ТРИ, ПОВТАРЯМ ТРИ ДЕЦА, ЕМИГРАНТИ, ГЛЕДАТ ГИ , УЧАТ ГИ ..... НО НОРМАЛНИТЕ НАЦИИ ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ И ЗАТОВА УСПЯВАТ.
цитирай
57. анонимен - до а
28.01.2010 13:05
Хората на 40 са родени 1970, сметката показва че са завършили средното си образование(18,19години)през 1988-89 година, след това се предполага че са учили висше,кой бил вказарма, и това прибавя още 5 години-става 1994, къде ти видя израстване и работа в комунистическо време през този период, като комунизма падна 89.
анонимен написа:
pak she povtorq- na povecheto nad 40 vi lipsva iniciativnost za kakvoto i da bilo - samo sys pretencii i diplomi ne stava razberete ... drugoto -trudno vlizate v rejima na rabota na kapitalizma - prosto zashtoto ste izrasnali i vypitani po starata sistema i ne mojete a i ne iskate da se promenite :{

цитирай
58. анонимен - смо1 процент са мислещите хора в тази държава
28.01.2010 13:08
ГЛАСУВАТ, НО ХАЙДЕ СЕ ПРЕБОРИ СЪС ТЪПУНГЕРА,ДОШЪЛ ОТ СЕЛО,ЧИЯТО ЗАВЕТНА МЕЧТА Е ДА Е В СОФИЯ.ТОЙ ЗА КАКВО ГЛАСУВА, ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ИМА ХОРА, КОИТО НЕДОВОЛСТВАТ ЗА ТОВА , ЧЕ ИМА ИНИЦИАТИВА ДА ПОМАГАМЕ НА ХАИТИ, ПОМИСЛЕТЕ ЗА КАКВИ ДЕБИЛИ ГОВОРИМ
цитирай
59. анонимен - a
28.01.2010 13:10
do 52- eto vijdate li vashata logika - gledate na kapitalizma kato na enshto mrysno-tva vi e osnovnata greshka-zashtoto ste jivqli predi po onova vreme i kakto se kazva iskate pak mekoto na jivota emi nqma ...
цитирай
60. анонимен - a
28.01.2010 13:13
izvinetye stavashe duma za 55 nomer :)
цитирай
61. анонимен - до а
28.01.2010 13:14
Ти верно си зле с аритметиката, цитираш себе си, 52-си ти
анонимен написа:
do 52- eto vijdate li vashata logika - gledate na kapitalizma kato na enshto mrysno-tva vi e osnovnata greshka-zashtoto ste jivqli predi po onova vreme i kakto se kazva iskate pak mekoto na jivota emi nqma ...

цитирай
62. анонимен - a
28.01.2010 13:14
do 57 - ti koga nauchi nai-vajnite neshta i se oformi na 90 procenta kato harakter -do 18 godini ili sled tova?Aide ako obichate mislete nad tova deto pishete :)
цитирай
63. анонимен - a
28.01.2010 13:23
ne me e qd che ste s komunisticheski mantalitet- vijdate che sami si patite ot nego:) qd me e che povecheto vyzpitavate takyv i vyv vashite deca- zatova gledam naposledyk dosta ima mladeji lentqi po na 23-24 godini,deto ne rabotqt ,samo psuvat dyrjavata i mi obqsnqvat kolko hubavo bilo edno vreme...tova e jalkoto i tyjnoto -tova e parazitshtinata na naciqta :(
цитирай
64. ka4ak - Това е наследството от предишния строй Косарче!Живеем ужким в нов строй,а работим още като при бай Тошо!
28.01.2010 13:30
36. kosara2008 - " ПОВРЕДЕН"....???????????????? ЩО ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ?!?!
11:23
ka4ak написа:Явно не отчитате факта,че положението е много кофти и тези обяви се пускат за камуфлаж и демонстрация на просперитет,а доста често и защото закона ги задължава!Положението е критично и без да отидеш на място,не може да се твърди подобно нещо!
Не се отчита и факта,че човек със стаж е повреден и всеки би предпочел такъв, който не е придобил вредните навиици oт начина на работа в България!
Не забравяйте и факта,че все пак 20 години работиме против всякакви правила на капитализма!!!

Бай Ганьо и Андрешко и бълха го ухапала,са толкова живи и вкоренени,че всичко прилича на огромните сгради в които се помещаваха компютрите на които си щракаме сега!Иниациативата я има само как да се гепи нещо и да прецакаш някой,но не и да работиш по правилата на цивилизованите държави!:(((
не видях че е писано по горе,така че не е тафено!!!
цитирай
65. анонимен - до а
28.01.2010 13:32
Всеки на възраст да 23-25 е на принципа-тате носи, мама меси, независимо кога е живял, а ти като си толкова в час и защитаваш младите, случайно да си гледал репортажи на абитуренти от миналата година, които обясняваха че ако веднага започнат работа ще искат заплата от порядъка на 1000-2000лв, а ако предпочетат да си вземат тапия за висше образование и тогава да работят ще имат претенции за заплати 2000-5000 лв. Тази днешната младеж израснала само в демокрация, която не знае да пише за друго да не говорим. Замисли се ти над този факт.
анонимен написа:
do 57 - ti koga nauchi nai-vajnite neshta i se oformi na 90 procenta kato harakter -do 18 godini ili sled tova?Aide ako obichate mislete nad tova deto pishete :)

