Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2009 20:29 - За демокрацията, демократуните или коалиция без Костов!
Автор: veselaj Категория: Политика   
Прочетен: 6852 Коментари: 30 Гласове:
0



От няколко дни слушам напъните на “политическия анализатор” Бареков (за какъвто се самообяви) да убеди целокупния български народ какво хубаво нещо щеше да е коалицията СДС –ДСБ, ама без Костов. Бареков отдавна е ясен и с глупостите си, и с подмазването. Не ми правят впечатление и воплите на хора като Пл. Юруков или Бориславов (мисля, че така се казваше лидерът на СДС София). За тях е ясно от какво се страхуват. Ще се опитам да обясня на останалите – тези, които си мисля, че имат някякви наченки на мислене, но повтарят същите глупости.

Уважаеми господа демократи, ВИЕ твърдите, че сте си избрали лидер по много демократичен начин. ВИЕ по демократичен начин решихте, че ще има коалиция между ДСБ и СДС.

 Само че не разбирам, защо се опитвате да решавате вместо мен какво искам и какво харесвам. Аз съм избрала да гласувам за ДСБ в сегашния и вариат. Харесвам Иван Костов и смятам, че е кадърен политик.

НЕ ХАРЕСВАМ голяма част от хората в ръководството на СДС. Но не се опитвам да се бъркам в решенията на вашата партия. Нито да ги оспорвам. Просто това не е моя работа. Аз ще гласувам за ДСБ и СДС, защото мисля, че решението за такава коалиция е разумно. ВЪПРЕКИ, че не харесвам тези хора. АЗ СЪЩО ПРАВЯ ГОЛЯМ КОМПРОМИС със разбиранията си. Но повтарям, като човек с демократични разбирания, не мога да давам оценки за решенията на друга партия.

Вие , обаче, се чувствате длъжни “в името на демокрацията”, да обяснявате на хора от друга партия кой да бъде лидерът, колко е лош сегашния лидер и как трябва да се махне. Извинете, това НЕ Е ВАША РАБОТА.

 Вие решавате ще има ли коалиция или не. И решихте чрез гласуване. Убедена съм, че ако си направите труда да направите подобно гласуване по места на членовете и симпатизантите на СДС ще се убедите, че хората, които гласуват за вас също искат тази коалиция. Да, част от ръководствата по места се страхуват за евентуалните си места в листите и са против. Попитайте ВАШИТЕ симпатизанти.

На тия, които унесено повтарят, че не искат стари лица, защото “със стари курви нов бардак не става”, искам да им припомня, че доста пъти “сменяпхме курвите”. И затова все в бардак си живеем. НА МЕН МИ ОМРЪЗНА ДА ЖИВЕЯ В БАРДАК. Аз искам да живея в дом. А дом се прави с постоянство. Като се учиш от опита на “старите”.

За това – оставете хората от ДСБ да решават кого искат за лидер и как да го избират. Оставете тях да вземат решенията в своята партия. Защото другото не е демокрация, а демократунщина.

   



Гласувай:
0



1. thomas - Ех, ех, ех...
19.03.2009 20:37
Иван Костов може и да е умен, но това е без особено значение, понеже също така е и един много успешен крадец и това го помнят прекрасно всички. Та както ми беше казал наскоро един приятел, "Няма ли кой да го убие тоя Костов в името на бъдещето на демокрацията?" И наистина, няма друга причина десните да не могат "да вземат ръка" вече толкова години, освен действията на Костов и неговото обкръжение. Останалите около него, след като се накрадоха, бяха така благоразумни да се скрият, но той - не. Е, като не искате да жертвате него - ще има да си гледате пак Станишев.

