Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2009 17:49 - Вяра или сделка?
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 4608 Коментари: 23 Гласове:
0




Великден е! Христос воскресе! След като даде живота си за нас, грешните. Колко от нас се замислят за това. Запалих свещички, купени от циганка и празнувахме на двора – сред дърветата и цветята. Аз по традиция не ходя на църква. Преди години ходех. Исках да вляза в храма, да запаля свещица, да се помоля. После видях работно време и ценоразпис на вратата на църквата. И се отказах. С вяра не се търгува. С Бог не можеш да сключиш сделка – аз на тебе, ти на мене. Колко от нас наистина вярват в Бог? Колко от нас наистина са готови да кажат “Щом така си решил Господи, нека бъде волята ти”, когато му е наистина много зле? На тези, които не вярват, искам да кажа следното. Представете си, че детето ви е болно. Вие го водите на лекар, давате му лекарства, подлагате го на операция, когато се наложи. Представете си как изглеждат нещата през очите на детето. На него му е зле, то очаква помощ от вас, а вместо това вие го хвърляте в ръцете на непознати, слагате в устата му всякакви горчилки, оставяте да го бодат с остри игли – причинявате му болка. Сигурно детето ви има право да каже – родителите ми не ме обичат. Вие знаете причината, поради която го измъчвате (защото за него лечението е мъчение), детето ви – не. Помислете следващия път, преди да кажете – няма Господ. Може би болката, която изпитваме е просто лекуване на душата ни. Нека просто кажем “Благодаря ти, Боже” и да се смирим. Христос воскресе!



Гласувай:
0



1. анонимен - Во истина воскресе! Хубав комен...
20.04.2009 17:57
Во истина воскресе! Хубав коментар!
цитирай
2. veselaj - анонимен,
20.04.2009 18:00
и да изгоним търговците от храма :)
цитирай
3. libertybell - Наистина Възкресе!
20.04.2009 18:55
...
цитирай
4. анонимен - Зряло...
21.04.2009 09:35
Благодаря за този пост, прекрасен е
цитирай
5. анонимен - Воистину Воскресе! Духовно зряло, ...
21.04.2009 09:50
Воистину Воскресе! Духовно зряло,по отношение на страданието, но ефекта от комунистическото пране на мозъци и тук е налице...свещите, с които финансирате Църквата, за да може свещеника да си храни децата, докато се моли за греховете на всички ни, давате на циганки, които едва ли са християнки дори, завистливо и ревниво се отнасяте към идеята Църквата да има средства, а негодувате, че след като е била ограбвана от държавата в течение на 60г. вече не строи сиропиталища...
цитирай
6. анонимен - Koi go kazva?
21.04.2009 10:16
Ако един човек не влезе в Църквата, за да се помоли, изплашвайки се от ценоразпис и работно време, значи няма необходимата мотивация и потребност да влезе там. Личи си,че това е писано от човек "извън Църквата". Явно авторът си мисли, че Църквата няма човешки аспект и там не работят хора?! Работното време е за Ваше удобство, а ценоразписът е бариера срещу злоупотреби, ако някой се изкуши, все пак. В Църквата не работят Ангели/макар, че и такива може да има сред хората/, и те също се нуждаят от сън, почивка, плащат тока на храма, топлото и още много пера, както си е в едно предприятие, има отчетност!!! Тя има и Божествен аспект, който явно Вие не забелязвате все още...Щом се чувствате добре сред дървета и цветя, а не сред човеците, заради които Бог умря на кръста, значи имате много проблеми да решавате-с хората и най-вече със себе си!Та нали сам Господ избра своята Църква и каза, че портите адови няма да й надделеят? Тя е спасителният кораб тук на земята, но ако предпочитате циганските свещи и дърветата, останете си там! Насила никой не влиза в храма, но и това, което пишете не принася полза на мнозина....
цитирай
7. veselaj - анонимен 4,
21.04.2009 10:26
и аз ти благодаря.
анонимен 5, циганката може и да не е християнка, но е предпочела да направи свещи, за да нахрани децата си, вместо да краде. Предпочитам моето левче да го дам на нея, а не за златните ланци на попове търгаши. Много съвестно ходех на църква. И смятам, че църквата трябва да има средства. Само че сега голямата част от тях отиват за строежи на скъпи имоти на попове. Вероятно ива и истински свещенници. Но са много малко.
анонимен 6, Бог е навсякъде и най-вече в нас самите. Храмовете не могат да имат работно време. Тайнството не може да се плаща. Ако нямам пари, значи ли че нямам право да вляза в храма? Или не мога да се венчая? Трябва ли да не мога да запаля свещ, ако нямам достатъчно? Бих оставила повече пари, ако ми кажат - запали си свещица, когато можеш, тогава ще платиш. Попадала съм и в такива истински храмове. Сигурна съм, че там хората оставят повече пари, отколкото когато плащат по ценоразпис.