цитирай
66. анонимен - Да ми се обади този,който има още сили да се бори с живота
28.01.2010 13:33
Аз съм на 51 и преди 6 години се преквалифицирах за трети път,инженер съм по професия!Не ми беше лесно ,но успях.Съгласна съм ,че условията тук са ужасни,но няма невъзможни неща,стига да искаш!!!Това,което мога да предложа може да го върши всеки,няма изисквания за възраст или професия.052363678,0899108543,0878363378
цитирай
67. анонимен - a
28.01.2010 13:36
do 65- vij kakvo - tova se opitvam da vi obqsnq :) pyrvo -i az sym mladej na 25 godini, vtoro- te sa na principa mama nosi tate mesi tochno zashtoto mama i tate taka sa gi nauchili ne mislish li? Tova mu se vika komunisticheski mantalitet- deteto da mi e pod kriiloto ako moje do 40 godini ...:) eto ti komuniusticheskiq nachin na mislene i pri dneshnite mladi koito mi citirash- i te imat pretencii ama dali ima pokritie ne se znae :) syshto kato svoite roditeli... i ne obobshtavai ako obichash tipichno po komunisticheski che vsichki sa takiva- nqkoi pyk gledame sami da se opravqme :)
цитирай
68. borsi - Един млад човек лесно го лъжат, з...
28.01.2010 13:40
Един млад човек лесно го лъжат, замотват, карат го да работи извънредно без да му плащат, няма осигуровки в повечето случаи, а един семеен човек по принцип иска поне малко сигурност.
За това и не наемат хора не над 40, а над 30-35 максимум.
Тъжно, но е така.

В много фирми и и вериги е пълно с малки подскачащи момченца и момиченца, но понякога елементарния професионализъм и търпение липсват.
Поне по мое мнение е добре да се търси баланс, дори квоти в бизнеса - Младите лесно се научават, но рядко са търпеливи и отговорни, а по-големите трудно вдяват понякога, на А, казват веднага Б, но пък като захапят една работа не я пускат докато не я задвижат.

Същото е и с екипите - мъже, жени.

Докато обаче бизнеса не проумее това ще си пати и той и работника. Бил съм работодател, обичам младите хора, но понякога те просто имат нужда от някой със сребро в косите да ги укротява или подбутва отзад.

Ще дам само пример от един филм по Дискавъри:
В Африка решават да разселят слонове в нова област.
Ловят само млади слонове и слоници, превозват ги и ги пускат на свобода.
Обаче започват проблеми - На новото място младите слонове започват ей така за забавления да гонят всички останали животни (нали са най-силни) и убиват няколко носорога, ей така за спорта.
След размисъл учените изпращат и няколко възрастни слона.
Само за няколко дни е въдворен ред, а слонското стадо придобива обичайното си миролюбиво към околните поведение.

Бил съм и работник и работодател - Поне за мен сегрегацията на база години или пол е някакво безумие. Ако няма баланс, и работата си пати. Както младия човек внася свеж дух и нови идеи ако ги има, така и възрастния внася спокойствие пък и винаги е хубаво да има някой наоколо да каже - Не прави така момче (момиче).

цитирай
69. анонимен - до а
28.01.2010 13:41
Не смятам че всички млади са тотално неграмотни, но ми е интересно защо ти го вярваш за хората средна възраст, това се опитвам да разбера, по типично комунистически :) според теб
анонимен написа:
do 65- vij kakvo - tova se opitvam da vi obqsnq :) pyrvo -i az sym mladej na 25 godini, vtoro- te sa na principa mama nosi tate mesi tochno zashtoto mama i tate taka sa gi nauchili ne mislish li? Tova mu se vika komunisticheski mantalitet- deteto da mi e pod kriiloto ako moje do 40 godini ...:) eto ti komuniusticheskiq nachin na mislene i pri dneshnite mladi koito mi citirash- i te imat pretencii ama dali ima pokritie ne se znae :) syshto kato svoite roditeli... i ne obobshtavai ako obichash tipichno po komunisticheski che vsichki sa takiva- nqkoi pyk gledame sami da se opravqme :)

цитирай
70. bassplayer - Може да си намерите работа
28.01.2010 13:44
като охранители в някоя охранителна фирма, преди години работех в 3 таакива последователно и на трите се наложи да напусна защото почнаха да вземат дядовци на работа за по малко пари и съответно и моята заплата намалиха. Охранителната работа е скучна но поне нищо не правиш и вземаш около 400 за 15 смени по 12-15 часа.

Пък какво друго да кажа - сега съм на 28 години и се налага да се занимавам с куп тъпотии да изкарам някой лев - купувам стока на едро и препродавам до крайния потребител, но това не е така лесно - правя проучване на пазара, изготвям индивидуални офертим подбивам реалната стойност, продавам на по ниски цени неофициално, залагам на мачове за които знам от някъде как ще свърши крайния изход, в боеве с кучета участвам - навсякъде където има място трябва да рисъства и трябва да съм бърз за да не ме изпревари някой, това от сега е така пък за напред не ми се мисли, а не ми се иска да е така, но имам ли избор... САМО СИЛНИТЕ ОЦЕЛЯВАТ, прочетох на една тениска преди време
цитирай
71. анонимен - a
28.01.2010 13:45
mi pak ti kazvam -ne kazvam che vsichki na sredna vyzrast ste s tozi mantalitet- zashtoto ne sym komunist i mrazq obobshteniqta ... tochno zatova ima dosta na sredna vyzrast deto si rabotqt i ne se oplakvat poznavam takiva :)
цитирай
72. анонимен - до borsi
28.01.2010 13:46
Хареса ми логичното и обективно мислене което показваш, поздрави и за статията ти "Какво ще се краде още в България - Човекът със жилище, заплаха за властта"
borsi написа:
Един млад човек лесно го лъжат, замотват, карат го да работи извънредно без да му плащат, няма осигуровки в повечето случаи, а един семеен човек по принцип иска поне малко сигурност.
За това и не наемат хора не над 40, а над 30-35 максимум.
Тъжно, но е така.