Май онзи соц-виц за подбора на кадри в милицията чудесно може да се приложи към партията на Костов. "Тъп, но упорит - става за ДСБ".
цитирай
2. flyco - ...
19.03.2009 20:38
Добре де, Костов та Костов. И с него и без него все коалиция и заявка за следизборно управление между нея и ГЕРБ. Като от коалицията СДС-ДСБ щели да дойдат подготвените експерти с опит... Ами то хубаво ама някой пита ли ги герберите дали са съгласни да делят питата? Със сигурност подробностите не са избистрени и няма как да се избистрят докато не се преброят пилците. А когато това стане може да се окаже, че нуждата от експерти ще е обратно пропорционална на участието им във властта, което ще е разбира се поредната нашенска простотия - този път без участие на леви...кой ли ще е виновен тогава. Абе едни циркове ще са, едно чудо, ама ние какво ли не сме видели.
цитирай
3. veselaj - thomas,
19.03.2009 20:49
изобщо не става дума за Костов. Говоря за демокрация. СДС решиха ПО ДЕМОКРАТИЧЕН НАЧИН да има коалиция. Какво става в ДСБ си е работа на ДСБ. Аз не харесвам Радонов (и имам много основания за това), но нямам намерение да давам акъл на хората от СДС кой да е в ръководството.
flyco, много си прав за цирковете. Ама пона да ги понамалим :)))
цитирай
4. flyco - Re: veselaj
19.03.2009 21:11
От сега се задават едни изпитания, които са точно обратните на изпитанията пред тройната /сегашна/ коалиция. Доколкото сегашната е безпринципна и изпитанията са към ценностите на отделните нейни елементи то за бъдещата ми се струва, че изграждащите я елементи ще са морално устойчиви всеки към идеала си, но предизвикателствата ще са насочени към принципната стабилност. Компромисите, за които говори Костов, тепърва ще се появяват и ще се налага да се проявяват...доколко моралните ценности залегнали в идеалите на всяка партия - коалиционен партньор ще останат непокътнати в името на ... в името на какво veselaj? Кой ще го реши и кога? Оставаме десни по устав, но поддържаме коалиционна политика в разрез с идеалите си - до каква степен, ако по-умният отстъпва това може ли да бъде прието за слабост или уважението между партньорите ще е над всичко? Съдейки по казаните между Бойко и Костов думи цирковете едва ли ще намалеят. Надяваме се всички следващото управление да е по-добро за България, но аз лично не виждам гаранция за това. Поне това, което ми се представя като гаранция ми е малко.
цитирай
5. veselaj - flyco,
19.03.2009 21:16
гаранция никога няма. А компромиси винаги се налага да се правят. То в едно семейство, дето да двама души правиш маса компромиси, та в партии ли. Компромис в разрез с идеалите - не, разбира се. Но компромис, с който ще станеш по-силен - винаги. В името на какво? В името на това бивши ченгета да не определят правилата. Управлението наОДС въпреки грешките и глупостите все пак беше най-доброто.
цитирай
6. flyco - относно последното ти изречение
19.03.2009 21:35
Днес има едни обръчи и обръчета от хора хора хора... навързани и допиращи се едни до други, заедно с роднините и познатите си са толкова много. Та тези хора едва ли ще се съгласят с последното ти изречение. Между другото те също ще гласуват - така както искат, може да не са теоретично подготвени но един глас тежи точно колкото един глас. Криминализирането на действието "купуване на гласове" видяхме, че не е кой знае с какви страшни последици, дори само по причина на това, че виновен се оказва кокошкарят дето носи парите на ръка, а не този, който му ги е дал. Но да се върна към темата. Най-големият грях на управлението на ОДС се състои в това, че тяхно беше призванието да наторят, прекопаят и полеят семената на гражданското общество, защото само то е гарант срещу безпринципните коалиции, купуването