Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2009 15:27 - В защита на турските сериали
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 4782 Коментари: 14 Гласове:
5



Започвам да пиша този постинг с уговорката, че гледането на каквито и да е сериали си е пълна загуба на време. Наясно съм и че не мога да имам кой знае колко компетентно мнение – рядко гледам телевизия и още по-рядко сериали. Всъщност само от време на време съм попадала на някой сериал, ако е по време в което телевизорът е включен.

И все пак. Провокира ме следният коментар в предишния постинг, а и някои други изказвания в мрежата.

 

„А напоследък "народецът" ни е обхва-
нат и от "турцизацията"-под път и над път реве та се
къса по турските сериали.Откровено казано,направо
съм уплашен от тази епидемия.Свинският грип трици
да яде.Ако само една част от това тръшкане и циврене,което се излива по тези сериали беше израз-
ходвано за нещо полезно,халът ни щепе да бъде дос-
та по-добър.И при това,това "тръшкане" не е присъ-
що само на женската,но е заразило немалка част и от
...хм,"мъжата"част от фауната.Попитах наскоро моя
позната,защо така се е забравила по турските сериали
и тя ми отговори(цитирам по памет);"Моят живот
е там!Само това ме интересува.Нищо друго не ми е
интересно и не ми трябва!Искам да гледам само турски филми.Те са най-хубави!
Въприсната особа не е от турски произход и при
това е с висше образование,макар и вече пенсионерка...
..Слушах изумен и стигнах до потресаващия ме извод,
че нас всъщност турците са ни завладяли,без какво-
то и да е оръжие,или,по-точно,с най-страшното-кул-
турното.
..”

 

А замисляли ли сте се защо турските сериали са толкова гледани? Всъщност, едва ли са гледани повече от латиноамериканските или американските сериали. И едните, и другите са еднакво тъпи и скучни.  Разликата е в по-добрия език на турските сериали. А и в по-нормалните отношения между хората. Тук дъщерите не забременяват от съпрузите на майките си и хората първо се запознават и след това спят заедно, а не обратното.

Аз съм от малкото хора, които нямат кабелна телевизия и хващам 4 телевизии – бТВ, Канал 1, Нова ТВ и Про-бг.  Като повечето хора гледам новини от 19 ч. И какво след това? Докато се храним, телевизорът обикновено работи. След новините – по бТВ – върви „Перла”. По Нова  - „Цената на истината”.  Тъй като и на мен сериалите са ми скучни, се опитах да изгледав „Цената на истината”. Отвратих се след първите три минути. Или ВИП денс.  Простащината на Иван и Андрей би трябвало да разсмива само хора със сериозни ментални проблеми.  По Канал 1 обикновено дават нещо много подтискащо, ако не решат, че ще впечатлят „драгия зрител” с разкази за „онова” време, от което нормалните хора би трябвало да има само лоши спомени. Пак превключваш на бТВ – започва „Сървайвър”. Най-интересното в него са разголените задници и цици. Ако имаш „късмет” може да видиш и Митьо Крика без гащи. И да разбереш, че се е подсякъл. Или да разбереш, че ще успееш само ако си безскрупулен интригант.

Не знам как е по другите телевизии.  Но в този момент аз установявам, че единственото гледаемо нещо е турския сериал.  В него има добър език и нормални човешки отношения. Вярно, тъп и скучен, но не повече от останалите сериали. И няма нужда да уча турски, голяма част от думите така или иначе са в нашия език. Сиреч, (както казва ББ) – близки до нас. И никой не се опитва да ни натрапи турската култура – освен ако не искат да ни „натрапят” като правило елементарната почтенност и уважение между хората. От това ли се възмущавате?

Е, аз отдавна съм изключила телевизора.





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - veselaj
20.11.2009 15:36
Правилно!!! И аз предпочитам да гледам Перла пред Циничната цена на истината или финния тъп хумор на Иван и Андрей които са пълни с пари и си живеят живота!!!
А БНТ привлича зрителите най вече с предаването Референдум или Панорама.
цитирай
2. анонимен - veselaj,
20.11.2009 18:11
Аз съм този анонимен,който написа цитираните от
Вас думи.Аз също не гледам сериали,сървайвъри,вся-
какви "дансове" и тем подобни "културни произведе-
ния".Изказвайки мнение против турските сериали,
не съм имал предвид техните художествени качес-
тва,а по скоро съм изразил съжаление от добровол-
но приетата "турцизация" на нашия "народец".Прие-
мам,че е възможно те да притежават по-добри ка-
чества от американските,или латиноамериканските.
Все пак бидейки част от Балканите,а и съобразно
пет вековното робство,съвсем нормално е да бъдат
близки до българската душевност.Но при такова ис-
терично потопяване в тях,според мен нещата стават
тревожни.Но това е "според мен".Възможно е да не съм прав,а още повече да съм някой шизофреник,
който си въобразява някои неща.Е,бъдещето ще по-
каже...
цитирай
3. veselaj - 2. анонимен ,
20.11.2009 18:50
вероятно аз и вие сме от хората, които не гледат сериали. Но децата ни гледат (е, моите не, но те са вече големи). Аз лично предпочитам децата да гледат сериали с нормални отношения, вместо голи задници. Защо пускат толкова много турски сериали е друг въпрос. Мисля, че някой цели точно това - да ви провокира. В България няма етническо напрежение. Знаете ли, преди две години бях на екскурзия в Истанбул и останах очарована от отношението към българите. Бях особено впечатлено когато едно момче с гордост ми съобщи, че е наполовина българин. Обясни ми го на английски, защото дядо му бил турчин от Варна. Много се зарадва, когато казах, че в България всички са българи. Дали "турцизирането" не е наистина само в главите на българите? И не се засягайте, наистина не съм искала да ви обидя.
цитирай
4. mamkamu - :)
20.11.2009 19:08
Ами включи си кабелна :) Така ще имаш по-голям избор :))) Дикавъри, Нешънъл Джиографик, Хистори, Анимал Планет, ББС... :)))