В много фирми и и вериги е пълно с малки подскачащи момченца и момиченца, но понякога елементарния професионализъм и търпение липсват.
Поне по мое мнение е добре да се търси баланс, дори квоти в бизнеса - Младите лесно се научават, но рядко са търпеливи и отговорни, а по-големите трудно вдяват понякога, на А, казват веднага Б, но пък като захапят една работа не я пускат докато не я задвижат.

Същото е и с екипите - мъже, жени.

Докато обаче бизнеса не проумее това ще си пати и той и работника. Бил съм работодател, обичам младите хора, но понякога те просто имат нужда от някой със сребро в косите да ги укротява или подбутва отзад.

Ще дам само пример от един филм по Дискавъри:
В Африка решават да разселят слонове в нова област.
Ловят само млади слонове и слоници, превозват ги и ги пускат на свобода.
Обаче започват проблеми - На новото място младите слонове започват ей така за забавления да гонят всички останали животни (нали са най-силни) и убиват няколко носорога, ей така за спорта.
След размисъл учените изпращат и няколко възрастни слона.
Само за няколко дни е въдворен ред, а слонското стадо придобива обичайното си миролюбиво към околните поведение.

Бил съм и работник и работодател - Поне за мен сегрегацията на база години или пол е някакво безумие. Ако няма баланс, и работата си пати. Както младия човек внася свеж дух и нови идеи ако ги има, така и възрастния внася спокойствие пък и винаги е хубаво да има някой наоколо да каже - Не прави така момче (момиче).