на гласове, а от друга страна за спазването на ценностите на партиите, които го представят, сиреч докъде да се правят компромиси. Какво означава правим компромис за да станем по-силни? По-силни от кого и за какво, достатъчно силни какво означава? Самата сила не означава нищо ако не носи блага за обществото. Костов притежаваше силата, знаеш го, защо тогава не остави достатъчно отговорност на хората, всеки да почувства собствената си значимост, да се поизправи, да се огледа. Помниш ли колко лицензионни режима наложи неговото правителство, колко агенции създаде, каква регулация и централизация беше наложена? Това беше грешка, която аз не чух от него да си признае, няма как да съм сигурен, че я е осъзнал като грешка. Тогава защо да вярвам, че като казва, че се е поучил от грешките си няма да ги повтори? Всъщност тези въпроси касаят само мен, не си длъжна да ми отговаряш, аз се надявам, защото все още има време, да ми отговори Костов.
цитирай
7. maistora - През 1997 Костов беше най-харизматичният политик.
19.03.2009 23:22
Той успя да спечели Доверието ни. Още си спомням едно интервю с него по канал 1, кучето му се казваше Давчо. Беше доста трогателно. После гласувахме за него, ОДС, и България- общо 53% в парламента. Днес ДСБ НА КОСТОВ се бори за 4%.
Защо народа не му вярва? Или народа ни е тъп и не различава добро от зло? Моля анализирай това!
цитирай
8. veselaj - maistora,
20.03.2009 08:42
Не се наемам да отговоря тъп ли е народа или не. Но все пак същия този народ избра комуникстите на първите избори (през190-та). И докара Луканов. Защо? Масово гласува за Царя, който наговори тогава толкова глупости за безлихвени заеми, за 800 дни, че на всеки грамотен човек би трябвало да му стане ясно, че лъже. Но гласуваха. Сега ще гласуват за поредния харизматичен. Ако трябва да бъда честна, те и за Костов гласуваха по същия първосигнален начин.
flyco, пропускаш факта, че САМО 20 години има нещо като демокрация. За сметка на това 45 г. тотално промиване на мозъци. Ако използвам твоето сравнение, не е толкова просто да се разкопае такава целина. Особено в условията, в които бяхме тогава. Ако имаш една изгоряла къща първо ще се опиташ да изхвърлиш каквото можеш от изгорялото, да направиш нещо що-годе годно за обитаване и чак тогава ще се захванеш с градината. Да, имаше много грешки. И вероятно ще се правят още. Нямаше (и няма достатъчно) знания, нямаше опит. 20 г. са твърде кратко време. Но няма по-добро предложение. Все отнякъде трябва да се започне. И да се продължава нанякъде. Защото ако непрекъснато търсиш нови харизматични хора, които да те управляват си обречен винаги да стоиш на едно място.
цитирай
9. flyco - :)
20.03.2009 10:10
Разбирам те veselaj, това е твоят избор и имаш пълното право да го направиш, както и да го защитаваш. Репликата за харизмата не е моя. Времето все ни е малко, но не искам да повтарям Г. Димитров - и на него му е било малко. Въобще като се заговори за времето в пряк или преносен смисъл...
За мен най-трудното нещо е да направя избор. Лутал съм се насам - натам докато открия идеята, която да подкрепя. След това обаче ме обземат съмнения като видя конкретните изпълнители. Налага се изборът да се защитава всеки ден. Затова уважавам твоя.
цитирай
10. veselaj - flyco,
20.03.2009 10:52
всеки избор е труден. Не си мисли, че аз нямам своите съмнения или че съм съгласна с всичко. Правото на избор означава отговорност. През по-голямата част от живота ми нямах право на избор. Сега имам. Знам, че за теб е трудно да го разбереш. Но човек винаги трябва да поеме своята отговорност и да направи своя избор. Другия вариант е да приеме нечий чужд избор. Но и тогава остава съмнението точно този човек, който избира вместо теб ли е твоя избор.
