Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 15:19 - Измама в сайт за работа
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 7799 Коментари: 12 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Случайно се натъкнахме на много елегантна измама в сайт за работа в чужбина.

Представете си, че сте безработен от няколко месеца и като повечето съвременни хора търсите работа в интернет. Регистрирате се в различни сайтове, пращате СV-та.

В един хубав ден получавате писмо, че вашета кандидатура е попаднала в сайт за осигуряване на работа в чужбина и че ви се търси работодател. Подчертава се, че не дължите никаква комисионна, ако ви бъде намерена работа.  Ако не се интересувате от работа в чужбина, може да не обърннете внимание на това писмо. След два-три дни получавате ново писмо – този път с „добра новина” – вече имате работодател. Той иска да потвърдите желанието си за работа бързо и ви се предлага да звъннете на два телефона. Ако не звъннете, след още един ден получавате  ново писмо с настояване да се обадите. Все пак решавате да разберете за какво става дума. Много любезно ви обясняват, че работодател от Австрия ви предлага да започнете работа. Лесна и приятна, добре заплатена. Подробно ви обясняват в какво се състои и колко точно е заплатата. Пътни разноски, храна и квартира също са за сметка на работодателя. Набляга се, че специално са избрали вас и още няколко души, но че много бързо трябва да подадете необходимите документи и че веднага ще ви изпратят списък. Отново се подчертава, че не дължите комисионна и че фирмата ще си я получи от чуждия работодател. Е, възможно е да бъде предпочетен някой друг – това ще стане ясно след около месец.

Само десетина минути след като ви се обадят, получавате вместо списък с документи, оферта, в която преводаческа фирма ви предлага само срещу 86 лв. да ви изготви необходимите документи. Фирмата вече е друга – нищо общо с предишната.

Вие не искате да плащате за превод и отново звъните за списъка с документи. Нищо не става – документи можете да получите само ако си платите.

Ако наистина искате да започнете работа в чужбина е много вероятно да изпратите тези пари. Сумата е малка и вероятно наистина ще получите някакви документи.

Дали ще получите работа? Това не знам, но се съмняввам. Все пак никой не ви е обещал твърдо – казва ви се само, че чуждият работодател ви е харесал и ще разгледа вашата и още няколко кандидатури.

Всъщност всичко е толкова елегантно, че формално няма измама. Плащате пари за изготвяне на документи и превод на дипломи (нелицензиран, защото ви искат само копия от дипломи). Фирмата, която ви обещава работа не ви взема никакви пари.

Единственото, за което са ви излъгали е, че веднага ще ви пратят списък с документи. Но ако сте превели парите и не получите работата – това не е повод да се оплачете.

Тъй като ние все пак не изпратихме никакви пари можем само да гадаем какво би се случило. Затова няма да публикувам името на сайта.

Но ако някой се интересува – нека пише.




Гласувай:
11



1. benra - какво
30.09.2009 15:22
ли не измислят...спекулират с хорските затруднения
цитирай
2. анонимен - ????
30.09.2009 16:57
zdraveite, moga da vi kaja che v momenta az sum v chujbina i sum zaminal tochno s atakava firma,neznam dali e sushtata no procedurata beshe sushtata i niamashe nikakva izmama.Estestveno neznam drygite kak deistvat, no pri mene niamashe problem i sega si bachkam.Vse pak kato se zamislish edvali niakoi shte trugne da ti pravi uslugi , da ti prevejda i opravia dokumenti ei taka.Tova e moe mnenie vse pak . Uspeh
цитирай
3. cefulesteven - Колкото и да е долно и гнусно, уверил ...
30.09.2009 17:18
Колкото и да е долно и гнусно, уверил съм се, че е система в България, да се експлотира човешкото нещастие. Страшно много са измамите точно срещу тези които малко имат за губене, които си търсят на всяка цена работа.
цитирай
4. анонимен - befana
30.09.2009 17:19
RabotavEU.com - това е сайтът!
veselaj, ти не казваш сайта, но аз не мога да се стърпя да не го съобщя. Пращаха писма на половинката ми, и той да им се върже. Добре, че си имаме доверие и от време на време му проверявам пощата, та да им видя писмата. Направих проучване в интернет, какви впечатления имат хората за тази фирма - и о, ужас! Но навреме все пак видях...
цитирай
5. teachme - Много благодаря
30.09.2009 19:36
за полезната информация.
Ще го игнорирам този сайт:)
цитирай
6. galinabg - Чудесно си го описала!
30.09.2009 21:27
Слагам го в профила си във Фейсбук! Поздрави!
цитирай
7. анонимен - go fishing
30.09.2009 22:52
Мили хора,когато някой предвага нещо без да сте го питали или изкали, това нещо на български се нарича СТРЪВ. Познавам поне 5 човека които бяхя изпържени в подобни случаи.
цитирай
8. veselaj - 2. анонимен, не съм казала, че вс...
01.10.2009 12:05
2. анонимен, не съм казала, че всички сайтове за работа лъжат. Нито че някой е длъжен да ти направи безплатно документи. Тук, обаче, нямаш алтернатива - нали можеш и сам да си преведеш документите.
7. анонимен, в нашия случай беше лесно да заподозрем измамата - не сме търсили работа в чужбина. Но АКО се бяхме регистрирали бихме могли да се подведем много лесно.
spasymyr, прав си, но тук е по-лошо. Аз никога не съм съчувствала на хората, полакомили се за нещо - нищо против нямам да се печели от човешката алчност и глупост (както и да звучи). Но тук случая не е такъв. Те те подвеждат, че наистина си избран за работата, парите които искат са за наистина свършена работа. Само дето това, за което плащаш не ти трябва.
befana, не посмях да пиша името на сайта, защото не знам точно какво ще стане ако изпратиш пари. затова и писах преди известно време - с надеждата, че някоя по-сериозна медия ще се заеме със случая :(.
цитирай
9. mglishev - Отлично описана схема! Простичка и ...
05.10.2009 01:57
Отлично описана схема! Простичка и наистина елегантна.
цитирай
10. анонимен - не казваш как се казва фирмата с която си заминал
19.07.2010 22:25
2. анонимен: не казваш как се казва фирмата с която си заминал
цитирай
11. анонимен - И на мен ми досаждат
08.02.2011 11:35
Мен от Работа в ЕС ме пращаха в Швеция - шофьор в дърводобива. Даже в Господари на Ефира се оплаках от тях. Взеха ми интервю. Не бях единствения, който ги е сигнализирал. Овалват те като риба в брашно и ако пратиш пари - губиш. След една година пак започнаха да ме зарибяват.
Бях и в легалната уж тази М-98. Приеха ми документите, но след като ми казаха, че като донеса квитанцията за банковия превод тогава ще ми дадат посредническия договор, аз се усъмних в тяхната лояност!? И повече не се върнах при тях.
цитирай
12. veselaj - От същото място ли?
08.02.2011 12:43
От същото място ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4904602
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!