цитирай
73. rpatel - Тъжна и жалка история. Имам позн...
28.01.2010 13:47
Тъжна и жалка история. Имам позната, в същност бивша колежка, която също като мен остана без работа, нали се сещаш криза и ни съкратиха всичките. Само дето тя е над 50. Познай от 3 пъти дали успя да си намери работа? отговорът е НЕ. И защо? Има и образование и опит и компютърни умения и английски знае добре... обаче според тъпита работодатели, няма значение че цял живот е работила това и знае и най-малката тънкост, щом ЕГН й започва с 5, значи е за боклука! А в същото време ще наемат на същата длъжност някое девойче, което току що е завършило. Нищо против, обаче няма и 1/3 от знанията и опита на тази жена. Да, ще кажат млада е има време да се научи. Сигурно, но ако я стимулират да остане в съответната фирма. Защото и аз съм млада и знам как се напуска бързо заради някоя дреболия, която изобщо не би впечатлила някой с дълъг трудов стаж. А хората над 50 не са толкова претенциозни, освен това си вършат съвестно работата, а не прекарват половината ден в приказки с колежката и в пиене на кафе. И ако някой им напарави забележка не отговарят, че за толкова ниска заплата ще работят малко. Ама това е друга тема.
Успех в търсенето на работа, въпреки, че нещата хич не изглеждат добре.
цитирай
74. анонимен - НЕ ЗЯПАЙ!
28.01.2010 13:54
ако някой се интересува има няколко неща, които трябва да се свършат-отлично образование, срахотна работа за цивилизоване на нацията,безкрайна апостолска работа в областта на културата, формулиране на национален идеал, който се изразява в смислен и достоен живот за всички българи.
цитирай
75. анонимен - a
28.01.2010 14:01
zashto si mislite che vsichkite mladi ne si znaeme pravata-pak obobshtavate-bili sme nesriozni alabala :) priemete che ima rabotodateli koito dyrjat na kachestvoto na choveka a ne na godinite mu -kolkoto id a vi e chudno ima i takiva ") da priznavam ponqkoga mnogo mi znae ustata no si znam deto se vika granicata :) a tova che ima nqkoi deto sa na po 50 godini i si mislqt che veche vsichko im e qsno i se dyrjat nastoinicheski dori s shefovete si-emi sorry nikoi nqma da vi tyrpi takiva :) i pak kazvam za deseti pyt sigurno-ne stava samo s pretencii nomera e da si gyvkav i probiven ostanaloto sa prazni prikazki ...
цитирай
76. анонимен - a
28.01.2010 14:05
i drugoto koeto e -krizata naistina e ujasna - ne si mislete che samo vie nad 40 ste bez rabota :( dosta mladi syshto ne rabotqt , no pyk nqkoi ot tqh -na po 23-25 godini ,nikoga ne sa rabotili prez jivot si i chakat na mama i tate , taka che krizata tqh gi zasqga ako mama i tate gi zasegne :) vie sprete da jiveete po komunisticheski i da si vyzpitavate taka otrochetata i neshtata sami shte se podredqt :)
цитирай
77. анонимен - reshenieto e iasno
28.01.2010 14:12
bulgarite ne razbirat ot biznes tam e problema
a reshenieto e da zapochnat da razbirat - organiziraite se sami, kandidatstvaite po programi ot eu za finansirane, pravete firmi ama ne za banichki ili magazincheta za drunkulki a rabota koito iziskva kvalifitziran trud, orientiraite se kum evropeiskia pazar - tuka niama na kogo da prodadete a i koruptziata e bezobrazna
цитирай
78. firopeshev - Съжелявам че се сблъсквате с под...
28.01.2010 14:15
Съжелявам че се сблъсквате с подобни проблеми. Уви, тези критерии (възраст, как изглеждаш и кой познаваш) от как свят светува са в действие.
Примете го като поредното предизвикателство което нашето общество и държава е поставило пред вас.
Мисля че всеки който вярва в себе си, знае какво иска и не се предава е обречен на успех. Знам че звучи клише, но вярвам че е така.
Възраста и парите са субективне фактор който много, много малко влияе на успех и начин на живот.
P.S. Най-богатите хора които познавам, са най-големите мизерници и нещастници които познавам.
цитирай
79. анонимен - reshenieto e iasno
28.01.2010 14:23
dryn dryn - shikalki
цитирай
80. анонимен - Хубав постинг и верен, но не съвс...
28.01.2010 14:52
Хубав постинг и верен, но не съвсем!
По принцип наистина работодателите отазват да взимат на работа по-възрастни хора, но пък и в момента ситуацията е такава, че почти никъде не се търсят никакви хора независимо от възрастта или уменията им.За пример давам моя позната.Младо момиче на 26 години, изключително красиво с английски,комютър и образование и тя също е подавала CV-та поне към 100 фирми и досега няма нито един отговор.Моето мнение е че просто цялата тази история с търсенето на работа по интернет е пълна глупост и губене на време.Работа се търси само и единствено чрез познати хора.Ако нямате познати просто забравете!А ако ви намерят някаква работа, която не отговаря на вашите изисквания просто я приемете и я използвайте като трамплин за по-нагоре.
цитирай
81. анонимен - hmm..
28.01.2010 15:01
Не можеш да говориш за всички така.Лично аз съм виждала обратното - болшенството от възрастните ми колежки идват на работа точно за да си пият кафето. А най- дразнещото е че когато работата е "обща" госпожата, разбираш ли си върши работата, но своята /лична/! направо да побеснееш! после ако и остане време ще сварши нещо за заплатата,която взима. Освен това липсата на компетентност,проблемите с паметта и т.н. така ми пилят нервите,че не знам какаво ще остане за децата /живот и здраве/.А уж те би трябвало да ме научат на нещо- хаха -когато и ако се случи това наистина ще почепя!:)))) А по темата - не става въпрос за годините - познавам поне 50 човека между 27 - 35 годишни,които са без работа, а имат и малки деца! направо е страшно!..
цитирай
82. анонимен - sorry
28.01.2010 15:06
коментара ми - №81- беше относно № 73..
цитирай
83. ivelina1983 - spored men ne e pri4inata vuv vas, ...
28.01.2010 15:18
spored men ne e pri4inata vuv vas, ami v tova 4e vse pove4e hora se borqt za edna rabotna poziciq. Taka 4e smelo napred!
цитирай
84. victoriavselena - Прочетох, премислих и написах:
28.01.2010 15:30
Правилата по които действаме:
1. Ако видим едно нещо за невъзможно, то ще се остане такова.
2. Ако наистина искаме нещо, търсим начини, ако не искаме търсим оправдания. (факт е че си си намерила работа, не точно желаната и не точно по начина по който си си представила, но си успяла)
3. Много зависи от психическата ни нагласа, дори когато си пишем автобиографията, а и след това на интервюто. (ама познат, който казва след всяко интервю " И този път ги убедих да не ме вземат на работа)
4. Отрицателната ни настройка (колкото и да е подсъзнателна) е видима и заразна.
5. Често излизаме още от дома си с "НЕ-то" в джоба. (колко пъти съм чувала "Сега ще видиш как няма да ме вземат н аработа, казвам ти - няма да успея и това е!")
6. Помислете си, че Вселената н еобича да ни разочарова, това което очакваме , това и ни се случва.
7. Има много добра техника, за подготовка преди интервюта, който се интересува да ми пише - на лични или в моят блог.
8. Всичко, което можем да си представим, можем да го постигнем.
9. Ако има един случай да бъде приет на работа някой наз 50-гоишна възраст, значи че е възможно, значи, че и вие можете да бъдете следващите.
10. Вярвайте в себе си за да повярват и другите във вас.
Обичам ви ви пожелавам да постигнете желаното от вас, само че внимавайте, какво си пожелавате, защотото .... то се случва :)))
цитирай
85. swanlake - Moi poznat koito beshe 10 godini v ...
28.01.2010 15:37
Moi poznat koito beshe 10 godini v USA i vinagi e bil manager /dokolkoto znam s otlichna reputacia/ reshi ,che mu e pisnalo da zivee tuk i sega e vreme po priziva na golemite bulgarski politici da se vurne v Bulgaria i da dade svoia prinos za "opravianeto " na durzavata. Pribra se , tochno 2 godini puska rezumeta za rabota , blizkite mu go izdurzaha i ot edna sedmica e v London,zashtoto spored dumite mu " nishto ne stava v taia durzava i suzaliavam che 2 godini ot zivota mi minaha v naprazni nadezdi za neshto ". Toi e na 46 i kaza tochno tova,che ako slozish snimka ili si napishesh vuzrastta nikoi dori ne ti se obazda za da te vidi kakvo mozesh.V redkite intervjuta na koito sa go vikali sa go razpitvali -ama kak taka nikoi ne se vrusha ot Amerika , puk ti si se vurnal ,vmesto da se pointeresuvat kakvo e pravil tam i kakvo moze da napravi za dobroto na biznesa. Taka che absolutno se suglasiavam s tova koeto e napisal avtora , to e sushtoto kato tova koeto moia poznat kazva. Gorchivata istina e che nie sme na svetlinni godini ot civilizaciata po otnoshenie na choveshkia faktor / ili kakto kazvashe edin velik politik-"choveshkia material"/...
цитирай
86. анонимен - Спрете да се оплаквате!
28.01.2010 15:42
Не само в България нещата за работна ръка стоят така лошо. Всеки, който иска да работи, намира работа. Освен образованието има и работи, които изискват само умение и съгласие да не се гордееш с дипломи.

