Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2017 09:45 - Дойде ли краят на политическата кариера на Фрау Меркел и как ще се отрази на България?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1396 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерът Ангела Меркел не успяха да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените за съставяне на управляваща коалиция. Това тласна Германия в небивала политическа криза, която може да сложи край на политическата кариера на Меркел, предадоха световните агенции.

image

След повече от месец усилени проучвателни разговори Свободните демократи се оттеглиха, защото според тях позициите на партиите са твърде раздалечени, за да се постигне споразумение за общо управление. „Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси.

По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо“,

каза пред журналисти в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер. Той добави, че няма общи позиции и взаимно доверие, за да се състави коалиционно правителство. Основните спорни проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва Ройтерс.

image
 

Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., посочва АФП. Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 хил. годишно, с което Зелените не бяха съгласни.

Споразумение не беше постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища.

Този развой означава, че

в Германия може да има нови парламентарни избори в началото на 2018 г., но техният резултат може да се окаже още по-неясен.

Традиционните партии се опасяват, че популистката Алтернатива за Германия, която спечели 13% от гласовете през септември, може да засили позициите си.
 

Свикнала с маратонски преговори и на европейско равнище, Ангела Меркел теоретично може да предложи подновяване на проучвателните преговори след известна пауза, но различията между партиите са големи, отбелязва АФП. Ако бъдат свикани избори в началото на 2018 г., за Меркел ще е трудно да остане начело на ХДС, прогнозира АФП.

Пред нея има и вариант да оглави правителство на малцинството, но тя трябва да бъде избрана за канцлер от депутатите, което може да стане в три кръга от гласуване. Ако на първите два не бъде постигнато абсолютно мнозинство, тя може да бъде избрана с обикновено мнозинство на трети тур. Но самата Меркел досега отхвърля този рисков вариант, който ще ѝ наложи да управлява, като се опира на непостоянно мнозинство – нещо, което не е е случвало в Германия след Втората световна война.

image

Канцлерът Ангела Меркел изрази съжаление за провала на преговорите.

Тя съобщи, че днес ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира, че не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със Свободните демократи и Зелените.

Решението ѝ да се срещне с президента, който има правомощието да свика нови избори, се тълкува като знак, че канцлерът няма да прави опити да оглави правителство на малцинството със Зелените. „Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят“, каза канцлерът Меркел.
 

Лидерът на Германската социалдемократическа партия

Мартин Шулц потвърди снощи, че партията му няма да участва в нова голяма коалиция с ХДС/ХСС,

предаде ДПА. „Избирателите отхвърлиха голямата коалиция“, каза Шулц на регионална партийна конференция в Нюрнберг, още преди да стане известно, че проучвателните преговори за т.нар. коалиция Ямайка между ХДС/ХСС, Свободните демократи и Зелените са се провалили. В петък Шулц каза, че ако преговорите се провалят, трябва да бъдат свикани нови избори. След парламентарните избори в Германия на 24 септември, ГСДП обяви, че ще бъде в опозиция , припомня ДПА.

На изборите през септември блокът ХДС/ХСС на Ангела Меркел, която е на власт от 2005 г., спечели най-много гласове, но това бяха най-лошите му резултати от 1949 г. Наред с това крайната десница влезе в парламента и политическият пейзаж се раздроби. Социалдемократите отказаха да продължат участието си в управление с ХДС/ХСС и това лиши Меркел от мнозинство в парламента.

По материали на БТА

 

 

 

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997436
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031