цитирай
11. maistora - VeselaI
20.03.2009 22:49
Не мога да не напомня, че през 1990 година имаше доказани 500 000 фантомни гласа. Всички знаем за кого са били те. Как можеш да избереш истинското измежду предложените лъжи?
цитирай
12. veselaj - Не можеш.
20.03.2009 22:55
Не можеш. То даже обувки като си купуваш, пак не си сигурен, че изборът ти е правилен. И често правиш грешки. Но нито ще тръгнеш бос, нито ще очакваш някой друг да ти купи обувки.:)
цитирай
13. maistora - Veselai
21.03.2009 09:02
Проблема с избор на потребителски стоки е индивидуален. Съответно и грешките. Въпреки това законодателството предвижда задължителен гаранционен срок, през който потребителя може да ги върне или да поска отстраняване на появили се дефекти.
За съжаление при ИЗБОР НА УПРАВЛЕНИЕ ГРАЖДАНИТЕ НЯМАТ НИКАКВИ ГАРАНЦИИ!
Това позволява на управляващите свободно да ги лъжат преди избори и да ги крадът и бият след това.
цитирай
14. veselaj - maistora,
21.03.2009 10:27
така е, нямаш гаранции. Но това не ти дава право да се откажеш от избор. Примерът ми може да не е много точен, но това имах предвид. Да се откажеш да избираш, не означава, че можеш да се се откажеш да бъдеш управляван. Просто друг ще избере кой да те управлява.
ПП. А ако обувките те убиват, пак ти ще си си виновен:))))
цитирай
15. maistora - Veselai
21.03.2009 18:49
Представи си , че в магазина за "обувки" няма от твоят номер. Ще купиш ли?
Когато има избори ще гласуваш ли за тези в които не вярваш, защото вече са те подвели? Хубаво би било да има нови лица в нови партии. Такива, обаче не могат да прескочат 4% бариера, гарантираща спокойствието САМО на две партии- БСП и ДПС.
Какво да правим? Да гласуваме или не гласуваме е лесно. ТРУДНОТО Е ДА ЗАПОЧНЕМ БОРБА ЗА ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА СИСТЕМАТА.
цитирай
16. veselaj - Добре,
21.03.2009 18:54
но как го виждаш това демократизиране? Итая борба все пак започва с гласуване. И ако в магазина няма моя номер, да, все нещо ще купя.Даже да не са много удобни. Ако не искам "скъсаните обувки" с които съм в момента.
цитирай
17. maistora - Veselai
21.03.2009 19:17
Трябва да започнем с бойкот на изборите (ако те не ни харесват). Този бойкот вече е обхванал 50 % от населението. Остават още 20 % за да успее.
цитирай
18. veselaj - maistora
22.03.2009 11:07
и какво ще постигнем с подобен бойкот? Така или иначе БСП и ДПС си имат твърд електорат. С подобен бойкот ще им предоставим сигурно мнозинство. И вместо нас ще избират полуграмотни цигани и дошлите с автобуси от Турция. ТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ. Не е зле да помислиш върху това. Няма 100 % население.
цитирай
19. maistora - Veselai
22.03.2009 23:52
Да, но защо само те имат твърд електорат? Аз искам да го имат и десните.
Пред закона всички сме равни - грамотни и неграмотни. Всички имаме право на щастие, но щастливи ли сме? Нима трябва вечно да легитимираме властта на тези,които най-малко я заслужават?
цитирай
20. veselaj - maistora, десните също имат твърд ...
23.03.2009 12:56
maistora, десните също имат твърд електорат. Просто е много по-малък, защото често го обземат съмнения. Но така е с мислещите хора, уви. Идеален избор няма. Управляват ни хора. Те правят грешки. Правят и глупости. Но предпочитам аз да избирам, а не твърдия електорат на ДПС. А ако искаме твърдия електорат на десните да е повече, просто трябва да гласуваме за десните. И да убедим другите да го направят. А не да ги караме да не гласуват.
А аз съм щастлива...
цитирай
21. maistora - VeselaI
23.03.2009 20:03
Връщам се към въпроса от т.7. През 1997г. десните имаха 53 % в парламента. Изкараха пълен мандат. Защо народа спря да им вярва?