Рабонаемател и рабодател са две съвсем различни гледни точки с различни задължения към администрацията и към предприятието.

Рабонаемател, който иска само парите за покриване на заеми, но не му се върши работата, е тегло за рабодателя. Един на възраст не винаги отговаря на профила на фирмата. Здравето му също е от значение. Пияч и пушач ми вредят повече от колкото да допринасят нещо за фирмата, а оттам и за осигуряването на заплатите.

Така е по целия свят! България не прави изключение. И тя е на земята.

П.П. Често и преучените не се приемат. Много образован. Какво да го правя? Един със сечеща глава не го приемат за полицай.
цитирай
87. анонимен - до 48
28.01.2010 15:53
"5. Често имате много грешки в CV, което говори поне за немърливост."
НемЪрливост се пише с "А", а "претенЗии" с "Ц". Дали да търся грешките в себе си, когато обявите се пишат и подбора се прави от хора, значително по-неподготвени от мен?
"Искам ли аз такъв служител на тази позиция?" Предполагам, че не, защото такъв служител ще е конкуренция. Вероятно документите изобщо няма да стигнат до собственика или висшия управленец, който иска такъв служител!
цитирай
88. анонимен - a
28.01.2010 15:58
vijte -tuka prodyljavate da govorite edno i syshto-tipichno po bylgarski vyv vsichko drugo e prichinata samo ne i v men hahahha ...razberete nai-posle -ako ste kachestveni i tyrpelivi,rano ili kysno shte namerite rabotodatel koito da vi oceni,bez znachenie na kolko godini ste :) na kriva raketa kosmosa i prechi i oshte neshto- ne pitasi starilo a patilo :)
цитирай
89. анонимен - 86, понеже в българския език думи ...
28.01.2010 16:13
86, понеже в българския език думи "рабонаемател" и "рабодател" няма, вероятно си имал предвид не РАБО а РОБО! ;-)

88, дереджето ни е такова, защото хора като теб - неграмотни, но "гъвкави" (предполагам имаш предвид, че ти е гъвкав гърбът и добре се навеждаш да ближеш подметки) изместват тези, които са кадърни и затова имат самочувствие и изисквания!

И хайде вземи най-после прочети за какво става дума - че на въпросните над 40-годишни изобщо не им е даден шанс да покажат дали могат!

Иначе този, който си говори все едно и също, май си ти. Аман от самодоволни дребни душици, на които им е паднал сгоден случай да поиздевателстват над много по-качествени хора от самите тях!
цитирай
90. анонимен - a
28.01.2010 16:17
do 89- ama syrceto she mi razbiesh spri se:) pyrvo smeq da tvyrdq che sym kadyren i profesionalist v rabotata si ,vtoro- kak si pravish izvod che sym negramoten sled kato ne me poznavash ,treto-kak reshi che izmestvam koito i da bilo -ne po-skoro men se opitvat da izmestvat :) chetvyrto- kakyv shans iskash - nqkoi da te vikne i da ti kaje ela che mi trqbvash :) vie tova razbirate pod shans- a toi trqbva da se tyrsi - nali znaete kysmeta obicha silnite :) zloba li nadushvam ili samo taka mi se struva drebna dushice?
цитирай
91. анонимен - a
28.01.2010 16:19
vseki den sreshtam takiva kato tebe-deto ne sa se realizirali i si go izkarvat na drugite :) zashto nepremenno mislite che nqkoi samo s vryzki ili s lizane na zadnici moje da uspee tuk? :) aman ot vashite tesnogrydi i komunisticheski vijdaniq i robsko mislene :)
цитирай
92. анонимен - Веселка
28.01.2010 16:26
Абе вие чувате ли се какво гоморите? БГ-то било като останалия свят. Хората на 70 години се кандидатират за призиденти вие ми обяснявате,че на 40 години здрословното състояние...дрън дрън. Просто 46 годишните не стават за всякаква "работа" - това е всичко. егати държавата-хората с умения и стаж трябва да ги взимат като топъл хляб.работодателите трябва да се борят за гях, а не те за работата. аре стига простотии...
цитирай
93. kass - veselaj
28.01.2010 16:33
Младите пък казват друго: "От къде стаж, като никой не ни взима на работа?"
Проблемът не е в годините, а в липсата на работа, за жалост безработицата нараства значително и за млади и за хора на средна възраст. Но не се отчайвайте, търсете, чукайте на всяка врата, все щр изкочи някаква работа за първо време, а после всичко ще си дойде на мястото...
цитирай
94. kapricia - ...
28.01.2010 16:35
Вярно, че навсякъде е трудно, но проблемът в България е и друг. Тук всеки работодател се опитва да мине метър. Защо да плаща на квалифициран служител 1000 лева, като може да наеме някой прошляк за 200 на месец?! Какво от това, като вторият не може да си върже обувките без подробни писмени инструкции?... Манталитетът си е такъв - байганьовски. И няма да се промени.
Възрастта е само част от проблема при търсенето на работа. Другият проблем е именно доброто CV, опитът и изобщо професионализмът. У нас шефовете обикновено са разни парашутисти или внезапно позамогнали се частници, които на практика хал хабер си нямат от работата, начело на която стоят. От една страна им се иска всичко да е по западен тертип, но от друга по-скоро биха си отхапали ръката, но не и да наемат някой, който разбира повече от тях.
Това е положението. Перфектното CV почти гарантирано ще ти отреже достъпа до което и да било място.
цитирай
95. анонимен - До шефовете!
28.01.2010 16:51
Не ми казвайте, че висшистите над 50 год. са неграмотни и не са могли да стъкмят умно автобиографията си.Литератор съм и мога да определя кои са под 30 год. във форума-по правописа! Не всички, разбира се.
цитирай
96. анонимен - 91. анонимен - a ==== какво раб...
28.01.2010 17:01
91. анонимен - a ====
какво работиш!!?? - пилот на космическа ракета ли?
цитирай
97. universalnite000 - Хм, че това отдавна е предвидено от ...
28.01.2010 17:58
Хм, че това отдавна е предвидено от "елита" - ето как :
Социалните програми представляват всъщност безсрочна система за кредитен баланс, привидна капиталова промишленост, предоставяйки на незаетата част от населението покрив и храна. Това може да се окаже полезно, тъй като тези хора стават “държавна собственост”, армия под властта на елита. Защото който плаща, той поръчва музиката.