Не се чувствам добре сред човеци, които парадират с вярата си и се опитват да търгуват с Бог.
цитирай
8. анонимен - Християнин
21.04.2009 11:17
Гръцкото КРИВОславие е допринесло за познаването на Бога толкова, колкото и Комунизма! Народ с Религия, но без Христос = анархия, ужас и тотална простотия!!!! Затова народа ни и държавата ни са малоумни. Пс. 52: "Безумния рече в сърцето си - Няма Бог. Поквариха се и сториха гнусни беззакония. Няма кой да върши добро..." Бог да пази България!
цитирай
9. анонимен - smirenie
21.04.2009 11:30
Вие говорихте за смирение! Поставяйки под една линия всички свещеници и смело осъждайки ги, наричайки ги с обидни имена, значи не се боите от осъждане, защото с каквато мяра съдите, с такава ще ви се отсъди. Не мисля, че хора, които си купуват свещици в храма парадират с вярата и търгуват с Бога!?!!!! А когато човек каже, че Бог е в него самия и няма нужда да ходи на Църква, той сам се отделя от Тялото, чиято Глава е сам Христос! Явно сте направили своя избор, защо се опитвате на Възкресение да опорочите всичко и да разказвате вашите предпочитания, като ги обявявате за общовалидни?! Христос Воскресе!!!
цитирай
10. flyco - ...
21.04.2009 11:30
Во истина воскресе!
цитирай
11. анонимен - Христос Воскресе!
21.04.2009 11:30
Добро теоритично разсъждение, особено в частта за болката, благодарността за нея и смиренението, но ми се струва, че изгарящата болка не ти е позната, защото са малко тези, които вярвят истински и истински могат да я приемат със смирение.
И още- "...циганката може и да не е християнка, но е предпочела да направи свещи..."- а да си чувал/а, че циганките не правят свещи и не отглеждат цветя, а ги взимат от гробовете на хората и ги продават?
цитирай
12. veselaj - анонимен 11,
21.04.2009 11:42
повярвай, знам много за болката. Много повече, отколкото заслужава и най-лошия човек. Много време съм заспивала с надеждага, че няма да се събудя и съм се събуждала с ужаса, че още съм жива. Знам колко е трудно и страшно. Не знам за циганката. Аз давам своята лепта на Бог. Аз лично предпочитам да я дам чрез циганката. Анонимен 9, не поставям всички свещенници под общ знаменател. И не осъждам никого. И аз не мисля, че хората, които си купуват свещи от храма търгуват с Бог. Имах предвид другите - тези, които ходят в храма, за да ги забележат, да ги похвалят и т.н. Даже не подозираш колко бих искала пак да ходя на църква. Но искам да усетя духа на църквата, а обикновено се сблъсквам с търговците в храма. И обикновено са в одежди и с маска на смирение. Но си прав, това е въпрос на личен избор. Всеки разбира Бог по своему.
цитирай
13. анонимен - Стела
21.04.2009 12:39
Воистина воскресе!
цитирай
14. анонимен - Да изгониха ни от Храма
21.04.2009 16:00
По татово време не успяха , но сега попчетата се стараят повече. Премиите са големи. Добри резултати.
Няма хора в църквите.
Молим се на полето като преди 2000 години.
Направо не е за вярване.
цитирай
15. veselaj - vladimiryosifov,
21.04.2009 16:45
храмовете са пълни с хора. Палят свещи и демонстрират колко са вярващи. Моето място не е там. И не виждам нищо лошо да се върнем към природата.
цитирай
16. анонимен - Църква и дух
21.04.2009 19:03
За да усетиш духа на Църквата е необходимо духовно пречистване, а именно покаяние/а не отчаяние от болката/ и очи, пълни с радост и благодарност! Каквото иска човек да види, това вижда, това влага и във видяното!!! Сърце, пълно с осъждане, вижда само чуждите, а не своите грехове... Това, че хората са в храма и палят свещи за теб е парадиране! Искаш да си в Църквата, а те дразни всичко в нея. Може би ще дойде време когато ще имаш очи за святото и вечното, сега разбирам, че болката те е довела до отчаяние и презрение... Моля се да видиш Христос и чрез Него да заобичаш хората!Христос Воскресе! Радвайте се!!!
цитирай
17. анонимен - от дядо поп
21.04.2009 19:16
http://www.pravoslavie.bg/content/view/181/178/