ЗАЩО ВЕЧЕ НЕ ИМ ВЯРВА?
цитирай
22. veselaj - maistora,
23.03.2009 20:35
колкото и да съм "десен" човек не мога да не призная, че и тогава хората гласуваха така, както след това гласуваха за царя, както сега ще гласуват за Б. Борисов. Всички очакваха да дойде някой и с магическа пръчка да "оправи нещата". На всичко отгоре СДС тогава се опита (и въведе) доста правила. Които не харесаха на някого. Започна се една масирана кампания защото ДПС беше извън властта и нямаше възможност да решава нищо. Защо мислиш точно тогава се върна царя и се коалира с Доган?. Голяма част от хората даже не помнят какво беше преди 8 години. Просто повтарят глупостите, които са им казали във вестниците и "по телевизора".
цитирай
23. maistora - VeselaI
23.03.2009 21:37
Ще анализирам отговора ти изречение по изречение:
- избирателите не са способни на рационален избор.
Те гласуват за този , който ги излъже.Това просто обезмисля изборите.
- Никой не успя да оправдае доверието на хората и да повтори мандата си. Избирателите не откриха разлика между дясно и ляво.
- Какви правила конкретно въведе ОДС?
-Защо мислиш, че не трябва да има кампании от политическите опоненти? Защо десните не започнат "кампания" и да спечелят избори?
- СДС отказа коалиция със симеончо. Това беше грешка.
- Преди 8 до 12 години: Имаше полицейска акция "комар"; Подариха "Балкан";създадоха чрез закони няколко частни и държавни монополиста;продължиха тайната безпринципна приватизация; Краус прибра маршрутните линии в София; имаше Бисеров;имаше Бакърджиев; имаше Цонев; имаше Фондация начело с Елена ; имаше гласуване с чужди карти; имаше орг. престъпност; имаше договор за "Дунав мост 2" ;имаше корупция и бюрокрация ; имаше продажба на" Нефтохим" на руснаците . ИМАШЕ ВСИЧКО КОЕТО ИМА И ДНЕС!
Затова Костов няма друго политическо бъдеще, освен да служи на БСП и ДПС , като разединява десницата.
Пропуснах, че "десният" Костов не отвори досиетата!
цитирай
24. veselaj - maistora
23.03.2009 22:57
точно така. Хората не са способни на рационален избор. За жалост. Или поне още не са. Нямаше кой да ни научи. Но това не обезсмисля изборите. Постепенно ще се научим (макар че американците си избраха Обама :)
Не мисля, че не трябва да има кампании. Напротив. Трябва. И трябва да се говори на хората.
Избирателите не могат да открият разлика между ляво и дясно, защото нямат база за сравнение. 20 г. са твърде малко време (макар, че не ми харесва факта). Хората очакват хем да някой да мисли и работи вместо тях, хем те да не правят нищо, хем да имат максимално благинки. Няма как да стане.
СДС не отказа коалиция с царя. (Макар че ако бяха отказали нямаше да е грешка). СДС отказа коалиция с Доган. И това реши нещата.На царя не му стигаше 1 глас за пълно мнозинство. Н. Михайлова им предложи своя глас (колкото и да не я харесвам), за ДА НЕ СЕ КОАЛИРАТ с ДПС. царя отказа.
"Балкан" беше фалирала много преди управлението на СДС. Още при Живков. И дори Жан Виденов я беше включил в списък за ликвидация.
Хора като Цонев и Бисеров сега са в ДПС. Те и тогава бяха. И умееха да пречат. Бакърджиев се опита да си направи партия, когато го изгониха.
Мутрите бяха се свили.
Да, можеха да се направят много повече неща. Някои можеха да се направят много по-добре. Но това беше единственото правителство, което се опита да въведе правила. Не знам даваш ли си сметка, че ако тогава не бяха докарали спешно царя, СДС щеше да спечели още един мандат. Тогава нямаше алтернатива. Сега се опитват да направят същото с Б.Борисов.
цитирай
25. maistora - Veselai
24.03.2009 08:14
Напротив, двадесет години самного време. Това е половината от активния период на човека.Живота ни учи да бъдем рационални, да различаваме добро от зло и да не избираме повторно тези , които вече са ни лъгали.
Не отговори нищо за досиетата, нито защо Костов се беше обградил с недоктойни хора.
цитирай
26. veselaj - maistora,
24.03.2009 10:37
не са много време, ако са първите 20 :))). Когато преди 20 г. паднаха комунистите, аз бях много ентусиазирана и ми се струваше достатъчно да се махне БКП. Тогава някой набързо ме приземи с думите "Колкото време е бил болен човек, толкова време му трябва да оздравее". Тогава не повярвах. Сега, уви, знам, че беше прав. Колкото до "обграждането" на Костов с недостойни хора - да имаше доста такива и когато Костов започна един по един да ги гони докараха царя. Наистина ли не се досещаш защо в момента отново се повдига въпросът за Костов с такава сила?
цитирай
27. maistora - VeselaI
24.03.2009 14:47
Защо мнозенството на ОДС в парламента не приключи с досиетата?
цитирай
28. veselaj - Защото сред тези хора имаше доста с ...
24.03.2009 15:43
Защото сред тези хора имаше доста с досиета. Защото по онова време някак си това с досиетата разни хора успяха да го замажат с приказки от сорта "кой го интересува". А и повечето (като мен) смятаха, (и продалжавам да смятам), че досиетата в голямата си част са унищожени. Виж, аз мога да изреждам много грешки и много неща, които не бяха свършени или бяха свършени изключително калпаво. Познавам лично (Радонов, например) много хора, които ги интересува само техния интерес. Но смятам, че нямаме друг избор, освен да гласуваме за СДС и ДСБ. Защото това все пак е най-разумното. За да осигурим поне малко разчистване на тази държава. Алтернативата са комунистите и Доган без значение дали ще се скрият зад царя, Б. Борисов или Ковачки.
цитирай
29. maistora - Veselai
24.03.2009 23:59
Мен ме интересува всичко което се случи на българите. Костов пазеше "хората с досиета".
ТОВА МЕ ВЪЗМУЩАВА! За мен той е бесепар! Явно и за поне 90% от българите.
Каква е разликата, тогава дали ще гласуеват хората за Костовата ДСБ или за БСП.
Костов вероятно е комунист под прикритие. Той не показва с нищо , че не е такъв. Той няма място в Нова България.
цитирай
30. veselaj - Много грешиш.
25.03.2009 09:19
Точно това е и целта - да повярват хората, че Костов е комунист или каквото се сетиш. седесарите ще повярват, че е "руски шпионин", социалистите "знаят" за Балкан, другите - че има рога и опашка. Ура, ДПС пак ще се уреди. Защото само Костов не иска да ги пусне във властта....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselaj
Категория: Политика
Прочетен: 4904964
Постинги: 177
Коментари: 5810
Гласове: 9028
Спечели и ти от своя блог!