Тези, които са попаднали в икономическа задънена улица са принудени да чукат на вратата на елита. Методът на въвеждане на голямо количество стабилизираща емкост се заключава в заемане под формата на бъдещи кредити. Този четвърти закон на движението — натоварване, се заключава в “бягство от отговорност”: предприемат се действия и системата се напуска преди да се получи закономерната реакцията на това действие.

Средството за избягване на реакцията е смяна на системата. Именно по този начин политиците стават популярни в съответното време и обществото плаща за това по-късно. Успехът на политиците се измерва с това, колко дълго успяват да забавят реакцията. ( Тихи оръжия за безшумни войни )

цитирай
98. анонимен - lesnov
28.01.2010 18:10
Само говорите и мърморите. За мен заминаването
за чужбина, особено без образование е чиста
авантюра. Наистина няма работа, но няма и хора в
България, които да се обединят и да настояват за
правото на работа и живот. Няма производство,
защото всички другари досега не осигуриха никакво производство и тук всичко замря.
За да ни докажат, че капитализмът е много лош,
те го побългариха като създадоха мутрите да ни бият и рекетират. Нищо не е нормално, защото
вече 20 години всичко се руши. Това не е капитализъм. Това е посткомунизъм, което е още по-страшно.Нямаше и няма контрол върху нищо,
а това съвсем не е капитализъм, а анархия.
цитирай
99. brand - brand
28.01.2010 18:44
Предлагам да се обединим всички с възраст над 40 години . ИМАМ ИДЕЯ.
СРАМОТА Е Министър председателя да търси:
1. Способни българи зад граница, и да ПРАВИ БЕЗРАБОТНИ способните в България
2. Престъпление е да се дели нацията на Млади и Стари и да се инвестира от евро-фондовете в Младите за обучение в УМЕНИЯ, а да се създава Безработица от хора с умения, които да ровят по кофите за боклук.
3.Престъпление е гилдията на Учители и Лекари да имат консуматорско отношение към гражданите.Крайно време е да разговаряме на езика на ПОТРЕБИТЕЛЯ - ПЛАЩАМ ТИ ЗА УМЕНИЯТА, А НЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО КОЕТО ИМАШ.

Бих искала да се обединим всичките над 40 години, просто има какво да кажем и отстояваме.
цитирай
100. swanlake - Извинявам се, че пак ще цитирам ...
28.01.2010 19:03

Извинявам се,че пак ще цитирам оная"тъпата" Америка,но там има квоти спуснати от правителството-в едно предприятие в зависимост от размера му трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да работят определен процент бели,черни,имигранти,трудоустроени ,стари,младии т.н. Ето това е работата на управляващите,да управляват така,че правата на всеки да се спазват, а не да си бъркат в носа и да плещат глупости пред света как с багери вадели тпупове по поляните.
Отделен въпрос е ,че въпроса за неназначаване на хора над 40 години не стои на дневен ред въобще . Нещата се свеждат до това можеш ли и имаш ли желание да си изпълняваш задълженията или си вечно болен,закъснял,недоволен или все бързаш да си тръгнеш пръв към къщи и си цар на извиненията.
Какво има да се обединяваме по възрастови групи-просто и ясно е - някой трябва да си свърши работата налагайки закони и осигурявайки спазването им. Ако не се спазва закона глобите са достатъчно големи,за да покрият обезщетението на неработещия.
цитирай
101. forestlove - хм, много анонимни има. неудобно ли ...
28.01.2010 19:04
хм, много анонимни има. неудобно ли им е?
цитирай
102. анонимен - R
28.01.2010 19:58
Проблема с възрастта е доста сериозен при търсене и кандидатстване за работа.Който и каквито аргументи да изтъква истината е една - не се пласират рутината и възможностите на кандидата /възръстта/,а неопитността и послушанието /младостта/.Все гледаме навън ,когато става въпрос за структурни промени у нас,но не се отчита в случая факта,че там има работа и хората работят до по-късна възраст.То тук за по-младите няма работа,пък какво остава като се уверичи пенсионната възраст.Безумици!!!!
А идеята за обединение на тези с възраст над 40 е прекрасна!Дайте във фейсбук!!!
цитирай
103. анонимен - @анонимен - a
28.01.2010 22:26
"ama syrceto she mi razbiesh spri se:)"
Я си преброй коментарите и се замисли кой трябва да се спре. ;-)