Бог да ви благослови! Христос воскресе!
цитирай
18. veselaj - анонимен 16,
21.04.2009 19:30
не осъждам ничии грехове. Но не вярвам, че хора, които разрушаваха църкви са с чисто сърце там. Не вярвам на попа (не мога да го нарека свещенник) със златните ланци, който прави архонт бизнесмен. Не ги съдя, но не им вярвам. Вярвам в Христос, който ги е изтгонил от храма. С болката отдавна съм се научила да живея и да съм благодарна за нея. Благодарна съм за това, което имам (затова така съм си кръстила блога). Искам да влизам в храм, а не в магазин. Има и такива - писах в един от коментарите.
цитирай
19. анонимен - Инквизиция
21.04.2009 19:32
Аз почти не съм стъпвал в църква и сигурно сега ще ме разпънат и бичуват. Вярвам във вечните ценности и винаги повтарям, че ни е сме на земята за да творим добро. Опитвам се да го правя винаги и навсякъде. Не пропускам възможност да даря, да направя услуга, да помогна със съвет, храна, пари.

Знам с какво ще скочите върху мен сега :). Не, не го правя защото съм гузен за нещо. Просто искам да го направя и чувството е хубаво след като си помогнал.

Не съм вярващ. Колко от тези, със свещите и иквизиторските изказвания по-горе, могат да кажат същото?
Та, нали ако може с една дума да се обобщи истинската религия, това би било "любов" ?
Като чета как се нахвърлят върху автора разните "твърди", "ектремистки" и т.н. "вярващи", сериозно си задавам въпроса : "искам ли да съм вярващ като тях ?"
цитирай
20. veselaj - АНОНИМЕН 17,
21.04.2009 19:59
Благодаря за статията. Напълно съм съгласна с всичко в нея. И не казвам, че не трябва да се пазарува от църквата. Но голяма част от т.нар. духовници са просто търгаши. Преди 10 г. погребах свой близък. По всички правила. бях пропуснала да осигуря превоз за двамата попа от гробището до града. Пропускът беше отстранен за секунди, но никога няма да забравя грозните приказки по мой адрес. Това не е единствен случай. Когато купувам свещи от опърпаната циганка на улицата го правя именно като жертва в името на Бога. Аз съм православна християнка, но не мисля, че хората, които почитат Бог в друга религия имат по-малка вяра. Вярата в Бог е да правиш добро според силите си и да се смириш. Да не ламтиш за слава и вещи както правят служителите в църквите.
цитирай
21. veselaj - анонимен 19
21.04.2009 20:04
прочетох коментара ти по-късно. Благодаря, че си ме разбрал. А ти все пак си вярващ. Важно е да вярваш в Бог. Нищо, че не вярваш на църквата :))))
цитирай
22. анонимен - СтС
27.04.2009 20:19
Здравейте, veselaj, хареса ми писмото Ви (отвореното) и погледнах и другите неща. Това ми хвана погледа - поздравления и за него!
Не ми харесват обаче повечето коментари - като абсолютно външен наблюдател: критикуващите Ви изглежда смятат, че да вярваш в Бог е равнозначно на това да вярваш в Църквата???!
По скромното ми мнение източното православие е измекярщина на богомили, поне от 18 век насетне - какви са тия патриаршии, никнещи като гъби? Какво, по дяволите, е така наречената автокефалия? От моя позиция - само начин поместните духовници да мимикрират на гърба на поместните новородени нацийки, впоследствие - държавици, манипулирайки поместното население,с цел материално благоденствие, казвайки, че имат изконното право от еди-кой-си апостол (за Русия, сещам се, сочат Андрей) да му свеждат/тълкуват/предават божествените повели.
На мен това ми стои като точно обратното на универсалността, за която Църквата настоява - тук тя (БПЦ, в частност) по-скоро е инфра-партикуларна и е по-добре да не цапа празниците на вярващите, доколкото те вярват на нещо-си, надскачащо местния владика.
цитирай
23. vminev - Има редица чуждици, с които сме с...
15.06.2009 13:34
Има редица чуждици, с които сме свикнали в ежедневието си, а не знаем тяхното истинско значение. "Църква" (от гр. "еклесия") означава "събрание на хора", а не "свята сграда, където вярващите да се събират." А какво значи да си "вярващ"? Кой е "Исус Христос" (друг гърцизъм, всъщност Името на Божият Син е Йешуа Мешиях, Исус, Помазаника на Бога...и други имена има Той) и подобни въпроси е редно да си зададем, защото многото човешки учения са способствали за едно криво представяне на учението на Божият Син и на Неговите пратеници (или - гръцки- "апостоли").

Отговорите ги има не само в писанията , но и на някои от християнските сайтове, например, на http://edinni.com/

Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4904880
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!