Всъщност, някои ги дразни факта, че сериалите са именно турски. Какво от това?! Простотията националност няма :)
цитирай
5. veselaj - 4. mamkamu,
20.11.2009 19:09
на мен не ми пука - почти не гледам телевизия :)))
цитирай
6. gantree - @ анонимен 2
20.11.2009 20:08
Бягай в Русия, братле. Спасявай се. Там турците няма да те настигнат. :)))
Зиморничави са, и не ходят на север.
цитирай
7. анонимен - do gantree
20.11.2009 21:26
Тъпчоооо,такива доморасли патриоти като теб си нямат хабер от света.Русия е пълна с турски фирми.А празноглавите злобари като теб ще останат с празни джобове.МИСЛИ И БАЧКАЙ.
цитирай
8. bezdelnik - Е, най-после :)
21.11.2009 02:43
Съгласен съм с теб Veselaj. Истината е, че наистина отношенията са нормални, близки, балкански. Това, което ме изважда от равновесие е, че са турски. Яд ме е, че от тях сме прихванали само лошите неща. Защо няма бг сериал с подобно качество? Защо в Турция не носят наши дрехи, а нашите момичета носят потури като ханъми, та пра-бабите им се обръщат в гроба? Защо в Турция - една азиатска, мюсюлманска държава се живее по-добре от Европейска България? Защо турци управляваха държавицата ни 10 от 20те години на прехода?
Е, ние сме си виновни. Че им гледаме сериалите (та нашите помии ли да гледаме?), че им носим потурите (те са евтини, нашата конфекция за нищо не става, а хубавите дрехи не са ни по джоба), управлявали са ни като овце и не дай си Боже пак да ни управляват...
Ние сме си виновни. И е очевидно - освободихме се от тях политически, но те ни заробиха отново -икономически и културно. От това никой не може да ни отърве. За съжаление.
цитирай
9. raylight - Не е
21.11.2009 13:45
съвсем така - там се залита по ориенталските разбирания за ролята на жената и патриархалното се преекспонира до деспотизъм. Азия
цитирай
10. veselaj - 8. bezdelnik,
22.11.2009 18:26
точно за това говоря. Значи ако говорят на испански - нямаш нищо против, но на турски - не, не бива? Защо?
Аз не знам кое е за предпочитане - да носят момичетата потури или да се обличат като евтини проститутки (както се обличат половината от тях). И тук парите нямат нищо общо. Погледни облеклото на Илиана Раева - и тя е облечена безвкусно и с неподходящи за случая дрехи, независимо че пари не й липсват.
9. raylight, не съм много наясно, но в малкото, което съм гледала не забелязах такова отношение към жените. Разбира се, говоря за сериалите, а не за действителните отношения. И все пак в сравнение с "интелигентни" предаватия като "Цената на истината" или "Сървайвър", турските сериали са си направо добри. Дано на телевизиите да им "светне", че на хората простащината и голите задници им омръзнаха.
цитирай
11. diso - Обикновено не ги гледам,
24.11.2009 07:42
защото си имам други занимания. Единствено не разбирам вманиачаването по тях, иначе, поздрави за турците, че са направили нещо, което да се гледа, за разлика от произведенията на нашите "кинотворци" в последните години.
цитирай
12. veselaj - 11. diso,
24.11.2009 19:59
аз започнах с уговорката, че гледането на каквито и да е сериали е съмнително удоволствие. Но да кажеш, че турските сериали са тъпи, а да харесваш останалите е още по-тъпо. Както и да се вманиачваш по воайорски предавания от рода на "Сървайвър"
цитирай
13. анонимен - Nima?
07.12.2009 16:48
Аз пък си гледам Изгубени,Бягство от затвора,Др.Хаус,Герои,Декстър и още много хитови сериалчета от този род.Откъде сте толкова сигурни,че турските серали са по- добри.
цитирай
14. veselaj - Аз пък си гледам Изгубени, Бягство ...
08.12.2009 08:40
анонимен написа:
Аз пък си гледам Изгубени,Бягство от затвора,Др.Хаус,Герои,Декстър и още много хитови сериалчета от този род.Откъде сте толкова сигурни,че турските серали са по- добри.

Не съм казала, че са по-добри. Не съм гледала нито едните, нито другите, за да ги сравня. Но предполагам, че в твоите добрите и лошите непрекъснато се бият и накрая добрите от добрина избиват лошите. В турските отношенията са между нормални хора.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4904519
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!