"pyrvo smeq da tvyrdq che sym kadyren i profesionalist v rabotata si"
Това всеки го твърди, така че не се брои. Но начинът ти на мислене и на писане показва, че си мърляч.

"vtoro- kak si pravish izvod che sym negramoten sled kato ne me poznavash"
Не е необходимо да съм те дундуркала на колене от бебе, за да знам това. Стига ми да погледна писанията ти. Като начало пишеш на шльокавица, нямаш представа от пунктуация (а тя е показателна и за проблеми с логическото мислене) и т.н.

"treto-kak reshi che izmestvam koito i da bilo -ne po-skoro men se opitvat da izmestvat :)"
Твърдиш, че работиш. Като интелект и квалификация явно не си на нивото на поне половината тук, които са без работа и са готови и на такава под възможностите им. Освен ако не си товарач на кофи за боклук, едва ли някой се опитва да те измести.

"chetvyrto- kakyv shans iskash - nqkoi da te vikne i da ti kaje ela che mi trqbvash :) vie tova razbirate pod shans- a toi trqbva da se tyrsi"
Отново демонстрираш, че или не четеш какво пишат другите, или много трудно схващаш. Хората, които се оплакват тук, са кандидатствали за ОБЯВЕНО място. Те са ТЪРСИЛИ, но не са им дали шанс да покажат какво могат. Не знам с колко големи букви трябва да го напиша, за да го разбереш най-после? Или трябва да го изчукам с морзова азбука по дървената ти глава? ;-)

"nali znaete kysmeta obicha silnite :)"
Явно не четеш и своите коментари. Тъкмо ти по-горе пледираше, че наетият трябва да е "гъвкав", да не е по-умен от шефа и т.н.

"zloba li nadushvam ili samo taka mi se struva drebna dushice?"
Злоба за какво? Че искам да те изместя от стъпалото на голямата хубава кола, която извозва боклука? Че годините ми са с десетина повече от твоите, но пък IQ-то ми бие твоето с петдесетина пункта? Че съм професионално реализирана, без да чупя гръбнак и да се снишавам пред шефове, защото цял живот сама съм си шеф?
цитирай
104. анонимен - до 48 и 87 Съгласен съм с 87. към ...
28.01.2010 23:54
до 48 и 87
Съгласен съм с 87.
към 48
1.Трудовата автобиография е такава, каквато е. Не е редно за всяка длъжност да се пише различна автобиография.Това е най-меко казано манипулация, а истинското име е лъжа.
2.Знанията, уменията и опитът (това е правилното подреждане) или ги имаш и ги описваш такива, каквито са или ги нямаш, независимо какви се търсят. Пак отиваме на т.1-манипулация.
3.Правилното е всеки да подаде тази информация за себе си, която счита че ще му помогне при намирането на работа. А този, който я чете трябва да умее да селектира това, което е необходимо на работодателя. в противен случай "четящия" да си търси работа, а на неговото място да бъде назначен знаещ и можещ служител.
4.Според мен се посочва квалификацията, която имаш, в противе случай пак сме на т.1-манипулация
до всички
Не отричам правото на работа на младите, но по-възрастните също имаме право на работа и реализация, имаме семейства, които разчитат на нас и не на последно място никак не е приятно поради факта, че си над 40 или над 50 г. да гледаш живота отстрани. Аз самият съм на 51г. и не се считам за възрастен, но както авторката на статията и мен не ме търсят работодателите, или техните служители по подбор на кадри. Сега вече наистина не се учудвам защо е така. Защото служителите им са като "48". Аз съм инженер с голям опит като такъв и като административан ръководител, с два чужди езика и добра компютърна грамотност, но много малко ме търсят (почти никак) дори и да за да видят дали съм работника, който би им свършил работа. И това е при положение, че кандидатствам само за работни места, за които имам необходимата квалификация и на които бих си справил.
При трудното търсене на работа съм попадал на места, където служителите са млади и симпатични (не отричам), но буквално "не знаят къде са". Да не говорим, че някои от тях имат явни проблеми с правоговора. С правописа им не съм се сблъсквал, но предполагам, че щом говориш на диалект с правописа също ще имаш проблеми.
цитирай
105. veselaj - анонимен 48 - не е съвсем така. До ...
29.01.2010 08:52
анонимен 48 - не е съвсем така. До преди 2 години и аз бях в положението на човек, четящ СV-та и съм наясно с изискванията. Пък и не говоря за отказ - а само за отговор. Никой дори не ме търси за интервю, независимо дали отговарям на всички изисквания и какво мотивационно писмо съм написала.
Анонимен 80, аз това и направих - започнах работа чрез познати и се надявам, че ще е само трамплин. Но излиза, че качаствата ми нямат никакво значение - важно е дали имаш "връзки".
Някои ме упрекват, че се оплаквам - напротив. Именно защото ми е неудобно да хленча и да се оплаквам ми е трудно.
81. анонимен, сигурно е така. Но бих искала някой да провери дали съм от тази категория. А и кръшкачи има и сред младите. Смея да твърдя, че не съм закъснявала за работа, за 10 години съм боледувала сериозно веднъж, но дори и тогава не съм отсъствала от работа. Мога да поискам к чиста съвест препоръки от предишни работодатели, но досега никой не е искал такива.
brand , приветствам подобна идея. Струва си да се дискутира в отделна тема.
Галя, никой не си дава сметка. Но се грижим за българите в чужбина :))))
За жалост нямам време да отговоря на всички коментари. Трябва да тръгвам...на работа.
цитирай
106. анонимен - много анонимни
29.01.2010 09:28
forestlove написа:
хм, много анонимни има. неудобно ли им е?

На мен ми е неприятно да съм анонимна, но изглежда в blog.bg (не го ползвам и не го познавам добре) може да влезеш с име само ако си регистрираш блог. Определено нямам намерение да го правя. Така че ако блогърите в blog.bg искат неанонимни коментари, да проверят дали може да активират регистрации с ID от други системи, напр. Open ID. Или с име, имейл и сайт - както е възможно почти във всички подобни системи.

Ако не става - да искат от blog.bg това. Системата печели от посещенията на вашите страници - накарайте ги да ви дадат нещо в замяна.
цитирай
107. анонимен - Стар на млади думаше:
29.01.2010 15:16
Виждам тук млади с високо самочувствие, които не могат да пишат на кирилица. Хубаво е, че си вярвате, но нека да ви попитам: ако работата ви изисква да съставяте документи, тогава какво правите? Рисувате?
Не искам да упреквам. Знам че причината е в комбинацията от слабо обучение по български език в гимназията и интензивното писане на постинги и есемеси. Знам и че е преодолимо. Но не си ли давате сметка, че мнозинството от вас никога няма да си направят този труд? Че налагате нов стандарт за бъдеща България. Че този стандарт е нисък - кошмарно, смехотворно по-нисък от достигнатия преди? Това е все едно да изключиш хладилника си от мрежата и да започнеш да го зареждаш с лед от реката, както са правили през 19-ти век.
Проблемът е, че с всичко е така. Нищо не знаете за нищо или почти нищо. Ерудити сте по браковете на Гай Ричи и филмите със Сара Джесика Паркър. Понякога съвет някой от вас може да ми даде за някой сетинг на Outlook, който до 1-2 години вече няма да е актуален.
Имате енергия и паметта ви работи по-нормално, но тези неща ги има всеки дивак, без да е учил един ден в училище. След още две десетилетия преход ще получавате колкото един дивак - 2-3 долара на ден - и ще шиете дрехи. За неграмотници - толкова.
Затова се радвайте, ако имате възрастни и интелигенти хора в обкръжението си. Ако желаете да се учите от доброто - лошото сами ще откриете.
цитирай
108. анонимен - По повод на написаното - Извинявам се, че пак ще цитирам ...
29.01.2010 23:42
Здравей, swanlake, възможно е да имаш право, но само като гледам как стана разпределението на финансовите средства на ПРАВОСЪДИЕТО, относно "ИКОНОМИИТЕ" които бяха формирани от глобите наложени по делата съгласно законите на страната в края на 2009 година и тези "икономии" в последния ден на годината бяха раздядени като възнаграждение а не върнати в Бюджета...мисля, че и за в Бъдеще приоритет на управляващите няма да е обикновения гражданин, и отново ще бъде поставяна КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ.
цитирай
109. diso - Това, че "търсят по-млади"
30.01.2010 09:38
го чух някъде на 32...
цитирай
110. ka4ak - Oпитах се да ти отговоря,направо с пост!
31.01.2010 16:11
Не е много подробно,но смятам,че ще ти стане ясно какво имам предвид!:)))
цитирай
111. maistora - Спомних си за социализма.
01.02.2010 22:12
Тотава безработица нямаше. Но нима за това мечтаем вече двадесет години?
Естественият начин да се живее е брбата! Всеки ден трябва да доказваме, че от нас има нужда! Че някому сме потребни! Когато престанем да се борим просто изчезваме.
Дано всички намерим себеси.
цитирай
112. анонимен - Геноцид
20.02.2010 21:04
Навремето се чуваха разни конспиративни теории на които се смеехме. Чуваше се, и че над българската нация се извършвало целенасочен геноцид.
Сега повечето от тези теории звучат не съвсем конспиративни, а се сбъдват ! Ужасът става все по- реален !
цитирай
113. анонимен - ЖАЛКО
08.04.2010 23:21
zahariada написа:
Крайно време е да проумеем, че един работещ не издържа двама пенсионери. Та, нали целият им работен живот са си внасяли осигуровки, които те не могат да изхарчат. Защото умират преди това. Това е статистическата истина.

Това е самата истина. А ако се вдигне и възрастта за пенсиониране от работа в гроба. Инак жалко е че хора на 40 не могат да работят, ама тука сме държава на парадокса - некадърен и неграмотен, ама нахакан преуспява, умния е мачкан и плют.
цитирай
114. анонимен - анонимен
04.09.2010 11:09
уууффффф страх ме е какво става в тази даржава
цитирай
115. анонимен - varcevanje za pokojnino
08.02.2012 06:34
varcevalni racun <a href=http://www.kamvlozitidenar.info>kam vloziti denar</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4895388
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!